08 Temmuz 2024, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Maaslara ek zam elzem oldu
  • Yazınız doğru olabilir ama bilginiz eksik Ali bey. Biz atc ler olarak sendikamız aracılığıyla iaç faaliyetine geçen sene düşük sezonda başladık. Yaz dönemi geçtikten sonra. Bize sözler verildi ve bu sözler ertelendi. Biz de buna tepki olarak dönemsel olarak yaza denk gelse de iaç faaliyetimize ara verdiğimiz yerden devam ettik. Yani iyi niyetimizi kısa zaman aralıklarıyla düşük sezonda iaç yaparak, sonrasında ağızdan çıkan sözlere güvenerek sürece ara vererek gösterdik. Net bir biçimde de sözler tutulmazsa kaldığımız yerden iaç ye devam edeceğimizi söyledik. Durduk yere insanları bile isteye mağdur etmeyi hedeflemişiz gibi yazdığınız yazıyı “talihsiz ve iyi çalışılmamış” olarak nitelendiriyorum.
  • Maaş durumlarını hiç bilmesem de teknik çalışan olarak her çalışanın hakki olan ucreti almasini diliyorum. Zamanında teknik benzer eylemlere yeltenince alınan tedbirleri araştırıp şimdiden çözüm yolları üretin. Mesela 301 arkadaşınız işten atılırsa birlik olup maaşlarını kaç ay odeyebileceksiniz. Hızlandırılmış kurslarla atcbom diye şirket kurup yanınıza üçer beşer altı aylık eğitimle personel doldururlarsa ne yapacaksınız. Ben iktisat mezunu adamın dahi gelip teknisyen olduğunu gördüğüm için Üzülerek söylüyorum, regulasyonu bir şekilde bükerek personel açığı var diye sektörel olarak personel enflasyonu yaratabilirler. Eğitimleri icin de emekliligine bir iki sene kalan şu an çalışan arkadaşlarınızı, gerekirse şu an aldığının birkaç katı maaş vererek ikna ederler.
  • hani thynin yaktığı 3 5 ton fazla yakıta ağlıyorsunuz ya. o yakıtları thynin haklarını dandik bir şirket kurup arap sermayesine sattıklarında hatırlarsınız. ajet saçma sapan planlama ile yönetiliyor çünkü öyle isteniyor. önce kötü yönetilecek. sonra türk halkının varlığı satılacak. sonra işler yoluna girdi denilecek.
  • hava trafik kontrolörlerinin hakkı verilmedi. htksen yönetimi ve üyelerine baskı ve mobbingle iaç iptal edildi, ertelendi. sanıyor musunuz ki, bütün kontrolörler 7/24 sessiz iaç yapmayacak! Yanılıyorsunuz asıl kaybeden o zaman ortaya çıkacak.
  • Atclerin tek derdi hostes maaşı olmuş, ondan bu kadar tantana, sen işini yap hakkıyla layıkıyla, hostesler sana indikten sonra 5er dolar versin konuyu kapatın. Çekemiyorsanız kuleye ILS taktırın.
  • Ne alaka ya kesersin tazminatını diğer memurlar ne alıyorsa onu alırlar ödediğimiz vergilere yazık
  • Acaba. Turn left heading .., unable Climb? Unable. Direct.. high speed approved Unable request full star minimum clean speed
  • Kisa sure icinde bir kac arkadasi goz dagi vermek uzere atacaklarmis diye duyumlar dolasiyor.. aman dikkat arkadaslar
  • iga da kim yapıyor o işi süpermen

Yoğun Sezon, Bol Rötar ve Kontrolör Eylemleri…

Son günlerde uçuş noktalarının neredeyse tamamından rötar görüntüleri ile karşılaşıyoruz. Özellikle AJET adıyla kurulan THY firmasından gelen bu görüntülere hava trafik kontrolörlerinin sessiz eylemlerinin de etken olduğu ifade ediliyor.

Önce hava trafik kontrolörleri açısından bakmak istiyorum rötar konularına. Anlıyorum ki büyük bir kavga var. Ama bu kavganın ceremesini ülkeye çektirmek doğru değil. Bir hak için eylem yapmak demokratik haktır ve bu hak arayışını da normal karşılamak lazım.

Örneğin işçiler haklarını korumak için yürüyüş yapıp, mağduriyetlerini dile getirebilirler. Ancak caddede yürüyüş yapanın cam kırma hakkı yoktur.

Kontrolörlerin sessiz eylem yaptıklarını, uçuşları geciktirdikleri, iniş/kalkış yapan uçakları beklettikleri yönündeki bilgilerin doğru olduğunu kabul ediyorum.

Ancak benim onlardan önemli bir ricam var. Bakın havacılık tazminatının çıkması için 2006 yılında verdiğim mücadeleden hepinizin malumatı var. Hatta tazminatın çıkartılmasında ne kadar katkım olduğunun sağır sultan bile bilir.

