07 Mart 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Nedim Demirelli uçaktan bahsedilirken çelik gövdeli,çelik kanatlar,demir kartallar v.s gibi yakıştırmalar yapılabilir.Çetin Özbey uçakların yapısı konusunda bilmeyenlere ders verecek kadar duayen bir havacıdır.Her halde bir başkasıyla karıştırdınız.Efendim bu konular çok önemli parmak basmaya devam lütfen!
  • Çetin bey bir konuya açıklık getirip dikkat çekmek istiyor bazıları hemen işin cılkını çıkarmaya çalışıyor.Rakkam,pilot v.s.Ne çok şey biliyorsunuz......
  • Çetin Bey, sendika vs ile ilgili günahların sorumlusunu o zamanki thy yönetimini olarak belirtmişsiniz ama unutmayın Temel efendi hala genel müdür! O'nun da şutlanan eski hemşehrisi gibi birçok günahta çok büyük payı var! Şimdiki sendika başkanı da,dünyada eşi görülmemiş şekilde,305 işçinin işten atılması davasında işveren şahidiydi şimdi sözüm ona işçi haklarını savunan sendikanın başkanı! Ayrıca kitapçıkta yer alan'' uçak teknisyenlerinin önemi unutulmamalıdır,göz,kulak vs sorunları gibi insanı insan yapan özellikleri mutlaka dikkate alınmalıdır'' sözleri çok doğru ancak aynı önem,ilgi,alakanın yer işletmede,apronda,şutta,kontuarlarda ister normal,ister ikili ister üçlü vardiya şeklinde çalışan işçiler için de gösterilmesi gerekli değil midir? Yer işletmede yılarca çalışıp bel,bacak,boyun rahatsızlıkları çeken,işittikleri hakaretler,küfürler yüzünden psikolojileri bozulan çok insan tanıdım ki hala o sorunlarla boğusuyorlar maalesef! Saygılarımla.
  • kamyon şoföründen hallice sadece tr de pilot kıymetli abd ye gidenler görmüştür ki uçak kullanmanın diğer araçları kullanmakdan bir farkı yok ve fazla da kazanmıyorlar.
  • herhalde teknisyen arabayı sürmekle onu tamir etmek için sahip olunması gereken donanım farkı ne ise uçağı kullanmak ile o karışık sistemlere hakim olmak için gereken bilgi farkı odur. ayrıca uçak teknisyeni adı bu mesleğin karşılığı değildir. ülkemizde ki sistemsizlikden bu isimle anılır fakat gerçek ismi bakım mühendisidir. çünkü uçak teknisyeni onaylayıcı ve kararı kendi veren personeldir . teknisyen gibi birinin emri ile iş yapmaz. sahip olduğu bilgi birikimi ile kararı kendi verir ve mührünü kendi iradesi ile kullanır
  • shyoda okuyan uçak teknisyeni adayları 2 ay 2.sınıfın sonunda , yaklaşık 4 ay da 4.sınıfın sonunda şirketlerde staj yapıyorlar.Bu öğrencileri siz shgm ve okullarla anlaşıp part time çalışan olarak gösterip onlara log book doldurtup ,staj yaptıkları süreyi de 6 ay tecrübe olarak gösterirseniz eğer hem sizin açınızdan faydalı olur, hem de sektörün geleceği açısından. staj yapan öğrencilerin elinden tutulmuyo, onlara hiç bir iş öğretilmiyor. Haliyle öğrenci sektöre mezun olduğundan dımdızlak giriyor.Çözüm gayet basit. Bunu uygularsanız, öğrencileri modül sınavlarına girmeye teşvik ederseniz , a2 belgesi almaya teşvik ederseniz sizin zaten ihtiyacınız olan a kategorisi için 1.5 sene , b kategorisi için 2.5 sene vaktiniz kalmış olur. Ama bunu düşünüp uygulayacak zeka nerdeeee
  • YAHU TECRUBEYE NE GEREK VAR İNGİLİZCE BILDİNMİ HERSEY TAMAM UCAKLAR UCAR ÖNEMLI OLAN İNGİLZ COK COK ÖNEMLİ NEREDEYSE İSİMLERİMİZİ DAHI DEGİŞTITDİRECEKLER.
  • Bence uygunsuz bir yazı olmuş .Bir pilot olarak teknisyen arkadaşların haklarını almaları gerekliliğine tamamen katılıyor ve destekleriyorum.Fakat bu tartışmaya pilotlarıdahil etme çabanızı şaşkınlıkla karşılıyorum.Bu tip karşılaştırmalar uygun değil
  • SAYGI DEĞER ÇALIŞMA ARKADAŞLARIM TEKNİSYEN UÇAK LİSANSİ ALDIĞI ZAMA DİREK 10.3 A KATEGORİSİ OLMASI LAZIM DAHA ÖNCE HAVAİŞTE BU ŞEKİLDİ ÇELİKİŞ GELDİ ÜST YONETİCİLER BUNLARA UYDU BİR ÇOK KONUDA İLEGAL BİR SÖZLEŞME YAPTILAR
  • bir teknisyen gider yerine 10 tanesi gelir hiçte sorun değil

