Çok kişi 1988 yılında ,THY’ye rakip olarak hizmete başlayan Türkiye’nin ilk kurumsal yolcu şirketi Sultan Havayolları’nı unuttu. GE Capital Corp’un ortaklığı ile kurulan şirket büyük gövdeli uçaklarla yurtdışından turist getiriyordu. Bu şirketi Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu Yavuz Çizmeci kurmuştu.
Çizmeci daha sonra MNG Havayolları’nda hissedar ve yönetici olarak çalıştı. 2006 yılında uluslararası fonların desteği ile ACT Havayolları’nı (MyCargo’yu) kurdu. Şimdilerde 7 uçak ile yük taşıyor. Uçaklarından 2’si 114 ton kapasite ile dünyanın en büyük kapasitesine sahip kargo uçaklarından.
Yavuz Çizmeci’nin anlattığına göre, MrCargo 450 ton taşıma kapasitesi ile önde gelen kargo şirketi. Onu 315 ton kapasite ile THY, 284 ton kapasite ile MNG ve 252 ton kapasite ile ULS izliyor.
Çizmeci, Türkiye’nin ihracatındaki hızlı gelişmenin ve Türkiye’nin konumunun kargo taşımacılığının gelişmesini sağladığını, şimdilerde Türk şirketlerinin uçaklarının uluslararası pazarlarda yük taşıdığını söylüyor.
Bakımda iş var
Yavuz Çizmeci, Türkiye’de kamuoyunun yabancısı olduğu bir konuda da bilgi verdi. 2007 yılında Boeing ve Airbus uçaklarının bakım ve onarımı için Sabiha Gökçen Havaalanı’nda 80 milyon dolar yatırım ile MyTechnic’i kurmuş. Şimdilerde 670 uzmanın çalıştığı Mytechnic’te aynı anda normal gövdeli 12 uçağın bakımı yapılabiliyormuş.
Çizmeci sadece Türklere ait uçakların değil, çevremizdeki ülkelerde bulunan 5.200 uçağın, bakım ve onarımının Türkiye’ye büyük gelir sağlayacağını belirtiyor.
Şimdilerde THY’nin 20 bin m2, MNG’nin 20 bin m2 ve MyTechnic’in 20 bin m2 bakım ve onarım merkezleri varmış. THY 40 nin m2’lik yeni bir yatırıma başlamış.
Her bir uçağın uçuş saatine göre 8 kademe motor ve gövde bakımı zorunluluğu varmış. Her bakımda kademeye göre 100 bin dolar ile 1 milyon dolar fatura ödenirmiş.
THY bakımda iddialı
Çizmeci diyor ki, Türkiye şimdilerde bakım ve onarım kapasitesi ile Almanya ve Fransa’dan sonra geliyor. THY’nin ek yatırımı tamamlandığında Türkiye Fransa’nın önüne geçecek. Bu alanda büyük rekabet gücümüz var. İşçi kalitesi ve işçilik ücreti. Fransa ve Almanya’da bu işte çalışanların saat ücreti 100 euro, bizde 30 dolar.
Çizmeci’nin MyCargo ve Mytechnic şirketlerine Çin’in en büyük holdinglerinden HNA grubu ortak olmuş. Ortaklığın amacı hava taşımacılığında işbirliği ve de Çin şirketlerine ait uçakların bakım ve onarımlarının Türkiye’de yapılması.
Çizmeci’nin HNG ile ortaklığının bir ayağı da, Çinli turistleri Türkiye’ye çekebilmek. Bizler genelde havacılık sektörünü yolcu uçaklarına ve de yolcu sayısına bakarak değerlendiririz.
Halbuki bu işin gerisinde “albenisi olmayan” fakat büyük önem taşıyan kargo taşımacılığı ve bakım onarım hizmetleri varmış. Ve de THY başta olmak üzere bizim şirketler kargo ve bakım onarım konularında Avrupa’nın devleri ile rekabet eder onların önüne geçer duruma gelmiş. (Güngör Uras)
Yorumlar Tüm Yorumlar (25)