THY'nin açıkladığı zarar küçük dilimizi yutturacak şekilde. Zarar bugünün parası ile 6.500.000.000 (Altımilyarbeşyüzmilyon) TL, eski para ile yanına altı sıfır eklemeniz gerek. Vahim ki ne vahim. Pegasus Havayolları da çapına bakılırsa THY kadar zarar etmiş sayılır.
Vahim gidişatın bu sene düzelmesi en büyük temennimizdir. Bunu baştan belirteyim ki, niyetimizden şüphesi olanların anlamasını sağlayalım. Öyle bir tabaka var ki, THY batsa kılıf bulacak, çıksa "başarı bizim" diyecek. Oysa ki başarısızlığı sorgulamak, başarıyı alkışlamak gerekir.
Asıl meselem THY'nin veya Pegasus Havayolları'nın zararını konuşmak veya yazmak değil. Elbet izah edilir çok mazeretler var. Lakin mazeretin arkasına sığınıp şirketi alternatifsiz bırakmak da saçmalık değil mi?
Daha önce bir kaç kez yazmıştım. THY pazar arayışlarında çoğu zaman özel sektörün önüne engel oluyor veya özel sektörün uçtuğu noktalara keyfe keder uçuş koyuyor diye.
Sıkışan Atatürk Havalimanı trafiğine alternatif çözüm olarak Ankara Esenboğa Havalimanı'nın önemine vurgu yapmış ve Anadolu'dan getirilecek olan yolcuların rahatlıkla yurtdışı alternatifi olacağını iddia etmiştim.
Bu iddiayı reel hale getiren de Pegasus Havayolları oldu.
Pegasus Havayolları, ilk etapta başkenti bir başka başkente yani Kiev'e bağladı. THY'nin istemediği bu hattı yüzde 80 doluluk ile uçuyor.
Sadece Pegasus mu? Ukrayna Havayolları da full çakılı gidiyor. Yani THY, yurtdışından getirdiği yolcuları Pegasus Havayolları ile Ukrayna Havayolları'na peşkeş çekiyor.
Oysa THY bu alternatifi çok iyi değerlendirmeliydi. AnadoluJet gibi bir markanın ne iş yaptığını da artık sorgulama zamanı geldi.
Türkiye dışına çıkartılmayan AnadoluJet'in hangi sebeple yurtdışı açılımı yapmadığını da biri açıklamalı artık.
Bu arada, zarar eden THY ile zararda onu takip eden Pegasus Havayolları'nın hisselerini takip eden mutlaka vardır. THY çakılırken Pegasus Havayolları'nın hisse senetlerindeki artış dikkatimi çekiyor. "Acaba bir spekülatör mü var" diye de sormadan edemeyeceğim.
Türk Hava Yolları, Anadolujet ile ilgili kararı vermeli. Ya tam teşekküllü bir şirket haline büründürülmeli ya da marka olarak satılıp THY'nin derdine derman edilmeli. Sadece bir öneri.
SHGM küllerinden nasıl doğar?
Havacılık çökmüş ise SHGM çökmüş demektir. Çöküşün idari anlamda birincil sorumlusu da SHGM'dir. Bu sektörün oyuncuları çok iyi bilir ki özellikle 2006 'dan itibaren 2011'e kadar bu sektörde çok güzel işler yapıldı. MRO'lardan havayolu şiketlerine, eğitimden sportif havacılığa kadar önemli işler yapıldı.
Sektör heyecan kaybetti, sektör kan kaybetti, sektör itibar kaybetti. En önemlisi SHGM kaybetti.
Lakin SHGM yeniden dizayn edilmeli. Klasik bürokrat olma yerine özel sektör mantığı ile yeni bir ivme kazandırılmalı. Makamda oturup genelge yayınlamakla bu işler yürümez.
Bakan Ahmet Arslan dostluğumu çok iyi bilir. Bu sebeple dostane diyorum ki, turizm sezonu açılmadan, havacılık sektörüne yön verecek SHGM'ye neşteri vurun artık.
Yorumlar Tüm Yorumlar (44)