Yüzlerce çalışana yazık oldu.
Tarhan Havayolları ve Golden Havayollarında alınlarının teri ile dürüstçe çalışan ve şimdi Türkiye’nin milyonlarca işsizleri arasına katılan havacılık emekçilerine yazık oldu.
Neden yazık oldu?
Şimdi hep birlikte irdeleyelim…
Tarhan Tower Havayollarını kapanmaya götüren olaylar zinciri, şirketin kurulma sürecinde başlamıştı aslında. Şirketin kuruluşu sırasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile polemik yaşamaya başlayan Tarhan Tower Havayolları, pazardan domates alıyormuş, yada -argoda kullanıldığı- gibi kasaptan ehliyet alıyormuş gibi havayolu kurmaya kalkışınca düşünceleri havacılık kurallarına toslamıştı.
Zira havayolu şirketi kurmanın sadece paraya dayalı bir sektör olmadığını anlamak biraz zor oldu Tarhan Tower Havayolları için. Paranızın yanında ekipmanınız, belli kriterlere haiz personelinizin de olması gerekiyor.
Bütün bunları sağlayıp, yeterlilik belgesi olan uçuş ruhsatını alsanız bile devamlılık için tüm dünyanın bağlı olduğu kurallara göre hareket etme zorunluluğunuz var. Nedir onların en önemlileri. Uçuş emniyeti. Dolayısı ile insan taşıyan bu demirkuşların zamanında bakım yapılması en önemli kriterdir. Eğer bunu yapamıyorsan veya yapmanız için yapılan uyarıları dikkate almıyorsanız idam sehpasında kendi ipinizi kendiniz çekiyorsunuz demektir.
Tarhan Tower Havayolları ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yıldızı hiç barışmadı. Belki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde de hatalar vardır. Ama Tarhan Tower Havayollarında çalışıp ve şimdi işsiz kalın yüzlerce insanın vebalini şirketin çekmesi gerektiğine inanıyorum.
Gönül isterdi ki, Tarhan Tower Sivil Havacılık kurallarına uygun hareket etse de orada çalışan insanlar da işsiz kalmasalardı.
Şimdi gelelim Golden Havayollarına…
Başlı başına facia.
Golden Havayolları uzun bir süre wet-lease olarak uçuş gerçekleştirdi. Buradan kazandıkları paranın 18 milyon 500 bin dolar olduğu söyleniyor.
E kardeşim sana sormazlar mı o kadar parayı kazandın neden ikinci uçağını getirip de güzelim şirketin kepenk kapatmasına engel olmadın?
Golden Havayolları düzgün bir şekilde gidecekti. Ama acemi para yöneticileri ile beceriksiz Golden Havayolları yöneticilerinin yüzünden yüzlerce personel de burada işsiz kaldı.
Şimdi her iki şirketin yöneticilerinin de vicdanları sızlar mı bilinmez ama gerçekten çalışanlar adına üzüntü verici bir durum. Bu insanlar işsizler kervanına katıldılar. Hiç kusuru olmadıkları halde işsiz kalanlar başka şirketlerin kapılarını aşındırarak iş arayacaklar.
Bütün bunlardan yola çıkarak şunları söylemek gerek.
Bundan sonra tüm şirketler ayaklarını denk almalı. Havacılık kurallarına harfiyen uymaları gerekir ki, son dönemde en çok övündüğümüz sektörün başına bu tür talihsiz olaylar gelmesin.
Bu yazıyı okuyanlardan bazıları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ön yargılı davranıyor, başka şirketlere neden dokunulmuyor diyebilir. Örneğin, Free Bird diye bir havayolu şirketi var. Hiç duydunuz mu Free Bird Havayollarının bir eksiği, bir yanlışı olduğunu? Adam gibi işlerini yapıyorlar. Corendon’u duydunuz mu, İzAir’i duydunuz mu, İnter’i duydunuz mu, Atlas’ı, Onur Air’i, Saga’yı, Pegasus’u, Sun Ekpress’i duydunuz mu?
O halde iş yapmak istiyorsan kurallara riayet edeceksin.
Yoksa bir sürü çalışanı işsiz bırakırsın, sonrada “Günah benim değil Sivil Havacılığın” dersin. Bu mazerette seni vicdanında rahat ettirmez.
Bence nerede hata yaptığını düşün. Tabi, vicdanın buna müsaitse..
Yorumlar