27 Aralık 2010, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • sevgiler
  • Hocam taiwanın yaptığını bizimkilerde 1-2 yıl içinde yapmak zorunda kalır çünkü mantar gibi hangar açılıyor, havayolları büyüyor ama kalifiye eleman olmadığı için ya yurt dışından getiriliyor yada min. sayıda (kurallar ölçüsünde) personelle iş yapılıyor. adam yetmeyeceğinden 1-2 yıla kadar planlı olmasada mecburiyetten bu model veya benzeri bizede uygulanır.Zaten genelde mecbur kalana kadar bir sey yapmayız en azından bu konuda planlıyız.
  • Hocam plan belli ön teker nereye arka teker oraya, şirketler havacılık uzmanlığına değil pazarlama ve finansal datalara önem verdikçe planda "para nerden geliyorsa oraya yat"şeklinde gelişiyor. En basit örnek eskiden havacılık kökenliler üst düzey yönetici olurken şu anda havayollarında pazarlama ve finans kökenliler teknik konular dahil bir çok konuda karar verici konumunda. Yeni yılınız eskisinden güzel olsun...
  • Servet bey,ATSEP konusu çok önemli.RADAR,SEYRÜSEFER,HABERLEŞME havacılıkta ne kadar önemli ise bu sistemleri kuran,bakımını yapan,arızasını gidern,projelendiren personelinde yetiştirilmesi,eğitilmesi ve sağlıklarının kontrol edilmesi çok önemlidir. avrupa birliği ilerleme raporunun ulaştırma başlığında;ATSEP lisans çalışmasından övgüyle bahsetmiş,bu yöndeki çalışmalarını desteklemiştir.çalışmalarııda naşarılar dilerim.
  • Sistem en baştan hatalı .Sadece havacılık değil tüm sektörlerde böyle. İnsanları üniversite odaklı yetiştiren bir sistem. Oysa bu kadar gereksiz para mesleki eğitimin kalitesi için harcansa , uçak bölümleri için konuşuyorum eskisi gibi hazırlık + 4 yıl olsa ve buraya seçilen öğrenciler ilk zamanlar gibi kalitlei olsa. Buradan çıkan öğrenciler hem şirketlerin ihtyacını karşılar hem donanım olarak boş gelmezler. Ve seçilen öğrencilerden yapmak isteyenler de birüst eğitime mühendis olarak devam ederler. Ama malesef bu hiyerarşi ülkemizde yok. Aksine gittikçe kötüleşiyor.Hala memleketçe eğitimde kalitenin farkında değiliz....
  • Hocam bizim endişeler bu seviyeye gelemiyor ki! Şirkete giriyoruz aldığımız eğitimleri tekrar veriyorlar, çıkalım diyoruz eğitim parası var onları keseriz diyorlar zaten sektörde adam gibi maaş ödeyen firma sayısı belli onlarda despotizm ve politik anlayışla yönetiliyor bizim 5 yıllık plan hayatta kalacak kadar para kazan başkaları gelişmeleri takip eder nasılsa. Geleceğin Havacılık Uzmanı...
  • yazıyla bunun ne ilgisi var şimdi? yazıda bahsettiğiniz kişinin adı bile geçmiyor? neden bu kadar takıldınız bu konuya anlamadım valla.. yazıda geçen konuyla ilgili görüşünüz varsa onu paylaşın.. Murat bey sizi de üzerinde durduğunuz konudan ötürü tebrik ederim.. umarız bundan sonra gerekli tedbirler alınır ..
  • Sayın herdem.. Onur beyle ilgili iddianız ne oldu ?? Çok yakında herkes görecek dediğiniz olay ne oldu ?? Bir daha tık çıkmadı sizden
  • A.H.L DE BAŞIBOŞ KOPEKLER OLDUGUNU OKUDUM VE GÖRDÜM.SONRA AKİBETLERI NE OLUCA BİLEMİYORUM...
  • SEVGİLİ MURAT BEY, ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ. ANCAK BU KONUDA DHMİ TARAFINDAN PERSONEL YURT İÇİ VE YURT DIŞI KURSLARI ALARAK NASIL VE NE KADAR EĞİTİLMEKTEDİR? ULUSLARARASI “BIRD STRIKE” TOPLANTILARINA KATILIM NE DÜZEYDE SAĞLANMAKTADIR? SHGM, DHMİ’Yİ VE HAVAALANLARINI DENETLERKEN BU KONUYU NASIL İNCELEMEKTEDİR? BU KONUDA NELERİ ŞART KOŞMAKTADIR? ARAŞTIRIRSAK İNŞALLAH FAZLA EKSİK BULGULARA RASTLANMAZ. BİLDİĞİM KADARI İLE DHMİ İÇERİSİNDE HALA HAVAALANLARI YER KAZALARI ÖNLEME VE İNCELEME DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİMİ BİLE YOK. İNŞALLAH YANILIYORUMDUR. EĞER TAKİPCİSİ OLURSANIZ İYİ BİR İŞ YAPMIŞ OLURSUNUZ. SAYGILAR, ÜMİT ÇENDEK

