Hava-İş Sendikası, MNG Teknik A.Ş işvereninin işçileri zorla sendika üyesi yaptığını öne sürdü, hiçbir konfederasyona bağlı olmayan Metsan-İş üyeliğini sarı sendikalaşma olarak niteledi.
İşte Hava-İş’in zehir zemberek o açıklaması...
“MNG İşvereni İşçileri Zorla Sendikalı Yapmak İstiyor!
Böylesine bir başlık belki de sektörümüzdeki sendikal problemlerle ilgili ilk kez karşılaşılan yeni bir gelişmeyi ortaya koymasından dolayı oldukça komik gelebilir ama, MNG şirketinde yaşanan bu gelişme yabana atılacak bir konu değildir.
MNG Teknikte aldığımız duyumlara göre işveren yetkilileri toplantılar yaparak işçilerin METSAN-İŞ adlı hiçbir Konfederasyona bağlı olmayan, Genel Merkezi Ankara’da bulunan adı sanı duyulmamış bir sendikaya üye olmaları gerektiğini söylemekle kalmıyor, birde bu sendikaya üyeliğin zorunlu olduğu belirtiliyor.
MNG Teknik Hangarın 100 metre ötesinden bir Hava-İş yöneticisi geçse telaşa kapılan MNG işvereni ne oldu da işçileri METSAN-İŞ Sendikasına üye olmaya zorluyor.
METSAN-İŞ sendikası T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Resmi İstatistiklerinde 506 üyeye sahip ve 13 Nolu Metal İşkolunda ülke düzeyinde %10 barajını aşamamış dolayısı ile resmi olarak toplu iş sözleşme yetkisi olmayan bir sendikadır.
Bir sendika toplu iş sözleşme yetkisine bile sahip değilse işverence neden desteklenmektedir?
Öncelikle MNG işvereni Anayasamızın 51. Maddesinde belirtilen sendika kurma ve üye olma temel hakkını düzenleyen hükümdeki “Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya veya üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” temel düzenlemesine aykırı hareket etmekte Anayasal suç işlemektedir.
Diğer yandan eğer açık işveren desteği ile bir işçi bir sendikaya üye olmaya zorlanıyorsa o sendikanın adı sarı sendikadır, işverenle işbirliği içindeki sendikadır.
Tespitimiz şudur; işverenler Sivil havacılık çalışanları ve özellikle sivil havacılık çalışanlarının en önemli bileşeni olan havacılık teknisyenlerini sürekli sektörden koparıp metal işkolunda görev yapan işçiler konumuna getirmek istemekte, böylelikle 21 Sayılı Hava Taşımacılığı İşkolundan dolayısı ile Hava-İş sendikası örgütlenme alanından çıkarılmak istemektedirler.
Aynı senaryo 2009 yılında Teknik A.Ş’de ve 2010 yılında TEC firmalarında işverenlerce uygulanmış ve MNG Teknikle aynı işleri yapan bu işyerlerinin 21 Nolu Hava Taşımacılığı İşkolunda olmadıklarına yönelik hukuki itiraz süreci yaşanmış ve yargımız kesinleşen Yargı İlamları ile bu firmaların metal işkolunda değil, Hava Taşımacılığı işkolunda olduğunu açıkça tespit etmiştir.
Yani bu şirketlerde Hava-İş örgütlülüğüne yapılan saldırıdan sonuç alınamamıştır. Şimdi farklı bir senaryo uygulanmaktadır. Sendikasız bir işyeri olan MNG şirketinde Metal İşkolundaki bir sendika havacılık sektörüne sokulup, yeni bir örnek yaratılmak istenmektedir.”
©AirportHaber.com
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)