22 Ocak 2024, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Bu gün değilse de elbette bir gün ATCOların bir çoğu tarihe gömülecek insanın olduğu her yerde risk olasılığı fazladır. Bilgisayarlar saniyede milyarlarca bilgiyi karşılaştırıp olasılıkları değerlendirebiliyor aşama aşama gelecek…
  • Burada yazılan yorumları hayretle ve üzülerek okudum. Bunlar DHMİ camiası için ibretlik yazışmalar. Bir fıkra vardı (yanlış anlaşılmasın diye biraz değiştirdim
  • Ils,dcl,atis,efs,smr,mlat vs tüm sistemler olmadan bu iş yapılabilir. Hatta frekans olmadan da yapılabilir. Pilotun cep numarasını alırsın, ararsın konuşursun. Bazı arkadaşlar sistemleri kendileri üretmiş gibi anlatıyorlar. Sistemlerin çoğu gereksiz. Radar olsa ne olur, olmasa ne olur. Uçağı izlesen ne olur, izlemesen ne olur. Uçaklarda ads-b var zaten. Pilotlar etrafını görüyor, kendi işlerini halledebilirler.
  • Twitter'ın koyunu,Sonra çıkar oyunu demiş atalarımız.
  • Cns/ais ve diğer havacılık personelinden oluşan sendikamız hayırlı olsun.
  • La oğlum bi akıllanmadınız gitti. Siz Beşiktaşlı futbolcularsınız karşıdaki de malzemeci sanki. Aralarında anlaşıp primlerinden dağıtacaklarmış! Bilinçaltında bu varken sen nasıl samimi olabilirsin. Karşı taraftan nasıl saygı ve sevgi görebilirsin ki.
  • Arkadaşlar insanların normal yaşantısında sorunları, sıkıntıları olabilir. O buhran haliyle burada veya benzeri mecralarda, ama gırgır olsun diye ama bir anlık sinirle, kırıcı incitici ifadeler kullanmış olabilir, ben kendi adıma böyle şeylere sebebiyet verdiysem herkesten özür dilerim. Dünya fani herşey boş. Umarım bu mesele de en hakkaniyetli şekilde çözüme kavuşur, saygılarımı sunarım.
  • Uganda havayolları ile yaptığım yolculukta, pilotlar rahatsızlanmış. Kabin ekibi anons yaptı, uçakta pilot varmı diye sordu. Hemen çıktım pilot değilim ama pilot maaşı alıyorum ve ateceyim. 1.5 senelik almış olduğum eğitim sayesinde başarı ile uçağa indirdim.
  • Aproncu kardeşlerimize de selamlar, onları da unutmadık, kalbimizde yaşıyorlar. Eurocontrol prensipleri gereği aproncu kardeşlerimize havacılık tazminatı en alt baremden ödeniyor. Buna karşı kendi havacılık tazminatlarımızdan kesinti yapıp, tüm aproncu kardeşlerimize dağıtacağız.
  • İnsiyatif almadan çalışmanın ekmeği kaç sene yenecek. Pilot maaşı verildi diyelim, yarın birgün pilot maaşı istemezük derlerse, yine iaç ortaya çıkarsa ne olacak? Thy ceo maaşı isteriz derlerse mesela verilecek mi?

BİR RÜYAYDI GERÇEK OLDU

Bu hafta uzun yıllar hayalleri kurulan planların hayata geçirildiğine şahit olduk. Bunlardan biri ilk defa bir Türk’ün uzaya çıkması ve uzun yıllardır beklenen 6.Kıta uçuşları.

Alper Gezeravcı’yı bir kez daha tebrik ediyorum. Sayın Gezeravcı’nın Mersinli olması sebebiyle umarım adı yeni yapılan Çukurova havalimanına verilir ve ismi sonsuza kadar yaşatılır.

AVUSTRALYA RÜYASI

Milli bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları 15 Mart itibarıyla Avustralya'nın Melbourne kentine olan seferlerine başlıyor. Büyük bir gurur. Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu olmakla birlikte 6 Kıtada hizmet vermek… Şahane…

Geçtiğimiz haftalardan itibaren sürekli bu konu hakkında araştırma yaptım. En sonunda Singapur Sivil Havacılık Dairesi’nin bir gazeteye verdiği demeçte THY’nin herhangi bir başvurusu bulunmadığını gördüm ve Salı günü Prof.Dr. Ahmet Bolat’a sordum. Acaba başka bir meydandan mı hareket edilecekti? Sonra birden açıklama geldi. Türk Hava Yolları bir hayali gerçekleştirdi. Uçuşlar 15 Martta başlıyor. Bu gurur başta Prof.Dr. Ahmet Bolat olmak üzere tüm çalışanların. Tebrikler.

