24 Mart 2013, Pazar 09:40:15

PİLOT ŞİKAYETLERİNİN BAŞINDA GELİYOR

Akşam gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşe yazısında yolcu haklarını ve pilotların yorgunluk konusunu kaleme aldı. İşte Turgut'un o yazısı...
  • 2:48deki kişiyi ben de destekliyorum. Diğer bütün kavgacı yorumları yapan da her mesaja laf yetiştiren de sizsiniz, yazım stilinden belli.
  • www.dead-tired.eu
  • sırasıyla kavga etmeden uyusalar olmuyor mu? neden arıza çıkıyor? alarm kurup ıkıser saat uyusalar kavga etmeden ne guzel olurdu. neden kımse akıl edemıyor, bisuru pılot var kabınde?
  • Çalışan Pilotlar çok uçuştan şikayetçi, İŞSİZ PİLOTLAR uçamamaktan şikayetçi. Yokmu bunun ortası be yahuuu.
  • Sendikalarina guvenmedikleri icin ne demek ?Toplu sozlesmelerde kazanilan bircok hakki kabin ekipleri uygularken,pilotlar kendileri uygulamiyor.Talpa gibi bir dernekleri var.Kendi dernekleri bugune kadar hangi konuya el atti ?Sen hicbir konuda sesini cikarmaz,basin onunde gezersen seni islerine nasil geliyorsa oyle ucururlar kimse kusura bakmasin.
  • Yıllık max. uçuş saati 1000 saat. Yani sınır 1000 saat. Arabanın hız limiti, motor devrinin max. değeri, asansörün taşıyacağı max. kişi sayısı, yolcu uçağının uçacağı max. irtifa gibi... Yani bir fazlası yok ya da ölüm. Yani limit, yani her zaman kullanılan birşey değil, zorda kalırsak bir an kullanabiliriz. Ama bu değer normal bir değermiş gibi pilotlar heryıl 1000 saat uçuyor. Anormal olan bu limitin normal bir değer gibi algılanıp uygulanması. Bu uygulamada suçlu herkes. SHGM, şirketler, uçuş işletme, ekip planlama ve çalışanlar.. Normal uygulamanın ne olduğunu veya ne olacağını bilmeyen herkes. Böyle gelmiş böyle gider zihniyeti, günü kurtarmaya çalışmak, az kişiyle çok iş yapmak, mevzuatın eksikliğiyle başkasının sırtından bir fazla kazanmaya çalışmak. Ses çıkaracak kimse var mı? Yok. O zaman iyi uçuşlar...
  • Bu talimata uyunca legal oluyoruz değil mi? Peki bu talimat, insan limitlerinin üzerinde yazıldıysa? Bu talimat hazırlanırken hangi bilimsel araştırma yapılmış, kimlere danışılmış? İnsan faktörü, limitleri incelenmiş mi? Ben yaptım oldularla talimat hazırlandığını bilmeyen yok. Üstelik ekip planlamacılar OFF un içine rest koyarak talimatı daha da sakatlayıp kazaya davetiye çıkartıyorlar. Şu an eminim Türkiyedeki uçuşların çoğu kaba tabirle "iman gücüyle" yapılıyor. Bu böyle gitmez ama. Eninde sonunda bu kümülatif yorgunluklar çok ağır bir kazaya sebep olacak, ve birileri yaptığı hatayı anlayacak.
  • Bu tempoyla bu iş yapılmaz, yapan da 50 sini görürse şanslıdır...
  • Sorun zaten o limitlerin ucucu lehine iyilestirilecegi yere hizli buyume rekabet vs nedenlerle kotulestirilmesinden kaynaklaniyor. Sivil havaciligin ucus emniyetine bu acidan bakip biseylerin farkina varabilmesi ancak gelismis ulkelerde oluyor maalesef. Bizim gibi ulkeler de havacilik oynuyorlar.
  • Mesele limiti aşmak değil zaten o kırkyılda bir olursa ikaz ediyoruz ve uçuşu kabul etmiyoruz zaten.Bu arada göstere göstere kimsede bu uçuşa gideceksin demez.Böyle şeyler daha çok ima ile olur,aba altından sopa göstermeyle olur.Mesul kaptan kararıyla ben bu duty'i uzatmıyorumu öyle kolay kolay diyemezsin.Zaten haberdede belirtilen o aslında.Fazla sesini çıkartırsan içten içe altını oyarlar.Topluca hareket etmek gerekli.Bu arada en önemli konu talimatlarda yazan limitlerin bile bizlerde aşırı yorgunluğa sebebiyet vermesi ve dinlenme sürelerininde dinlenebilmek ve dinç olarak takip eden uçuşa gidebilecek kadar yeterli olmaması.

