Ekonomik koşullar havacılık sektörünün ayakta kalmasını zorlaştırırken, bu zor dönemi en az zararla kapatmanın yolu aranıyor. "Büyük başın büyük derdi olur" hesabı THY bu anlamda en zor süreci yaşayan havayolu olarak öne çıkıyor.
Daha önce de yazmıştım. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu. Geçmişte de Kıbrıs Türk Hava Yolları enkazı Bilal Ekşi'ye yamanmak istenmiş ancak Ekşi, kısa sürede durumu anlayıp geri çekilmişti.
Bu kez geri çekilmesi mümkün değil. Ya THY'yi yeniden rayına oturtacak ya da Türkiye şartlarının Türk Hava Yolları'nın sırtına bindirdiği ağır ekonomik koşullarının günah keçisi genel müdürü olarak anılacak.
Bilal Ekşi, THY'yi nefes alır hale getirmek için mevcut tedbirlerin yanı sıra işletmesel gider kalemlerinden olan DHMİ ve havalimanı işletmecileri nezdinde indirim talep ederek giderlerden kazanma yolunu deniyor.
DHMİ ücret tarifesini yayınlayarak bir nebze de olsa THY ve havacılık işletmelerine can suyu vermiş oldu.
Ancak THY için bu yeterli değil. THY'nin çok daha büyük tasarruf etmesi gerek.
DHMİ'ye yapılan taleplerin ardından havalimanı işletmecilerinin de kapısı çalındı. Malum, havalimanı işetmecilerinin en büyük müşterisi de THY. Bu bağlamda THY'nin yazdığı indirim talepleri yazısında özellikle terör hadiselerine ve darbe girişimine dem vurularak havacılık sektörünün olumsuz yönde etkilediği vurgulanarak durum tespiti yapılıyor.
THY'nin indirim yazısında döviz kurundaki artışların da kuruma zarar verdiği ifade ediliyor.
THY'nin havalimanı işletmecilerinden talepleri, yolcu hizmet ücreti, körük, köprü ve diğer giderler olarak sıralanıyor.
Köprü, elektrik ve PCA ücretlerinde yüzde 20, dış hat ve iç hat yolcu hizmet ücretlerinde indirim yapılması (talep edilen rakamlar bizde saklı), kira ücretlerinde yüzde 20 indirim, CIP hizmet ücretlerinde de indirim isteniyor.
THY'nin talepleri karşılanabilecek talep gibi görünmüyor. Terör eylemleri, darbe kalkışması ve diğer ekonomik krizlerden havayolu şirketleri etkilendiği gibi havalimanı işletmecileri de etkileniyor.
Keza havalimanı işletmecilerinin THY lehinde pozitif bir ayrımcılık yapması halinde diğer havayolu şirketlerinden de aynı şekilde talep geleceğini görmek için kahin olmaya gerek yok.
THY'nin en büyük zararı yakıt alımlarından yaşadığını görmek gerek. Bildiğim kadarı ile alınan yakıt için dolar kuru sabitlendi. Oysa yakıt fiyatları 32 dolarlara kadar düştü. İşte THY'nin en büyük kayıplarından biri de buradan oluştu. THY, dolar kurunu sabitleme konusunu yeniden günün koşullarına göre düzenleme yapması gerekir.
THY, kendimi kurtarayım derken havalimanı işletmecilerini ve diğer havayolu şirketleri ile birlikte havacılık işletmelerini de düşünmek zorunda.
- DHMİ tarihi adım attı -
Funda Ocak DHMİ Genel Müdürü olarak görev geldiği sıralarda şu sözleri söylemişti; "Sorunları paydaşlarımızla konuşarak çözeceğiz". Bu sözleri söylemesinin ardından çok geçmeden söylediklerinin sözden ibaret olmadığını gösterdi.
Sadece havacılığın değil ülkemizin de zor dönemden geçtiği süreçte DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, havacılığa can suyu verecek bir adım attı.
DHMİ aldığı karar ile kira artışı yapmadı, konma/konaklama bedellerinde indirime gitti. Yaklaşma ücretleri dahil indirime gitti.
Düşünebiliyor musunuz DHMİ kira artışlarında yüzde 50 zam yapması gerekirken ve bu artışlar sözleşmelerde açık şekilde yazmasına rağmen bu hakkından feragat etti.
İşte ben buna sorumluluk alma, sektörü düşünme, Türkiye'yi düşünme, gelir kaybını göze alarak milli duruş derim.
Funda Ocak, yukarıda saydıklarım haricinde havalimanı işletmecilerine de kolaylık sağladı. Havalimanı işletmetcilerinin kira ödemelerini de 2019 yılına öteledi. Bu bile büyük bir risk almadır.
Havacılığın ayakta kalması DHMİ'nin olmazsa olmazıdır. Bu düşüncelerle atılan adımlar da takdire şayandır.
Bir yazımda Funda Ocak için "Zor kadın" tabiri kullanmıştım. Türkiye'nin zor döneminde elini taşın altına koyma iradesini göstermek her babayiğidin harcı değildir. Bu dönemde Funda Ocak için "Heykeli dikilecek kadın" ifadesinin doğru olduğunu düşünüyorum.
Son söz olarak, DHMİ iradesini gösterdi. SHGM'den de aynı duyarlılığı bekliyoruz.
Yorumlar Tüm Yorumlar (51)