Ahmet Bolat öncesi yönetim kurulu başkanlarının bir türlü gerçekleştiremediği yeni uçuşlar sonrası yolcu gözüyle yaklaşmaya çalıştım ve uçak biletlerine baktım. Diğer havayolu şirketlerine göre gayet uygun bir fiyat politikası izlenmiş. Bu da elbette gayet yerinde bir karar. Ancak Türk vatandaşları için halen vize gerekiyor. Vize almaya kalkarsanız biraz zorlanabilirsiniz. Bu sebeple de siyasi otoritenin bu soruna bir çare bulması gerekiyor. Pasaportumuz ne kadar değerli olursa şirketlerimiz de o kadar değerlenir.

PEGASUS’TAN ZAGREB ÇIKARMASI

Milli bayrak taşıyıcı havayollarımızdan Pegasus Hava Yolları, rotasına yeni bir destinasyon ekleyerek İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Zagreb'e uçmaya başladı. Gün geçtikçe uçuş ağını genişleten Pegasus’u da tebrik ederim. Ayrıca Havaş ile Zagreb Havalimanı’nda bir arada çalışacak olmaları da ayrı bir gurur.

Ancak Hırvatistan için de vizeye ihtiyaç var. Orası da 1 Ocak 2023’ten itibaren Schengen bölgesine dahil oldu. Yukarıda söylediğim gibi şu vize işleri artık bir son bulmalı. Özellikle Avrupa Birliği artık şu saçmalığı bitirmeli. Ne randevu alınabiliyor ne de vize! Aslında Avrupa Birliği’nden önce bir zamanlar vize serbestisi bulunan Rusya artık tekrar eskiye mi dönse? Kâğıt üzerinde müttefiklik bir yere kadar. Biraz da icraat görelim. Öğrendiğim kadarıyla Ukrayna hükümeti bile şu şartlar altında Kiev’in batısında muhtemelen Lviv’den sivil havacılık faaliyetlerine başlamayı planlıyor. Bu da elbette vize serbestisi olan Ukrayna için Türk turist demek. Kim kazanır?

İGA’DA DEĞİŞİM ŞART

Türk Hava Yolları’nın ana merkezi olan İstanbul Havalimanın da Türk Hava Yolları gibi büyümesi ve kendini geliştirmesi gerekir. Kısaca ve basit olarak anlatayım. Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu şirketine merkez oluyorsunuz, bilgilendirme levhalarında sadece iki dil. Beğenmediğimiz havalimanlarında 4-5 dil gözümüze çarpıyor.

THY iç hatlarla turisti Türkiye’ye tanıtmanın derdinde, sizin yolcu salonunuzda terası falan geçtim bir tuvalet bile yok, internet yavaş... Hem Euro üzerinden zam yapacaksınız hem de doğru düzgün hizmet sunmayacaksınız… Tuvalet demişken de madem insanlar inatla tuvalette abdest almaya çalışıyor, şu işin de bir çözümünü bulun artık. Daha söylenecek yazılacak çok husus var ama önemlileri sonraya bırakalım.

HAVA-İST

Yine bir kış mevsimindeyiz. Havalimanı yaparken önce metrosuyla ilgilenmediğimiz için yolcular da haliyle HAVA-İST’i tercih ediyor. Yolcuların en çok şikâyet ettiği konuların birincisi hız ikincisi de zamanlama sorunları. Şoförler bilinçli olmalı. Olur olmadık davranışlardan sakınmalı. Radarı görünce birbirlerini uyaracaklarına hepsinin kurallara uygun hareket etmesi sağlanmalı. Ayrıca uygulama yapıyorsunuz. Kaç yolcu olduğunu belirtiyorsunuz, ona rağmen yolcular alınmıyor. Ne o kaçak yolcu varmış… Hee bunu da dile getirmeye kalktığınızda otobüsü dolu gibi göstermek için kendi kartlarını kullanıyorlar. Uzaya gittik ama halen aklımız geride!!!

DHMİ YETKİLİLERİNİN HAVACILIK TAZMİNATI İLE İMTİHANI

2006-2007 yıllarında başlayan o zamanki ismiyle Hava Trafik Tazminatı, Seyrüsefer Tazminatı günümüzde bilinen ismiyle Havacılık Tazminatı DHMİ çalışanlarının gene gündeminde.