Rötarlar, iptaller, dakikalarca süren beklemeler neredeyse ‘rutin’ haline geldi. Sadece ülkemize has olmayan bu duruma Avrupa Komisyonu el attı. 2015’te yürürlüğe girecek yasa, yolcuların pek çok hakkını korurken havayollarına da ağır yaptırımlar getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde toplanan Avrupa Komisyonu, yolcu haklarını iyileştirme yönünde daha kapsamlı ve hukuki bağlayıcılığı olan adımlar atmak üzere karara vardı. Bu adımlar pek yakında tüm IATA (Uluslararası Hava Ulaştırma Birliği) üyesi havayolları tarafından da uygulanma ihtimaline sahip olduğundan ülkemiz kamuoyunca da yakından takip edilmelidir. 

Havayolları, son yıllarda artan uçuş iptalleri ve rötarlar nedeniyle yolcularından gelen şikâyetlere maddi karşılık vermek yerine neticesi çok uzun bir süreç olan mahkeme yolunu seçiyor. Bu sebeple de Avrupa Komisyonu yaptırımı daha yüksek önlemler almak durumunda kalıyor. Sorunun diğer muhatabı olan havayolları ise haklı olarak, artan maliyetlerden dolayı yolcu tazminat oranlarının ve yaptırımların sertleşmesine karşı ciddi bir lobi faaliyeti yürütüyor. Havayolları 2010 yılında İzlanda’da gerçekleşen volkan patlamalarından dolayı yüzlerce milyon euro tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Geçtiğimiz hafta özellikle Kuzey Avrupa’yı etkisi altına alan soğuk-karlı havadan dolayı pek çok iptal ve rötar yaşanması aynı sıkıntıyı gündeme getirdi. Avrupa Komisyonu’nda yolcu haklarının iddialı savunucu olan AB’nin Ulaştırma konusundaki bir numaralı ismi Siim Kallas “Yolcu hakları sadece kâğıt üzerinde kalmamalı, hepimiz gerektiği zamanlarda ondan yararlanabilmeliyiz” ifadesiyle konunun önemine vurgu yaptı. Avrupa Havayolları Birliği (AEA) ise yeni yolcu hakları yasalarıyla birlikte artacak olan işletme ve idari giderleri öne sürerek konuya mesafeli yaklaşıyor.

2015 yılı itibariyle hayata geçirilecek yeni yolcu hakları yasasında pek çok yenilik mevcut.

Havayolları uçağın kalkışına en fazla 30 dakika kala yolcularına iptalle ilgili detaylı bilgi verecek.

Yolcu şikâyetleri bir hafta içinde resmi olarak kayıt altına alınacak.

Şikayetlere en geç 2 ay içinde resmi cevap vermek zorunlu olacak.

Yolcular uçuş iptallerini artık son dakikada uçuş ekranından görmeyecek, havayollarından detaylı bilgi verilmesi zorunlu olacak.

Havayolları iptali takiben maksimum 12 saat içinde yolcularına alternatif çözümler sunarak destinasyonlarına yola çıkmış olmalarını sağlamak zorunda kalacak.

Havayolları, yolcularına 2 saati geçen rötarlarda yiyecek ve içecek ikram etmek zorunda olacak. Bu uygulama şu anda 4 saati geçen rötarlarda yapılıyor.

Yolcular aynı haklara uçak içinde yaşanan beklemelerde de sahip olacağı gibi, uçak içinde yani apron’da bekleme bir saati geçtiği takdirde havayolu yolcularına su ikramı ve havalandırma hizmetleri temin etmek zorunda kalacak.

