14 Nisan 1992’de kurulan ve Türkiye’nin gözde özel havayollarından biri olan Onur Air’de durumlar hala karışık. İstanbul Hukuk mezunu şirket sahibi Cankut Bagana da sessizliğini koruyor. Ancak 1800’e yakın personel, 2020 yılının ocak ve şubat döneminde aldıkları cüzi bir miktardan sonra, şirketten tek kuruş alamadılar. Ve durum vahametini iyiden iyiye göstermeye başladı. 29 Kasım’da bir çalışan intihar girişiminde bulundu.
Bazı pilotların dernekler vasıtasıyla ayakta durduğu, personelin bazılarının da evini barkını bırakıp ailelerinin yanına döndüğü, birçoğunun varını yokunu satıp hayatta kalmaya çalıştığı biliniyor. Ya bir garantisi, satacak bir şeyi veya yakını olmayanlar? Onlar ne yapsın Sayın Bagana? Çalışanların alın terleri ne olacak? Aylardır maaşlar konusunda bir adım atmamanız hangi ticari ahlaka sığar? Yazıklar olsun. Şimdi kim onurlu bekliyor kim onursuz?
Onur Air çalışanlarına tüm sivil havacılık camiasının kol kanat germesi gerekirdi. Milli bayrak taşıyıcıda onlarca yabancı pilot çalışırken Onur’lu pilotların açıkta bırakılması trajikomik. Nedir bu yabancı tutkusu? Keza aynı şekilde kabin memurları ve diğer personel de pekâlâ milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketinde değerlendirilebilir. Hazır, yetişmiş, eğitimli personel. Zaten birçoğu zamanında geçiş yapmıştı. Şimdi birlik olunmazsa ne zaman olunacak?
Ayrıca daha önceden Onur Air’den THY’ye ve PGS’ye geçmiş tüm personele de seslenmek isterim. Bu durum sizin de başınıza gelebilirdi. Lütfen eski ekip arkadaşlarınızın yanında olunuz. Sesleri sizlerle birlikte daha gür bir şekilde duyulacaktır. Onur Air için siyasileri ve tüm otoriteleri göreve davet ediyorum. Bu problem ivedi olarak çözülmeli!
Omicron
Yeni bir varyant daha. Ardından Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye uçuş yasağı. Ama biz virüslü yolcuyu Mısır’dan alıp İstanbul aktarmalı Belçika’ya taşıyalım. Şaka gibi uygulamalar devam ediyor. BioNTech iki gün önce yeni varyanta karşı aşı çalışmalarına başladığını duyuruyor. Bir gün sonra ise başka bir açıklama ile aşının omicrona karşı işe yaradığı açıklanıyor. Diğeri çıkıp yüz gün sonra yeni aşı hazır diyor. Ne dedikleri belli değil. Dünya, tek vücut hareket edene kadar upsilon varyantı da çıkar, zeta da çıkar, teta da çıkar. Bu işin çözümü tarihte. Biraz okuyun, salgın hastalıklarla mücadele nasıl olur! Ömrümüzü yediniz!
ŞÖVALYE
Türk Hava Yolları’nın medarı iftiharı Sayın Bilal Ekşi, İtalya Yıldız Şövalyesi Devlet Nişanı’nı aldı. Son olarak da THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Sayın İlker Aycı APEX’ten mükemmellik, olağanüstü cömertlik, marka bütünlüğü ve güvenli seyahat dallarında World Class ödülünü şirket adına aldı. Ancak ödülü almasında en büyük role sahip olanlar hala sorunlarla mücadele ediyor.
Yönetici pozisyonundaki birinin sorunlar karşısında çözüm bulması gerekir. Yoksa her şey yolundayken veya bir şey yapmadan o makamlarda oturmanın bir anlamı yok. Türk Hava Yolları pilotlarının pandemi başlangıcından bu yana özverisi ve şirkete bağlılığı ile bu ödül alındı diye düşünüyorum. Ancak kendilerine hakkedişleri halen verilmedi. Ne yazık ki diğer ülkelerde çalışan pilotlara göre de ele geçen maaşları da iyice kuşa döndü. Sayın Ekşi ve Sayın Aycı gerçek bir ödül almak istiyorsa şirketin bel kemiğini iyileştirsin. Lakin asıl ödül, gönüllerde kazanılır.
Ve son olarak…
TAV Havalimanları Holding’in kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı, yüksek mühendis sayın Sani Şener’i ve Fraport AG CEO’su Dr.Stefan Schulte’yi Antalya Havalimanı kazanımlarından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Emniyetli Uçuşlarınız olsun.
Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]
Yorumlar Tüm Yorumlar (71)