Pegasus Havayolları filosunda bulunan Boeing uçaklarını Airbus tipi uçakları ile değiştirecek ve mevcut filoya yeni uçaklar da eklemiş olacak. Bu stratejik değişikliğin altında ne gibi hesaplar varb bilinmez ama bildiğimiz bazı noktalardan dem vuralım.
Bir defa tüm pilotlarını yeniden tip eğitimine almak zorunda kalacak. Geçmişte bu tip uçaklarda uçan pilotlar da tazeleme eğitimi alacaklar. Sadece pilotlar için değil. Kabin memurları da aynı süreçten geçecekler. Bunların yanında teknisyenlerde de sorun çıkacak. Boeing üzerine kurulan sistem sil baştan yenilenecek. Kim bilir belki de bu eğitimlerin tamamının bedelini Airbus öder.
Pegasus, havacılık sektöründe herkesin öngörüsünü alt üst eden şirketlerin başında geliyor. Her ne kadar Ali Sabancı'nın şirketler üzerine spor toto oynaması itici gelse bile, THY için "79 yaşındaki şirket" diyerek inceden aşağılayıp aslında bilmeden köklü şirket dese bile, Atlasjet için diğer bir şirket diyerek küçümsese bile Türkiye'de bir tarz yarattı. İşte bu açıdan Pegasus Havayolları allayıp, pullayıp satılmadığı sürece Türk sivil havacılığında renk olmaya devam edecektir.
Şimdi gelelim THY'nin 150 uçaklık sipariş görüşmelerine.
Türk Hava Yolları bu görüşmelerle ilgili net bir açıklama yapmadı ama uluslararası medyaya satıcı firmalardan yansıyan görüntü bu.
Türk Hava Yolları 150 uçak alırsa nelere ihtiyaç duyacak. Mevcut filoya pilot bulmakta güçlük çeken, pilot alırken kılı kırk yaran THY'nin inanılmaz bir alt yapı çalışması şart. İnceden bir hesap yapalım. Her uçak için minumum 4 takım kokpit ekibi olacağını düşünelim. Ve yine her uçakta en az 5 takım kabin memuru olacağını düşünün. 1500'e yakın pilot, uçağa göre değişkenlik gösteren kabin ekibini de 2 bin olarak düşünün. Teknisyen ve diğer personeli de hesaba kattığınızda bu rakamla 5 binden aşağı olmaz.
Kabin memurunu bir kenara koyun kokpit ekibi yetiştirmek kolay değil. Mevcut durumda bile kokpit sıkıntısı çeken THY, yabancıya sarılacak. Pilot okulları tarafından fason üretilen pilotlar da "Yine işsizlik" narası atacaklar.
Hadi bunları bir kenara koyalım. Peki, bu uçaklar nerede konaklayacaklar?
Türk Hava Yolları'nın bu hedefi 2023 yılına göre mi? O zaman süslü kelimeler yine anlamsız kalacak. Hani 2023 yılına kadar 750 uçağa ulaşacaktık.
Havacılığın fren yaptığı bir dönemde bu kadar uçak siparişi vermenin tek bir izahı olabilir. Popülizm. Aynı şeyi Pegasus Havayolları için de düşünüyorum. Popülist yaklaşımdan öteye gidemez bu düşünceler.
Şirketin değerini yükseltmek için, borsada spekülasyon için iyi bir hamle olabilir. Gerçeklerle örtüşmeyen bir atılımın geri dönüşümü kısa vadede evet ama uzun vadede olumsuz olacaktır.
HABOM gibi bir tesisi açamayıp uzatmaları oynayan bir yapıda THY'nin uçak siparişi yerine alt yapıyı güçlendirmesinin daha mantıklı olacağı kanısındayım.
THY, Pegasus Havayolları ile "yarış yapıyor" görüntüsü de çok çirkin olacaktır.
Not : Ankara olaylarını es geçmiş değilim. Değişik araştırmalar devam ediyor. Yeni bilgileri de derlemeyi sürdürüyoruz...
Yorumlar Tüm Yorumlar (21)