Edindiğim bilgilere göre “Havacılık Tazminatı” ile ilgili ciddi bir çalışma var ve ilgili bakanlıklar nezdinde konu değerlendirilerek yakında mecliste görüşülmeye başlanacak torba yasaya yetiştirilmeye çalışılıyor.

Fakat duyulduğu andan itibaren DHMİ çalışanları arasında heyecan yaratan bu çalışmada her şeyin pek de yolunda gitmediğini öğrendim.

Şöyle ki geçmişte birkaç kez daha ciddileşen bu çalışmalar maliyeye takılmıştı. Yapılan bu çalışma benzer gerekçelerle gene maliye yetkililerine takılmış durumda.

Öğrendiğim kadarıyla bu sefer sorunun temelini yöneticilere ödenecek tazminat oranı ve maliyeti maliye tarafından karşılanacak diğer DHMİ çalışanları oluşturmaktadır.

Şöyle kısaca hafızalarımızı tazeleyecek olursak aslında süreci tetikleyen ve tazminat sürecini hareketlendiren olay geçtiğimiz aylarda Hava Trafik Kontrolörlerinin başlatmış olduğu İAÇ süreciydi. Bu süreç havacılık sektöründe gündem olmuş ve ses getirmiş, şirketler ise bu süreçten ciddi manada etkilenmişlerdi. Köşemi takip edenler bilirler ben de bu konuyu birkaç kez gündeme taşımıştım. Şirketlerin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, DHMİ genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’na konuyla ilgili baskıları sonuç vermiş Bakan beyin ve DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Beyin HTK-SEN yönetimi ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde İAÇ sürecine ara verilmişti.

Peki aslında Hava Trafik Kontrolörleri aslında ne istiyordu tekrar hatırlamakta fayda var.

DHMİ içerisinde yapılan tartışmaların odağından çıkarak kendilerine söz verildiği üzere DHMİ’de görevli pilotlarla birlikte tazminat planlamasında en yukarıda olmak. Böylelikle hem gruplar arasında gerçekleşen tartışmalardan kendilerini uzak tutmak hem de maddi anlamda rahatlamak istiyorlar. Bu durumu aynı zamanda bir itibar meselesi olarak görüyorlar. Ocak ayındaki maaşlara bakıldığında ATC maaşı AIM şefiyle neredeyse aynı Elektronik Mühendisinden ise daha az durumdadır.

Hava Trafik kontrolörlerinin bu talebi Maliye yetkilileri tarafından olumlu karşılanmaktadır. Fakat “kurum içi dengeler” gerekçesiyle bu çalışmanın akamete uğraması ciddi bir sorunu beraberinde getirecektir. Yaklaşan yaz trafiğiyle birlikte Hava Trafik Kontrolörlerinin yeniden İAÇ (İnisiyatif Almadan Çalışma) kararı alması havacılık sektörünü ciddi bir krize sokacaktır.

Bu ihtimali düşünmek bile havacılık sektöründe uykuları kaçırmaktadır. Gerek Bakan beyin ve gerekse Hüseyin Beyin önünde tarihi bir sınav bulunmaktadır.

Tüm havacılık paydaşlarının ekonomik kaygılardan uzak mutlu ve huzurlu çalıştığı günlere kavuşmak dileğimle yazımı Cumhuriyetimizin banisi, Kurtuluş Savaşımızın muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle bitirmek istiyorum: İstikbal Göklerdedir…

SERDAR BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

BİR RÜYAYDI GERÇEK OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (607)

