23 Ocak 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • buna gülerim işte.ingilizce bilmeyen çok aptan var özellikle jetlerde uçan bir kaç kaptan..
  • Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun. Kusuru örtmeyi marifet edin ! İşte o zaman kusursuz olursun". HZ MEVLANA
  • Arkadaşlar Aöf gibi çözümleri kullanablirsiniz.Zararı olmaz.
  • level 4 sınavı ne zaman olacak bilen varmı?
  • haklısın
  • THY deki tüm pilotlar dünyanın her yerine uçabilecek derecede ingilizce bilmektedir.THY den ayrılmış göya yabancı pilot müsvettelerinin bu tenkidine hiç kimsenin rağbet etmemesi gerekir.Ve Çok nezih ve mesleklerini çok ciddiyetle icra eden bu camiayı kimsenin lekelemeye hakkı yoktur.Şu anda bu değerli meslekdaşlarım çok rahatsız ve sıkıntı içindeler.Ve unutmıyalımki şu anda uçuşlar devam etmekte ve içinde bulunulan durumlar yavaş yavaş uçuş emniyetsizliğini davet ediyor.
  • Sen herhalde üniversiteye ilkokuldan sonra gittin galiba...
  • Lise mezunu pilot almayan thy, Üniversite mezununu çalıştırma şartı koşuyor. Ama asker pilotlardan 1978 yılı mezunlarından daha önce mezun olmuş olanlar 2 yıllık meslek yüksek okulu ayarında tahsile sahipler. Çünkü okulları o zaman 2 yıllıkdı yani üniversite değildi. [Myo mezunu 20 bin maaş. oh ne ala.] Bu nasıl iştir o zaman. ya onlarında çalışmaması lazım, ya da lise mezunlarınında işe girmesi lazım.
  • Artık lise mezuniyeti tahsil sayılmayalı 20 yıl geçti.Üzgünüm ama bu böyle.İş yoksa üniversite okumaya gerek yok diyorsunuz güzel. Ama üniversite mezununun de iş bulma şansı Türkiye de çok az artık. Ve onların da kalitesi oldukça düştü. Yüksek lisans da artık para etmiyor. 30 yıl önce Almanyada adamlar iş bulabilmek için artık doktora yapmalıyız derlermiş ve yaparlarmış.şimdi Türkiye o seviyeye gelmeye başladı.Lise mezunu şahısları küçümsemiyorum.Ama eğitim şart ve lise artık yetmez diyorum.Alınmayın gayret edin çalışın. Not:İngilizcem çok iyi seviyede,hem eğitim hemde yurt dışı tecrübesi bende fazlasıyla var.
  • Sayın LGS hangi mevzuat dan bahsediyorsun? SHGM nin kaptanlık minimum aradıgı KAPTANLIK ICIN LISEDIR. Universite mezunluguna gerek yoktur. Dunyanın hıcbır havayolunda kaptanlık icin unıversıte mezuniyeti aranmaz. Sızın gıbı zamanında kuyuya bır tas atıp buna ınananların uygulamasıdır bu. sebebinide herkes bilir. ama degisecektir. zaten THY yoneticilerini bu bahaneyle uyutuyorsunuz. Konu Basbakana iletildi. Basbakanlık İletisim Merkezine. BIMER toplu dılekce yazıldı. konuya el atılacaktır. eskı rant ısı bıttı artık. artık tek bır sey var herkes hakkanıyetiyle oturdugu koltugu hak edecek. hemen ıngılızce sınavları shgm mede baslamalı. beceremeyenin işinede son verilmeli. arkanızda cuval degıl can tasıyorsunuz.

PİLOTLAR KOKPİTTE İNGİLİZCE ÇALIŞIYORLAR

Bir süredir Türkiye’deki pilotlar arasında en önemli sohbet konusu, yabancı dil meselesi... Aslında bu mesele çok yeni sayılmaz ancak Danimarka basınında, Türkiye’deki pilotların İngilizce bilgisinin yetersiz olduğunu ve bunun da uçuş emniyeti açısından risk oluşturduğunun yazılmasından sonra herkes konuyu daha bir ciddiye almaya ve üzerinde durmaya başladı.

