Türkiye’de manevi ve milli değeri olan en güzide kurumumuz Türk Hava Kurumu. Bu güzide kurumun üzerindeki kokuşmuş düzenin kalkacağına inanmaya başladım.
Ne zaman? Geçen hafta.
Türk Hava Kurumu’nun üniversitesinin 2012-2013 yılı eğitim döneminin açılışına davetliydim. Defalarca gidip görmeme rağmen, çeşitli programlar yapmama rağmen manevi ve milli değerinin vermiş olduğu heyecandan başka bir şey hissetmemiştim geçen haftaya kadar.
Köhnemiş binalar, köhnemiş yönetim anlayışları, akılsız yatırımlar, kurban derisi kavgaları bu kurumun üzerine çöreklenmiş karabulut idi.
Bu karabulutları dağıtacak bir çıkış yolu bulunmalıydı. Bir cengaver çıkacak. Atamızın yadigarı, “İstikbal Göklerdedir”in meşalesini gerçek anlamda yakacak bir cengaver.
Bazılarımızın “Astronot” bazılarımızın “Aman yine mi asker” dediğimiz Osman Yıldırım o ışığı yaktı.
Nasıl diye sormayın.
Bana göre Türk Hava Kurumu’nun kuruluşundan beri en olumlu işi üniversite kurmak olmuş. İşte bunu da Osman Yıldırım gerçekleştirdi.
Ve en büyük şans Ünsal Ban.
Geçen başlanan yolculukta çok büyük yol kat edilmiş durumda.
Bugün sekiz yüzden fazla öğrencisi olan ve sadece yerli değil yabancı öğrenciye de eğitim verecek bir temayülü yakalamış gencecik bir üniversite.
Vurmak kolay. Geçmişten gelen kinle, nefretle, içimize işleyen “Aman THK’mı herkes orayı söğüşlüyor” düşüncelerimizden sıyrılma zamanı.
Kişilere değil ama kuruma gerçek anlamda destek vermek lazım. Geçmişten gelen duygularımızdan arınıp üniversitenin Türk Hava Kurumu markasını yücelteceğini düşünerek destek vermek lazım.
Türkiye için Türk Hava Kurumu Üniversite’si bir şans diyorum.
Daha yolun başında olmalarına rağmen gözle görülür değişim yaşanmaya başlanmış bile. THK’nın geçmiş yöneticilerinin el atmadığı birer viraneye dönen binalar elden geçiriliyor ve üniversitenin, THK’nın şanına yakışacak hale getiriliyor.
Yeter mi? Yetmez.
Yapılacak o kadar çok iş var ki? Uçuş okulunun, bakım hangarlarının tamamen uluslararası bir yapıya kavuşması gerekir. Eğitim gören öğrenciler için uygulamalı derslerin yapılacağı bu alanlar da modern yapıya kavuşmalı.
Türkiye’de önüne gelen herkesin havacılık dalında eğitim verdiği düşünülürse Türk Hava Kurumu’nun alt yapı anlamında çok avantajlı olduğunu düşünüyorum. Diğer üniversitelerde hiçbir alt yapı olmamasına rağmen (Anadolu Üniversitesi hariç) havacılık eğitimi verdiğini düşünürsek THK’nın bu avantajları kullanarak ön plana çıkacağı bal gibi ortada.
Ancak; Türk Hava Kurumu’nun tüm yapısında köklü değişikliğe gitmesi gerekiyor. Diğer birimleri ya yenilemeli ya da THK’nın üzerinde kambur olan birimlerden kurtulmalı. Makyaj olarak üniversite kullanılıp diğer yan kuruluşlarda aynı tas aynı hamam devam edilecekse boşuna çırpınmanın anlamı da yok.
Osman Yıldırım, Ünsal Ban konusunda isabetli karar vermiş. Embry Riddle, FIT gibi uluslararası havacılık üniversitesi gibi üne kavuşması için top yekûn destek vermek gerekiyor.
Ben umutluyum.
Umut var hep var olacak. Bu yüzden ben Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin geleceğinin parlak olduğunu bir kez daha vurguladıktan sonra,
İyi haftalar diliyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (57)