İki yerli uçak projemiz var idi. Birisi Türk Hava Kurumu'nun asparagas pojesi diğeri ülkemizin milli projesi. THK'nın projesinin hayalden öteye gitmeyeceğini hatta satılmış bir hayal olduğunu söylemiştim daha önceden ama önemli olan milli proje. Asıl onu sorguluyorum.
Havacılık adına önemli işlerin yapıldığını defalarca bu köşeden yazmış olmama rağmen zaman içerisinde konular arasına çeşni olarak veya bağlaç olarak girmek gerekiyor.
Geçen yıl milletvekilliği seçimleri öncesinde yapılan parti propagandalarının en çok göze çarpan projesi yerli uçak projesi idi.
Aslına bakarsanız uçağın yerli ile alakası olmamakla beraber ülkemizde üretilecek olması bile bize gurur verecek cinsten idi.
Zaten gökyüzünde uçan hiçbir uçağın bir ülkeye ait milli uçak denmesi de mümkün değil. Yani mutlaka bir parçası bir kablosu bir yazılımı başka ülke tarafından yapılıyordur.
Bu açıdan baktığınızda yerli uçak projesi de kulağa hoş geliyor.
Bir önceki başbakan Ahmet Davutoğlu bu projeyi açıklarken kendisi inanıyormuydu bilmiyorum ama şu anki başbakan Binali Yıldırım bu konulara yabancı değil. 14 yıla yaklaşan iktidar döneminin çoğunu Ulaştırma Bakanı olarak geçiren biri olarak havacılıkla haşır-neşir olmasında kaynaklı neyin ne olacağını bilir. Düşünsenize üniversitede okusa idi 3 kere uçak mühendisliği bitirir insan.
Binali Yıldırım'ın başbakanlığı süresince eminim ki bu proje daha da ciddiyetle takip edilecektir.
Ama bildiklerimi de açıklamakla yükümlüyüm. Yerli uçak falan şimdilik hayal. Bana gelen bigilere göre uçakla ilgili henüz elle tutulur bir gelişme yok. Hatta dökümanların okunması bile tamamlanamadı. Bildiğim kadarı ile bu dökümanlar Türkçe'ye de çevrilecek.
Yani çalışmalar karınca hızı ile ilerliyor.
Yerli uçak için kaynak bulmak da çok zor değil. Aklımda güzel bir kaynak var ama, İnşallah düşünebilirler.
2019 da uçacak denilen ve bu şekilde havacılıktan bir haber yazılan yazıları da 2019'da yeniden okumak isterim.
Gerçi bizim yazar-çizer takımı o kadar kıvırtkan ki kılıf bulmaları zor olmayacaktır. Tanıtım filminde bile inceden "biz yapmıyoruz" mesajı var ama gel gör ki siyasi propagandanın dili kemiği yok. Ne diyor tanıtım videosunda "Her yönü ile Türk mühendisler tarafından modernize edilerek" diye devam ediyor. Yani proje bizim değil, fikir bizim değil, eser bizim değil. Boya, badana yapıp, kuyruğunu da ayyıldız yapıştırdık mı bizim olur mantığı var.
Buna da razıyız. Lakin pazarınız olmazsa bu uçaklar mezarınız olur. Yani harcadığınız ile anılırsınız.
Gönül arzu etse de gerçekler farklı söylüyor. Yerli uçak daha doğrusu Alman Dornier'in Türkiye'de kurulacak bir üretim hattında üretilmesi bile bizi gururlandırır.
Üretim hattı ile ilgili herhangi bir girişim de yok gelişme de yok. Geçen sene 15 Ekim'de fabrika temeli atılacak duyuruları gazetelerde sıkça yazılan bir haber idi. Nedense gazeteciliğin fikri takip kuralı geçeliliğini kaybetmiş durumda. Bu yüzden ne soran var ne de sorgulayan.
Siyasilerin ağzından çıkan ile aklından geçeni analiz edecek bir ortamın kalmadığı düşünülüyor. Ben kendimi aynı kategoride görmüyorum. İşte soruyorum. Ve Binali Yıldırım'ın projeler adamı olduğunu da biliyorum. Umarım süreç içerisinde de bu konu ile yakından ilgilenir.
Türk Hava Kurumu uçağı ise basit bir eğitim uçağı projesinden öteye gidecek bir proje değil idi. Kurumu batıran Osman Yıldırım, süslü kelimeler ile hem yöneticileri hem de kamuoyunu yanıltarak yerli uçak balonu uçurmuştu. Yine medyasal açıdan sorguladığımızda "nasıl yapacaksınız" sorusu sorulmadan "şak şak" sesleri geldi. Hele hele şu "havacılık yazarayım" deyip übeş kuruşa tav olup yağlama yıkama yapanları anlamış değilim.
THK da yerli uçak konusunda milleti enayi yerine koydu. Uyanık düzenbazlar insanları enayi yerine koyarken; enayi yerine konulanlar neden hiç ses çıkarmaz? Garip değil mi?
Yorumlar