01 Temmuz 2016, Cuma 17:49:53

Ordu-Giresun'a yeni sistem

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Ordu-Giresun Havalimanı’nda olumsuz hava koşullarında sefer iptallerinin önüne geçilmesi için yeni bir sistem kurulacağını açıkladı.
  • avrupanın ilk denize yapılan havalanıymış açı bak avrupa haritasına istese denize yapılacak yer yok mu demek ki bir durum var sistemlerin çalışmasına frekansına denizin dalgaların etkisi varmıdır rüzgar daha mı fazladır ? bir şey var illa ki
  • vor dme ye bakan elektronikçi enrootçu oluyor da o istasyonun güvenliğine bakan güvenlik ile o istasyonun yangın tüpüne bakan arrf niye en root olmuyor
  • Şartlar uygun değilse, en yakın alana inilir.
  • Beyler yanlış anlıyorsunuz veya ben meramımı anlatamadım. VOR yaklaşmanın ILS'ten daha sağlıklı olduğunu söyleyecek kadar konunun yabancısı değilim. DVOR diye bir sistem yok anlamındaki yoruma itiraz etmiştim. Halbuki var ve VOR'a göre daha gelişmiş bir sistem. ILS'ten daha iyi demedim yani. Şu anda ils zaten var ancak minima 675' ve ils'e capture olana kadar NDB ile geliniyor. NDB'nin hassasiyeti belli. Daha önce VOR için çalışıldı ancak kaliteli sinyal alınamadığı için vazgeçildi ve chartlar bu duruma göre çizildi. Şimdi DVOR kurulunca ILS'e gelene kadarki paterni NDB ile geçmek yerine DVOR ile geçmek mümkün olacak ki bu durum herhalde daha güvenli bir patern yaratacağından yaklaşma ona göre revize edilir ve ils miniması da iyileştirilir diye düşünüyorum. Yanlış da olabilir, nihayetinde pilot değiliz yaptığımız amatörce bir yorum. Ordan sonuç gelmezse başka bir alternatif; ILS CATI'den CATII'ye upgrade yapılsa minima iyileşir mi acaba? Tüm bunlar olmadı RNAV çözüm değil mi?
  • ILS yaklaşma için uygun değilse, çözüm VOR'da aranıyor. Malesef alan deniz üzeri ve kuvvetli rüzgarlar oluşabiliyor. Başarılı olacağını düşünmüyorum. Böyle bir alana deneme yatırımları uygun değil.
  • DVOR-DME ya da VOR-DME fark etmez herhangi bir vor ile hangi mükemmellik seviyesine ulaşırsanız ulasın hassas olmayan bir yaklaşma ile ulaşılabilecek minimumlar bellidir. Elbette ki bir ils sisteminin kuruluşu maliyetleri hele hele cat 1 üzeri bir ils sisteminin gereksinimleri ile karşılaştırınca vor kurulumu cok daha kolaydır. İlgili sistemin kurulması yalnızca turlu yaklaşmaya mahkum olunan rüzgarlarda turlu yaklaşmasız da inisi mumkun kılacaktır. Dolayısıyla esas sıkıntı dusuk görüş şartlarında operasyona devam etmek ise cok mantıksız bir yatırım yapılıyor. Zaten ils olmayan tarafa inmek gerektiğinde en az 10 kt ve üzeri rüzgar olacaktır ki bu da dusuk gorus şartlarında gerçekleşmeyeceği anlamına gelir. Mevcut ils minimumunu mumkun olduğunca asagi çekmek em guzel adım olacaktır. CL Light gibi zamaninda yapılması gereken maliyetsiz konular yerine iki tarafa yeri belli olmayan Papi koymaları pist sıcaklığı ölçümü yerine backtrack e uygun yapı kullanmaları daha mantıklı olurdu.
  • ORDU-GİRESUN havaalanında ILS var ve minimum irtifa 686' (yani 675' yerden yükseklik). Normalde ILS CAT I minimum irtifası 200' olur, burada neden 675' yapılmış bilmiyorum (mania sebebiyle sanırım ama pek doğru gibi gelmiyor, sanki bir hesap hatası var). DVOR Dopler VOR'ın kısaltması ve sinyali VOR'dan daha hassas ve güvenilir (Türkiye'de nerede varmış bilmyorum, ben rastlamadım) ama sonuçta ILS'ten daha hassas değildir herhalde. DVOR minimumları kaç olur bilmiyorum ama ILS minimumları 675' ise DVOR daha düşük olmaz herhalde. Milleti uyutmaya yönelik bir açıklama sanırım. Ya da 'arkadas' muteahhit zengin etme projesi.
  • 3 km yol, alsanâ havaalanı
  • DVOR diye bir yaklaşma prosedürü yoktur. Eğer bahsedilen VOR-DME sistemi ise, bu prosedürün ILS'den daha hassas olabileceğini ancak havacılıktan bihaber kişiler iddia edebilir. İlgili meydanın her 2 pistine de CAT 3A ayarında ILS install edersiniz,her hava koşulunda iniş kalkiş yapılır.
  • Inen uc ucak icin mi?

