Benim ilk duyduğum isim Teoman Tosun. Hatta bu konuyu kendisi ile de konuştuk. Görüşmeyi doğrulamasına rağmen net bir şey olmadığını ifade etti. Biliyorsunuz Mehmet Hasançebi’nin son şirketi olan FLY Havayollarının son genel müdürü de Teoman Tosun idi. Teoman Tosun çok deneyimli bir havacı olmasına rağmen şansızlıklar onu hep şirketlerin son çırpınışlarında genel müdürlüğe taşıdı. Her tarafından patlak veren bir geminin patlaklarını sıvamanın ne kadar zor olduğunu herkes bilir. İşte bu yüzden Teoman Tosun’un şansının pek yaver gitmediğini söyleyebiliriz.
Onur Air ile Teoman Tosun’a gün doğar mı bilinmez ama yine Mehmet Hasançebi parmağı olacağını düşündüğümüz bir Hollandalı’dan da söz ediliyor. Hepimizin bildiği gibi Mehmet Hasançebi, yıllarını Hollanda’ya vermiş bir isim. Onur Air’in başına Hollandalı bir genel müdür gelirse de şaşırmamak gerekir.
Bu söylentiler satışın netleşmesi ile gerçekleşecek gelişmeler. Burası havacılık sektörü, her türlü söylem olur ama sonuçta kinder yumurtadan başka sürprizler çıkabilir.
Onur Air’in satışında da öyle sürprizler çıkmadı mı Ali Sabancı ile başlayan satış süreci Rekabet Kurumu’nun sitesinde yayınlanan isimlerle son bulacak gibi. Tabi son dakikada kinderin içinden başka sürprizler çıkmazsa.
Ancak Onur Air’de başka sürprizler de yaşanıyor. Örneğin bugüne kadar hiç alışık olunmadığı gibi şirkette işyeri hekimliği uygulamasına başlanıldı.
Şirketin Genel Müdürü Cankut Bagana tarafından yayımlanan bildiride acil durumlar hariç tüm sağlık işleri artık işyeri hekimliği tarafından organize edilecek. Bu iş yeri hekimliği mecburi bir uygulama ama, Onur Air sanki zorlama gibi bir uygulama başlattı. Onur Air’i ikiye ayırmak lazım. Onur Havayolları ve Onur Air Teknik olarak.
Şirkette istihdam edilen işyeri hekimi topu topu 5 buçuk saat hizmet verecek. Yani sabah 08.00’den 10.00’a kadar Onur Air Teknik’te hizmet verecek olan hekim 10.00’dan 13.30’a kadar Onur Havayolları bünyesinde hekimlik ihtiyacı olan kişilere hizmet verecek. ‘Bu saatler harici hasta olamazsınız’ demektir bu uygulamanın değişik adı.
İş yeri hekimliği büyük şirketlerde her gün sabah mesaisi ile başlar akşam mesaisi ile biter gibi olmalı. Onur Air’de başlayan işyeri hekimliği sanki part time bir uygulama gibi görünüyor.
Can alıcı nokta şu; Onur Air Avrupa’da bir çok ülkeye şikayet edilmiş durumda. Avusturyalı bir pilotun başına gelenleri çok yakında AirportHaber’de okuyacaksınız. Konu; Türk Sivil Havacılığı’na da intikal etmiş durumda. Malum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz aylardır taşınma telaşında olduğu için, gelen isteklerin ya da şikayetlerin ne olduğuna bakmaksızın geri çevriyor.
Danimarkalı pilotların THY içi kopardıkları yaygarayı hepimiz biliyoruz. Bu yüzden Avusturyalı pilotun çıkaracağı gürültü çok daha farklı olacak. Konunun özünü biliyorum. Tüm belgeler de elimizde. Bir pilotun nasıl zorla uçurulmak istendiği belgelerle açıklanacak.
Umarız Onur Air 2005 yılında yaşadığı talihsizlikleri bir daha yaşamaz.
Yorumlar