THYNİN ÖNERDİĞİ ZAM YETERSİZ!
Şu sendikal görüşmelerde artık eski heyecanların olmadığını düşünüyorum. Gerçi “Ah neydi o eski günler” diyecek kimse de kalmamıştır THY’de. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin en eski şahitleri belki beş parmağın beşini de geçecek kadar değildir THY’de. Zira hemen hepsi emekli oldular. Bu TİS görüşmelerinin en kıdemlisi de Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin olabilir. Ayçin ise sendikal kişiliğinden dolayı.
THY çalışanlarını doğrudan ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, geçmişte tam bir heyecan fırtınası şeklinde gerçekleşiyordu. Çalışanlar pür dikkat sendikadan gelecek habere kilitlenirken işveren temsilcileri olası grev endişesi ile hareket ediyorlardı.
Bugün olduğu gibi iletişim olanakları yoktu o zamanlar. Kıran kırana geçen görüşmelerin ardından ortak nokta bulunamayınca greve gidildiği bazen ise grevden son dakikada dönüldüğü dönemler olmuştu.
Son on yılda yapılan TİS görüşmeleri Atilay Ayçin’in hedefine oturttuğu Ak Parti iktidarını ve başbakanı eleştirmesinin gölgesinde geçti. Ak Parti iktidarına düşman bir THY kitlesi oluşturmaya çalıştı ama bence bunda başarılı olamadı.
Oysa değişen dünyada sendikacı söylemlerinin değişmesi, çalışanların hakkını arama argümanlarının da farklı olması gerektiği gerçeğini anlaması gerekiyordu Atilay Ayçin’in.
Öteden beri söylediğim gibi; TİS görüşmelerinde çalışanların hakkını korurken işverenin de düşünülmesi gerektiği inancım hala devam etmekte.
Bu yıl başlayan görüşmelerde ilk defa farklı bir süreç izleyeceğiz gibi.
THY kendi hamlesini yaparak Hava-İş’in beklemediği bir tutum sergiledi. Beğeniriz, beğenmeyiz THY belli bir zam önerisinde bulundu.
THY’nin bu önerisine karşılık Hava-İş ne yaptı? Hava İş Sendikası’nın sitesini açıp okuyun.
Çağ dışı davranışa devam etti.
Yapılması gereken THY’nin teklifine karşılık teklifle gitmekti. Ama yine
klasik sendikacılıkla sadece suçlama yöntemi seçildi.
Yazının başlığına uygun bir şeyler yaz dediğinizi duyar gibiyim.
THY’nin önerdiği toplamda yüzde 6’lık rakam bana göre az. Ama THY şartlarına göre çok olabilir. Zira THY’de maaş skalasının olduğunu düşünmüyorum. Çok yüksek maaş alan zümrenin yanında düşük maaş alan emektarlar olduğu gerçek.
Hava-İş maaş farklarının düzenlenmesine ilişkin öneri paketi sunmuş olsa idi daha çok alkış alabilirdi.
Türkiye şartlarına baktığımızda refah düzeyi en yüksek kesim THY olarak görülebilir. Özellikle havacılık sektöründe diğer şirketlerle ücret açısından uçurum var.
İki farklı yazı yazdım THY’de gelecekte yaşanan gelişmelere alakalı. Biri
“THY KABİNİNİN PARA EGOSU” diğeri ise
“THY, HAVA-İŞ VE KAMBURLARI” Bu yazılarımı okuyanlar hatırlayacak. THY’nin personel maliyeti oldukça yüksek. İşte bu yüzden özellikle kabin ve kokpitin dikkatli olmasını önermiştim. Ama anlamayan kabin memuru hanımlarımız ve kaptan beylerimizin hışmına uğramıştım. İşte dediklerim gerçekleşiyor. THY'nin, Anadolujet markasını nasıl şekillendireceğini yazdık. THY maliyetleri düşürmenin çaresini arıyor.
Sendikalı bir THY’de bu gerçekleşemeyeceğine göre alternatif çözümler geliştiriliyor. O halde mevcut çalışanlar bugünün değerini iyi bilmeli.
Yarın geç olacak. İşte THY param parça oldu. Bir dolu şirketler doğdu. Yarın eğitim, akademi, kargo gibi yeni şirketler de doğarsa hiç şaşmayın.
Sendikaya önerim. Bu bir savaş değil. Çalışanların haklarını alırken hasmane tutumla değil dostane önerilerle yaklaşmalısınız. THY’ye önerim.
Para bende güç bende, istediğim gibi dağıtırım mantığıyla değil başarıların asıl emektarları çalışanlar olduğu düşünülerek masanın başında olunmalı. Kazanılan her başarı çalışanlarla birlikte paylaşılmalı.
TİS görüşmelerinin sonucunda hem THY hem de çalışanların kazanması dileğiyle;
İyi haftalar
Yorumlar Tüm Yorumlar (11)