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Ordu-Giresun Havalimanı’nda olumsuz hava koşullarında sefer iptallerinin önüne geçilmesi için yeni bir sistem kurulacağını açıkladı.

Milletvekili Çanak, Ordu Giresun Havalimanı’na iniş sistemlerinde en son teknoloji olarak kabul edilen DVOR-DME sisteminin kurulması için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce ihale açıldığını söyledi.

Ordu-Giresun Havalimanı’nda tahminlerin üzerine bir yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Çanak,”Açıldığı ilk yıl 500 bine yakın yolcu bu havalimanımızı kullandı. İlk yılında yurt içerisinde 5 ayrı noktaya uçuş sağlandı. Yurt dışı uçuşları için daimi hudut kapısı ilan edildi. Bölgenin geleceği için çok önemli olan bu projenin tüm eksikliklerinin tamamlanması için yakından ilgileniyoruz” dedi.

Havalimanında özellikle olumsuz hava koşullarının olduğu dönemlerde sefer iptalleri yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Çanak, şu bilgileri verdi: “Konuyu bakanlık nezdinde sürekli takip ettik. Olumsuz hava şartlarında inişi kolaylaştıracak birden fazla teknik sistem bulunuyor. Ordu-Giresun Havalimanı’nda ILS sistemi mevcuttu. Ancak bu cihazda olumsuz hava şartlarında yetersiz kalıyordu. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü, havalimanının bulunduğu coğrafik alanı da dikkate alarak DVOR-DME sisteminin kurulmasını kararlaştırdı. Bir süredir cihazın yerleştirileceği alan için teknik çalışma yapıldı. Olumlu sinyaller alınması üzerine ihale açılmasına karar verildi. 12 Temmuz günü ihale gerçekleşecek. İhale tarihinden sonra cihazın montajı ve faaliyete geçmesi için 300 günlük bir süre bulunuyor. Konu çok hassas ve teknik olduğu için bu kadar süre alabiliyor. DVOR-DME sisteminin faaliyete başlamasıyla birlikte Ordu-Giresun Havalimanı’nda olumsuz havalarda da iniş ve kalkışlar daha rahat yapılabilecek. Şimdiden bölge halkımıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

DVOR-DME sisteminin Türkiye’de belirli havalimanlarında bulunduğunu belirten Milletvekili Çanak, İstanbul’a yapılan 3. havalimanında da bu sistemin kullanılacağını bildirdi.

