16 Mart 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY personelinin maaşına ipotek koymak

Türk Havayolları personelinin gözü bu yıl yapılacak olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine çevrilmişken, geçen hafta ne THY’nin ne de Hava-İş Sendikası’nın haberi olmadan AirportHaber bombayı patlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen belge dengeleri birden alt üst ediverdi.

Hem THY hem de THY Teknik A.Ş personelinin sendikası olan Hava-İş, AirportHaber’in yayınladığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş kollarını ayıran kararının ardından Hava-İş Sendikası’nın etekleri tutuştu. Üyelerinin tepkisini çekmemek için alelacele bir açıklama yapılarak AirportHaber’in yayınladığı belgenin asılsız olduğunu ifade etti. Ancak Hava-İş’ten ertesi gün açıklama AirportHaber’in belgesinin doğru olduğunu kabul ediyordu.

Peki, bu noktaya nasıl gelindi?

Bütün bu olayların nasıl geliştiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. THY kaynaklarından edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar THY’nin bir kez bile yetki kullanmadığı ortaya çıktı. Her sözleşme döneminde sendikanın elini güçlendirecek alevli tartışmalara yoğun sezon diye tabir edilen Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında şahit oluyorduk. THY’nin hem bu dönemde görüşme stresi yaşamamak hem de personelin görüşme dönemlerinde alacağı zam oranında kayıp yaşamasını önlemek düşüncesiyle Çalışma ve Soysa Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde muhataplarının kim olduğunu belirlemek istediği belirtildi.

8 Eylül 2008 tarihinde THY tarafından sorulan bu soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 24 Eylül 2008’de verdiği cevapta “Muhatabınız Hava-İş Sendikası” deniliyor. Hava-İş Sendikası’na THY tarafından “gelin konuşalım” davetine Hava-İş Sendikası 13 Ekim 2008 tarihinde İş Mahkemesi’ne müracaat ederek karşılık veriyor.

Gerekçe şu “THY sendikaya yeterince sendika aidat ödemiyor. Çalışan sayısı fazla bu sebeple yetki tespitinin iptalini istiyoruz.” Hemen burada şu soruyu sormak geliyor içimden. Neden böyle bir durum söz konusu ise mahkemeye gitmek için 10 ay beklediniz? Ben sendikaya bir öneride bulunayım. Toplu İş Sözleşmesi’nde muhatap olabilmeniz için personelin %10’unu temsil etmeniz yeterli.

Bu mahkeme süreci nasıl sonuçlandı dersiniz? İstanbul 4. İş Mahkemesi’nin 26 Ekim 2008 tarihinde verdiği karar kısaca şöyle diyor. Verilen kararın can alıcı noktası şöyle. “Hava-İş Sendikası’nın yetkili sendika olduğu ihtilafsızdır. Davacı yetki tespitinin çalışan ve sendikalı sayısı açısından hatalı olduğunu ve davalıya bağlı işletmelerin çalışan sayıları ile birlikte ayrıca ve açıkça gösterilmesi gerektiği gerekçesiyle yetki tespitinin iptalini istemiş ise de, bir an için çalışan ve sendikalı sayılarının tespit edilenden farklı olduğu doğru olsa bile, davacı sendikanın yetkili sendika olarak belirlenmiş olması” şeklinde devam ediyor. Kararın son bölümünde Hava-İş Sendikası’nın yetki tespitinin iptal edilmesi istemi reddediliyor.

Mahkemenin aldığı kararın içinde Hava-İş Sendikası’nın talebinin çalışanların lehine olmadığı da açıkça belirtiliyor.

Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin’in çalışanların maaşlarına ipotek koyacak ve aylarca devam edecek bir hukuki mücadelenin içine neden girdiğini THY çalışanlarının takdirine bırakmak gerek. Ancak THY personelinin bilmesi gereken şu. Bu hukuki mücadele aylarca devam edecek. Hava-İş Sendikası yetkisiz olduğu için Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine devam edemeyecek. Tek çıkar yol var. Hava-İş Sendikası bir an önce davalardan vazgeçerek derhal görüşme masasına oturacak. Aksi takdirde THY çalışanları Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde kazanacağı hakları uzun süre beklemek zorunda kalacak. Bir başka konu. Bu hukuki mücadele yıllarca sürse bile geriye dönük THY personelinin alacağı kazanımlara herhangi bir nemalandırma yapılmayacak.

Hava-İş Sendikası bindiği dalı kesmeye devam ettiği sürece THY personeli daha çok üzülecek.

THY Teknik A.Ş’de de durum farklı değil. İş kolları ayrıldı. Bundan sonra THY Teknik’te  hem hukuki hem de sendikal çatışmaları beklemek hayal değildir. Görünen köy de kılavuz istemez.

Sevindirici gelişmeyi de THY çalışanı ile paylaşmakta fayda var. THY’nin personeline zam yapmak için çalışma yaptığı ifade ediliyor. AirportHaber’de yer alan haber THY yönetimi tarafından yalanlanmadı.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

THY personelinin maaşına ipotek koymak

Yorumlar

Misafir ~ 16 yıl önce
siz öyle zannedin istediklerini atıyorlar mahkeme kararlarınıda uygulamıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 16 yıl önce
Sayın Ali KIDIK,ben özel bir şirkette kabin personeliyim.peki bizim haklarımızla ilgili ne zaman ciddi adımlar atılacak.THY personelinin zaten hertürlü hakkı var.ama benim konuşmaya ve dertlerimi paylaşabileceğim beni destekleyen kurumum yok.yaklaşık 10 senedir uçuyorum ama bir kriz senaryosuyla iş çıkışım verilebilir ve + 1 maaşla beni işimden edebilirler.konuk ettiğiniz insanları izledim ama gerçekten sanki önceden konuşulacaklar ayarlanmış gibi bazı konular çok rahat geçilebiliyor.inanın havacılık medyasında en itimat ettiğim insan sizsiniz,lütfen özel şirketlerinde sorunlarına ciddi bir şekilde el atın,bizler muavin değiliz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 16 yıl önce
Böyle bir haber yaparken sadece "THY Kaynakları" habercilik etiğine ve objektif bakış açısına ne deerce uygundur takdiri Ali KIDIK'a bırakmak lazım....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000