Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunda, ilk kez sektörün tek sesi Airporthaberin ortaya çıkardığı skandallar da ele alındı. İşte Airporthaberin haberini referans alan DDKnın o araştırmaları...
DDK’nın hazırladığı 2011 yılına ait raporda ilginç ayrıntılar göze çarpıyor. Yaklaşık iki yıl önce ilk kez Airporthaber’in 'skandal' başlığıyla kamuoyuna duyurduğu iki haber, DDK raporunda ayrıntılarıyla yer aldı.
DDK raporunda, ilk olarak Airporthaber’in duyurduğu SAS havacılığın bakım skandalı ayrıntılı olarak işlendi.
‘Bir internet sitesinin haberinin ihbar olarak değerlendirildiği...’ denilerek Airporthaber’in işaret edildiği SAS skandalında DDK raporunda ilginç tespitler yer aldı.
SAS Havacılık’ın, SHY 145 gereklerine uygun olarak tesisini ve dökümantasyonunu tamamladığını belirterek, 12.06.2007 tarihinde Onaylı Bakım Kuruluşları
Yönetmeliği kapsamında SHY-145/JAR-145 Bakım Kuruluşu Yetki Belgesi almak icin müracaat Ettiğinin hatırlatıldığı raporda, eğer belgeleri eksiksiz ise ve gerekli nitelikleri taşıyorsa başvuru tarihinden itibaren 30 gun içinde adı geçen firmaya denetime gidilmesi, eksiklik tespit edilmemişse bakım yetki belgesi verilmesi, değilse tespit edilen eksikliklerini verilen süre içerisinde giderilmesinin istenmesi gerektiği vurgulandı.
Raporda, “Mevzuatın amir hükümleri bu şekilde olmasına rağmen adı geçen firmaya 20.08.2007 tarih ve 26006 sayılı yazı ile verilen cevapta, “Atatürk Havalimanı’nda hangar bakımı yapan THY Teknik ve MNG Teknik olmak üzere; yerli Havayolu İşletmelerinin tamamının ve bu meydanda operasyon gerçekleştiren yabancı havayolu işletmelerinin büyük çoğunluğunun SHY/JAR 145 yetkisi bulunmakta olup; hava aracı ve/veya komponent bakımında herhangi bir sorun ya da gecikme yaşanmamakta ve hava aracı ve/veya komponentine bakım talebi mevcut durum itibariyle karşılanabilmektedir.” denilmek suretiyle yetki talebi kabul edilmemiş, firmanın evrakı incelemeye alınmamış ve firmanın bakım faaliyetini yapabilecek kapasiteye sahip olup olmadığı değerlendirilmemiş ve mevzuatın aradığı şartları taşıyıp taşımadığı denetlenmemiştir” denildi. Politikalarda rekabet gücünün ve istihdamın artırılması ile bölgesel gelişmenin sağlanması SAS havacılığın usulsüz bakım yaptığı şirketlere verilen cezaların da tek tek verildiği raporda şöyle denildi:
“SAS Havacılıkta bakım faaliyetlerinde bulunan lisanslı personel lisanslarının askıya alındığı, SAS havacılık adlı firmanın yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, SAGA Hava Taşımacılık A.Ş ile ilgili olarak; İşletmenin filosunda bulunan ve SAS tarafından yetkisiz bakım yapıldığı tespit edilen TC-SGC tescil işaretli ucağın ucuşlarının ikinci bir bildirime kadar durdurulduğu, İşletmeye 10.000 TL idari para cezası verildiği, Genel Müdürlük gorevini yuruten Ali Birhan Temel ile Kalite Müdürlüğü görevini yuruten Göktuğ Bilgiç’in Yönetici Personel Onay Belgesi’nin (Form-4) iptal edildiği, Kuzu Hava Yolları A.Ş (ULS Havayolları Taşımacılık) ile ilgili olarak; İşletmenin filosunda bulunan ve SAS tarafından yetkisiz bakım yapıldığı tespit edilen TC-ABK ve TC-KZV tescil işaretli ucakların ucuşlarının ikinci bir bildirime kadar durdurulduğu, İşletmeye 20.000 TL idari para cezası verildiği, ACT Hava Yolları ile ilgili olarak; İşletmenin filosunda bulunan ve SAS tarafından yetkisiz bakım yapıldığı tespit edilen TC-ACD, TC-ACE, TC-ACU ve TC-ACZ tescil işaretli uçakların uçuşlarının durdurulduğu, İşletmeye 40.000 TL idari para cezası verildiği, Genel Müdürlük görevini yürüten Fatih Bardakçı, Bakımdan Sorumlu Yönetici Personel görevini yürüten Fatih
Bayram ve Bakım Müdürü Sami Zoray’ın Yönetici Personel Onay Belgeleri’nin (Form-4) iptal edildiği, Sami Zoray’ın teknisyen lisansının askıya alındığı ve İşletmenin SHY-145 Yetki Belgesinin iptal edildiği görülmüştür.”