İNSAN HATA RİSK ~ 10 ay önce
Bu gün değilse de elbette bir gün ATCOların bir çoğu tarihe gömülecek insanın olduğu her yerde risk olasılığı fazladır. Bilgisayarlar saniyede milyarlarca bilgiyi karşılaştırıp olasılıkları değerlendirebiliyor aşama aşama gelecek…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc on board ~ 10 ay önce
Birgün geleceği aşikar. Simdiden aim biri ıskartaya çıktı. Belki 20 yıl icinde de atc ve pilotlara bugunki oldugu kadar ihtiyac olmaz. Ama sistemin devamlılıgının kontrolu için her zaman işi bilen insanlar sadece gözlemlemek ve sıkıntı anında mudahale etmek icin olacaklardır. Benim icin endişelenme yani. Lütfen beni düşünme karpuzu düşün :))
Atc on board'a ~ 10 ay önce
Sen düşünüyor musun karpuzu? Canın karpuz mu çekti senin ay kıyamam:) memurluk garantiniz fazla geldi değil mi? Yaparsınız artık bol bol iaç sonra tekmeyi yediğinizde ağlayarak eurocontrol'e cv yollarsınız :))
Vahh vah laf konuştu :) ~ 10 ay önce
İaç kuralsızlık değil tamamen kurallara baglı kalmaktır. Hava trafik kontrol hizmeti kar odaklı bir hizmet değildir. Kalite odaklıdır. Özelleşme olmaz mantığı yok. Ama tabi destek personelini özelliştirirler muhtemelen. asıl isi yapandan fazla para dhmi harici hicbir yer vermez. Bence de destek personeli için üzücü bir durum. Ama napalım yıllarca aldıklarına saysınlar
VatanseverDHMİli ~ 10 ay önce
Burada yazılan yorumları hayretle ve üzülerek okudum. Bunlar DHMİ camiası için ibretlik yazışmalar. Bir fıkra vardı (yanlış anlaşılmasın diye biraz değiştirdim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Voltran ~ 10 ay önce
Ils,dcl,atis,efs,smr,mlat vs tüm sistemler olmadan bu iş yapılabilir. Hatta frekans olmadan da yapılabilir. Pilotun cep numarasını alırsın, ararsın konuşursun. Bazı arkadaşlar sistemleri kendileri üretmiş gibi anlatıyorlar. Sistemlerin çoğu gereksiz. Radar olsa ne olur, olmasa ne olur. Uçağı izlesen ne olur, izlemesen ne olur. Uçaklarda ads-b var zaten. Pilotlar etrafını görüyor, kendi işlerini halledebilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Karaman'ın koyunu ~ 10 ay önce
Twitter'ın koyunu,Sonra çıkar oyunu demiş atalarımız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava Seyrüsefer Çalışanları Sendikası ve diğerleri hayırlı olsun ~ 10 ay önce
Cns/ais ve diğer havacılık personelinden oluşan sendikamız hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kestane Balcıya ~ 10 ay önce
La oğlum bi akıllanmadınız gitti. Siz Beşiktaşlı futbolcularsınız karşıdaki de malzemeci sanki. Aralarında anlaşıp primlerinden dağıtacaklarmış! Bilinçaltında bu varken sen nasıl samimi olabilirsin. Karşı taraftan nasıl saygı ve sevgi görebilirsin ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkese ~ 10 ay önce
Arkadaşlar insanların normal yaşantısında sorunları, sıkıntıları olabilir. O buhran haliyle burada veya benzeri mecralarda, ama gırgır olsun diye ama bir anlık sinirle, kırıcı incitici ifadeler kullanmış olabilir, ben kendi adıma böyle şeylere sebebiyet verdiysem herkesten özür dilerim. Dünya fani herşey boş. Umarım bu mesele de en hakkaniyetli şekilde çözüme kavuşur, saygılarımı sunarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Açılın ben ateceyim ~ 10 ay önce
Uganda havayolları ile yaptığım yolculukta, pilotlar rahatsızlanmış. Kabin ekibi anons yaptı, uçakta pilot varmı diye sordu. Hemen çıktım pilot değilim ama pilot maaşı alıyorum ve ateceyim. 1.5 senelik almış olduğum eğitim sayesinde başarı ile uçağa indirdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 10 ay önce
Lütfen siz ironi yapmayın bu iş Zeka işi olmayınca olmuyor yapacak bir şey yok! Hayır ironi yapmıyorsanız ciddiyseniz Bu durumda aynı maaşı alan insanların aynı işleri yapmasını bekleyebilirsiniz. 2. Gruptakilerin bile en az 60 bin aldıgını dusunursek, bu doktor maaşına eşit. Evde hastanız olursa bir zahmet iyileştiriverirsiniz.
Öncelikle kestane balı diyarı zonduldaka selam olsun ~ 10 ay önce
Aproncu kardeşlerimize de selamlar, onları da unutmadık, kalbimizde yaşıyorlar. Eurocontrol prensipleri gereği aproncu kardeşlerimize havacılık tazminatı en alt baremden ödeniyor. Buna karşı kendi havacılık tazminatlarımızdan kesinti yapıp, tüm aproncu kardeşlerimize dağıtacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İaç ekmeği ne kadar yenecek ~ 10 ay önce
İnsiyatif almadan çalışmanın ekmeği kaç sene yenecek. Pilot maaşı verildi diyelim, yarın birgün pilot maaşı istemezük derlerse, yine iaç ortaya çıkarsa ne olacak? Thy ceo maaşı isteriz derlerse mesela verilecek mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000