2010 Senesi ve Hafta 52

Planı olanlar, her günün akşamı, her hafta sonu, her ay sonu ya da her sene sonu aynı soruyu sorarlar.
 
•Nasıl geçti?
•Planın neresindeyim?
•Hedefe giden yolun neresindeyim?
•Yarın ne yapmalıyım?
 
Bende kendime bu soruları yüksek sesle sorayım istedim.
Doğal olarak senelik bir değerlendirme olacak bu.
 
Bu sene nasıl geçti?
Uluslar arası çapta havacılık A380 ile tanıştı. Kavram açısından ya da havacılık açısından bir yenilik değil. Yine aynı Yük ve Denge, yine aynı FMS, PMS ve diğer bilgisayarlar.
Devreye ne kadar çok bilgisayar girer ve uçak boyutları ile ağırlıkları artarsa, o kadar fazla yetişmiş insan gücüne gerek duyulacaktır. 
Yetişmiş insan gücüne yapılacak yatırımlara hem ulusal hem de bölgesel anlamda yeni bir kavram ilave edildi: ATSEP
ICAO Annex-10 ile bu tip personeli tanımlamış, DOC 7192 - AN/857 Part E2 Training Manual ile eğitim talimatı yayınlamış, EUROCONTROL nasıl uygulamaya konacağı ile ilgili ESARR 5 yayınlamış, biz de Havapersonel ve taslaklara SHY2096 koyarak bu iki belgenin olgunlaşmasını beklemekteyiz. 
 
Burada dikkatimi çeken önemli gelişme, SHGM belki ilk defa bir “sertifika” yönetmeliği hazırlamıştır. ICAO, devletlerin lisans ya da sertifika sistemlerini kullanmakta serbest bırakmış ve SHGM, sertifikalandırmayı tercih etmiştir.
Bu durumda artık Lisans yerine “Yetkilendirme” ve Sertifika yerine “Belgelendirme” demeye başlasak iyi olacak sanıyorum.
 
Ulusal olarak baktığımda ise iki ayrı yolda ayrı ayrı ilerliyoruz. SHGM kendi yolunda, havacılık sanayi kendi yolunda ilerlemeye çalışmakta. Çünkü iz bırakanların arasına uzun yıllar sonra bir Ulaştırma bakanı girmiş görünmekte. Artık kendisi bu atılımı ile anılacak. Tiren Yolu ve Raylı Ulaşıma verdiği önem ve yatırım, onu iz bırakanlar arasına şimdiden soktu.
 
Ne yazık ki planın ve hedefin neresindeyim sorularını Sivil Havacılık Sanayi soramıyor çünkü ortada plan yok (en azından bizim de bildiğimiz) ve yarınların ne getireceğini, ne getirmesi gerektiği hakkında bilgi de yok.
Geriye kişisel plan yapmak ve tabandan tavana ulaşarak planını gerçekleştirmek kalıyor.
 
Hiçbir başarının cezasız kalmayacağını bilerek nereye kadar gidilir, ne kadarı gerçekleşir, ancak idealist bir yaklaşımla yürütülecek bir uğraşı. En kötü tarafı ise bu ortamda bu uğraşın dördüncü boyutunun olmayışı (zaman).
 
Yine de insana yatırım için elimizden geleni yapmaya, tüm kurum ve kuruluşları destekleyerek güç oluşturmaya ve geleceğimiz olan gençlere daha temiz, daha düzgün ve daha bilimsel bir dünya bırakabilmek için her bir oluşuma zaman ayırmaya özen göstermeliyiz.
 