O sebeple kum tanesi kadar hatırımız var ise bu eylemlerin sezonun tam ortasında yapılması, ülke ekonomisine zararını, uçakların rötar yapmasından dolayı yolcu mağduriyetlerini düşünerek hareket etmekte fayda var.

Lakin işin ucu iyice kaçtı. Meteorolojiden dağdaki güvenlik personeline kadar tazminat dağıtmaya kalkarsanız işin suyunun çıkacağını en kötü yönetici bile tahmin edebilir. En doğru kararın seyrüsefer hizmetlerinin ayrılarak yeni bir kurum tesis etmek olduğunu artık anlamanız gerekir.

Bu konuda çok yazı yazdım, çokça öneride bulunduk. Ama diyeceksiniz ki DHMİ’nin ve hatta SHGM’nin personeli bu haktan yararlanıyor, onu nereye koyacağız. Doğru, dallandırılıp/budaklandırılıp havacılık tazminatı dağıtmanın en başından sorun olacağını düşünmek gerekirdi.

Sendikalarla kurum yönetirseniz, onların dediklerini yapacaksanız ve hatta onların adamlarını yöneticilik pozisyonlarına atayacaksanız bu koltukları da onlara teslim etmelisiniz.

Demem o ki, seyrüsefer hizmetlerini ayırıp ayrı bir genel müdürlük inşa ederseniz, diğer DHMİ çalışanlarının hak kayıplarını kurum kasasından yapın.

Keza SHGM’deki kurum çalışanlarının kayıplarını da yine kurum kasasından telafi edin. Hazır yeri gelmişken, SHGM’de çalışan taşeronlar da bu tazminattan yararlanıyor mu açıkçası merak ediyorum!

Derdim; ülkenin imajını rötarlarla, yolcu mağduriyetleri ile düşürmeyin. Nasıl milli konularda birlik ve beraberlik içinde oluyorsak, havacılığın da milli bir mesele olduğunu idrak edelim.

Tekraren özetliyorum. Kontrolörler haklı ve fakat zaman yanlış.

Bu arada sendikal faaliyetlerde bulunduğu için yeri değiştirilen DHMİ personelinin mağduriyeti de bir an evvel giderilmeli. Yine anlıyorum ki burada birbiri ile çekişen değişik sendikaların oyunu ile bu kardeşimizin yeri değiştirildi. DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin’in bu sendikal oyunlardan uzak durması gerektiğini ifade etmek isterim.

Gelelim AJET durumuna;

Bakın AJET bir hırs ile, bir özenti ile kurulmuş şirket. Kurulduğu günden itibaren rekabet edeceğim diyerek kurulmuş bir şirket. Low-Cost mantığında işletilmek istenen şirkette bu mantığı işletecek yöneticilerin, RyanAir, EasyJet ve Pegasus gibi şirketlerde üniversite okur gibi 4/5 sene işletme eğitimi almaları gerekirdi.

Bakın, davul/zurna protestolar görüyoruz. Teknik arıza mı, uçak yetersizliği mi, personel yetersizliği mi, planlama eksikliği mi adına ne derseniz deyin önemli bir sorun görünüyor.

Dolayısıyla arıza yapan bir AJET uçağının veya herhangi bir sebeple uçuş yaptığı rota üzerinden geri dönüyorsa buna SmartLynx uçağı diyemezsiniz.

Nasıl Isparta’da  düşen World Focus uçağı Atlasjet adına uçarken kaza kırım geçirdiyse ve bu kaza AtlasJet’e fatura edildiyse kimse kusurdan kaçamaz.

Kiralayan sen isen sen bu uçaktan her bakımdan sorumlusun. Zira o senin logon ile uçuyor.

Ayrıca o kadar hazırlıksız bir uçuş serüveni başladı ki, AJET yukarıda bahsettiğim SmartLynx firmasından ekipli uçak kiraladı. Bu firma dünyanın en büyüklerinden birisi.

Dolayısıyla aksaklığı onlara değil AJET kendine yazmalı.

Yoğun Sezon, Bol Rötar ve Kontrolör Eylemleri…

Yorumlar Tüm Yorumlar (93)

