28 Kasım 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • İçine gereğinden fazla duygusallık katılmış bir yazı. Yerdeki uçak için neden içimiz burulacakmış anlamadım? Çok saçma bir laf. Havacılık sektöründeki ekonomik kriz doğrudur ama ticari bir iş yapıyorsanız her zaman bir risk vardır. İşler iyiye giderken iyi, işler kötüleşince ağlamak, pes etmek profesyonelliğe aykırıdır. THY nin yükseliş yıllarında sektörün devleri olan Lufthansa, Air France, British Airways binlerce işçi çıkardılar, küçülmeye gittiler. THY de şu an benzer bir durumdan geçiyor. Dünya genelinde olan bir sorun. Buna rağmen diğerleri gibi devasa bir işçi çıkarımını duymadık. O yüzden fazla abartmayalım lütfen. Üstelik bu krizi oluşturan sebeplerin büyük oranda aşıldığını ve önümüzdeki dönem normale döneceğine inanıyorum.
  • Dünyada gelişmiş ülkelerin hava yolları bile,THY gibi plansız hesapsız bir büyümeye gitmediler.Bu gidişle iflasın eşiğine geldiler.Devlet desteği olmasa durum çok kötü.Dileğim,isteğim yıllarca ekmeğini yediğimiz,halen arkadaşlarınız uçtuğu THY nın düzlüğe çıkması,ground edilen uçakların uçmasıdır.Emekli kaptan pilot
  • durum gerçek ki iyiye gidiş yok ve pek çok aile madur olacak
  • THY Teknik' ten Savunma Müsteşarlığına geçen İsmail Demir ve THY' den TUSAŞ' a GM olan Temel Kotil. Tebrikler. Demek ki liyakat böyle oluyor?!...
  • Ucaklar meydanda yatiyor, THY'nin kovulan patronu da simdi TAI de yatiyor. Jet yapcekmis.
  • Sizin ciddi bir ekonomi bilgisi almanız gerekiyor. Ali bey bu kurallar keyfe keder konmadı, Hepsinin temelinde uçuş emniyet, yani para var. Ben 20 saat uçmaya mecbur muyum? Ötelenme kabul edilemez. Şirket niye zarar ediyor oraya bakmalı.
  • Uçak çürümüş terk edilmiş hangi yöneticinin umrunda bizim ülkedeki en büyük eksik denetim mekanizmasının eksikliği iki yıl önce 95000 tl'ye hisse aldım iki yılda paranın yarısını kaybettim öyle bir şirket thy kazanma ihtimalin yok kagbetmeye mahkumsun vurgunun vuran kaçıp gidiyor Allah en sevdiklerinizden çıkarır inşallah
  • malesef ülkemiz ne hale geldi
  • THT nin büyümesinden hangi yöneticiler kazançlı çıktı ise büğünkü sıkımtının hesabını onlar vermeli diye düşünüyorum.
  • Neden bunları sn Temel Kotile sormuyorsunuz insanların bedduasının acı böyle çıkıyor diye düşünüyorum

Bugünleri de mi görecektik!

Türk Hava Yolları resmi açıklamalara göre toplam 30 uçağını yer indirdi. Sebepler malum. Haftalardır yazıyorum. Yanlış anlayanlara açıklama mahiyetinde olacak bu yazı. Antalya'daki THY uçaklarını görünce yüreğimiz burkuldu.

Havacılığın kuralı uçan uçak para kazanır. Tabi içini de yolcu ile dolduracaksınız. Geçen hafta Antalya'dan gelen görüntüler gerçek manada yüreğimizi burktu.

Biz alışığız Antalya'ya yağmur gibi gelen uçakların sel gibi turist getirmesine. Biz sıra sıra charter uçaklarının, tarifeli uçakların Antalya Havalimanı'na park ederek çiçek gibi süslemesine alışığız.

Dile kolay 13 tane Airbus 330 Antalya Havalimanı'na demir atmış, motorlarını kapatmış "Artık uçamıyorum" demek istemiş. Yanına iki tane de 737-800 iliştirilmiş. Gölgesinde kalır farkedilmez hesabı yapılmış gibi.

Sadece Antalya Havalimanı değil Konya Havalimanı da yere indirilen uçaklarla dolu. Yani uçurulmayacak uçakların park alanına dönmüş durumda.

Küçük bir hesap yapalım uçakların kiraları üzerine. Airbus 330'ların aylık kirası milyon dolarla ifade ediliyor. THY'nin uçakları yeni nesil. Sadece Antalya'da park edilen Airbus 330'ların aylık gideri 13 milyon dolara tekabül ediyor. Diğer küçük gövdeli uçakları da kattığınızda aylık zararı 20-25 milyon dolar civarında.

Tabi buna personel maliyetlerini ve diğer giderleri eklemiyoruz.

THY'nin uçurmadığı uçakları diğer firmalarla kıyasladığınızda bir Pegasus Havayolları, iki Onur Air, 3 AtlasGlobal, dört tane Borajet yerde yatıyor demektir.

THY Yönetim Kurulu Başkanı geçmiş dönemlerin plansız büyümesinin bombasını kucağında buldu. Ya Bilal Ekşi! Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu.

Bundan sonra başarısızlığın hesabını vermek zorunda kalacak. Kimin adına? Başkalarının inşaa ettiği, kişisel hırslar ve egolar içinde yaptığı makam kavgalarının dönüştürdüğü çöküşün hesabını vermek zorunda kalacak ve bu bana hiç de etik gelmiyor.

