Onur Havayolları Twitter'e Tosladı...
Onur Havayolları gerek kurumsal yapısı ve gerekse köklü geçmişi ile havacılık sektörümüzün en önemli şirketlerinden birisi. Ancak bu köklü kuruluş geçtiğimiz haftalarda resmen çuvalladı, sosyal medyanın hışmına uğradı. Acemice idare edilen bir iletişim mekanizmasının günahını çekmek zorunda kaldı.
Aslında bu yazıyı geçtiğimiz hafta yayınlayacaktım ama İzAir konusu yazının bir hafta ertelenmesine sebep oldu. Diyeceksiniz ki "olan olmuş Onur Air de bu acemiliği kabullenmiş." Ama yaşanan gerçeklerin tecrübe edilmesi, hafızalarda kalması ve bir daha tekerrür etmemesi için bu konunun irdelenmesi benim açımdan mecburi idi.
Van'da yaşanan 7.2'lik depremden sonra ülke çapında başlatılan yardım kampanyalarına havacılık sektörümüz kayıtsız kalmamış ve kimi maddi kimi manevi, kimi aynı yardımlarla katkıda bulunmak için adeta birbirleri ile yarıştılar. Yardım startını AtlasJet Havayolları 100 bin TL ile başlatırken, THY ve alt markası AanadoluJet bilet fiyatlarını sabitledi. Hemen ardından TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği) tüm üye havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarını sabitleyeceği duyurusunu yaptı.
SKY Havayolları 50 bin TL ile yarıştan geri kalmadı. Ülkemize en çok turist getiren Avrupa'nın en büyük Türk Tur Operatörü olan Öger Türk Tur sadece kendisi yardım yapmadı aynı zamanda Almanya'yı da harekete geçirdi.
Bütün bunlar havacılık sektörünün ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Bazılarımız yapılan yardımların gizli kalması gerektiğini savunsa bile bu tür yardımların bir yardım kampanyası olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Kişisel yardımlarımızın gizli kalması gerektiğini ben de savunuyorum ama kurumsal yardımlarda açıklanmasının diğer şirketleri harekete geçireceği inancını taşımaktayım.
Onur Havayolları da yardım konusunda hassas davranan şirketler arasında yer aldığını göstermek için sosyal medya üzerinden bir duyuru yaptı. Ancak iyi niyetle başlanan bu kampanya başlamadan bitiverdi.
Onur Havayolları Van depremine yapacağı yardımı, Facebook sayfasına üye olanlara veya olacak olanlara bağlayınca deprem üzerinden kendine menfaat olarak algılandı. Gerçeği söylemek gerekirse ben öyle düşünmedim. Ne yazık ki sosyal medyada resmen kıyamet koptu. Özellikle Twitter'da en çok eleştirilen konularda ilk 10'a girdi.
Onur Havayolları çok geçmeden bu gafını düzeltmek için ikinci hamlesini yaptı.
Facebook üzerinden başlattığı kampanyadan vazgeçerek doğrudan yardım yaparak hatasını telafi etme yoluna gitti. Doğrudan yardımın belgesini de Facebook üzerinden yayınlayınca yine hedef olmaktan kaçamadı.
Onur Havayolları'nın yardım sunumunda taktiksel bir hata vardı. Bu hatanın müsebbipleri kim ya da kimler? Elbet bu sorunun cevabını hem Cankut Bagana hem de Şahabettin Bolukçu iyi biliyordur. Bu hassas konunun bu kadar spekülasyona yol açacak kadar acemice medyaya servis edilmesinin faturasını ödemiş olmalılar.
Onur Havayolları sosyal medyanın etkisini hissetti. Tıpkı Vanlıların 7.2'lik depremi hissetmesi gibi Onur Havayolları'nın iletişimini yapanlar da deprem etkisi yaptılar.
Onur Havayolları'nın iletişim şirketinde medya ayrımı olduğunu biliyorum. Biz de Onur Havayolları'nın iletişiminde neler yaşandığını biliyoruz. Ama susuyoruz. Susmamızın da bir sebebi var. Elbet birgün konuşuruz diye sadece bir kenara yazıyoruz.
Onur Havayolları bu ülkenin en önemli şirketlerinden biri. Bu yüzden her biriminin en az hata ile görev yapması gerekir. Zira o kurum üzerinden kazanılan paralar hakedilmeli.
Hepinize iyi bayramlar diliyorum.
Yorumlar