Rötar kabusu devam ederken, sorumluların üzerine sorumluluk almaması rötarlardan daha can sıkıcı. Hizmet sektöründe olduğunu unutan sorumlular, sessizce kenara çekilip yükü havalimanında çalışan garibanlara, uçakta çalışan kabin personeline bırakmış gibi görünüyor. Hatalar zincirinin bedelini onlar ödemek zorunda değil.
Son zamanlarda havalimanlarında veya uçakların içinde olup biteni bir sosyal medya hesabında anında görmeye başladık. Ancak bu görüntüler genelde can yakıcı bir enstantane olmayınca yöneticilerin de canını yakmıyor.
Söz konusu görüntü havayolu şirketinin aleyhine olunca bu sefer cezai müeyyide ile yolcuların kara liste oldukları açıklanıyor.
Pes doğrusu!
İşinize, keyfinize göre havayolu şirketi mi yönetiyorsunuz?
Hafta sonu Münih/Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşunu gerçekleştirecek AJET (AnadoluJet) gecikme yaşıyor. Yolcu sabırsız, annesi ölmüş ve bir dakika bile onun için kıymetli. Hal böyle olunca uçağın içine alınmış yolcular bir an evvel havalanıp gitmek istedikleri yere ulaşmanın moduna girer.
Ama siz, uçağın içine yolcuları doldurduktan sonra yakıt alma beklemesi yaparsanız yolcuların tepkisinden kaçamazsınız. Hele ki uçağa binmeden uzun süre rötar yemişseniz bu tepkiyi fazlasıyla görebilirsiniz.
Burada devreye girecek olan hareket, yolcuyu özür dileyerek sakinleştirmektir. Bu görev öncelikle uçağın kaptanına sonra da kabin amirine düşer.
Yolcuların, kabin personeline de serzenişte bulunması, hakaret etmesi ve hatta şiddete matuf eylemlerde bulunmasını da doğru bulmam. Fakat havayolu şirketinin yolcu tepki gösterdi diye kara listeye almasını hiç doğru bulmam. Görüntü çeken yolcunun kara listeye alınmasını beceren yöneticiler, kendi organize ettikleri görüntüleri medyaya servis edince kara liste yapmıyorsa ve hatta o kabin memurunu işten çıkartmıyorsa ikircikli bir anlayış söz konusu demektir.
AJET yöneticilerine hatırlatmak gerek ki siz hizmet sektörüsünüz. Her gün rötar yapma yerine, huzursuz olan, tepki gösteren yolculara sakinleştirme eğitimi alın. Kara liste yerine özür sistemini devreye alın.
Sağdan soldan toplama personel ile olmaz o işler. Apar/topar sağa sola uçacağız diye ekibiyle birlikte kiraladığınız uçak firmasına söyleyin de kabin personeline halkla ilişkiler eğitimi versinler.
Bakın geçen hafta içinde uluslar arası bir sorun yaşandı ve havacılık sistemi durdu. Dakika dakika bilgi verilerek yolcuların ne yapması gerektiği konusunda aydınlatma yapıldı. İşte siz bunu yapmak zorundasınız.
İletişim dünyanın en güzel yönetim anlayışıdır.
AJET, bana göre plansız bir uçuş serüveninin kötü örneğini yaşıyor ve yaşatıyor. Yolculara kimse kabahat bulmasın. AJET yönetimi anası ölene de görüntüyü servis edene de bir an evvel kara liste uygulamasını sonlandırmalı ve hatta özür dilenerek yolcuların gönlü alınmalıdır.
Kendi ülkesinin havayolu şirketine değil de Yunan şirketine mi, Alman şirketine mi, İsrail şirketinin uçaklarına mı binecek bu insanlar.
Siz işinizi doğru yapın ki tercih edilesiniz. Bakın ben bilirim ki zamanında AtlasJet, en küçük sorunda bile yolcusunu arayıp bilgilendirme yapar ve hatta özür dilerdi.
Şirketin yönetiminde olabilirsiniz ama sahibi değilsiniz. O şirketlerin sahibi bu millettir.
O sorumluluk sizlere verildiyse sorumluluğunuzun bilincinde olmalıdır.
Bir kelam Ali Genç’e…
TAI’den ayrılan Ali Genç AJET’e dışarıdan danışmanlık verecekmiş. Sana yakışan sorumluluk almaktır, yancılık yapmak değil.
Yorumlar Tüm Yorumlar (24)