Boşuna aylardır yazıp-çizmiyoruz. Bu sektörün acilen sübvanse edilmesine ihtiyaç var. Aksi taktirde 2018 yılında hayal edilen üçüncü havalimanına kaç havayolu şirketi ile gireceğimizi şimdiden düşünmek bile istemiyorum.

Bu ülke büyük ise ona göre davranmak zorundayız. Avrupa'da bunun örneklerini görüyoruz. Yaşatmak mı öldürmek mi önemli onu iyi düşünmek gerekir. Biz havayolu şirketlerimizi yaşatmak zorundayız.

Bazıları beni eleştiriyor. Niye şirketlere destek olunması gerektiğini yazdığımda "neden devlet olsun" diyen çatlak sesler çıkıyor. Ben de diyorum ki, devletin destek olduğu o kadar çok şey var ki, havacılık neden olmasın diyorum.

Örneğin üçüncü havalimanının kredisine DHMİ garantör oldu. Bu ne demek? "Şirket ödeyemezse ben öderim" demek.

Benim destekten kastım faizsiz kredi verilmesi yönündedir.

Bakın, EASA kurallarının ötelenmesine yönelik iki haftadıır yazıyorum. EASA kuralları Avrupa için geçerli. Dikkat edilsin "vazgeçelim" demiyorum. Öteleyelim diyorum.

Görüyoruz ki, Avrupa Birliği Türkiye'yi kapının önüne koydu. Biz neden Avrupa Birliği'nin kapısının kölesi olalım. İyi düşünmek gerekir.

Korkarım ki 2016 yılında yaşadığımız turizm endeskli krize, 2017 yılında Avrupa ülkelerinden de darbe gelecek. Biz, bizi ayakta tutmadığımız sürece başkaları batışımızı sırıtarak izleyecek ve batışa çanak tutacaktır.

Sektörel eleştiriyi bizim kadar yapan olmasın. Lakin iş birlik beraberliğe gelince de her türlü taşın altına da bedenimizi koymaya hazırız.

Dolar bazlı gideri olan sektörün TL bazlı gelirinin yanında ne kadar zarar içinde olduğunu da hesaba katmak gerekir.

Bir an evvel çıkış yolu bulmak için yeni iş modelleri geliştirmek gerekiyor.

Sektörün kafa kafaya verip, birlikte hareket etmesinde fayda var. 

Bugünleri de mi görecektik!

Yorumlar Tüm Yorumlar (121)

abartı ~ 8 yıl önce
İçine gereğinden fazla duygusallık katılmış bir yazı. Yerdeki uçak için neden içimiz burulacakmış anlamadım? Çok saçma bir laf. Havacılık sektöründeki ekonomik kriz doğrudur ama ticari bir iş yapıyorsanız her zaman bir risk vardır. İşler iyiye giderken iyi, işler kötüleşince ağlamak, pes etmek profesyonelliğe aykırıdır. THY nin yükseliş yıllarında sektörün devleri olan Lufthansa, Air France, British Airways binlerce işçi çıkardılar, küçülmeye gittiler. THY de şu an benzer bir durumdan geçiyor. Dünya genelinde olan bir sorun. Buna rağmen diğerleri gibi devasa bir işçi çıkarımını duymadık. O yüzden fazla abartmayalım lütfen. Üstelik bu krizi oluşturan sebeplerin büyük oranda aşıldığını ve önümüzdeki dönem normale döneceğine inanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHMET GÜRSOY ~ 8 yıl önce
Dünyada gelişmiş ülkelerin hava yolları bile,THY gibi plansız hesapsız bir büyümeye gitmediler.Bu gidişle iflasın eşiğine geldiler.Devlet desteği olmasa durum çok kötü.Dileğim,isteğim yıllarca ekmeğini yediğimiz,halen arkadaşlarınız uçtuğu THY nın düzlüğe çıkması,ground edilen uçakların uçmasıdır.Emekli kaptan pilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zor günler yakın ~ 8 yıl önce
durum gerçek ki iyiye gidiş yok ve pek çok aile madur olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BURAK ~ 8 yıl önce
THY Teknik' ten Savunma Müsteşarlığına geçen İsmail Demir ve THY' den TUSAŞ' a GM olan Temel Kotil. Tebrikler. Demek ki liyakat böyle oluyor?!...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEO nerde? ~ 8 yıl önce
Ucaklar meydanda yatiyor, THY'nin kovulan patronu da simdi TAI de yatiyor. Jet yapcekmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekonomi ~ 8 yıl önce
Sizin ciddi bir ekonomi bilgisi almanız gerekiyor. Ali bey bu kurallar keyfe keder konmadı, Hepsinin temelinde uçuş emniyet, yani para var. Ben 20 saat uçmaya mecbur muyum? Ötelenme kabul edilemez. Şirket niye zarar ediyor oraya bakmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cengiz ~ 8 yıl önce
Uçak çürümüş terk edilmiş hangi yöneticinin umrunda bizim ülkedeki en büyük eksik denetim mekanizmasının eksikliği iki yıl önce 95000 tl'ye hisse aldım iki yılda paranın yarısını kaybettim öyle bir şirket thy kazanma ihtimalin yok kagbetmeye mahkumsun vurgunun vuran kaçıp gidiyor Allah en sevdiklerinizden çıkarır inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atilla ~ 8 yıl önce
malesef ülkemiz ne hale geldi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim kazançlı ~ 8 yıl önce
THT nin büyümesinden hangi yöneticiler kazançlı çıktı ise büğünkü sıkımtının hesabını onlar vermeli diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eskici ~ 8 yıl önce
Neden bunları sn Temel Kotile sormuyorsunuz insanların bedduasının acı böyle çıkıyor diye düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000