Hava İş Sendikası, HABOM ve MNG Teknik çalışanlarının metal iş kolundaki Çelik İş Sendikası'na üye yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Hava iş kolundaki çalışanların metal iş kolunda sayılmasına şu ana kadar meslek örgütleri UTED ve TALTA gibi derneklerden herhangi bir tepki gelmezken Hava İş Sendikası, süreçle ilgili çalışanları uyardı.
İşte Hava İş'ten yapılan o açıklama:
THY'nin Satın Aldığı HABOM /MNG'de İşçiler Çelik-İş Sendikasına Zorla Üye Yapılmak İsteniyor.
HABOM/MNG İşçileri İşverence Zorla Hak-iş’e Bağlı Sarı Sendika Çelik İş’e Üye Yapılmak İsteniyor!
HABOM/MNG İşçilerine Sesleniyoruz Bu Oyuna Gelmeyin!
Biz bu oyunu daha önce MNG Teknik’te görmüştük. İşveren MNG Teknik işçilerini METSAN-İŞ adlı hiçbir Konfederasyona bağlı olmayan, Genel Merkezi Ankara’da bulunan, adı sanı duyulmamış bir Metal İşkolu sendikasına üye olmaları yönünde baskılarda bulunmuş, ancak “üye olacaksak burada HAVA-İŞ var ona üye oluruz” diyen işçilerin sert tepkisi nedeniyle işverenin bu oyunu bozulmuştu.
Şimdi THY A.O’nun satın aldığı MNG’ye devredilmesi planlanan HABOM işçileri üzerinden aynı oyun oynanmaya çalışılıyor. Aylardır HABOM işçilerini Hava-İş sendikasından uzak tutmak için uğraşan işverenler şimdi onları kendi maenfaatleri için kullanmak istiyor.
Teknik A.Ş de HABOM işçilerinin 100 metre ötesinden bir Hava-İş yöneticisi geçse telaşa kapılan, işçileri açıkça sendikalı olursanız işten çıkaırlısınız şeklinde tehdit eden işveren yetkilileri ne oldu da HABOM işçilerini HAVA tasimacılığı ile ilgisi olamayan METAL İŞKOLUNDAKİ işveren taşeronu ÇELİK-İŞ Sendikasına üye olmaya zorluyor. Otobüsler tutuluyor, noterler hazırlanıyor...
Eğer açık işveren desteği ile bir işçi bir sendikaya üye olmaya zorlanıyorsa o sendikanın adı sarı sendikadır, yani işverenle işbirliği içindeki sendikadır.
Bildiğiniz gibi Çelik-İş sendikası 2009 yılında THY Teknik A.Ş işvereni ile birlikte yine işkolumuza yönelik bir saldırının içinde olmuş sırf bu yüzden tam 25 ay sözleşmemiz imzalanamamış ancak bu girişim başarılı olamamıştı. Çelik–İş şimdi yeniden işverence taşeronluğa sürülüyor.
2009 yılında Teknik A.Ş’de ve 2010 yılında TEC’de bu işyerlerinin 21 Nolu Hava Taşımacılığı İşkolunda olmadıklarına yönelik hukuki itiraz süreci yaşanmış ve yargımız kesinleşen Yargı İlamları ile bu firmaların metal işkolunda değil, Hava Taşımacılığı işkolunda olduğunu açıkça tespit etmiştir.
Tespitimiz şudur; işverenler Sivil havacılık çalışanları ve özellikle sivil havacılık çalışanlarının en önemli bileşeni olan havacılık teknisyenlerini havacılık sektöründen koparmak istemektedir. Uçak Bakım merkezini, Çatal Kaşık fabrikasına indirgemektedir. Böylece teknisyenleri, mühendisleri havacılık mevzuatı çerçevesindeki lisanslı ve yetkili personel statüsünden çıkararak, esnekce birkaç yetkili personel altında kölece çalışma koşullarında çalıştırmak istemektedir. Biz bu girişime izin vermeyeceğiz.
Şimdi farklı bir senaryo uygulanmaktadır. Sendikasız bir işyeri olan HABOM/MNG şirketinde Metal İşkolundaki bir sendika havacılık sektörüne sokulup, yeni bir örnek yaratılmak istenmektedir.
Çünkü THY Teknik A.Ş HABOM ve MNG’nin tek sahibi artık THY A.O’dur. THY A.O yönetimi Hava-İş’i zayıflatmak için 4. Dönem toplu iş sözleşmesi süren THY Teknik A.Ş’de işkolu tespiti istemiş, Bakanlık kendi yayınladığı İşkolu Yönetmeliğindeki açık maddeye rağmen hukuksuz bir şekilde bu işyerinin İşkolunu 12 No’lu METAL İŞKOLU olarak tespit etmiştir. Ancak bu işyerinde Hava-İş sendikası yetkili sendika olduğu için bu dönem için bu tespitin hiç bir anlamı olmayacaktır. Toplu sözleşmeyi Hava-İş yapacaktır.
Ayrıca sendikamız Bakanlık tespitine itiraz etmiştir. Bu itiraz sonuçlanıncaya kadar bü ülkedeki hiç bir uçak bakım merkezi METAL İŞKOLUNDADIR DENİLEMEZ. Çünkü yarın Bakanlık HABOM/MNG için METAL işkolu tespiti verse bile sendikamız bu işleme de itiraz edecektir.