Bu Uçakları Kim Havada Tutuyor ( 3 )

Uçağın hâkimi olarak gördüğümüz bir pilot, bu çelik gövdeyi uçurmak için gerekli her türlü bilgiye sahipken, teknisyen uçakta oluşan her türlü arızayı gidermek için gerekli olan her türlü bilgi ile donatılmış bir teknik insandır. Pilot uçağın tüm sistemlerini nasıl kullanacağını bilirken, teknisyen bu sistemlerin nasıl çalıştığını, hangi arızayı gidermek için hangi yolun izleneceğini ve bu arızanın nasıl giderilebileceği konularında üst seviyede bilgi sahibidir. Dolayısı ile teknik açıdan uçağı en iyi tanıyan./ tanıması gereken kimsedir.

Adını vermeyen bir teknisyen kardeşimiz internet de mesleğini söyle tarif etmiş.( Üç, beş kelime ekleyip zevahire dokunacak yedi, sekiz kelimeyi çıkarttım.) “ Bu konuda Ülkede neredeyse tekel olan THY nin devlet mekanizması ile el ele vererek taşeronlaştırıp oto sanayi seviyesine düşürmeye çalıştığı, bazı kurumların lisans konusunda milleti canından bezdirip, EASA üzerinden ticaret yapmaya çalışan bir takım uyanık kimselerin kucağına ittiği cefakâr meslek. Zaten sürekli büyüyen, uçak alan şirketlere yetecek sayıda teknisyen yok, Kendini yetiştirmiş teknisyenler de tıpkı değer görmeyen bilim adamları gibi yurtdışına kaçmaya başladı. Bir teknisyen Filipinler’ e, bir tanesi Finlandiya ya ve de tanesi Katar’a gitti. Bunlar benim işyerimden geçen hafta kaçan usta teknisyenlerBu kardeşimizle aynı görüşte olduğumu ifade etmek isterim.

Geçen hafta Airporthaber için kaleme aldığım yazımı şekillendirirken yabancı pilot konusunda olduğu gibi, Teknik ünitede de son dönemlerde bir takım konularda düzelmeler sağlanmış olabileceğini düşündüm ve ünitenin bir mensubu ile görüşmek ihtiyacı hissettim. Görüşme sonucunda yeterli bilgiyi aldığımı ve sevindiğimi söyleyemem. Ancak THY kanadı için aynı fikri tam olarak paylaşmasam da görüştüğüm kimseler konularına el atılması ve halledilme yoluna sokulması için Türk Hava Yollarının Yönetim Kurulu Başkanından ümitli olmaları ve Sivil Havacılık Genel Müdürünün konularına müspet yaklaşımından ve ilgisinden ötürü de mutlu olduklarını dile getirmeleri beni yine de memnun etti. O kadar.