Ordu-Giresun'a yeni sistem

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

denizzzz ~ 9 yıl önce
avrupanın ilk denize yapılan havalanıymış açı bak avrupa haritasına istese denize yapılacak yer yok mu demek ki bir durum var sistemlerin çalışmasına frekansına denizin dalgaların etkisi varmıdır rüzgar daha mı fazladır ? bir şey var illa ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
secruty ~ 9 yıl önce
vor dme ye bakan elektronikçi enrootçu oluyor da o istasyonun güvenliğine bakan güvenlik ile o istasyonun yangın tüpüne bakan arrf niye en root olmuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oversea ~ 9 yıl önce
Şartlar uygun değilse, en yakın alana inilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 9 yıl önce
Beyler yanlış anlıyorsunuz veya ben meramımı anlatamadım. VOR yaklaşmanın ILS'ten daha sağlıklı olduğunu söyleyecek kadar konunun yabancısı değilim. DVOR diye bir sistem yok anlamındaki yoruma itiraz etmiştim. Halbuki var ve VOR'a göre daha gelişmiş bir sistem. ILS'ten daha iyi demedim yani. Şu anda ils zaten var ancak minima 675' ve ils'e capture olana kadar NDB ile geliniyor. NDB'nin hassasiyeti belli. Daha önce VOR için çalışıldı ancak kaliteli sinyal alınamadığı için vazgeçildi ve chartlar bu duruma göre çizildi. Şimdi DVOR kurulunca ILS'e gelene kadarki paterni NDB ile geçmek yerine DVOR ile geçmek mümkün olacak ki bu durum herhalde daha güvenli bir patern yaratacağından yaklaşma ona göre revize edilir ve ils miniması da iyileştirilir diye düşünüyorum. Yanlış da olabilir, nihayetinde pilot değiliz yaptığımız amatörce bir yorum. Ordan sonuç gelmezse başka bir alternatif; ILS CATI'den CATII'ye upgrade yapılsa minima iyileşir mi acaba? Tüm bunlar olmadı RNAV çözüm değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VOR-ILS-NDB ~ 9 yıl önce
Burada kastedilen olumsuz hava koşulu görüş veya bulut alt tabanı değil. Rüzgar. Bu meydan da hakim rüzgar NDB yönünde ancak ILS OFF SET yaklaşma kurmaktansa veya dağlar ILS sistemine tamamıyla o pistte engel olduğu için diğer piste ILS takılmış. Ancak rüzgar ve bulut alt tabanı NDB'olan pist mecbur edince sorun oluyordu.Bu sebeple NDB yerine diğer pistin yaklaşma minimasını düşürmek adına VOR takılacak.Konu bu.
OGU VE DÜŞÜK GÖRÜŞ OPS ~ 9 yıl önce
Dağlara bu kadar yakın bir meydana ILS CAT 1'dan daha hassas bir sistem takılamaz.Cenova gibi.
Mehmet GÜNDOĞ ~ 9 yıl önce
Gümrük yok almanya münihten. Sabiha gökçen e bavulları tekrar alıp uçağa gideceğiz halen gümrük yok
Rahatsız ~ 9 yıl önce
Hoşuna gitmeyen okumasın
android ~ 9 yıl önce
Peki şimdi vpr cihazı ordu yönünden iniş için ni takılıyor yani 10 pistine?? Vor ile inen ordu yönünden ils ile inen giresun yönünden mi inecek?
ILS vs VOR ~ 9 yıl önce
ILS yaklaşma için uygun değilse, çözüm VOR'da aranıyor. Malesef alan deniz üzeri ve kuvvetli rüzgarlar oluşabiliyor. Başarılı olacağını düşünmüyorum. Böyle bir alana deneme yatırımları uygun değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VORcu ~ 9 yıl önce