THY A.O’nun satın aldığı ve HABOM işçilerinin devredildiği MNG Firmasının İTO (İstanbul Ticaret Odası) kayıtlarında iş konusu aşağıdaki gibi;
“Uçak ve uçak teçhizatı ve genelde hava nakliyatı ile ilgili her türlü teçhizat ve malzemeyi tamir etmek ve bunların bakımını ve muhafazasını temin etmek ve bu maksatlar için hangarlar,depolar,tamirhaneler tesis etmek ve işletmek ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer isler.” Şeklinde açıkça belirtilmiştir.
THY A.O MNG’yi durup dururken neden almıştır. Bu şirketin EASA sertifikası olduğunu için bu kadar parayı saymıştır.
Şirketin zaten bu faaliyet alanı ile ilgili işleri yapabilmesi için Ulusal ve uluslar arası sivil havacılık OTORİTELERİNİN iznini alması SHGM’den (Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) EASA’dan (Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı) ve FAA’den ( Amerika Ulusal Havacılık Dairesi) aldığı sertifikalar) bu işleri yapabileceğine dair kendisini sertifikalandırması gerekmektedir. MNG’nin ve HABOM’un THY Teknik A.Ş’den bu anlamda hiçbir farkı yoktur.
Özellikle sivil hava taşıtlarının bakım ve onarımı konusu direkt uçuş güvenliği ile ilgili bir konudur. Şirket yukarıda anlatıldığı gibi nasıl sivil havacılık otoritelerince sertifikalandırılıyorsa uçak bakımı ile ilgili bu şirketin personeli de Sivil havacılık otoritelerince lisanslı personel olarak bizzat sınava tabi tutulup yetkilendirilmekte ve lisans verilmektedir. HABOM/MNG Teknikte uçak bakım lisansı olmadan uçak üzerinde bakım işlemi yapılması mümkün değildir. Bu nedenle de HABOM/MNG işçileri örgütlenecekse sendikası Hava-İş’tir. Uçak bakım onarım işlemleri hava taşımacılığının destek hizmetleri ve hava taşımacılığının asıl işleridir. Bu daha önce YARGITAY KARARI ile KESİNLEŞMİŞTİR.
Kaldıki sendikamızın yetkili olduğu yeni yasadaki 15 Nolu Taşımacılık İşkolunda demiryolları ile ilgili ;
“Ray açıklığı ne olursa olsun, ray üzerinde çalışan araçlarla yapılan şehir içi ve şehir dışı yolcu, yük taşımacılığı işleri (belediyeler veya bağlı şirketleri ve bağlı şirketler tarafından kurulan şirketler eliyle yapılan hafif ve ağır raylı taşımacılık işleri dahil) ile bu sistemlerin inşaat dışında yol imali, çeken- çekilen araç imalatı, bakımı ve onarımı işleri ile travers imalatı işleri ve bu sistemlerin işletildiği istasyon, gar, ambar duraklarında yapılan işler ile bakımlarının yapıldığı işyerleri işleri”
Açıkça sayılmış olduğuna göre havayolu taşımacılığın “uçan-uçurulan” hava araçlarının bakımı onarımınında bu kapsamda 15 nolu taşımacılık işlerinden sayılması açıkça gereklidir.
Yönetmelikte demiryolu araçları bakımları 15 nolu işkolunda olsun ama hava araçlarının bakımları metal işkolunda olsun bu nasıl mantık ve düzenlemedir. Yoksa sendikalara göre Yönetmelikmi yaptınız?
12 Nolu Metal İşkolunda “Hava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinelerin imalatı şeklinde bir tanım vardır.” Bu tanım havayolu taşımacılığının destek hizmeti ve asıl işi olan uçak bakım ve onarım işleri ile ilgili değildir. Bu konuda Metal İşkolunda başkaca kapsayan tanımda yoktur.
Sonuçta bugün HABOM/MNG işçilerine dayatılan sarı sendika tercihi işçilerin özgür demokratik tercihi değildir. Anayasa ve 6356 sayılı yasa sendikalı olma özgürlüğü tanımıştır ancak “işverence belirlenen sendika özgürlüğü” tanımamıştır. Bu tüm evrensel standartlara aykırıdır.
Bu nedenle özgür iradenizle hareket ediniz. Hava-İş HABOM işçilerinin mağdur olmaması için işverence önerilen Teknik A.Ş ücretinin %40’ı ücrete herzaman karşı çıkmış onları satmamıştır. Hava-İş bugün sadece üye yapayım aidat alayım mantığı ile işverenle hareket eden sarı sendika Çelik-İş gibi düşünseydi, şimdi HABOM işçileri 15 yıla yayılan 3 kademeli kölelik ücreti skalasına mahkum olmuştu. İşveren Hava-İş’e yaptıramadığı bu satış işlemi için tamda uygun bir sendika bulmuştur.
Bu nedenle HABOM/MNG işçilerinin günü birlik düşünmemesi gerekmektedir. Şimdi Hava-İş’e üye olma zamanıdır. Teknik A.Ş, HABOM, MNG işçileri güçlerini birleştiridiğinde gerçek haklar o zaman alınabilir. Size dayatılan böl parçala ve yönet taktiğidir. Kölece çalışma düzenidir. Bunlara itibar etmeyelim.
Yaşasın İşçilerin Birliği
İşçi düşmanı sarı sendika istemiyoruz.
HABOM MNG İşçileri Hava-İş’e
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU
Yorumlar Tüm Yorumlar (118)