27 Nisan 2015’ de bir yazı kaleme almıştım. Başlığı  “Temel Kotil: Yabancı Teknisyen de Alabiliriz “ Bu yazı. APH’ da yer aldı. Evet; Temel Bey bu konudaki isteklerini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne iletmişlerse de konuda söz sahibi olan bu kuruluşun konuya sıcak bakmadığını ve THY’ nin isteğini müspet cevaplamadığını duymuştum. Doğruymuş. Şimdi yapılması gereken bir tek şey var ki o da sisteme Teknisyen yetiştirecek olan okulların sorunlarının süratle çözümlenerek Havayollarını besleyecek düzeye getirilmeleri.

Yakın geçmişe bir bakarsak; 2011 yılının ikinci yarısında THY Habom diye bir şirket kurdu. Bunu yaparken her ne kadar amaçlananın Hava iş’i bitirmek ise de milli havayolunun bu yoldan daha ucuz istihdam sağlaması olduğu gizlenmedi.

Bir hava yolunun en can alıcı hizmetini daha ucuza mal etmek ve sistemi sendikasızlaştırmak veya istedikleri bir sendika ile ilişkilendirmek amacı ile ve de çalışan bir sistemi alt üst etmenin günahı tabii ki o dönemdeki THY Yönetiminindir. Habom’ da çalışmaya personelin işinde ihtisaslaşması, deneyim kazanması adına THY tarafından bu güne kadar ne yapıldı. Bunu en iyi Habomcular bilir. Bu nedenle bu konu ile ilgili anlatımda bulunmam yersiz olur.

Malum, Yapboz oyuncağına benzetilen Habom daha yakın bir geçmişte THY Teknik A.Ş ile birleştirildi. Bu kez tabii ki değişik statüye bağlı çalışanların görev yaptığı bu iki yapının kaynaşacağı beklentisi hâkimdi insanlara. Bu konunun suyunu çıkaran tabii Türk Hava Yollarıydı.  İki farklı statüye sahip olan çalışanların, birlikte görev yapmalarının zorluğu ile nasıl kaynaştırılacağı düşünülmeden bu birleştirmenin yapıldığı ortada. Bir yazımda THY’ de uygulamaların planlamadan önde gittiğini ifade etmiştim. Maalesef THY’ de yaşanan Habom uygulaması da bu ifadenin doğruluğunun bir göstergesi.

Gelelim, 2023’ e kadar bu günkü mevcudu iki katına çıkartacak olan okulların durumuna..

Şu an için, SHY 147 onaylı olan Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay bilimleri Fakültesi, Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık yüksek okulu,  Kapadokya Meslek Yüksek Okulu, THY Teknik A.Ş olup. Sivil Havacılık tarafından tanınan Okullar ise Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Lise grubundaki okullar Milli Eğitim Bakanlığına, Yüksek Okullar ise YÖK’ e bağlı. SHY ve YÖK’ün müfredatları da haliyle değişik.  Bunun dışında yetki başvurusunda bulunmuş ve eksiklerini gidermesi beklenilen 6 ila 7 okulun daha mevcut.

Yukarıda da ifade ettiğim üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türk Hava Yolları’nın yabancı Teknisyen çalıştırma isteğine sıcak bakmadı ve talebi müspet cevaplamadı.  Sivil Havacılık Sn. Genel Müdürün 2023 yılına kadar mevcut teknisyen sayısının 2 misline çıkmasının gerektiği şeklindeki ifadeleri Teknisyen yetiştiren okullarla ilgili sorunlara samimiyetle eğileceğinin ve bir adım öte aksaklıkları gidermek için caba göstereceğinin açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Samimiyetle diliyorum ki, insanların ümitleri boşa çıkmasın. Uzun zamandı çalışanların bir yöneticiye güvenmek istediklerini ve de bunu açıklıkla ifade ettiklerini görüyorum.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türk Hava Yollarından Bağcılar Meslek ve Teknik Okuluna, Pegassus’dan ise Eskişehir Sabiha Gökçen Endüstri ve meslek lisesine ( Sponsor ) destekleyici olmalarını istediği biliniyor. .Bu tür işler SHGM’ nün işi değil. Ama bir şeyler yapmak istedikleri ortada. Eğer adı geçen Havayolları kardan bir miktar zarar etmeyi göze alabilirler se  Türk Sivil Havacılığına büyük katkıda bulunmuş olacakları mutlak.