Ülkemizden de birçok havayolunun üyesi olduğu 240 havayolu üyeli IATA, yasalaşması beklenen değişikliklerin ekonomik anlamda uygulanabilmesinin çok zor olduğuna dikkat çekiyor. Hiç şüphesiz bu değişiklikler özellikle düşük maliyetli havayollarını (DMH) ekonomik olarak çok sarsacak. DMH’ler havayolu ittifakı üyeleri olmadığından, iptal edilen seferlerin ardından maksimum 12 saat içinde yolcularına alternatif çözümler, yani başka havayollarından aktarmalı seferler sunmaları neredeyse imkânsız, bulsalar bile maliyetleri çok fazla olacak. Haliyle en fazla tepki de onlardan geliyor.

Açıkçası bu yeni yasalarının bir an evvel uygulanmasını diliyorum. Başta ülkemizin en büyük havayolu THY olmak üzere, çoğu havayolumuz, müşteri şikâyetlerini cevaplama konusunda çok yavaş. Hatta bazen cevaplamıyorlar bile. Uçuş iptali ve rötarlarında da genelde çok geç ve dar kapsamlı bilgilendirme yapıyorlar. 

PİLOTLARIN EN BÜYÜK SORUNU ‘KRONİK YORGUNLUK’
Şubat 2009’da, ABD’nin Buffalo/NY kentinde toplam 50 kişinin hayatını kaybettiği Colgan Havayolları’nın kazasıyla gündeme oturan ve daha sık konu edilen kronik yorgunluk ya da havacılık jargonuyla ‘pilot fatigue’, pilotların da şikâyet konularının başında geliyor.

Avrupa Birliği nezdinde pilotları temsil eden bir kurum olan ECA’nın (European Cockpit Association) yaptığı son araştırmaya göre pilotlar arasında kronik yorgunluk çok tehlikeli bir biçimde arttığı gibi çok az rapor ediliyor. Ankete göre son yıllarda her 5 pilottan 4’ü uçuş esnasında kokpitte kronik yorgunlukla mücadele ediyor, ancak pek azı bunu rapor ediyor. Nedeni, şirketlerinin haklarında disiplin soruşturmasına gitme ve şirket içinde çeşitli biçimlerde olumsuz olarak damgalanmaları ihtimali. Ülkemizde de birçok pilotun kronik yorgunluktan gayri resmi olarak şikâyet ettiğini giderek daha fazla duymaya başladığımın altını çizmeliyim. Sendikaları fazla güvenmedikleri için neredeyse hiç gündeme getiremiyorlar.

Masa başında oturarak para kazanan insanlarla pilotluk gibi stres yoğun meslekler icra edenler hiçbir zaman fiziksel olarak aynı standartlara tâbi olamaz. Zira bizlerin kronik yorgunlukla yapacağı hatanın telafi edilebilirlilik oranıyla onların kronik yorgunluktan ötürü yapacağı hatanın telafi oranı hiçbir zaman aynı değil.

Avrupa Birliği’nin bir numaralı havacılık otoritesi Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) ile pilot sendikalarının kronik yorgunluk konusundaki fikir ayrılığı son günlerde giderek artıyor.

Geçtiğimiz ocak ayında birçok Avrupa ülkesinde havayolu pilotları ‘fatigue kills’ (kronik yorgunluk öldürür) sloganıyla gösteri yürüyüşleri yapmışlardı. Her ne kadar 2012’de IATA üyesi hiçbir havayolu ölümlü kaza yapmamış olsa da, havacılık otoritelerinin pilotların haykırışlarına kayıtsız kalmaması gerekiyor.  

