Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü geçen hafta tarihinin en büyük sektör toplantısını gerçekleştirdi. Böyle kapsamlı bir toplantıya ben bugüne kadar şahit olmadım. Havayolu şirketlerinin genel müdürleri ile sorumlu müdürlerinin davet edildiği ve katılımın zorunlu olduğu toplantı sivil havacılık açısından son derece önemli.
Toplantıya yüzün üzerinde yönetici katılmıştı. Basına açık olmayan bu toplantı kapalı kapılar ardında gerçekleşti. Toplantı ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir açıklama gönderdi. AirportHaber’de bu açıklamayı okuma fırsatı bulmuşsunuzdur.
Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamanın ötesinde sektörün bu toplantıyı nasıl algıladığını sorgulamak üzere çok sayıda yönetici ile telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmelerin ana noktası Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun sektörü alenen uyardığı yönünde.
Bu uyarı öyle hafife alınacak gibi değil. Havacılık emniyeti için alınması gereken tüm önlemleri, Sivil Havacılık kuralları gereği yapmayanlar hakkında anında işlem yapılacak. Sadece işlemle yetinilmeyecek, verilen süre zarfında eksiklikler giderilmezse büyük cezalar ile birlikte form-4’ler de iptal edilecek.
Aslında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün böyle bir toplantıya neden gerek duyduğuna bakmak lazım.
Son zamanlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üzerinde inanılmaz bir baskı var. Bu baskı üst üste gelen talihsiz kazalardan dolayı manevi şiddetini artırınca ültimatom niteliğindeki toplantı kaçınılmaz oldu.
Şimdi benim havacılık sektörüne naçizane önerim şu;
Artık kendi kendinizi denetleme zamanı geldi. Havacılıkta birinci kuralın uçuş emniyeti olduğunu düşünerek hareket etmek ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yardımcı olmak gerek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün personel sayısının dün olduğu gibi bugün de az olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kısıtlı eleman sayısına rağmen son yedi yıldır baş döndürücü bir hızla gelişen sektörün, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki eleman azlığı zaafından yararlanarak emniyeti suistimal edecek olaylardan uzak durmaları gerekir.
Sonuçta olacak olan en küçük aksaklık tüm havacılık sektörüne mal olacaktır. Birinin canı acıdığında diğerinin “OH” çekmesinin alemi yok. Hiçbir Sivil Havacılık Genel Müdürünün koltuğu ilelebet baki değil. Ancak havacılık sektörü uçuş emniyetine, kaliteye, mali yapıya yeterince önem verdiği taktirde şirketler yaşamaya devam edecektir. Havacılık sektörünün sağlıklı büyümesinin yolu tüm şirketlerin birbirlerine ard niyetli bakmamasından geçiyor.
Düşmanlık…
Geçen hafta önem verdiğim bir başka konu ise Sayın Sefa İnan’ın Airport TV’de yapıp yönettiği Kara Kutu Programı’nda Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak’ı konuk etmesi idi. Son derece tartışmalı geçen bu programın bir diğer konuğu da bendim. Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak’ın sivil havacılık düşmanı olduğuna kanaat getirdim. Tüm bu satırları okuyan okurlarımdan rica ediyorum bu cümleleri iyi okusunlar. Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, “9'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün havacılığı tehlikeye attığı yazıyor” şeklinde bir ifadede bulundu. Bu hafta sonu 9'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’na Devlet Planlama Teşkilatı’nın resmi internet sitesinden baktım. Böyle bir ifade hiçbir yerde bulunmuyor. Okurlarım www.dpt.gov.tr adresinden bu rapora kolayca ulaşabilirler. Fevzi kaptana artık hiçbir sözüm yok.
Tek dileğim kamuoyunu kendi hırslarına kapılarak yanıltmaması. Hırslar fobiye dönüştüğünde tehlikeli olabilir.
Hoşca kalın...
Yorumlar