Görüştüğün şahsa Uçak teknisyenlerinin son maaş durumlarını da sordumsa da cevap alamadım. Dokümanlara bakmak gerektiğini söyledi. Bu bilgilere sahip olduğunu biliyordum ama nedense ifade etmek istemediler. Bende başka birini arayacağımı ve ondan öğreneceğimi söyledim ve üzerinde durmadım. O şahsa da ulaşamadığım için akçeli konulara girmiyorum. Zira elimdeki bilgiler güncel değil. Ama bir tek şey biliyorum ki teknisyenlik mesleğinde balansın kurulması için eğitim ve akçeli konulara öncelik tanımak ve mevcut aksaklıkları düzeltmek gerekir.

Bakanlığın Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanındaki şu söz dikkatimi çekmiş ve geçmişte  sizlerle bu sayfalarda paylaşmıştım.. “Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. Hafta başı konuyu görüştüğüm bir THY mensubu bu hususların tümünün dikkate alındığını zira sistemin bunu unutturmamak üzere şekillendirildiğini söylediler. İki senede bir yapılan bir uygulama ile konunun sürekli gündemde ve hatırlarda tutulduğunu da ifade ettiler. Allah biliyor ya, bu anlatım bana fazla profesyonelce geldi. Benim bildiğim ve gördüğüm şudur ki; eğer bu dokümanda belirtilen hususların tümü Türk Hava Yolları Yönetimince dikkate alınsaydı Teknik ünite 2011’ den bu yana yaşadığı keşmekeşi yaşamazdı.

Bu Uçakları Kim Havada Tutuyor ( 3 )