Birisi benden önce yaptı ise aferin demeyi, birisi benim rakibim ise ondan daha iyisini yapmayı, birisi tenkit etti ise, onun gözü ile görebilmeyi ve birisi bir eser yarattı ise bizim en az iki eser yaratmayı öğrenmemiz lazım.
 
Yarın ne yapmalıyım?
Sivil Havacılık Yüksek Okullarının tüm bölümlerinde İngilizce yoğun olarak okutulmalı, hangi bölümden mezun olursa olsun, sahası ile ilgili İngilizce kitapları yorumlayacak seviyede İngilizce öğrenim görmelidirler.
Sivil Havacılık Yüksek Okulları, SHGM tarafından yetkilendirilmeli, dersleri Lisans ve Sertifika sahibi öğreticiler tarafından verilmeli, SHGM tarafından denetlenmeli ve mezuniyet diploması, kazanılacak Lisans ve/veya Sertifika ile birlikte verilmelidir.
Ortada çok güzel bir örnek var:
Yeni Taiwan Sivil Havacılık Kanunu;
Article 27
With a view to cultivating civil aviation personnel, Ministry of Transportation and Communication (MOTC) may consult with the Ministry of Education (MOE) to establish a civil aviation school, or ask MOE to increase or adjust related departments in existing academic institutions.
Any private civil aviation training institution shall apply to MOTC for approval prior to getting accredited.
MOCT shall establish rules governing the above said airmen’s training institutions with regard to classification of training, organization, application for setting up such a school, application for a permit, its cancellation and renewal, procedure for student enrolment, qualification of trainees, curriculum of training, facility and equipment for training, qualification of the faculty, as well as collection of license fees and management of training.
Bu okullardan mezun olanlar "Vasıflı" ve "Lisanslı" mezun olacaklar.
Görüleceği üzere, günü kurtaran değil, geleceği oluşturan bir yasa ile "SHYO" kavramına da açıklık getirmişler.
Gelişmenin devamlılığı için Eğitim Bakanlığını da devreye sokmuşlar.
Her isteyen de okul açamayacak. 
Açanlar da MOTC istek ve taleplerine uygun olduğu sürece eğitim verecekler.
Seçilenlerin yetenekleri bazılarına göre kısa düşecek,
Ardından gelenler ile boşluğu doldurmaya çalışacaksın,
Üstelik de hedefin ve süre kısıtlaman yok iken bunları başaracaksın.
Eğitim ve öğretim 
Madde 99 – Sivil havacılık sahasında eleman yetiştirmek veya bu sahada öğrencileri yüksek öğretime hazırlamak amacıyla; Ulaştırma Bakanlığına bağlı lise veya dengi okullar 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 58 inci maddesine uygun olarak açılabilir. 
Gerçek ve tüzel kişiler de aynı amaçla 625 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu esaslarına göre özel okullar açabilirler. 
Sivil havacılık sahasında meslek elemanı yetiştirmek üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunundaki esaslara uygun olarak yüksek okullar kurulabilir.
 
•Milli Eğitim Temel Kanunu
•Özel Eğitim Kurumları Kanunu
•Yükseköğretim Kanunu
 
Bu kanunlar ile meslek oluşmayacak ve meslektaş yetişmeyecek çünkü SHGM şartları ve denetimi olmayan bir eğitimden bahsediyoruz. SHGM bu yetkileri devretmiş görünmekte.
 
Bunlar benim düşlerim ve yarın için duyduğum endişelerim.
 
Her zaman olduğu gibi yazımı bir soru ile bitirmeden önce yeni yılın hepimize sağlık, akıl, yeni fikir getirmesini ve bunların ışığında plan yaparak başarıyı yakalamayı öğretmesini diliyorum.
 
Sahi, sizin endişeleriniz hangileri?
 
