Çokça merak ediyordum zam konusunda sendika ile THY arasında bir kavga yaşanır mı diye. Hepsinden öte çalışanların sendikaya karşı tutumu ne olacaktı. Geçmiş yılları hatırladığımızda zam dönemlerinde sendikacılar boy gösterip nara atıp çalışanlar nezdinde itibar devşirirlerdi.
Aslına bakarsanız, normal dönemde böyle bir anlaşma yapılmış olsa idi hemen hemen hepimizin eleştireceği bir konu ortaya çıkmış olurdu.
Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin öncelikle havacılık sektörünü vurduğunu hepimiz biliyoruz. THY'nin uçaklarının havalimanlarında misafir edilerek uçacağı günü beklediğini de biliyoruz.
Birçok yazımda bahsettiğim gibi THY'nin Genel Müdürü Bilal Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu. Bu yüzden bir yandan uçaklar yerde yatarken diğer yandan 2017 yılı için maliyet planlamaları yapılıyor ve en az kayıpla dönemsel olduğuna inandığımız krizden çıkmanın yolları aranıyor.
Bu maksatla Bilal Ekşi, önce DHMİ kapısını ardından da TAV'ın kapısını çalmıştı. DHMİ ve TAV'dan indirim isteyen THY, DHMİ açısından amacına ulaşmış olsa bile TAV açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil. Zira, TAV'ın da THY kadar zararı var dersek yalan olmaz.
Sadece DHMİ ve TAV'dan indirim istemekle iş bitmiyordu. Bilal Ekşi bu sefer Hava-İş'in kapısını çaldı. Malum ortada bir TİS vardı ve bu TİS'e göre Ocak ayı itibari ile çalışanlara zam yapılması gerekiyordu.
Bilal Ekşi'nin Hava-İş ziyaretinde zam oranının aşağı çekilmesine yönelik talebinin, sendika tarafından makul görülüp-görülmeyeceği merak ettiğimiz bir durum idi. Gerçekleri konuşmak gerekirse sendikanın "TİS'de ne yazıyorsa o" diyeceğini düşünemedim.
Türkiye'nin durumu ortada dururken "illede zam" diyecek bir sendikacının olacağına inanmadım.
Ancak sendika yöneticileri uyanık bir hamle ile bir nevi kamuoyu yoklaması yaparak üyeler nezdinde anket yaptı. Anketin sonucunda çalışanların THY'nin durumunu göz önünde bulundurarak yapılan öneriyi kabul etmesi sendikanın elini rahatlattı.
Yapılan protokolle ilgili detayları zaten Airporthaber'de okudunuz. O kısma girmeden bir kaç cümle ile yapılan ek anlaşmanın ne anlam ifade ettiğini söylemek istiyorum.
Çalışanlar verilen zam oranını görüntüde yüzde 3 olarak algılayabilir. Ama daha düşük. Yıllık zam oranı 2.30 civarına denk geliyor.
Şunu net olara söyleyeyim. THY çalışanları büyük bir fedakarlık yaparak şirketlerine sahip çıktılar. Bu açıdan baktığınızda THY çalışanları büyük alkışı hak ediyor. Hakkını teslim edelim. Sendika da çalışanlarla birlikte hareket ederek, iş barışına katkıda bulundu.
Türkiye'nin ihtiyacı olan birlik beraberliği THY'de gördük.
THY'nin işi sadece THY A.O ile bitmiyor. THY Teknik A.Ş'de zam bekliyor. Aynı duyarlılığın orada da olacağına inanıyorum. Belki biraz daha THY çalışanlarından fazla alabilir teknikçiler. Bunu da dert etmemek gerekir.
Bu yılı sorunsuz atlatmak gerek.
Bir paragraf da TGS'ye açmazsak olmaz. TGS çalışanlarından çokça telefon ve mesaj alıyoruz. Soruyorlar "Bizim zam oranımız ne olacak" şeklinde. Sendikasız TGS çalışanlarının meraklı olması yadırganmamalı. Bu hafta açıklanır diye düşünüyorum.
Bildiklerim var ama açıklamam doğru olmaz. Ama şu biline yönetici seviyesi çalışan seviyesinden daha az zam alacak.
Yeterli ipucu oldu sanırım.
Yazımızı "havacılık camiasının başı sağ olsun" diyerek bitiriyorum. Lakin yaşanan uçak kazası hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın.
Yorumlar Tüm Yorumlar (68)