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

hayret ~ 9 yıl önce
Nedim Demirelli uçaktan bahsedilirken çelik gövdeli,çelik kanatlar,demir kartallar v.s gibi yakıştırmalar yapılabilir.Çetin Özbey uçakların yapısı konusunda bilmeyenlere ders verecek kadar duayen bir havacıdır.Her halde bir başkasıyla karıştırdınız.Efendim bu konular çok önemli parmak basmaya devam lütfen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAYRET ~ 9 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. TABİİ DERS VEREBİLMEK BOYUTUNA ERİŞMİŞ OLMAM MÜMKÜN DEĞİL. AMA BU YAŞTA HALEN SORUP ÖĞRENMEYİ BİLEN BİRİYİM.VE DE BU TÜR ŞEYLERE ALIŞKINIM. SIKINTI ETMEYİN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
değmez valla ~ 9 yıl önce
Çetin bey bir konuya açıklık getirip dikkat çekmek istiyor bazıları hemen işin cılkını çıkarmaya çalışıyor.Rakkam,pilot v.s.Ne çok şey biliyorsunuz......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
! ~ 9 yıl önce
Çetin Bey, sendika vs ile ilgili günahların sorumlusunu o zamanki thy yönetimini olarak belirtmişsiniz ama unutmayın Temel efendi hala genel müdür! O'nun da şutlanan eski hemşehrisi gibi birçok günahta çok büyük payı var! Şimdiki sendika başkanı da,dünyada eşi görülmemiş şekilde,305 işçinin işten atılması davasında işveren şahidiydi şimdi sözüm ona işçi haklarını savunan sendikanın başkanı! Ayrıca kitapçıkta yer alan'' uçak teknisyenlerinin önemi unutulmamalıdır,göz,kulak vs sorunları gibi insanı insan yapan özellikleri mutlaka dikkate alınmalıdır'' sözleri çok doğru ancak aynı önem,ilgi,alakanın yer işletmede,apronda,şutta,kontuarlarda ister normal,ister ikili ister üçlü vardiya şeklinde çalışan işçiler için de gösterilmesi gerekli değil midir? Yer işletmede yılarca çalışıp bel,bacak,boyun rahatsızlıkları çeken,işittikleri hakaretler,küfürler yüzünden psikolojileri bozulan çok insan tanıdım ki hala o sorunlarla boğusuyorlar maalesef! Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ! ~ 9 yıl önce
SENDİKAL DURUMUN SORUMLUSU THY ÜST YÖNETİMİ VE DE BU SENDİKANIN SEÇİLMESİNİ OK'LEYEN ÇALIŞANLAR DEĞİL Mİ? TEMEL BEY HALEN BAŞTA. BEN ŞUNU KAVRADIM Kİ BEN BU İŞTEN ANLAMIYORUM. HARVARD BUSİNES'İN 2015 YILININ EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN CEO'LARI SEÇİMİNDE ( SIKI KISTASLAR VAR ) TEMEL BEY BİRİNCİ SIRADA. O DÖNEMDE HAMDİ BEYİN ÇOK FAAL OLDUĞUNU HATIRLIYORUZ HEPİMİZ. BU KONUDAKİ PLANLAMALARI DA ONUN YAPTIĞINI BİLİYORUZ. TEMEL BEY HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİ DE. SENDİKA BAŞKANINIZ İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEK BANA DÜŞMEZ. ÖYLE VEYA BÖYLE SİZ SEÇTİNİZ. SÖZ KONUSU DOKÜMANDA YER ALAN HUSUSLAR TABİİ Kİ YANLIZ TEKNİSYENLER İÇİN DEĞİL ŞİRKETİN TÜM ÇALIŞANLARI İÇİN GEÇERLİ OLMALI. EĞER TEMEL BEY BUNU UYGULASAYDI, ŞİRKETİN BÜYÜMESİ, KARLILIĞI YANINDA İSTİHDAM İLE DE İLGİLENSEYDİ BU GÜN HERKES GEÇMİŞİ UNUTUR HATTA ONUN HEYKELİNİ DİKERDİ.NE YAZIK Kİ OLMADI.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
