Çok kez gördük ki hangi şirketimizde olursa olsun teknik veya hava koşulları sebebiyle yaşanan rötarlar, çoğu zaman yolcuların tepkisi hatta havayolu çalışanlarına karşı gerek fiziki ve gerekse sözlü tacizlerine varan davranışları ile karşılaşırız.
Havayolu taşımacılığının son 10 yılda hızla gelişmesine rağmen havacılık kültürünün aynı ölçüde gelişmediğine şahit oluyoruz.
Bu şahitlik sadece normal yolcuların yanında kendilerini elit sınıfta görenler açısından da pek fazla değişen bir durum değil.
Çok sayıda, yazar-çizer, sanatçı-siyasetçi, sporcu, avukat, doktor ve bir sürü kalifiye meslek erbaplarının rötarlardan dolayı nasıl feryat figan ettiklerini bilmeyenler yok.
Bir keresinde Atlasjet’in Ankara uçuşlarında yaşanan sorun nedeniyle yolculara kartvizit dağıtan avukatı görmüştüm. Çok okumuş çok bilmiş diyeceğimiz insanların bile provokatörlük yaptığı bir ülkede havacılık kültürünün gelişmesi için daha çok suların geçmesini bekleyeceğiz ülkemizde.
Neden bunları yazdım durup dururken?
Bir haftadır Amerika’dayım. New York’tan Miami’ye gitmek üzere Laguardia Havalimanı’na geldim. Amerikan Airlines ile Miami’ye uçacağız. Check-in işlemlerini yaptırdık uçuş saatimizi bekliyoruz.
Nihayet o dakikalar geldi. Uçağın kalkmasına 20 dakika kala yolcular alınmaya başlandı. Neredeyse yolcuların tamamına yakını uçak içine alındı.
Sonra anlam veremediğimiz bir şekilde tüm yolcular uçaktan çıkartıldı.
Ve anons yapıldı uçak değiştirilecek 45 dakika rötar var diye.
Bir kişi de mırıldanmaz mı “işim var, toplantım var, bağlantılı uçuşum var” diye.
Olmadı maalesef kimse ses çıkartmadı. Yolcular arasında bulunan ben ve diğer Türk arkadaş kendi kendimize “Bu rötar Türkiye’de olsa yer yerinden oynardı. Ne kavgalar ne gürültüler olurdu” dedik.
Ha bu arada 45 dakika denilen rötar tam 90 dakika sürdü. İnanın hiç kimse laf etmedi.
Bu demek değildir ki rötarlar olmalı veya keyfi rötarlar yapılmalı.
Amerikan Airlines yetkilileri rötarın sebebiyle ilgili açıklama da yapmadılar. Ama yolcular gayet sakin ve hoşgörü ile davrandılar.
İsterim ki ülkemizde de bu tür olgunluk yaşansın.
Herhangi bir şirketimiz rötar yaptığında avazımızın çıktığı kadar bağırmayalım. Tabi saatlerce süren rötarlar olup yolcular perişan edilirse hep beraber karşı koyarız.
Aslında rötar sebebiyle azıcık geciken uçakta bulunan bir köşe sahibi bu rötarı köşesinde yazmadığı sürece çok daha olgunlaşma yaşayacağımıza eminim.
Yani demek istediğim olgunlaşma önce aydın kişiler diye tabir edilen yazar-çizer sanatçı-siyasetçiden başlamalı.
THY rötar yaptı diye mız mız edenlere “hadi oradan” demek lazım.
Miami'den selamlar. Haftaya Türkiye'de görüşmek üzere...
Yorumlar Tüm Yorumlar (15)