THY ÖZELLEŞİRSE NELER OLUR?
Türk Hava Yolları'nın kamu hisselerinin özelleştirilmesi için çalışmaların başladığı Özelleştirme İdaresi'nin vermiş olduğu ilanla resmen start aldı. Son sekiz yılda havacılık sektörünün kazandığı ivme ve buna paralel olarak Türk Hava Yolları'nın dünyanın sayılı havayolu şirketlerinden biri haline gelmesi Özelleştirme İdaresi'ni de harekete geçirmiş gibi görünüyor.
Şöyle bir olgu var. Her şirket değerini bulduğu anda satılıktır. Türk Hava Yolları yaptığı atılımlarla dünya çapında gözde bir şirket oldu. Her ne kadar "alt yapısız büyüyorlar" eleştirisi alsalar bile bilinen gerçek şu ki; Türk Hava Yolları ister açık artırma ile isterse kapalı zarf usulü ile her türlü satılabilecek bir şirket.
Ancak Türk Hava Yolları'nın özelleştirilmesi ne şekilde olacak? En merak edilen soru bu...
Diğer sorular ise şöyle sıralanabilir.
Türk Hava Yolları'nı özelleştirirken Türk Hava Yolları Teknik A.Ş özelleşecek mi?
Türk Hava Yolları-HAVAŞ ortaklığından doğan TGS özelleşecek mi?
Türk Hava Yolları-OPET ortaklığından doğan THY Opet Havacılık Yakıt A.Ş özelleşecek mi?
THY-Pratt&Whitney Ortaklığındaki TEC özelleşecek mi?
Türk Hava Yolları-Atilla Doğudan ortaklığından kurulu Turkish DO&CO özelleşecek mi?
Türk Hava Yolları ortaklığındaki Sunexpress Havayolları'nın durumu ne olacak?
Türk Hava Yolları ortaklığındaki Bosna Hersek Havayolları da THY'nin özelleşmesi halinde THY'nin yeni sahibine mi geçecek?
Tabi bunların yanında THY'nin alt markası AnadoluJet en önemli sorulardan biri olacak? THY'nin akıllıca uyguladığı politika ile Anadolujet markası halkın aklına yerleşmiş durumda. Türk Hava Yolları uçuş kodu ile uçmasına rağmen yolcular Anadolujet Havayolları olarak biliyor. THY özelleşecekse AnadoluJet ayrı bir şirket olarak yeniden yapılanmalı mı?
Peki, Türk Hava Yolları özelleşirse milli havayolu üzerinde devletin hiç mi payı kalmayacak? Olası krizlerde bayrak taşıyıcı şirketimizi koruyucu tedbir alıncak mı?
THY'nin özelleşmesi durumunda diğer özel şirketlerimizle aynı statüye mi geçecek yoksa geçmiş yıllardan gelen historik hakları devam mı edecek?
Şimdi ortada "fol yok yumurta yok" bu sorularda neyin nesi demenin de anlamı yok. Özelleştirme İdaresi böyle bir arayış içinde ise şimdiden tartışmak gerekiyor.
Özelleştirme İdaresi'nin bu açıklamasının ardından dünya havacılık sektörünün dikkatini bu özelleştirmeye çevirdiğini düşünüyorum. Hatta THY üzerine de yakında bahisler başlarsa hiç şaşırmayın.
KOLTUK HIRSI VE MAKAM HEVESİ...
Biliyorsunuz önümüzdeki Haziran ayında Türkiye yine sandık başına gidecek ve 2011 Haziran'ından itibaren Türkiye'yi yönetecek siyasetin şekillenmesi için oy verecekler. Seçimlere 7 ay gibi uzun bir süre olmasına rağmen en dikkat çekici açıklama Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan geldi. Binali Yıldırım "Artık aday olmayacağım" dedi.
Böyle açıklamalara pek alışık değiliz. Ülkemizde 80 yaşın üzerinde bir çok siyasetçi var. Yani koltuk hırsı ile yanıp tutuşan siyasetçiler bunlar.
Havacılık sektörüne altın çağ yaşatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bu açıklamasına sektörün nasıl tepki vereceğini açıkçası merak ediyorum.
Henüz 55 yaşında olmasına rağmen böyle bir karar almasını doğrusu ben yadırgıyorum. Havacılık adına yapılması gereken daha çok şey var. Bu yüzden Yıldırım'ın kararını birkez daha gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yorumlar