PİLOT ŞİKAYETLERİNİN BAŞINDA GELİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

17:36:06'ya ~ 12 yıl önce
2:48deki kişiyi ben de destekliyorum. Diğer bütün kavgacı yorumları yapan da her mesaja laf yetiştiren de sizsiniz, yazım stilinden belli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özürlü kardeşim, ~ 12 yıl önce
Anlaşılıyor ki sen de anlama ve idrak özürlü zavallılardansın. Muhtemelen uçuculukta bir dikiş tutturamayan, sadece etrafına saldırarak hedef yanıltmaya çalışanlardansın ama yemezler.Git önce okuduğunu anlamayı öğren,sonra istediğin şeyleri elde etmek için ter dök.Uzaktan gazel okuma.
www ~ 12 yıl önce
www.dead-tired.eu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandas meral ~ 12 yıl önce
sırasıyla kavga etmeden uyusalar olmuyor mu? neden arıza çıkıyor? alarm kurup ıkıser saat uyusalar kavga etmeden ne guzel olurdu. neden kımse akıl edemıyor, bisuru pılot var kabınde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞSİZ PİLOT ~ 12 yıl önce
Çalışan Pilotlar çok uçuştan şikayetçi, İŞSİZ PİLOTLAR uçamamaktan şikayetçi. Yokmu bunun ortası be yahuuu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grange ~ 12 yıl önce
Sendikalarina guvenmedikleri icin ne demek ?Toplu sozlesmelerde kazanilan bircok hakki kabin ekipleri uygularken,pilotlar kendileri uygulamiyor.Talpa gibi bir dernekleri var.Kendi dernekleri bugune kadar hangi konuya el atti ?Sen hicbir konuda sesini cikarmaz,basin onunde gezersen seni islerine nasil geliyorsa oyle ucururlar kimse kusura bakmasin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Limit nedir? ~ 12 yıl önce
Yıllık max. uçuş saati 1000 saat. Yani sınır 1000 saat. Arabanın hız limiti, motor devrinin max. değeri, asansörün taşıyacağı max. kişi sayısı, yolcu uçağının uçacağı max. irtifa gibi... Yani bir fazlası yok ya da ölüm. Yani limit, yani her zaman kullanılan birşey değil, zorda kalırsak bir an kullanabiliriz. Ama bu değer normal bir değermiş gibi pilotlar heryıl 1000 saat uçuyor. Anormal olan bu limitin normal bir değer gibi algılanıp uygulanması. Bu uygulamada suçlu herkes. SHGM, şirketler, uçuş işletme, ekip planlama ve çalışanlar.. Normal uygulamanın ne olduğunu veya ne olacağını bilmeyen herkes. Böyle gelmiş böyle gider zihniyeti, günü kurtarmaya çalışmak, az kişiyle çok iş yapmak, mevzuatın eksikliğiyle başkasının sırtından bir fazla kazanmaya çalışmak. Ses çıkaracak kimse var mı? Yok. O zaman iyi uçuşlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
limit ~ 12 yıl önce
Limit limittir ve gereklidir,kuralsız mı uçulsun?Uçucuların lehine düzeltilmesi için çalışma yapılmalı,buna evet ama senin yazdıkların boş şeyler.
Limit yazan şahsa ~ 12 yıl önce
Yahu sen nasıl bir insansın? Adam son derce haklı ve doğru bir şekilde 1000 saatin maximum olduğunu ve bunun normal değer gibi uygulandığın yazmış senin yazdığın cevaba bak? Yahu sen arabanı devamlı ve hiç vites atmadan 7000 maximum devrinde mi kullanıyorsun? Araba bas bas bağırırken vites atmıyormusun devri normale çekmek için?? Bu da aynı şey işte.. Belli ki ya uçuş işletmeci bir kaptansın ya da kendini bilmez kraldan çok kralcı yönetici.. Bak kaç kişi eksi koymuş yorumuna bir gör,ondan sonra nefes alırmısın almazmısın kararını ver.
ha gayret ~ 12 yıl önce
yazdıklarının anlamsız olduğunu sen de biliyorsun,ha gayret sana oy vermesi için bir kaç kişiden daha rica et.Ne istiyorsan açıkça yaz ,geveleme..
01:02:48 deki kişi ~ 12 yıl önce