DVOR-DME ya da VOR-DME fark etmez herhangi bir vor ile hangi mükemmellik seviyesine ulaşırsanız ulasın hassas olmayan bir yaklaşma ile ulaşılabilecek minimumlar bellidir. Elbette ki bir ils sisteminin kuruluşu maliyetleri hele hele cat 1 üzeri bir ils sisteminin gereksinimleri ile karşılaştırınca vor kurulumu cok daha kolaydır. İlgili sistemin kurulması yalnızca turlu yaklaşmaya mahkum olunan rüzgarlarda turlu yaklaşmasız da inisi mumkun kılacaktır. Dolayısıyla esas sıkıntı dusuk görüş şartlarında operasyona devam etmek ise cok mantıksız bir yatırım yapılıyor. Zaten ils olmayan tarafa inmek gerektiğinde en az 10 kt ve üzeri rüzgar olacaktır ki bu da dusuk gorus şartlarında gerçekleşmeyeceği anlamına gelir. Mevcut ils minimumunu mumkun olduğunca asagi çekmek em guzel adım olacaktır. CL Light gibi zamaninda yapılması gereken maliyetsiz konular yerine iki tarafa yeri belli olmayan Papi koymaları pist sıcaklığı ölçümü yerine backtrack e uygun yapı kullanmaları daha mantıklı olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
no subject ~ 9 yıl önce
10 kts ve uzeri ruzgar oldugunda low vis olma ihtimali var mi sence? Meteoroloji derslerinde uyumanin zararlari..
no subject ~ 9 yıl önce
Yil 2016 olmasina ragmen, bodosloma havaalani uzerine goturen dandik STAR yerine, 3-5 lira fazla para verip RNAV STAR yaptirin once. Belki o zaman minima duser, ama inis sirasinda solda dibinden gecilip ustundeki evlere el sallanilan kucuk tepeler yuzunden zor.
10K rüzgar ~ 9 yıl önce
Değil 10K rüzgar 20K da bile low vis olabilir. Nasıl olur? Kar tipi fırtınası olur. Geçen kış IST 35R inişinde başımıza geldi. Aşırı rüzgar ve tipiden görüş CATII min'larına kadar düşmüştü. Hamleli rüzgar inişi 05'e değil 35'e dikte ediyordu. Minimumda göremedik pas geçtik. İkinci yaklaşmada gördük indik.
DVOR ~ 9 yıl önce
ORDU-GİRESUN havaalanında ILS var ve minimum irtifa 686' (yani 675' yerden yükseklik). Normalde ILS CAT I minimum irtifası 200' olur, burada neden 675' yapılmış bilmiyorum (mania sebebiyle sanırım ama pek doğru gibi gelmiyor, sanki bir hesap hatası var). DVOR Dopler VOR'ın kısaltması ve sinyali VOR'dan daha hassas ve güvenilir (Türkiye'de nerede varmış bilmyorum, ben rastlamadım) ama sonuçta ILS'ten daha hassas değildir herhalde. DVOR minimumları kaç olur bilmiyorum ama ILS minimumları 675' ise DVOR daha düşük olmaz herhalde. Milleti uyutmaya yönelik bir açıklama sanırım. Ya da 'arkadas' muteahhit zengin etme projesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
android ~ 9 yıl önce
Atatürk ve Antalya havalimanlarında var Dvor
android ~ 9 yıl önce
Şunu demek istiyor olabilirler mi? İls miniması 675' ya hani.dvor ile belki atıyorum 375' minimasına düşecek. Gerekli testleri yapıp daha iyi sinyaller almışlar yoksa neden yapsınlar?
OGU ~ 9 yıl önce
DHMİ 2014 yıllık raporuna göre Türkiye'de 8 havalimanında DVOR var. 9. OGU'da olacak anlaşılan, gerçi aynı ihalede İstanbul yeni havalimanı ile Kayseri de var.
altı üstü ~ 9 yıl önce
3 km yol, alsanâ havaalanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 9 yıl önce
DVOR diye bir yaklaşma prosedürü yoktur. Eğer bahsedilen VOR-DME sistemi ise, bu prosedürün ILS'den daha hassas olabileceğini ancak havacılıktan bihaber kişiler iddia edebilir. İlgili meydanın her 2 pistine de CAT 3A ayarında ILS install edersiniz,her hava koşulunda iniş kalkiş yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Birileri birseyler satmak istiyor galiba...
Kpt'na ~ 9 yıl önce
