İNSAN KAYIRMA VE KAYDIRMA ÜNİTESİNİN GÖREVLERİ başlıklı yazıma gelen yorumların hiç biri yaklaşımınız doğru değil demiyordu. Yazdıklarımın eksiği vardı mutlak ama yanlışı ve fazlası yoktu. Soma kazasını takiben bir yazı kaleme almıştım. Toprağın üzerindeki Soma’lar konuluydu. O dönemde yerden yere vurmuştuk Somalı yöneticileri. Kötüleri yazmıştık. Düşündüm de kötüleri yazdığımız gibi iyi olanı da duyurmamız gerekir. Şimdi sizlere başka bir şirketin bu konudaki yaklaşımından bahsetmek isterim. Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Bu şirkette İnsan kaynakları ve yönetim anlayışı asıl maden değeri olarak görülüyor. Ve de yöneticiler en değerli cevherimiz madencilerimiz diyorlar. Siz hiç bizim sektörde böyle bir şey duydunuz mu?
Geçen gün bir televizyonda Çayeli Bakır Madeni ile ilgili bir program seyrettim. Gurur duydum. Soma ve Ermenek aklıma gelince “ bu nasıl bir ikilem? “ diye düşünmedim dersem yalan olur. Sahi Sn. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız gözlemcileriniz bu firmayı denetleyip “ hizmetin devamı için mevcut şartlar uygundur “ görüşünü verdikten sonra, diğerlerine nasıl “uygundur” görüşü verebilirler ki? Zorlandımsa da anlayamadım. Her ne ise konumuz bu değil.
Madenin işletmecisi dört kıtada faaliyetleri olan Kanada kökenli uluslararası saygın bir madencilik şirketi olan INMET. Kanada’da kurumsal yönetişim konusunda örnek gösterilen şirketler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Bizim Balık baştan kokar sözümüzü doğrulayan bir örnek. Başta koku yok ki devamında da olsun.
30 YILDA CAN KAYIPLI KAZA YOK: Bir şirket düşünün ki bu yıl Türkiye de 30 ncu kuruluş yıldönümünü kutlasın ve bu madende kurulduğu günden bu yana can kaybı ile sonuçlanan iş kazası olmasın. Ve de dünyadaki en güvenli madenler arasında geçsin Çayeli Bakır İşletmelerinin adı. Bir maden işletmesi düşünün ki, ülkemizin binlerce madenin de mevcut olan 17 yaşam odasının 10’ u bu madende olsun. ( bizde yaşam odaları yanılmıyorsam 02 veya 3 Nisan 2015’ de Meclisten geçti ) Bir şirket düşünün ki, madende boru taşıması yapılırken meydana gelen kaza sonucu hastaneye kaldırılan madenci arkadaşları ile ilgili gelişmeleri takip ederken, işi durdursun. Ve de bir maden düşünün. Yer altında göreve giden tüm işçilerine takılan çipler sayesinde, maden içerisinde kimin nerede bulunduğunu bilinsin ve olası bir kaza halinde yaşanabilecek mahsur kalma olaylarında işçilerinin yerini kolayca belirlesin.
Evet şimdi kimse bana Metal madeni işletmeciliğinin işletme maliyetinin düşük, kar marjının fazla olduğunu vb.. şeyler anlatmasın. Bu firmada Türkiye de ve ülkemizin şartları içinde çalışıyor. Ve eminim ki bu firmanın saygıdeğer yöneticileri de maden işletmesinden nasıl daha fazla kar edebileceklerini en azından Soma veya Ermenek’teki yöneticiler kadar biliyorlardır.
Önce İnsan diyen IMNET kuruluşunu ve aşağıda isimleri zikredilen ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ’ nin bu müstesna yöneticilerini saygı ile selamlıyorum. ( Iain ANDERSON Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi, Dr. Sabri ALTINOLUK Genel Müdür Yardımcısı, Ali CAN Ticaret ve Finans Müdürü. Fatih KOÇ İnsan Kaynakları Müdürü, Erkan ERKAYA Cevher İşleme Tesis Müdürü, Bülent PARALI Maden Operasyon Müdürü. Dr. Ercan BALCI Dış İlişkiler Müdürü, Gönül ULUĞTAN Bakım Müdürü, Mehmet EĞRİBOYUNOĞLU Emniyet Sağlık ve Çevre Müdürü.)
MADENİMİZDEN ÇIKAN EN DEĞERLİ CEVHER MADENCİLERİMİZDİR" Çayeli Bakır İşletmelerinin Genel Müdürü Iain Anderson işletmelerindeki güvenliği nasıl sağladıklarını bir vesile ile şöyle anlatmışlar.
OKSİJEN TÜPLERİ HAYAT KURTARIYOR; Anderson, bellerinde oksijen tüpü olmadan hiçbir personelin yer altına inmesine izin vermediklerini belirterek, “Çayeli Bakır İşletmelerinde madenci güvenliğinde kullandığımız cihazlardan bir tanesi bellerine takılan oksijen tüpleridir. Personelimizin bundan bir tane bulundurmadan yer altına inmelerine kesinlikle izin verilmez. Bunlar gayet kolay ve hızlı bir şekilde açılır. Açar açmaz aktif hale gelir ve oksijeni tüpten poşetine iletir. Kişinin nefes alma hızına bağlı olarak 20-30 dakika arasında nefes alma imkânı sağlar. Bu cihaz madenciye kaza durumunda dışarıya çıkması için veya madenin içerisinde bulunan en yakın sığınma noktasına kadar ulaşması için zaman kazandırır” dedi.
