Yıllarca THY'deki çift başlılığın getirdiği kaosun zararlarını anlattık. THY'nin birçok yanlışı çift başlılık sebebiyle yapıldı. Şimdi yeni bir yanlışın THY üzerinde yapacağı etkiyi konuşmak gerek. Varlık Fonu'na devredilen THY ile ilgili kafamda bir dolu sorular var!
Bu soruları sıralamadan önce endişelerimi dile getirmem lazım. THY'nin mevcut yönetimi ile Varlık Fonu yönetimi arasında bir çatışma yaşanabilir. Zira, parayı kazanan THY olacak harcayan Varlık Fonu. Ancak hesap verecek olan THY yönetimi.
Çünkü biliyorum ki Varlık Fonu'nun hiçbir sorumluluğu ve denetim mekanizması yok. Bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenir zorunluluğuna da hiç ama hiç güvenmem. Devlet tarafından idare edilen ancak sorumluluk karşısında dışarıdan denetçiler tarafından denetleme yerine sayıştay denetimine tabi olsa idi "eh işte" diyebilirdi.
THY'den yapılan açıklamaya göre sistem işleyişinin aynen devam edeceği vurgulansa bile bu bir iyi niyet beyanıdır. Bana hiç akılcı gelmiyor.
Düşünebiliyor musunuz Varlık Fonu'na devredilmiş kurumun yöneticilerine "Gel bakalım elinde ne var ne yok" diye sorduklarında THY yönetimi "Hayır gelmiyoruz" diyebilir mi?
Gerçek anlamda kaosu bundan sonra yaşayabiliriz. Yani öyle yönetimlerde yaşadığımız kaoslar gibi değil başlı başına kavga olabilir.
En önemli husus ise Varlık Fonu'nun elinde bulunan satış gücü. İsterlerse THY'yi bir kalemde satabilirler. Riskli olan da budur. THY, Varlık Fonu tarafından satılma riski ile karşı karşıyadır.
THY'nin Varlık Fonu'na devrinden sonraki icraatları sanırım ilk genel kurulda öğreniriz. Zira yapılacak iş ve işlemlerle ilgili kamuoyuna açık bilgi verileceğini düşünmüyorum.
Şimdi soruyorum.
THY'nin yanı sıra THY Teknik A.Ş de Varlık Fonu'na mı aittir?
THY'nin iştiraki olan TGS, THY Opet, Sunexpress, THY- Do&Co, TEC, Goodrich& THY Teknik Servisi, Turkbine, TCI Kabin Hizmetleri, Uçak Koltuk Üretim, Aydın Çıldır, Vergi İade Aracılık Hizmetleri gibi tüm şirketlerdeki hisseleri de Varlık Fonu'na mı aittir.
Eğer Varlık Fonu'na ait ise, Varlık Fonu bunları istediği zaman istediği kişilere satabilir mi? Varlık Fonu'nun kuruluş amacı içinde olduğuna göre satabilir.
Peki, Varlık Fonu yöneticileri başkanlığında THY'de toplantı yapılabilir mi? Yapılır. İşte bir sürü açmaz var bu işin içinde. Dolayısıyla ben hiç ama hiç doğru bulmadım böyle bir tasarrufu.
Aslına bakarsanız Varlık Fonu'nun dünya uygulamaları fazla paranın efektif kullanılabilirliği ile alakalı bir durumdur. Yani petrolü, gazı çok olan ülkelerdeki gibi ne paramız çok ne de ihracaatımız. O yüzden Varlık Fonu torbasına doldurulan THY'nin yokluk içine girmesinden endişeleniyorum.
Varlık Fonu'na devredilen THY'nin yokluk fonuna muhtaç olmamasını diliyorum.
İki Kelam Funda Ocak için söylemeliyim.
DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak için DHMİ genel müdürü olarak atandığı hafta bir yazı yazmış ve DHMİ'nin son 20 yıllık beyni demiştim. Yazdıklarım da yavaş yavaş gerçekleşiyor.
Funda Ocak'ın şu sözleri çok umut veriyor. "Genel Havacılık palazlanacak, DHMİ küresel marka olacak, iş geliştirme dairesi başkanlığı" Genel Havacılık gerçek anlamda değer görmedi bu ülkede. Oysa sivil havacılığın temel taşıdır genel havacılık. Bunun yanına sportif havacılığı da ekleyebilirsiniz. Keza dışa açılım da DHMİ için uluslararası bir ivme kazandırır. DHMİ'nin yap-işlet-devret modeli birçok ülkeye örnek teşkil etmiştir. Funda Ocak döneminde DHMİ yeni bir kimlik kazanacaktır.
En azından benim beklentim o yöndedir. Siyasi bir beklentisi olmayan Funda Ocak'ın sadece DHMİ'nin geleceği için çalışacağına eminim. Bu sayede hem sorunlara ivedi çözümler üretilecek hem de gelişime yönelik çalışmalar hızla sürecek.
İzleyip göreceğiz.
Yorumlar Tüm Yorumlar (45)