O yüzden özellikle Türk Hava Yolları’ndaki pilotların durumunu, Danimarka basındaki iddialar öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırabiliriz. Az önce de belirttiğim gibi bu iddialar epeydir dillendiriliyordu, özellikle asker kökenli pilotların yabancı dil seviyesinin yetersiz olduğu konusunda bazı çevrelerden küçük küçük salvolar da geliyordu. Ancak Danimarka’da söz edilen iddialar Türkiye’deki pilot camiasında küçük bir tsunami etkisi yarattı diyebiliriz.

Önce şu konuya açıklık getirmekte fayda var. Bir defa, THY’nin tek başına günah keçisi ilan edilmemesi gerektiği konusunda anlaşalım. Çünkü gerek THY gerekse diğer havayolu şirketleri pilot ihtiyacını hemen hemen aynı kaynaktan karşılıyor. Büyük oranda Türk Hava Kuvvetleri, az sayıda uçuş okulu ve önemli miktarda yabancı pilot...

Şimdi pilot kaynağı birbirinin aynı olmasına rağmen sadece Danimarka’da konuşan yabancı pilotların bir dönem THY ile ilişiği olmaları ve sadece THY aleyhine olumsuz demeç vermesi diğer havayolu şirketlerini aklamaz. Bu yüzden o iddiaların tamamı özel şirketlerdeki pilotları da yakından ilgilendirir, ilgilendirmelidir de... Ancak bu noktada sadece THY’nin hedef tahtasına oturtularak ‘Ha babam, kılıç sallamak’ bazı kesimlerin art niyetlerinin de açığa vurmasıdır. Daha dün kulaklık takarak İngilizce konferansı simultane çeviriden dinleyenlerin bile dilinin bu olay hakkında yorum yapabilecek kadar uzaması da aslında hedefin İngilizce’den ziyade ‘bağcıyı dövmek’ yani THY’ye çakmak olduğunu açıkça göstermektedir.

Yukarıda da belirttiğim gibi Danimarka basınında yer alan iddialar, THY Uçuş İşletme’de hiç beklemediğim refleksle karşılık buldu. THY sanki böyle bir kıvılcımı bekliyormuş gibi, meseleyi sanıldığından daha çok önemsedi. Önce bütün pilotların İngilizce seviyelerini belirlemek için belge istendi, sonrasında ise bir nevi seviye tespiti için sınav açıldı. Pilotlardan 5 Mart’a kadar bu sınava girmeleri istendi. Burada THY’nin meselenin ciddiyetini idrak ederek harekete geçmesi bana göre çok önemli ancak bunu bir hışımla alelacele yapmaya çalışması ise bir o kadar riskli.

Şimdilerde duyuyoruz ki THY’deki çok sayıda pilot, kurumun açtığı sınavı geçebilmek için harıl harıl çalışıyor. Üstelik bir çok pilot bunu, dinlenme saatinde, uçuş sonrası yatıda, otelinde ve hatta uçuş sırasında kokpitte yapmaya başladı. Kimileri de kendi başına İngilizce çalışmanın zor olacağını düşünerek İngilizce kurslarını tercih etti.

Bir pilot düşünün, kendisi kokpitte ama aklı 5 Mart’a kadar girmesi gereken o sınavda.. . Aklında hep o soru var, ‘Acaba sınavı geçebilecek miyim, ya geçemezsem?’ Dinlenme süresinde uykudan feragat edip harıl harıl ders çalışması da fiziki yorgunluk açısından meselenin bir başka yönü... Kısacası bu ingilizce meselesi pilotları hem zihinsel hem de bedensel açıdan epey zorlayacak gibi görünüyor.

Bana göre mantıklı olan, bugüne kadar madem ki eksik İngilizce bilgisiyle bu işler yürütülegeldi, biraz daha böyle devam etmesinde sakınca görmeyip uzun vadede pilotların dil sorununu çözmesini sağlamak, gerekirse THY kendi eliyle İngilizce kursları açarak pilotlarını kendi kriterlerine göre istediği seviyeye getirmesidir. Yangından mal kaçırırcasına yapılan işlerin sıkıntıları çok daha büyük olabilir.

