Hatırlar mısınız Türk Havayolları pilotu Nijerya’ya giderken yolunu kaybetmişti. Bu haberi ilk kez AirportHaber duyurmuş ve ertesi gün tüm gazeteler olayı manşetten duyurmuşlardı. Ama nasıl duyurdukları önemli tabi.
Bütün medya THY’nin pilotunu kahraman ilan etmişti. Oysa Türk Havayolları pilotunun yaptığı normal bir işti. Çünkü pilot uçağı sağ salim uçurmak ve yere indirmekle görevli idi. Her ne kadar biz aksini yazmış olsak bile konuyu kavrayamayan medya kendi istediği gibi yönlendirmişti haberi. Oysa daha sonra THY’de yaptığı araştırmada bizim gibi düşünerek pilotları cezalandırmıştı.
Uçaklar her ne kadar dünyanın en güvenli ulaşım araçları olsalar bile, elektronik yapılarından dolayı en küçük bir aksi durumda en yakın hava meydanına inilerek yolcuların sağlığını güvence altına almak zorundasınız. Tıpkı Amerika’da geçtiğimiz hafta yaşanan suya iniş olayı gibi. İşte kahraman o pilot.
THY’nin pilotlarının bir kaçının daha vukuatları olmuştu. Örneğin İngiltere’den İstanbul’a kadar oksijen maskeleri ile uçan pilot, kaptan koltuğuna 15 yaşındaki çocuğu oturtan pilot, sarhoş uçak kullanan pilot. Bunların hepsi THY pilotu.
THY’nin US Airways’in pilotunu örnek alması gerekir. Hatta kendi pilot okulunda bu iniş defalarca gösterilmeli. Bu olayda, iki pilot arasında mükemmel bir uyum, yine kokpit ile kabin arasında mükemmel bir iletişimin olduğu gerçek. Görüntüleri izlediğimde hem tüyler ürpertici geliyor hem de “İşte benim kahramanım” demek geliyor içimden.
CALL CENTER HİZMET PAYLAŞIMI NASIL OLACAK
Bilindiği gibi THY Call Center hizmeti şubat ayından itibaren tamamen özel sektör tarafından yapılacak. Call Center hizmetini iki firma ortak aldı. Bu firmalar Vodatech ve Assist. Ancak bu iki firma arasında THY’nin istemi doğrultusunda bölgeler arası iş bölümü yapılmış. Hangi firma hangi bölgeye hizmet verecek THY belirlemiş. THY’nin bu ayrımı hangi kriterlere göre yaptığı belli değil. Benim düşünceme göre eğer gelir paylaşımı telefon yoğunluğun fazla olduğu bölgelere göre daha fazla ise Assist firması THY tarafından kayırılmış gibi görünüyor. Çünkü Vodatech firmasına Marmara Bölgesi hariç Türkiye’nin tamamı hizmet alanı olarak verilmiş. Ancak daha çok uçakla seyahat eden Marmara Bölgesi ile dünyanın diğer tüm ülkeleri ise Assist firmasının hizmet alanı olarak belirlenmiş.
Yukarıda da belirttiğim gibi ağırlıklı olarak Call Center hizmetinin büyük bölümü Assist firması tarafından üstlenilmiş. Bu paylaşımın ayrıntıları belki THY tarafından kamuoyuna açıklanabilir. Assist firmasının Arap sermayesi ile kurulduğu ifade ediliyor.
Anlayacağınız gibi Telekom’dan sonra THY’de Arapların eline geçiyor yavaş yavaş.
THY’nin mantıklı bir açıklamasını beklemekten başka çare yok.
Haftaya görüşmek dileğiyle…
Yorumlar