Bu konu çok tartışma götürecek. THY var ise başkası olamaz. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çıkış noktası da bu değil miydi? "Türkiye'de uçmayan kalmasın" diye yola çıkılıp özel sektörün önü açılmadı mı? "Rekabet olsun" denilmedi mi? Rekabet nerede olacak? Ankara dışında mı? Siyasetin rekabeti bile Ankara çıkışlı değil mi? O halde Atlasjet'e neden yasak Ankara uçuşu? Bolca mazeret ve bolca sebep üretebilir çok bilmiş yöneticilerimiz ve Ankara'ya hükmedenler.
Türk Hava Yolları, Anadolujet markasını duyurduğunda hepimiz heyecanlanmıştık. Ve bu marka Ankara'yı Anadolu'ya bağlayacaktı. Başlangıçta THY'nin alt markası değil ayrı bir şirket olacak sandık. Sonradan anlaşıldı ki sadece logodan ibaret bir oluşum.
Ama yine de Ankara için bir şans dedik. Hatta Türkiye için bir şans dedik. İstanbul'a sıkışmış bir havacılığın Anadolu'ya açılması, oradan da tüm memleketi sarması en büyük hayalimiz idi.
Neyse uzatmayalım.
Evdeki hesap çarşıya uymadı. THY'nin sendikalı pilotları, hostesleri pahalı geldi böyle bir oluşuma. Aylar önce de yazmıştım. Anadolujet, Sunexpress'e yamanacak diye. Öyle de oldu. Türk Hava Yolları'nın envanterinde olan 17 uçak Ocak 2013, en geç Şubat 2013'de THY'nin envanterinden çıkacak ve Sunexpress bünyesine geçecek. Uçak kiralayan firmalar THY ile sözleşmesini bitirip Sunexpress ile sözleşme imzalıyor. Yani danışıklı dövüş gerçekleşiyor.
Türk Hava Yolları, Anadolujet'e gönderdiği tüm kabin ve kokpit ekibini İstanbul'a çağırıyor. Tabi gelmek istemeyenlere "Başının çaresine bak" deniyor. Bugüne kadar 9 uçak bahsettiğim gibi Sunexpress'e geçti. Sunexpress bu uçaklara daha düşük maaşlarla kabin ve kokpit organize edip yeniden Türk Hava Yolları'na gönderiyor. Türk Hava Yolları da Anadolujet logosu basıp Ankara'ya. Daha doğrusu uçakların logosu değişmeden bu işlemler gerçekleşiyor.
Yani kısacası al gülüm ver gülüm.
Anlayacağınız şu ki Anadolujet'in ne uçağı var, ne pilotu var, ne de kabin memuru var. Burada şunu itiraf etmeliyim ki Pegasus Havayolları, Türk Hava Yolları'nı nasıl da arayışlara ve kurumsal kimliğine yakışmayacak arayışlara yönlendiriyor görüyoruz.
Şimdi konu THY açısından çok basit. Onlar bir taş ile iki kuş vurduklarını söyleyecekler. "Hem kokpit hem de kabin ekibi kazancı sağladık" diyecekler. 305 kişinin çıkarıldığı kabine Ankara'dan takviye yapılmış olacak.
Kararı siz verin. Anadolujet operasyonunda THY eline yüzüne bulaştırdı mı bulaştırmadı mı?
Ve Atlasjet...
Hani serbest piyasa vardı? Hani rekabet vardı?
Atlasjet'in var olan hakkı elinden alındı. Ankara uçuşları deklere edilmesine rağmen esrarengiz eller tarafından engellendi. Sizce niye? Niyesini ben söyleyeyim. Atlasjet diğer özel şirketlere inat hem ikramda hem de koltuk dizaynında fark atıyor. Buna bir de business koltukları eklenince tadından yenilmiyor.
Ne Atlasjet ne de THY "bu iş şundan dolayı gerçekleşmedi" diyemez, demez. Ama ben söyleyeyim. Kesinlikle THY engelledi. Ama bu davranış Türk Sivil Havacılığı'na bilerek vurulmuş bir darbedir.
Anadolujet'i bitiren THY, Atlasjet'i de Ankara'da bitirmiş oldu. Ama sadece şimdilik. Gelecekte neler olur kim bilir!
Not : AtlasJet engellenmeseydi Onur Air'de Ankara'ya uçacaktı.
Yorumlar Tüm Yorumlar (23)