Sevgiler
Servet BAŞOL
2010 Senesi ve Hafta 52

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam taiwanın yaptığını bizimkilerde 1-2 yıl içinde yapmak zorunda kalır çünkü mantar gibi hangar açılıyor, havayolları büyüyor ama kalifiye eleman olmadığı için ya yurt dışından getiriliyor yada min. sayıda (kurallar ölçüsünde) personelle iş yapılıyor. adam yetmeyeceğinden 1-2 yıla kadar planlı olmasada mecburiyetten bu model veya benzeri bizede uygulanır.Zaten genelde mecbur kalana kadar bir sey yapmayız en azından bu konuda planlıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam plan belli ön teker nereye arka teker oraya, şirketler havacılık uzmanlığına değil pazarlama ve finansal datalara önem verdikçe planda "para nerden geliyorsa oraya yat"şeklinde gelişiyor. En basit örnek eskiden havacılık kökenliler üst düzey yönetici olurken şu anda havayollarında pazarlama ve finans kökenliler teknik konular dahil bir çok konuda karar verici konumunda. Yeni yılınız eskisinden güzel olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Servet bey,ATSEP konusu çok önemli.RADAR,SEYRÜSEFER,HABERLEŞME havacılıkta ne kadar önemli ise bu sistemleri kuran,bakımını yapan,arızasını gidern,projelendiren personelinde yetiştirilmesi,eğitilmesi ve sağlıklarının kontrol edilmesi çok önemlidir. avrupa birliği ilerleme raporunun ulaştırma başlığında;ATSEP lisans çalışmasından övgüyle bahsetmiş,bu yöndeki çalışmalarını desteklemiştir.çalışmalarııda naşarılar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sistem en baştan hatalı .Sadece havacılık değil tüm sektörlerde böyle. İnsanları üniversite odaklı yetiştiren bir sistem. Oysa bu kadar gereksiz para mesleki eğitimin kalitesi için harcansa , uçak bölümleri için konuşuyorum eskisi gibi hazırlık + 4 yıl olsa ve buraya seçilen öğrenciler ilk zamanlar gibi kalitlei olsa. Buradan çıkan öğrenciler hem şirketlerin ihtyacını karşılar hem donanım olarak boş gelmezler. Ve seçilen öğrencilerden yapmak isteyenler de birüst eğitime mühendis olarak devam ederler. Ama malesef bu hiyerarşi ülkemizde yok. Aksine gittikçe kötüleşiyor.Hala memleketçe eğitimde kalitenin farkında değiliz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam bizim endişeler bu seviyeye gelemiyor ki! Şirkete giriyoruz aldığımız eğitimleri tekrar veriyorlar, çıkalım diyoruz eğitim parası var onları keseriz diyorlar zaten sektörde adam gibi maaş ödeyen firma sayısı belli onlarda despotizm ve politik anlayışla yönetiliyor bizim 5 yıllık plan hayatta kalacak kadar para kazan başkaları gelişmeleri takip eder nasılsa. Geleceğin Havacılık Uzmanı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yazıyla bunun ne ilgisi var şimdi? yazıda bahsettiğiniz kişinin adı bile geçmiyor? neden bu kadar takıldınız bu konuya anlamadım valla.. yazıda geçen konuyla ilgili görüşünüz varsa onu paylaşın.. Murat bey sizi de üzerinde durduğunuz konudan ötürü tebrik ederim.. umarız bundan sonra gerekli tedbirler alınır ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın herdem.. Onur beyle ilgili iddianız ne oldu ?? Çok yakında herkes görecek dediğiniz olay ne oldu ?? Bir daha tık çıkmadı sizden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
A.H.L DE BAŞIBOŞ KOPEKLER OLDUGUNU OKUDUM VE GÖRDÜM.SONRA AKİBETLERI NE OLUCA BİLEMİYORUM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SEVGİLİ MURAT BEY, ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ. ANCAK BU KONUDA DHMİ TARAFINDAN PERSONEL YURT İÇİ VE YURT DIŞI KURSLARI ALARAK NASIL VE NE KADAR EĞİTİLMEKTEDİR? ULUSLARARASI “BIRD STRIKE” TOPLANTILARINA KATILIM NE DÜZEYDE SAĞLANMAKTADIR? SHGM, DHMİ’Yİ VE HAVAALANLARINI DENETLERKEN BU KONUYU NASIL İNCELEMEKTEDİR? BU KONUDA NELERİ ŞART KOŞMAKTADIR? ARAŞTIRIRSAK İNŞALLAH FAZLA EKSİK BULGULARA RASTLANMAZ. BİLDİĞİM KADARI İLE DHMİ İÇERİSİNDE HALA HAVAALANLARI YER KAZALARI ÖNLEME VE İNCELEME DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİMİ BİLE YOK. İNŞALLAH YANILIYORUMDUR. EĞER TAKİPCİSİ OLURSANIZ İYİ BİR İŞ YAPMIŞ OLURSUNUZ. SAYGILAR, ÜMİT ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000