SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİ FİYASKOSU
Akademi akademi olalı böyle zulüm görmemiş, eminim akademinin ilk kurucusu Eflatun’un kemikleri hiç bu kadar sızlamamıştır.
Akademi ilk kurulduğunda, herhalde havacılık sektöründeki personele eğitim verecek bir kurum diye düşünmüştük. Öyle ya, akademi denilince akla başka ne gelebilir ki... Ama işin aslını öğrendik ki , ortada ne eğitim var ne bilim adına herhangi birşey... Var olan tek şey, birkaç gönüllü havacılık sektörü çalışanının, mevcut düzendeki bilinen konuları ve eksiklikleri temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze sunması...
Akademi’nin vitrindeki isimleri hafta içinde kameralar karşısına geçti. Kameralar her ne kadar çekimde olsa da ya muhabirler haberi iyi pazarlayamadı merkezlerine ya da gerçekten haber değeri görülen bir durum yoktu ki, sonraki gün ne gazetelerde ne televizyonlarda konuya ilişkin haberleri göremedik.
O günkü basın toplantısına ben katılmadım. Ancak arkadaşlarım toplantıyı takip etti. Katılımcıların konuşmaları, neredeyse akademi fikrinin ortaya çıktığı günün aynısıydı... İlk günden bu güne değişen tek bir cümle yok. Aynı konular, herkesçe bilinen ve çözümüne gayret edilen sorunlar, sanki ezberletilmek istenir gibi tekrar ortaya kondu. Açıkçası böyle olunca, 7 ay boyunca üzerine birşey koyamadınız mı diye aklımızdan geçmedi değil!
Neyse, bildiride katıldığımız noktalar var, katılmadığımız noktalar var. Ama benim üzerinde durmak istediğim konu bu değil. Benim asıl değinmek istediğim, neden akademi üyeleri her fırsatta Türk Hava Yolları üzerinden örnekler veriyor, neden olumsuzluklarda hep Türk Hava Yolları’nı örnek gösteriyor?
Bu ülkede hızlı büyüyen tek şirket Türk Hava Yolları mı? THY’den daha hızlı büyüyen şirket yok mu? Mesela neden Pegasus’un 2005 yılında 5-6 uçaklık filosu varken bugün 32 uçağı çıkmasını sorgulamıyor? Yüzde hesabı yaparsan THY, 2003 yılından bu yana yüzde 100’ün biraz üzerinde büyümüş ama Pegasus’un büyüme rakamı neredeyse yüzde 500... Aynı büyüme oranları Saga için SKY için söylenemez mi? Neden Akademi üyeleri bu ve buna benzer örnekleri vermekten imtina ediyor da sürekli THY’ye vurmayı kendilerine şiar ediniyorlar?
Bu ülkenin tek havayolu şirketi THY mi? Kontrolsüz büyüme, personel eğitiminde yetersizlik, alt yapı sorunları sadece THY’de mi var? Kaza istatistikleri verilirken bile THY’yi değerlendirmeye alıyorlar, özel şirketleri bunun dışında tutuyorlar...
Şimdi soruyorum, sizce bu Akademi gerçekten bağımsız mı? Bağımsız kaza kırım heyeti oluşturulması istediklerini her fırsatta yineleyen Akademi’nin bu THY düşmanlığı ortadayken bağımsızlığından nasıl söz edebiliriz?
Herkes şapkasını önüne koysun ve düşünsün. Türk sivil havacılığı için iyi şeyler yapılmak isteniyorsa yeri geldiğinde konuşacaksın, yeri geldiğinde de susmasını bileceksin...
Geçmişten gelen kin ve nefret üzerine bir şeyler yapmaya kalkışırsanız, Amerikalı kasiyerin kapalı devre habercilik(!) yaptığı amatör sitesinde yok olup gitmekten başka sonunuz olamaz...
Şimdi bu yazımdan sonra yine beni hedef tahtasına koyacaklar. Hep birlikte füze rampalarını bana yöneltecekler. Onlar THY’yi, SHGM’yi, DHMİ’yi sonuna kadar eleştiriyorlar ama ben onları eleştirince pek hoşlarına gitmiyor. Nasıl ki onlar, eleştirdikleri kurumlardan anlayışlı olmalarını istiyorlarsa, aynı anlayışı kendilerini eleştirenlere de göstermelerini bekliyorum.
Yazımı, akademi üzerine son günlerde sıkça telaffuz edilen birkaç cümle ile noktalamak istiyorum.
- CNN International Sivil Havacılık Akademisi’nin basın açıklamasını canlı verebilmek için yayınını kesti.
- Akademinin açıklamasını 300 milyon kişi televizyondan izledi.
- Sivil Havacılık Akademisi’ni polis akademisiyle karıştıran yüzlerce kişi kayıt yaptırmak için akademi üyelerini telefon yağmuruna tuttu.
- Akademinin açıklamasından sonra Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, üyelerini acil kodlu toplantıya çağırdı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Güvenlik Kurulu’nu olağanüstü topladı.
- Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu.
- AB, Akademi’nin dikkat çektiği eksiklerin giderilmemesi halinde Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin durdurulacağını açıkladı.
- Basın toplantısının Türkiye’de hiçbir gazete ve televizyonda yer almaması üzerine Akademi bir bildiri yayınladı. Bildiride, habercilerin eksik yönlerine dikkat çekildi.
- Akademinin bir sonraki basın toplantısının, konferans salonu masraflarının denkleştirilebilmesi için en az bir yıl sonra yapılacağı açıklandı.
- Kral çıplak diyen akademi üyelerine, bir iç çamaşırı firması tarafından krala sunulmak üzere atlet, külot ve pijama takımı hediye edildi.
Yorumlar Tüm Yorumlar (25)