YAZIK ETMEYİN BORAJET'E
Geçen hafta Borajet’in Bursa’dan uçuşları başladı. Bursa Borajet şansını iyi değerlendirmeli. Bursa’ya gitmek için sabahın köründe kalkıp Sabiha Gökçen Havalimanı’na gittik. Buradan Borajet’in uçağı ile Bursa’ya gitmek üzere havalandık. Buna havalanmak denir mi bilmiyorum ama mesafeleri bu kadar kısaltan uçakların değerini anlamak için dahi olmaya gerek yok.
Dedik ya “buna havalanmak denir mi” diye. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkışımızın üzerinden 20 dakika geçmedi ki Bursa’da bulduk kendimizi.
Borajet Bursa’dan Gaziantep’e, Diyabakır’a, Erzurum’a, Van’a, Sivas’a, Samsun’a, Trabzon’a uçuşlar gerçekleştirecek. Bursa sanki Türkiye karması bir şehir. Her şehirden göç almış. Bu yüzden Borajet Bursa için, Bursa da Borajet için bir şans olabilir.
Ancak bir handikap var. Yenişehir Havaalanı Borajet için uygun bir havaalanı değil. Kesinlikle Yunuseli Havaalanı Borajet’e tahsis edilmeli. Eğer bölgesel havacılığı geliştireceğiz diyorsanız bunu yapmalısınız.
Bursa’ya uçakla giden bizler Borajet yetkilileri ile dönüşümüzü karayolu ile yapmak zorunda kaldık. İşte işin püf noktası da burada. Sabiha Gökçen’den yirmi dakikada vardığımız Bursa’dan dönüşümüz tam üç saatte Sabiha Gökçen’e beş saatte de Atatürk Havalimanı’na sürdü.
Şimdi tam yeri gelmişken sormak gerek. Borajet Atatürk Havalimanı’ndan Bursa’ya neden uçmaz?
Slot sorunu mu var yoksa bilmediğimiz başka hesaplar mı var?
Büyük oyuncular köşelerini tutmuş durumdalar. Bölgesel havacılığın tek temsilcisi Borajet’in önünü açmak mı gerek yoksa Sabiha Gökçen’e hapsedip doğmadan öldürmek mi gerek?
Övünerek geliştiğini söylediğimiz havacılık sektöründe bölgesel havacılığımızın eksikliğini bir nebze de olsa giderecek olan Borajet Türkiye için bir şanstır.
Şimdi ben buradan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru’ya, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal’a sesleniyorum. Bursa’da Yunuseli Havaalanı’nı, Samsun’da şehrin içindeki havaalanını, Ankara’da Etimesgut Havaalanı’nı, Manisa’da Manisa Havaalanı’nı bölgesel havacılık için işler hale getirmelisiniz.
Serbest rekabet kuralları gereğince sınırlar zorlanarak Atatürk Havalimanı’ndan da Borajet’in uçuşlarına müsaade edilmeli. Yurtdışından getirilen yolcular Borajet marifetiyle yurtiçine dağıtılmalı.
Borajet, diğer şirketler gibi İstanbul, İstanbul diye ısrar etmemeli. Türkiye coğrafi anlamda çok büyük bir ülke. Belki Trabzon’dan yakın ülkelere yurtdışı uçuşları araştırmalı. Adana’dan, Hatay’dan yine yurtdışı seferler planlayabilir.
Sözün özü Bursa’dan yola çıkarak bölgesel havacılığın önemine dikkat çekmeye çalıştık. Bursa sadece bir örnek. Ama Borajet’in işinin zor olduğunu devletin de kavraması gerek. Diğer büyük oyuncularla aynı kefeye koyularak değerlendirmemek gerekiyor. Aksi taktirde Borajet’e çok yazık olur. Bugüne kadar kurulmuş olan bilinen 75 havayolu şirketinden sadece 15 tanesi şu anda faal durumda. Borajet’in öneminin kavranılmaması durumunda sonunun ne olacağını düşünmek dahi istemiyorum.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Bazı şeyleri net bir şekilde biliyorum. Ancak yaparken yıkmamak adına bunları şimdilik kaydı ile yazmıyorum.
Umarım ne demek istediğim, işaret vermek istediğim yerlerde algılanmıştır.
Yorumlar