Son olarak yazının girişinde de belirttiğim gibi bu sadece THY’nin değil diğer şirketleri de ilgilendiren meseledir. Kendilerini bu işin dışında tutarak kirli eller kullanıp THY’yi hedef tahtasına oturtmak sadece bu günü kurtarır...

Peki ya yarın?
PİLOTLAR KOKPİTTE İNGİLİZCE ÇALIŞIYORLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Misafir ~ 13 yıl önce
buna gülerim işte.ingilizce bilmeyen çok aptan var özellikle jetlerde uçan bir kaç kaptan..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun. Kusuru örtmeyi marifet edin ! İşte o zaman kusursuz olursun". HZ MEVLANA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşlar Aöf gibi çözümleri kullanablirsiniz.Zararı olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
level 4 sınavı ne zaman olacak bilen varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
haklısın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY deki tüm pilotlar dünyanın her yerine uçabilecek derecede ingilizce bilmektedir.THY den ayrılmış göya yabancı pilot müsvettelerinin bu tenkidine hiç kimsenin rağbet etmemesi gerekir.Ve Çok nezih ve mesleklerini çok ciddiyetle icra eden bu camiayı kimsenin lekelemeye hakkı yoktur.Şu anda bu değerli meslekdaşlarım çok rahatsız ve sıkıntı içindeler.Ve unutmıyalımki şu anda uçuşlar devam etmekte ve içinde bulunulan durumlar yavaş yavaş uçuş emniyetsizliğini davet ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sen herhalde üniversiteye ilkokuldan sonra gittin galiba...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Lise mezunu pilot almayan thy, Üniversite mezununu çalıştırma şartı koşuyor. Ama asker pilotlardan 1978 yılı mezunlarından daha önce mezun olmuş olanlar 2 yıllık meslek yüksek okulu ayarında tahsile sahipler. Çünkü okulları o zaman 2 yıllıkdı yani üniversite değildi. [Myo mezunu 20 bin maaş. oh ne ala.] Bu nasıl iştir o zaman. ya onlarında çalışmaması lazım, ya da lise mezunlarınında işe girmesi lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Artık lise mezuniyeti tahsil sayılmayalı 20 yıl geçti.Üzgünüm ama bu böyle.İş yoksa üniversite okumaya gerek yok diyorsunuz güzel. Ama üniversite mezununun de iş bulma şansı Türkiye de çok az artık. Ve onların da kalitesi oldukça düştü. Yüksek lisans da artık para etmiyor. 30 yıl önce Almanyada adamlar iş bulabilmek için artık doktora yapmalıyız derlermiş ve yaparlarmış.şimdi Türkiye o seviyeye gelmeye başladı.Lise mezunu şahısları küçümsemiyorum.Ama eğitim şart ve lise artık yetmez diyorum.Alınmayın gayret edin çalışın. Not:İngilizcem çok iyi seviyede,hem eğitim hemde yurt dışı tecrübesi bende fazlasıyla var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın LGS hangi mevzuat dan bahsediyorsun? SHGM nin kaptanlık minimum aradıgı KAPTANLIK ICIN LISEDIR. Universite mezunluguna gerek yoktur. Dunyanın hıcbır havayolunda kaptanlık icin unıversıte mezuniyeti aranmaz. Sızın gıbı zamanında kuyuya bır tas atıp buna ınananların uygulamasıdır bu. sebebinide herkes bilir. ama degisecektir. zaten THY yoneticilerini bu bahaneyle uyutuyorsunuz. Konu Basbakana iletildi. Basbakanlık İletisim Merkezine. BIMER toplu dılekce yazıldı. konuya el atılacaktır. eskı rant ısı bıttı artık. artık tek bır sey var herkes hakkanıyetiyle oturdugu koltugu hak edecek. hemen ıngılızce sınavları shgm mede baslamalı. beceremeyenin işinede son verilmeli. arkanızda cuval degıl can tasıyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000