Hava İş Sendikası, uçak bakım onarım işlerini Metal İş Koluna devretmek amaçlı İşkolları Yönetmeliği'ne dava açtı.
Hava İş'ten yapılan açıklamada:
Ülkemizde her alanda olduğu gibi sendikal örgütlenmenin ve buna bağlı evrensel toplu iş sözleşmesi hakkının işçilerce serbestçe kullanılmasının engellenmesi veya parçalanarak zayıflaması için ne yazık ki devletin resmi kurumları da dâhil edilerek olmadık yöntemlerle mücadeleci sendikalara yönelik işlemler yapılmaktadır.
Bu engelleme işlemleri apaçık ve çifte standartlar konularak çekinilmeden yapılmaktadır. Çünkü işverenler yetki alma ve toplu iş sözleşmesi yapmanın önüne alabildiğince engel yerleştirmek için siyasi iktidardan destek görmektedir.
Bu girişimin en güzel örneği de sendikaların faaliyet alanlarını belirleyen İŞKOLLARI yönetmeliğinin yeniden yapılması ve yayınlanması esnasında ortaya çıkmıştır.
Öncelikle işverenler yeni oluşturulan TAŞIMACILIK işkolunu zayıflatmış ve bölmüşlerdir. Bilindiği gibi artık taşımacılık küresel ve stratejik bir faaliyet alanıdır. Dünyada mal ve sermaye dolaşımının vazgeçilmezidir ve toptan küresel bir zincir olan LOJİSTİK adı verilen bir yapılanmaya dönüşmüştür.
İşte işverenler önce bu yapıyı ayrıştırmıştır. Taşımacılık işkolundan deniz taşımacılığı, liman faaliyetleri ile depo ve antrepo faaliyetlerini çıkararak ayrı bir işkolu yapmıştır. Bir anlamda stratejik zincirin sendikal örgütlenme alanını parçalamıştır.
Şimdi taşımacılık sendikaları lojistik firmasında örgütlenmek için girişimde bulunduklarında depo bölümü ayrı sendika yetkisinde karayolu taşıma işleri ayrı sendika yetkisinde kalacaktır. İşte işverenlere güzel bir yetki karmaşası fırsatı. Her şey önceden planlanmış ve yapılandırılmıştır.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni İşkolları Yönetmeliğinde de Taşımacılık işkolunda bazı sendikaları kayırmaya devam etmiştir. Çok açık olarak AKP’ye yakınlığı basında yer alan Demiryol İş sendikasının örgütlü olduğu demiryolları çeken çekilen araçların bakım onarımları, raylar, vagon üretim ve bakım işleri sendikamızın da yer aldığı Taşımacılık İşkolunda yer almasına rağmen hava araçlarının bakım onarımı METAL işkoluna sokulmaya çalışılmaktadır.
Hatta işverenler otobüs tutup daha işkolu yetki tespiti bile yapılmamış HABOM ve MNG işyerlerinde Hak-İŞ’e bağlı Çelik-İş sendikasına üyelik yapılması için adeta işçilere baskı uygulamaktadır.
Çelik-İş işkolu tespiti yapılmamış bu iki şirkette Bakanlıktan garanti mi almıştır , nasıl üye yapabilmektedir?
Uçak Bakım İşleri Havayolu Taşımacılığın asıl işlerindendir. Havayolu taşımacılığı ile bir bütündür koparılmaz.
Bu nedenle bu çifte standart ve hukuksuzluklara karşı mücadelemiz sürmektedir. Bu kapsamda Hava-İş Sendikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 26 Temmuzda Değiştirdiği İşkolları Yönetmeliğinin iptali için Danıştay 10. Dairesinde YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ve İPTALİ ile ilgili dava açmıştır.
Hem Teknik A.Ş işkolu tespit davasına yaptığımız itiraz hem de İşkolları Yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali davaları sonuçlanmadan Bakanlık HABOM ve MNG işyerlerinde hiçbir sendikaya yetki veremez vermemelidir.
Sendikamız Hukuk Müşavirliğince açılan İşkolları Yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali dava dilekçesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
İşte Hava İş'in dava dilekçesi:
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)