DDK raporunda şirketlere verilen cezalarda eşitlik olmadığı da vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “ACT Havayolları'nın SHY 145 belgesi iptal edilirken, SAGA ve KUZU havayollarının SHY 145 bakım belgeleri iptal edilmemiş, ACT Havayolları'nın bakımdan sorumlu müdürüne ve bakım personeline ceza verilirken SAGA ve KUZU Havayolları'nın ilgili bütün personeline ceza verilmemiştir. Hatta SAGA Havayolları'nın Genel Müdür ve Kalite Müdürü'ne ceza verilirken Bakımdan Sorumlu Yonetici Personeline ve bakım lisansına sahip personeline ceza verilmemiştir. Bunun sebebi SHGM yetkililerine sorulmuş ve ACT’nin butun ikazlara rağmen SAS Havacılığa bakım yapmakta ısrar etmesi, KUZU havayollarının ikaz edilmesi uzerine SAS havacılıkla calışmaktan vazgeçmesi, SAGA Havayolları'nın ise yaptırdıkları bakımların ağırlıklı olarak ucuş emniyetiyle doğrudan ilgili olmayan bakımlar olması nedeniyle cezai işlemde farklılıklar yapıldığı ifade edilmiştir” SAS havacılığın bakım verdiği ancak ceza verilmesi sırasında kapanmış olan Best Air ve Ank Air şirketlerine de ceza verilmesi gerektiğinin altı çizilirken, bu şirketlerin ilgili birimlerindeki kişilerin başka şirketlere sicilinin temiz olarak gideceği, bunun için de kişilere bu yaptıklarından dolayı ceza verilmesi gerektiği kaydedildi.
İşte SAS havacılığın yaptığı skandalı ortaya çıkaran Airporthaber’in o haberi...
Airporthaber’in ortaya çıkardığı ve DDK raporunda ayrıntılı şekilde işlenen bir başka konu da Döysa Havacılık’ta yapılan usulsüzlüktü.
Devlet Denetleme Kurulu Araştırma ve İnceleme Raporu’nda, Döysa Vip Havacılık A.Ş.’ye ait TC-SAB tescil işaretli Bombardier CL 600-2B16 tipindeki uçağa yapılan usulsüz bakımla ilgili de şu ifadelere yer verildi:
“Uçağa 18.11.2009 tarihinde ucuşa elverişlilik denetimi yapılmıştır. Bu denetimi muteakip yapılan değerlendirmede; İsviçre Basel’de yerleşik ve Bombardier CL 600-2B16 tipinde bakım yapma yetkisine haiz Part-145 kuruluşu olan Jet Aviation A.G. firması tarafından yetkilendirildiği beyan edilen Döysa Vip Havacılığın bakımdan sorumlu yönetici personeli Hamit ANDİÇ’ın 05 Eylül 2009 ve 06 Eylül 2009 tarihlerinde anılan bakım kuruluşu tarafından yetkilendirilmediği halde TCSAB tescil işaretli hava aracına Ticari Hava İşletmeleri Bakım Sistemi Yönetmeliği (SHY-M) 5’inci maddesi hükmüne aykırı olarak 100 saatlik ve 6 aylık bakım uygulandığı tespitine yer verilmiş, bunun uzerine Döysa Vip Havacılık adlı firmaya gönderilen 24.11.2009 tarih ve 15955 sayılı yazıyla ilgili personelin Yönetici Personel Onay Yetki Belgesi (Form 4) iptal edilmiştir.”
Döysa Air şirketinde yapılan usulsüz bakımların şirket içi e-posta trafiğinden anlaşıldığının tespit edildiğinin belirtildiği raporda, “Jet Aviation tarafından tanzim edilen 7311 sayı ile 23- 27.03.2009 tarihleri için verilmiş olan gerçek belge uzerinde tahrifat yapılarak, 06.09.2009 tarihinde Hamit Andiç adına Jet Aviation tarafından verilmediği halde verilmiş gibi yeni bir belge üretildiği iddia edilmektedir. Bu haliyle ortaya atılan iddia özel evrakta sahtecilik yapıldığı yönundedir. Bu yönde tespit yapıldıktan sonra sadece ilgili teknik personelin Yönetici Personel Onay Yetki Belgesi'nin (Form 4) iptal edilmesi ile yetinilmemesi gerekmektedir. Türk Ceza
Kanunu’nun "Ozel belgede sahtecilik" başlıklı 207 nci maddesi; “(1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır” hukmünü içermektedir. Dolayısıyla yapıldığı iddia edilen hukuka aykırı eylem aynı zamanda Türk Ceza Kanunu kapsamına girmektedir” İfadeleri kullanıldı.
O haber Airporthaber’de şu şekilde yer almıştı:
Yorumlar Tüm Yorumlar (12)