pilot ~ 9 yıl önce
kamyon şoföründen hallice sadece tr de pilot kıymetli abd ye gidenler görmüştür ki uçak kullanmanın diğer araçları kullanmakdan bir farkı yok ve fazla da kazanmıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PİLOT. ~ 9 yıl önce
KONULARI BU ŞEKİLDE ÇİRKİNLEŞTİRMENİN ALTINDA BİR TAKIM EKSİKLİKLER YATAR.SİZ PİLOT DEĞİLSİNİZ. KONUYA BU ŞEKİLDE YAKLAŞANIN TEKNİSYEN OLDUĞUNU DA ZANNETMEM.
teknisyen ~ 9 yıl önce
herhalde teknisyen arabayı sürmekle onu tamir etmek için sahip olunması gereken donanım farkı ne ise uçağı kullanmak ile o karışık sistemlere hakim olmak için gereken bilgi farkı odur. ayrıca uçak teknisyeni adı bu mesleğin karşılığı değildir. ülkemizde ki sistemsizlikden bu isimle anılır fakat gerçek ismi bakım mühendisidir. çünkü uçak teknisyeni onaylayıcı ve kararı kendi veren personeldir . teknisyen gibi birinin emri ile iş yapmaz. sahip olduğu bilgi birikimi ile kararı kendi verir ve mührünü kendi iradesi ile kullanır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TENİSYEN ~ 9 yıl önce
BU YAZIDA İKİ MESLEK GRUBUNU KARŞILAŞTIRMAK AMAÇLANMADI. BUNU NEREDEN ÇIKARTIYORSUNUZ ANLAYAMIYORUM.BENİM BİLDİĞİM HER GRUBUN EMİRLE İŞ YAPMASI DÜŞÜNÜLEMEZ. NE PİLOTA GİDECEKSİN DENİLEBİLİR NE DE TEKNİSYENE MÜHÜR BAS UÇAĞI TESLİM ET DENİR.BAKIM MÜHENDİSLİĞİ UNVANI TAMAM DA EVSAFI NELERDİR ONU DA YAZSANIZ İYİ OLURDU.KONUYU BURALARA ÇEKMEK YAPICI BİR YAKLAŞIM DEĞİL.BİZ TEKNİSYENİN DE , PİLOTUNDA KIYMETİNİ TAKDİR EDEN KİMSELERİZ.
şirketlere düşen ~ 9 yıl önce
shyoda okuyan uçak teknisyeni adayları 2 ay 2.sınıfın sonunda , yaklaşık 4 ay da 4.sınıfın sonunda şirketlerde staj yapıyorlar.Bu öğrencileri siz shgm ve okullarla anlaşıp part time çalışan olarak gösterip onlara log book doldurtup ,staj yaptıkları süreyi de 6 ay tecrübe olarak gösterirseniz eğer hem sizin açınızdan faydalı olur, hem de sektörün geleceği açısından. staj yapan öğrencilerin elinden tutulmuyo, onlara hiç bir iş öğretilmiyor. Haliyle öğrenci sektöre mezun olduğundan dımdızlak giriyor.Çözüm gayet basit. Bunu uygularsanız, öğrencileri modül sınavlarına girmeye teşvik ederseniz , a2 belgesi almaya teşvik ederseniz sizin zaten ihtiyacınız olan a kategorisi için 1.5 sene , b kategorisi için 2.5 sene vaktiniz kalmış olur. Ama bunu düşünüp uygulayacak zeka nerdeeee