100 MADENCİYE 10 SIĞINMA İSTASYONU; Evet ülkemizdeki bine yakın madende bulunan toplam 17 Yaşam odasının 10 adedinin Çayeli Bakır İşletmelerinde bulunması bize ne anlatmalı. Anderson bir vardiyada yaklaşık 100 madencinin yer altında çalıştığını, yer altında ise 10 adet sığınma istasyonu bulunduğunu ifade edip, “Bizim yer altında bulunan sığınma odalarımız yeryüzünden temiz hava ulaşabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle kaza halinde madenciler sığınma odalarında uzun süre kalabilirler. Kaza durumunda madencilerimiz sığınma odalarına ulaşmayı başarırsa kesinlikle hayatlarını garanti altına almış olurlar. Büyük bir patlama veya yangın durumunda yeryüzünden temiz hava ulaştıramamamız halinde sığınma odalarında 16 madenci 36 saat boyunca rahatlıkla yaşayabilirler. Sığınma odalarında bunun için yeterli temiz hava tüpleri, su ve gıda maddesi bulunduğu gibi İstasyon içerisinde yeryüzüyle iletişim kurulabilecek özel sistemler bulunuyor.
20 TONLUK İŞ MAKİNESİNİ PARMAK UCUYLA YÖNETİYORLAR; İş güvenliğine büyük önem verilen işletmede madenciler riskli bölgelere yaklaştırılmıyor ve sadece güvenlik önlemleri alınmış olan ve çökme riski ortadan kaldırılan bölgelerde çalıştırılıyor. Bakır ve çinko cevherinin çıkartılmasında görev yapan iş makineleri uzaktan kumandalı joystick’lerle yönlendiriliyor. Operatörler ağırlıkları 20 ton’u bulan dev iş makinelerini bir anlamda parmaklarının ucu ile kontrol ediyor. 6.5 kilometre yol uzunluğu bulunan ve yerden 600 metre derinliğe uzanan madenin içerisi adeta bir şehri andırıyor. 300 metre derinlikte madencilerin dinlenme saatlerinde zamanlarını geçirebilecekleri çay ve televizyon odaları, iş makinelerinin tamiratının yapıldığı tamirhaneler ve interneti bulunan çalışma ofisleri de bulunuyor.
GÜVENLİK YOKSA ÜRETİM DE YOK; Anderson tam güvenliğin sağlandığından emin olmadan üretime geçmediklerinin altını çizerek, “Bu bizim aldığımız tedbirlerden sadece birisi. Bunun yanı sıra; uzun zaman ve emek harcayarak çalışanlarımıza kesintisiz güvenlik eğitimleri veriyoruz. İş güvenliği kültürünü çalışmamızın tüm alanlarına entegre ediyoruz. Tam güvenliğinden emin olmadığımız yerlerde ve durumlarda üretim yapmıyoruz. Ya emniyetli üretim yapıyoruz. Ya da üretim yapmıyoruz.” Diyor..
GENEL MÜDÜR YİNE DE MÜKEMMEL DEĞİLİZ DİYOR. Anderson, güvenlik disiplininin dışına çıkılması durumunda benzer kazaların kendi işletmelerinde de yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Kesinlikle mükemmel olduğumuzu söylemiyoruz. Bizimde ilerde iş güvenliği sistemimizde eksikler olursa bu trajediler bizimde başımıza gelebilir. Tüm çabamız böyle bir kaya yaşanmamasıdır. Bunun için büyük çaba harcıyoruz. Soma’da yaşanan kazada hayatlarını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir daha böyle trajedilerin yaşanmamasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
HER MÜKEMMELLİĞİN AKSAK BİR TARAFI OLUYORMUŞ. Çayeli Bakır’da bir noktada yine de Türklüğü muhafaza etmiş. İşletmeye bir gün içerisinde 7-8 kez telefon ettim. Unvanında iletişim olan bir hanımefendiye ulaşmak için. Santral kendileri şu anda ofislerinde değiller. Bulundukları yere bağlıyorum diyor.. Bağlıyor ve çıt yok. Sonunda mail gönderdim. İlkinde cevap yok tabii. Ama ikincisin de mailin ulaştığına ve okunduğuna dair mesaj bana geldi. Tabii ki bu saygıdeğer yöneticiden yine bir ses çıkmadı. İstediğim ise uzaktan kumandalı dehliz araçları ve yaşam odaları ile ilgili bilgi almaktan öte değildi. . Şirketleri ile ilgili haberler beni o kadar mutlu etmişti ki. Onu da düşünememiştir saygıdeğer NT hanımefendi. Belki bilgi verirler diye GU ve ME isimli 2 üst yöneticiye de mail gönderdimse de maalesef onlardan da cevap alamadım. Belli ki buda bizim anlayamayacağımız değişik bir iletişim kurma sistemi herhalde. Konumuz firmanın salt personeline yaklaşımı olduğu için yapılan bu nezaketsizliğin üzerinde fazla durmak istemiyorum. Yardımcı olsalar idi sizlere en azından oksijen tüplerinin kalite kontrollerinin ne şekilde ve hangi sıklıkla yapıldığı vb. bilgileri de sunabilirdim. Olmadı.
Türkiye’mizdeki tüm madenlerimizin Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş düzeyine getirilmesini diliyoruz.
Allah tüm madencilerimizi korusun.
Yorumlar Tüm Yorumlar (31)