Zaten milletin başına ne geliyorsa senin gibi okuma ve anlama özürlülerden geliyor.Söylenecek çok şeyi hak ettin ama yayınlanmaz diye burada yazmıyorum.Ben 1000 saatten bahsettim mi? Tam tersi uçuş ekibi lehine düzeltilmesinden yana olduğumu söyledim.Ama limit koymadan olur mu kardeşim? Sen de idrak özürlü zavallılardansın.
SHT-6A ?? ~ 12 yıl önce
Bu talimata uyunca legal oluyoruz değil mi? Peki bu talimat, insan limitlerinin üzerinde yazıldıysa? Bu talimat hazırlanırken hangi bilimsel araştırma yapılmış, kimlere danışılmış? İnsan faktörü, limitleri incelenmiş mi? Ben yaptım oldularla talimat hazırlandığını bilmeyen yok. Üstelik ekip planlamacılar OFF un içine rest koyarak talimatı daha da sakatlayıp kazaya davetiye çıkartıyorlar. Şu an eminim Türkiyedeki uçuşların çoğu kaba tabirle "iman gücüyle" yapılıyor. Bu böyle gitmez ama. Eninde sonunda bu kümülatif yorgunluklar çok ağır bir kazaya sebep olacak, ve birileri yaptığı hatayı anlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHT 6A ~ 12 yıl önce
Karalama zihniyetini bırak,illegalse uçma,legal ise ve beğenmiyorsan teklif yap,işkembeden atmakla olmuyor bu işler,uzun toplantılar neticesinde bu seviyeye gelindi,umarım daha iyi şartlar zaman içinde sağlanır.
Pilot ~ 12 yıl önce
Bir pilot olarak soyluyorum zaten Amsterdam'da THY bu yorgunluğun cezasını fazlasıyla çekti ama ders almadı.SHGM'de ders almadı.Bir Pilot son yaklaşmada sürat saatini gözden kaçırıyorsa bunun tek bir sebebi olabilir (Kumanda da olan iki pilotta son derece tecrübeli pilotlar) yorgunluk. Normal günlük yaşamda insanlar bu yorgunluğu yaşamadıkları için neden bahsettiğimizi anlamıyorlar.Kronik yorgunluk engellenemeyen mikro uykulara ve algılama problemlerine yol açıyor.Farkında olmadan anlık uyuyorsun ya da halkın tabiriyle ayakta uyuyorsun kimi zaman.Küçük hatalar düzeltilmiyor büyümeye başlıyor.Bir noktadan sonra içinden çıkılmayacak bir duruma ulaşıyor.Sorun çok uzun saatler uçmak değil.İnsanın fizyolojisine uygun dinlenme saatlerine sahip olmadan yaşamak.Düzensiz saatlerde uçuşa gitmek.Bütün gece uçup sabah eve gidip uyumak geceyi yatakta dönerek geçirmek ancak sabah erken uçuş verildiği için o uçuşa uykusuz ve dinlenemeden gitmek zorunda kalmak.Yorgun uçuşa gitmek budur.
İşin aslı ~ 12 yıl önce
Bu tempoyla bu iş yapılmaz, yapan da 50 sini görürse şanslıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacilik ~ 12 yıl önce
Sorun zaten o limitlerin ucucu lehine iyilestirilecegi yere hizli buyume rekabet vs nedenlerle kotulestirilmesinden kaynaklaniyor. Sivil havaciligin ucus emniyetine bu acidan bakip biseylerin farkina varabilmesi ancak gelismis ulkelerde oluyor maalesef. Bizim gibi ulkeler de havacilik oynuyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Mesele limiti aşmak değil zaten o kırkyılda bir olursa ikaz ediyoruz ve uçuşu kabul etmiyoruz zaten.Bu arada göstere göstere kimsede bu uçuşa gideceksin demez.Böyle şeyler daha çok ima ile olur,aba altından sopa göstermeyle olur.Mesul kaptan kararıyla ben bu duty'i uzatmıyorumu öyle kolay kolay diyemezsin.Zaten haberdede belirtilen o aslında.Fazla sesini çıkartırsan içten içe altını oyarlar.Topluca hareket etmek gerekli.Bu arada en önemli konu talimatlarda yazan limitlerin bile bizlerde aşırı yorgunluğa sebebiyet vermesi ve dinlenme sürelerininde dinlenebilmek ve dinç olarak takip eden uçuşa gidebilecek kadar yeterli olmaması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000