Kabus gibi geçirdiğimiz 2016 yılının sonunda umutularımızı taşıdığımız 2017 yılı için, THY yönetim kurulundan bizimle aynı yönde açıklamalar geldi. Hem Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı hem de Genel Müdür Bilal Ekşi umut dolu mesajlar verdiler.
Aslında burada dikkat edilmesi gereken nokta yönetimin uyumlu bir şekilde çalıştığını görmektir. Daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim. Artık THY'de kavga dönemi bitmiş her yönetici kendi işi ile meşgul ve tek amaç Türkiye'nin yaşamakta olduğu krizden etkilenen THY'yi en azından bulunduğu noktada tutmaktır.
Her ne kadar İlker Aycı ile Bilal Ekşi umutlu konuşsalar bile gerçekleri görmezlikten gelecek değiliz.
Türk Hava Yolları çalışanlarının fedakarlığını kimse inkar edemez. Sadece THY çalışanlarının değil, THY Teknik çalışanlarının da aynı şekilde fedakarlık yapmaları alkışlanacak bir durum. Şunu da sormadan edemeyeceğim. THY aynı fedakarlığı çalışanlar için der miydi? Her şeyin mükemmel olduğu bir THY'de, kar oranını rekorlarla kapatan bir THY, "bu kar oranını çalışanlarımızın sayesinde yaptık. Çalışanlarımıza yüzde 4 değil de yüzde 6 verelim" der miydi? Açıkçası demezdi diye düşünüyorum.
Teknik A.Ş noktasında yanılgıya düştüm. Zira Teknik A.Ş'nin Toplu İş Sözleşmesi, THY'nin Toplu İş Sözleşmesi'nden faklı idi. Bu açıdan baktığımda Teknik A.Ş çalışanlarının bir tık daha yüksek zam alacağını düşünmüştüm. THY, eşitlik ilkesini TİS'de yapmadı ama zam oranlarında yaptı.
Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi konjonktür çok şeye gebe diye düşünmeden edemiyorum.
Etrafımızda yaşanan kaosun ülkemize yansımalarını ve doğrudan içinde bulunduğumuz içerideki ve dışarıdaki düşmanların Türkiye üzerinde oynadığı oyunları düşünürsek güç dönemlerden geçeceğimizi kimse inkar etmemeli.
THY, tam da bu zor sürecin odak noktağında. Patlayan bombalar, terörist eylemler, Suriye'de gerçekleştirdiğimiz operasyonların dış ülkelerden yansımaları maalesef uçakların boş gidip gelmesi olarak gerçekleşiyor.
Her daim uçan uçak para kazanır anlamı çıkmıyor maalesef. Dolu uçan uçak para kazandırır.
Evet, THY çalışanları sayesinde 50 milyon dolara yakın bir tasarruf ediyor. Küçümsenecek bir rakam değil. DHMİ ve havalimanı işletmecilerinin yaptığı iyileştirmeler ile bu durum çok büyük rakamlara çıkıyor.
Dileğimiz o ki, THY yine aynı seviyelere aynı popüler günlerini tekrar yaşasın. Tabi bu kez daha dikkatli ve orantısız büyüme yapmadan planlı programlı büyümeyi esas alarak yoluna devam etmeli.
Temel Kotil görüntü verdi...
Türk Hava Yolları'nın eski genel müdürü Temel Kotil aylar sonrasında görüntü verdi. Milli muharip uçağı için İngiltere ile işbirliği anlaşmasına imza atmışız. TAİ Genel Müdürü olan Temel Kotil anlaşılan o ki milli savaş uçağımızı yapacak. Milli olması için her şeyin motorundan gövdesine kadar, yazılımından kablosuna kadar benim olmasını isterim.
Maalesef yerli yolcu uçağı gibi yerli savaş uçağı konusunda da laubali davranıyoruz. Benim bildiğim yerli yolcu uçağı konusunda bir karınca kadar yol alamadık. Ve malesef bu konudaki kararlılığımız devam etmiyor.
Milli savaş uçağı da bir balon diye düşünüyorum. Tam teşekküllü bir proje ile karşılaşırsak o zaman "İşte oldu" deriz.
"Milli Muharip uçağı anlaşması" yaptık diyerek göz boyamanın anlamı yok. Temel Kotil zaten kendi avaneleri etrafına topladı. O yüzden bir şey çıkacağını düşünmüyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (41)