Öteden beri özel üniversitelerin havacılık eğitim politikalarına karşıyım. Para kazanma anlayışına odaklı verilen eğitimler sonucunda gençlerimizin işsiz kaldıklarını, üç-beş kuruşa razı gelen işleri yapmak zorunda kaldıklarına şahidim.
İşte bu sebeple Okan Üniversitesi ile THY arasında imzalanan işbirliği anlaşması denilen öğrenci devşirme protokolünün içinin ne kadar boş olduğunu ve THY'ye değil Okan Üniversitesi'ne faydalı bir görüntü olduğunu söylemekten geri durmayacağım.
Yapılan protokole bakarsanız içi boş ve THY'nin iyi niyetinden başka bir şey bulamazsınız. Bulacağınız tek şey Okan Üniversitesi'nin "Bize gel, bize para ver, bizim pilotaj eğitiminden mezun olursan THY'de iş bulma şansın var" şeklinde reklamdan başka bir durum söz konusu değil.
Peki senin elinde ne var kardeşim?
Hiçbir şey. Ne uçağın var, ne kendine ait bir uçuş hattın var, ne de doğru dürüst bir alt yapın var. Niye öğrenci sana gelsin? Çünkü THY ile protokolün var. Yazık bu anlayışlara.
Ne var biliyor musunuz? Göçebe eğitim var.
Okan Üniversitesi nerede? İstanbul'un bir ucunda. Neresinde? Gebze sınırlarında. Peki pilotaj eğitimini alacakları yer nerede? İstanbul'un diğer ucunda. Beylikdüzü, Çorlu ve Edremit üçgeninde. Dedik ya göçebe mantığında eğitim.
Teorik eğitimler Gebze sınırlarında, uçuş eğitimleri Çorlu'da, Edremit'te. Ben buna eğitim demem işkence derim.
Tabi Okan Üniversitesi sistemi kurmuş. Öğrencilere ingilizce eğitimi de verecek. İlk yıl ingilizce eğitimi adı altında 34 bin 900 TL'yi gözden çıkartacaksınız. Buna yurt, yeme-içme, sosyal etkinlikleri de eklerseniz 50 bin TL'yi geçecek. Gebze, Çorlu, Edremit hattında harcayacağınız zaman ve yorgunluk da yanınıza kar kalacak.
Ben bu tür eğitim anlayışına tümden karşıyım.THY'nin de bu tür tuzaklara düşmesini anlamakta zorluk çekiyorum. Ha bu anlaşma Anadolu Üniversitesi gibi alt yapısı olan, örneğim OMÜ ile yapılsa idi hiç sözüm olmazdı. Hatta en azından uçağı olan Gaziantep Üniversitesi ile yapılsa bile sözüm olmazdı. En azından "adamların uçağı var" derdim.
Küçük bir hesap yapıyorum ve öğrencinin cebinden çıkacak paraya bakıyorum. 250-300 bin TL. Minumum bu kadar. Peki öğrenci bu parayı pilot olamazsa nasıl çıkartacak diye soran var mı?
Diyelim pilot olamadı ki ben olacakların sayısının bir elin beş parmağını geçeceğini düşünmüyorum. En fazla alacakları 3 bin TL maaşlı işler bulmaya çalışacaklar. Ne olacak peki? On sene eğitime verdikleri parayı çıkartmaya çalışacaklar.
Yazık değil mi ülkemin gençlerine. Bakın iddia değil gerçekleri söylüyorum. Bu tip üniversitelerden mezun olan gençler işsiz. Ne pilot olabiliyorlar ne hostes. Kimi polis oluyor, kimi yer hizmetlerinde, kimi çiftçi, kimi kasap kimi de işsizler ordusunun arasında geziyor.
Ne acıdır ki bize gelen bu öğrenciler "Abi markette bile olsa iş bulmaya razıyım" diyecek kadar biçareler.
Benim önerim Okan Üniversitesi gibi "THY'ye pilot yetiştireceğiz" sonra satır aralarına "THY'nin istediği, THY'nin kriterlerini karşılayanları, THY'nin imtihanlarını geçenleri" şeklinde serpiştirilen sözleri okumadan karar vermeyin. Benim tavsiyem iyi derece ingilizce öğrenin, devlet üniversitelerinde mühendislik başta olmak üzere diğer dört yıllık bölümleri bitirme yolunda hedef seçin. Sonra isterseniz zaten THY'nin her türlü iş imkanlarından yararlanmak üzere kapınız açık. Yeterki kendinize güvenin. Özel üniversitelere para kaptırırken ailenizi de düşünün, alt yapısı olmayan üniversitlerin katkısından çok zararı olduğunu kafanızın bir yerine koyun.
Havacılık dalında eğitim vermek isteyen üniversitelere tavsiyemdir. Gidin bu alanda nasıl eğitim verilir gözlerinizle görün. Amerika'da, Kanada'da havacılık eğitimleri tek bir kampüsün içinde nasıl verildiğini öğrenin. Göçebe mantığından vazgeçin. Gençlerin duyguları ile oynamayın.
THY'nin kusuru da var elbet. Uçuş okullarına kan kustururken adı üniversite olan bir kurumun göçebe anlayışına alet olmak doğru değil.
Yorumlar Tüm Yorumlar (46)