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ŞİRKETLERE D. ~ 9 yıl önce
YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. İNSANLAR ÖNERİDE BULUNACAKLARINA BİZ ,SİZ KAVGASINA GİRMEYİ TERCİH EDİYORLAR. ŞAŞIRTICI BİR DAVRANIŞ. TAKİBİNİZ İÇİN SAĞOLUNUZ.
YABANCI OL ~ 9 yıl önce
YAHU TECRUBEYE NE GEREK VAR İNGİLİZCE BILDİNMİ HERSEY TAMAM UCAKLAR UCAR ÖNEMLI OLAN İNGİLZ COK COK ÖNEMLİ NEREDEYSE İSİMLERİMİZİ DAHI DEGİŞTITDİRECEKLER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YABANCI.. ~ 9 yıl önce
HAVACILIKTA LİSAN TABİİ Kİ ÖNEMLİ. BUNU HAFİFE ALMAMAK GEREK. YABANCI PİLOT ALINMASININ NEDENİNİ SALT LİSANA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL.KONU PİLOTLARSA BİZİM TÜRK PİLOTLARI DA İNGİLİZCE BİLİYOR.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Uygunsuz ~ 9 yıl önce
Bence uygunsuz bir yazı olmuş .Bir pilot olarak teknisyen arkadaşların haklarını almaları gerekliliğine tamamen katılıyor ve destekleriyorum.Fakat bu tartışmaya pilotlarıdahil etme çabanızı şaşkınlıkla karşılıyorum.Bu tip karşılaştırmalar uygun değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP UYGUNSUZ ~ 9 yıl önce
SN.CPT. YAKLAŞIMINIZ UYGUNSUZUN TARİFİNE PEK UYGUN DEĞİL.BU TARTIŞMAYA PİLOTLARI DAHİL ETME ÇABASINI YAZININ NERESİNDEN ÇIKARTTINIZ ANLAYAMIYORUM. SİZE İYİ UÇUŞLAR DİLİYORUM.
Tahmin ediyorum ki ~ 9 yıl önce
Siz benim ne demek istediğimi tahmin ediyorum ki , öok iyi anlıyorsunuz , bir mesleğin önemi bir başka mesleğin üzerinden anlatılmaya çalışılmış yaInızda, işte bu durum uygunsuz ve tartışma yaratacak insanları karşı karşıya getirebilecek potansiyele sahip. Yoksa neden böyle bir yazıda pilotlardan bahsedilsin ki
CVP TAHMİN ~ 9 yıl önce
sORUN BU AŞAĞIDAKİ CÜMLEDEYMİŞ. ANLAYAMAMI MAZUR GÖRÜN. 40 SENE HAVALİMANINDA ÇALIŞTIM AMA BUNU ANLAYAMIYORUM. BUNU ÇARPITANLARA İSE SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK. ALLAH İZAN VERSİN.BİR MESLEKTEN BAHSETTİĞİM YAZIDA BAŞKA BİR MESLEĞİN ADI ZİKREDİLMEYECEK DEMEKKİ. SİZE İYİ UÇUŞLAR DİLİYORUM.Uçağın hâkimi olarak gördüğümüz bir pilot, bu çelik gövdeyi uçurmak için gerekli her türlü bilgiye sahipken, teknisyen uçakta oluşan her türlü arızayı gidermek için gerekli olan her türlü bilgi ile donatılmış bir teknik insandır. Pilot uçağın tüm sistemlerini nasıl kullanacağını bilirken, teknisyen bu sistemlerin nasıl çalıştığını, hangi arızayı gidermek için hangi yolun izleneceğini ve bu arızanın nasıl giderilebileceği konularında üst seviyede bilgi sahibidir. Dolayısı ile teknik açıdan uçağı en iyi tanıyan./ tanıması gereken kimsedir.
Bakın ne olmuş ~ 9 yıl önce
Öncelikle yorumunuzın başında ki cümlelerin büyük harfler ile yazılmasını altta bulunan bölümden ayırmak için olduğunu düşünüyorum.Sonrasında ise mühendislik eğitimi almış ve bu iki mesleğide ( karşılaştırma yapabilmek açısından birçok insandan daha fazla bilgi sahibiyim) yapmış birisi olarak ; ben yazınızın yanlış anlaşılabileceğini pek uygun bulmadığımı yazdım.Bunu pozitif bir eleştiri olarak almak sizin elinizde iken savunmaya geçmeniz ilginçtir.Kaldı ki diğer yorumlar bu yanlış anlama ihtimalini doğrular şekildedir ki düEltmek için sizde zaman ve enerji tüketerek cevap yazmışsınız.Kırk yıl emek verdiğiniz bir ortamı tanımamış olmanız ayrıca ilginç.Allahtan bana izan vermesi yönünde ettiğiniz duaya amin diyorum inşallah cümlemize versin hepimize .Sizede kolay gelsin, bundan sonra benden böyle eleştiriler almayacaksınız
