Son yılların belki de konuşulması gereken en önemli konusu yakıt fiyatları düşerken bilet fiyatlarının neden düşmediği olmalı. Yolcular mı enayi yoksa serbest piyasa kuralı bunu mu gerektiriyor?
Geçen yıl tam bu zamanlar THY'nin eski yönetim kurulu başkanı Hamdi Topçu, bir yıl sonra bilet fiyatları düşer demişti. Bu sözler takip edilmesi gereken sözler idi.
Bugün geldiğimiz noktada petrol fiyatları 115 dolarlardan, 30 doların altına düşmüş. Havayolu şirketlerinin en büyük gider kalemlerinden biri olan yakıt düşerken bilet fiyatları neden düşmüyor?
Bilet fiyatlarının serbest piyasaya göre düzenlendiğini söyleyebilir ve hatta havayolu şirketlerinin petrol fiyatlarını sabitlemiş olmasından kaynaklanan bir durum olduğunu da düşünebilirsiniz.
Bana göre ne serbest piyasa ne de petrol fiyatlarının sabitlenmesidir. Düşüncem şu ki, bilet fiyatlarının indirilmemesinin tek ve yegane sebebi uçakla seyahat talebinin sürekli artmasıdır.
Serbest piyasa kuralları gereği bilet fiyatlarına müdahale edilemez. Lakin geçmiş dönemde tavan fiyat konusunda eski ulaştırma bakanı Lütfi Elvan ile havayolu şirketleri arasında resmi olmayan bir görüşbirliği açıklanmıştı. Bilet fiyatları 299-300 TL'yi geçmeyecekti. Hiçbir zaman buna uyulmadı.
Ette, sütte tavan fiyat var ise bilette de olabilir. Hele ki yakıt fiyatları havayolu şirketlerinin maliyetini düşürdü ise şirketlerin de bu düşüşü kısmen de olsa fiyatlara yansıtması gerekiyor.
DHMİ 2016'yı olağanüstü yıl ilan etmeli...
Türkiye'nin, Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesi ile başlayan gerginlik Türkiye turizmini yaz gelmeden vurdu. Bütün rezervasyonlar iptal edildi. Turizmciler kara kara düşünürken, havayolu şirketleri de alternatif yolcu arayışı içine girdi.
Turist gelmeyişi otelciyi, havayolu şirketini ve havalimanı işleticisini zarara uğratırken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamaz.
Havayolu şirketine, havalimanı işletmesine alternatif kolaylıklar sağlanmalı. Bu yükün altından kalkılacaksa devletin de taşın altına elini koyması şart.
Turizm Bakanlığı'nın sübvansesi hiçbir anlam taşımaz. DHMİ bu konuda havayolu şirketleri ile havalimanı işletmecileri ile oturup nasıl katkıda bulunacağına dair görüş almalı.
Her zor zamanda havayolu şirketine yüklenen yükün altına devletin de girmesi gerekiyor. Tarihte örnekleri çok. Kriz zamanlarında havayolu şirketlerininin çöküşü kolaylaşır. Devlet, "serbest piyasa kim ne yaparsa yapsın" deme lüksüne sahip değil.
Bu krizin tüm yükünü özel şirketler çekmemeli. Aksi taktirde altından kalkılamaz sonuçlarla karşı karşıya geliriz.
Bahadır Altan tam bir militan...
Alçakça açıklamalara devam eden Pegasus'un beslediği vatan haini Bahadır Altan, bu memleketin ekmeğini yemiş, şanlı Türk ordusunun eğitiminden geçmiş bir ikiyüzlüdür.
THY'de yaptıklarını bir yana bırakırsak, Pegasus'ta kulak sağırlığından pilotluğu sona ermiş ancak öğretmen pilot olarak halen maaş alan bu şahsın, Türk askerini insanlık suçu işlemekle suçlaması bardağı taşıran son damladır.
Sen haddini bileceksin Bahadır denen vatan haini. Sen hangi ülkede yaşadığını hatırlayacaksın Bahadır Altan denen Türkiye düşmanı.
Bu adam halen orada burada yazı yazmakta. Bunların paralelcilerden ne farkı var. Bunlar, milletin ekmeğini yer milli değerlere sahip çıkamayan zavallılardır.
Sizi Türk milletinin önünde kınıyorum, vatan haini ilan ediyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (49)