Tss ~ 2 ay önce
Maaslara ek zam elzem oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 ay önce
Yazınız doğru olabilir ama bilginiz eksik Ali bey. Biz atc ler olarak sendikamız aracılığıyla iaç faaliyetine geçen sene düşük sezonda başladık. Yaz dönemi geçtikten sonra. Bize sözler verildi ve bu sözler ertelendi. Biz de buna tepki olarak dönemsel olarak yaza denk gelse de iaç faaliyetimize ara verdiğimiz yerden devam ettik. Yani iyi niyetimizi kısa zaman aralıklarıyla düşük sezonda iaç yaparak, sonrasında ağızdan çıkan sözlere güvenerek sürece ara vererek gösterdik. Net bir biçimde de sözler tutulmazsa kaldığımız yerden iaç ye devam edeceğimizi söyledik. Durduk yere insanları bile isteye mağdur etmeyi hedeflemişiz gibi yazdığınız yazıyı “talihsiz ve iyi çalışılmamış” olarak nitelendiriyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 2 ay önce
Maaş durumlarını hiç bilmesem de teknik çalışan olarak her çalışanın hakki olan ucreti almasini diliyorum. Zamanında teknik benzer eylemlere yeltenince alınan tedbirleri araştırıp şimdiden çözüm yolları üretin. Mesela 301 arkadaşınız işten atılırsa birlik olup maaşlarını kaç ay odeyebileceksiniz. Hızlandırılmış kurslarla atcbom diye şirket kurup yanınıza üçer beşer altı aylık eğitimle personel doldururlarsa ne yapacaksınız. Ben iktisat mezunu adamın dahi gelip teknisyen olduğunu gördüğüm için Üzülerek söylüyorum, regulasyonu bir şekilde bükerek personel açığı var diye sektörel olarak personel enflasyonu yaratabilirler. Eğitimleri icin de emekliligine bir iki sene kalan şu an çalışan arkadaşlarınızı, gerekirse şu an aldığının birkaç katı maaş vererek ikna ederler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ajet ~ 2 ay önce
hani thynin yaktığı 3 5 ton fazla yakıta ağlıyorsunuz ya. o yakıtları thynin haklarını dandik bir şirket kurup arap sermayesine sattıklarında hatırlarsınız. ajet saçma sapan planlama ile yönetiliyor çünkü öyle isteniyor. önce kötü yönetilecek. sonra türk halkının varlığı satılacak. sonra işler yoluna girdi denilecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
varsayalım ki ~ 2 ay önce
hava trafik kontrolörlerinin hakkı verilmedi. htksen yönetimi ve üyelerine baskı ve mobbingle iaç iptal edildi, ertelendi. sanıyor musunuz ki, bütün kontrolörler 7/24 sessiz iaç yapmayacak! Yanılıyorsunuz asıl kaybeden o zaman ortaya çıkacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc-Hostes ~ 2 ay önce
Atclerin tek derdi hostes maaşı olmuş, ondan bu kadar tantana, sen işini yap hakkıyla layıkıyla, hostesler sana indikten sonra 5er dolar versin konuyu kapatın. Çekemiyorsanız kuleye ILS taktırın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurum kasası mı ~ 2 ay önce
Ne alaka ya kesersin tazminatını diğer memurlar ne alıyorsa onu alırlar ödediğimiz vergilere yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gidere gider mi yapsak ~ 2 ay önce
Acaba. Turn left heading .., unable Climb? Unable. Direct.. high speed approved Unable request full star minimum clean speed

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir duyum ~ 2 ay önce
Kisa sure icinde bir kac arkadasi goz dagi vermek uzere atacaklarmis diye duyumlar dolasiyor.. aman dikkat arkadaslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sobil ~ 2 ay önce
Uuu , çok korktum,gidip hemen inisiyatif alayım,direkt final fix vereyim..
Aynen ~ 2 ay önce
Devlet memurunu işten atma şartları bellidir. Böyle yorumlarla ancak mevzuatı bilmeyen adamı korkutursun. Atabilecek olsalardı zaten bir sene önceden atmaya çalışırlardı.
Ahahaha ~ 2 ay önce
Hadi yaaa :))
MevzuatUzmanı ~ 2 ay önce
Kanun 2006 de degil 2005 te çıktı. DHMİ gelirlerinin yuzde 60 ı isletme gelirleridir. Kurum ikiye bolunse, Bulunmaz Hint Kuması diye ismi konulsa yine bu hizmetlerin cogunu dhmi den almasi gerekecek bunun icin de ulke milli maliyetlerinin yuzde 60 i yine dhmi'nin olur. Atc'cilik bir kariyer meslek vs degil. Cografyadan, sosyolojiden gelen calisanlara verilen bir sertifikayla calisirlar. Kurum isterse 30 bin tl ile ilana cikar ve kamyonla ingilizce bilen univ mezunu siraya girer. Bir kurumdaki dengeleri parali ilan vermekle degil hakkaniyet talebiyle giderebilirsin. Aim'cinin yaptigi iş nedir mesela!!! Ama sozum ona birinci grup. Bir de herkes istiyor safsatasini artik birakin Dhmi de herkes ayni kanuna ayni temel maasa ayni ozluk haklarina sahip. Kim oluyorsunuz da sizden 20 yil once bu kurumda calismaya baslayan emek veren insanlara fazlalikmis gibi davraniyorsunuz. Tum calisanlar birlik oldu. Onlarin istemedigi hic bir iş basariya gitmez.
şoför ~ 2 ay önce
iga da kim yapıyor o işi süpermen

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000