Kaptan sallama... DVOR; Doppler Vor'un kısaltılmışıdır ve normal VOR'dan farklıdır ve daha gelişmişidir bu bir... Ils catIII a değil catIII c senin istediğini yapar, çünkü minimumu yoktur, yani sıfır görüşle inersin ve otopilotu indikten sonra devreden çıkarırsın, bu da iki...
Cevap verene ~ 9 yıl önce
Doppler vor ı iyi güzel okumuşsun bi yerden de nasıl prec approach yapacaksın doppler vor ile
Kot'na sallama diyene ~ 9 yıl önce
Dvor dağlık arazilerde kullanılır.
Sallamacı arkadaş ~ 9 yıl önce
Kaptana laf yetiştireceğine aç oku ama yarım yamalak değil. VOR hassas olmayan yaklaşmadır. ILS CAT III A oraya yeter C ye gerek yoktur.
Kptna sallama diyene ~ 9 yıl önce
Dvor özellikle dağlık arazilerde sinyal kalitesini arttırmak için kullanılır,chartlarda ayrı bir miniması yoktur,bu biiiir.. Miniması ILS 'ten daha düşük değildir. Çünkü non-precision yaklaşmadır,bu ikiiiii. Dünyada Cat3 C yaklaşması yapılan bir meydan henüz yoktur, bu üüüüçç. Pek çok ülke artık VOR'ı terkedip RNAV yaklaşmalara geçiyor. Ordu-Giresun'a da ILS veya RNAV daha yararlı olacaktır. Havacı olmadığın belli,aç internetten RNAV'i oku öğren,bu da dööört..
RNAV ve ILS yeter ~ 9 yıl önce
RNAV ve ILS yeter
Kpt ~ 9 yıl önce
"Doppler VOR" diye bir yaklaşma paterni uygulayan,dünyada tek bir meydan gösterebilirmisin bize birader? Veya "Doppler VOR" diye bir yaklaşma prosedürünün ILS CAT3C'den daha hassas olduğunu gösteren tek bir akademik veya herhangi bir yazının linkini buraya koy, biz de görelim. Uçucu olmadığın,ve hatta havacılıkla tek bir alakan olmadığı belli. İstediği kadar geliştirilmiş olsun veya adının başına Doppler vs gibi isimler getirilmiş olsun,VOR yaklaşması VOR yaklaşmasıdır. Glide path barındırmaz. Yani her zaman hassas olmayan yaklaşmadır. O sebeple kendine güldürme,varsa kendi uzmanı olduğun konularda yorum yaz.
Waste ~ 9 yıl önce
Inen uc ucak icin mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇÖP ~ 9 yıl önce
Günlük seferler: 2 THY İstanbul Atatürk, 2 Anadolujet SAW, 2 Pegasus SAW (bazı günler 3), 2 Anadolujet Esenboğa. Ayrıyeten Pegasus haftada 3 gün Adnan Menderes, yine Pegasus haftada 3 gün Ercan, Anadolujet haftada 3 gün Antalya. İnen 3 uçak dediğin bunlar mı oluyor?! Daha havalimanı açılalı yeni 1 yıl oldu. Onurair yok, Sunexpress yok, Atlasglobal yok, Borajet yok. Allah muhafaza onlar da başlarsa kafayı yersin herhalde...:)) Ha unutmuşum; daimi hudut kapısı kararnamesi de RG'de yayınlandı. Sevinir misin üzülür müsün bilmem de, diyeceğim o ki dış hatlar da yakında başlıyor...:)) Rastgele...
ÇÖP'e ~ 9 yıl önce
Cok fazla radyasyonlu cay icmissin. Uc degilde otuz ucak inse bu hava alanina yapilacak harcamayi karsilamaz.
Pilot Aday Adayi ~ 9 yıl önce
Guzel aciklamissiniz.Umarim yurt ici ve yurt disi seferlerde arttirilir.Ancak havalimanin kapasitesi ozellikle apron bolumu bunu kaldirabilecek mi ??bilmiyorum artik bazi ucaklar piste kapatirlar motorunu..
PİLOT ADAYI ~ 9 yıl önce
Daha düne kadar Trabzon'da 7 uçaklık apron vardı, şimdi 20 falan oldu. Önemli olan alanda yer olup olmadığı ki OGU'da da bol bol yer var. Anlaşılan alanın bu kadar kısa zamanda daha büyük bir aprona ihtiyaç duyacak bir performans göstereceğine ya kimse inanmamış ya da düşünememiş :))
Pilot Aday Adayi ~ 9 yıl önce
Bence hic kimse dusunemedi bunu:))

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000