CVP BAKIN NE... ~ 9 yıl önce
DOĞRUDUR. BEN CEVAPLARIMI BÜYÜK HARF İLE YAZIYORUM. KÜÇÜK HARF OLANLAR APH' DAKİ METİNDEN ALINMIŞ OLAN CÜMLEDİR. BENİM 40 SENEDE NE ÖĞRENDİĞİM AYRI BİR KONU SİZİN MÜHENDİSLİK TAHSİLİNİZ AYRI BİR KONUDUR. EL ELDEN ÜSTÜNDÜR. BEN MÜHENDİS DEĞİLİM. YAZDIĞIM CÜMLEYİ İKİ MESLEĞİ KARŞILAŞTIRMAK OLARAK ANLAMAK İSE APAYRI BİR KONUDUR. HANGİ CEVABIMDA SAVUNMAYA GEÇTİĞİMİ GÖREMEDİM.SAVUNMA YAPMAYA GEREK GÖRECEK BİR KONU YOK. TANIMADIĞIM İNSANLARA SAVUNMA YAPMAYI DA ANLAMSIZ BULURUM.LÜTFEN ELEŞTİRİLERİNİZE DEVAM EDİNİZ.ORTADA KIZACAK BİR ŞEY YOK. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
SARAY SAW ~ 9 yıl önce
SAYGI DEĞER ÇALIŞMA ARKADAŞLARIM TEKNİSYEN UÇAK LİSANSİ ALDIĞI ZAMA DİREK 10.3 A KATEGORİSİ OLMASI LAZIM DAHA ÖNCE HAVAİŞTE BU ŞEKİLDİ ÇELİKİŞ GELDİ ÜST YONETİCİLER BUNLARA UYDU BİR ÇOK KONUDA İLEGAL BİR SÖZLEŞME YAPTILAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SARAY SAW ~ 9 yıl önce
ELDEN NE GELİR Kİ. SÖZLEŞME İMZALANMIŞ.
f/o ~ 9 yıl önce
bir teknisyen gider yerine 10 tanesi gelir hiçte sorun değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP F/O ~ 9 yıl önce
İŞTE BİZ BUYUZ. HERKES BİRBİRİNİ BEĞENMİYOR, HER KES BİRBİRİNE KARŞI. SORUN OLMASA YURT DIŞINDAN ALMAYA YÖNELİRLER Mİ?
Kpt ~ 9 yıl önce
Sen F/O falan değilsin. Hiçbir pilot,bir de üstüne kendi meslek grubunu yazarak teknisyenlere böyle lüzumsuz yere laf çarpmaz. Biz pilotların teknisyenlerin alacağı ne para ile işimiz olur ne de mevkileriyle. Biz bir ekibiz ve o ekibin olmazsa olmaz,en önemli parçlarından biridir teknisyenler. Ne hak ediyorlarsa mutlaka ödenmeli ve istedikleri hakları da verilmelidir. Milleti salak yerine koymayı bırakın. 3 kuruşluk aklıyla gelip burada miileti birbirine düşürecek. Ağır konuşacağım ama neyse..
CVP CPT. ~ 9 yıl önce
BİR MİLYON KERE AĞZINIZA SAĞLIK. TEŞEKKÜRLER EDİYOR İYİ UÇUŞLAR DİLİYORUM.
f/o cvp ~ 9 yıl önce
daha öğreneceğin çok şey var ama önce kibar olmayı öğren. donanımlı teknisyenleri kaybedersek her uçuşunda riskdesin hayatın kime emanet önce onun farkında ol
f/oo ~ 9 yıl önce
her gidenin yerine yenisi gelir. parayla f/o olunur ama yetkili teknisyen olunmaz
Cpt ~ 9 yıl önce
Yahu işte sıkıntı burada. Yukarıda F/O olmadığı %100 belli olan,sırf milleti birbirine düşürmek için ortaya bir laf atan bir eleman var. Bizim yapmamız gereken ya bu elemanı ciddiye almamak veya Kpt arkadaşın dediği gibi aslında F/O vs olmadığını yüzüne vurmak.. Ama biz ne yapıyoruz,yukarıya yorum yazmış teknisyen arkadaşlarımız gibi konuya atlayıp, F/O arkadaşlara laf geçirerek yorum yazıyoruz. Lütfen değerli teknisyen arkadaşlarım: Bu tarz ne olduğu belli olan elemanların yorumlarına atlayıp yok "canın bize emanet" yok "önce terbiyeli ol" vs gibi yorumlarla olaya atlamayın. Ne olduğu belli zaten hadisenin
CVP CPT ~ 9 yıl önce
SN. KAPTAN. AYNEN SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜYOR VE SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM. BU SAÇMALIĞA YAZIMIN BİRİNCİ PARAGRAFININ NEDEN OLDUĞUNA İNANAMIYORUM. KONUYU BU TARAFA ÇEKENLERİ HASTA OLARAK KABUL ETMEK GEREK. SİZE TEKRAR İYİ UÇUŞLAR DİLİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000