09 Aralık 2024, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

CEHALET

Büyük İskender hiçbir konuda kendisini uyarmayan Vezirine:

“Sana ihtiyacım yok” der,

Vezir: "Neden hükümdarım?"

"Çünkü ben bir beşerim. Bu kadar süredir benim tek bir hatama rastlamadıysan cahilsin demektir, Rastlayıp da örtbas ettiysen hain.!”

İnsanın tercihi ne ise kaderi de öyle şekilleniyor. Kader gayrete âşıktır ve gayretine ve hayretine dikkat etmeli insan… Hayata baktığın pencere, seni ona taşıyacak yolu da şekillendiriyor. Misal hayata beton gözlüğüyle bakarsan, çipine dahi betonun bileşenlerinden “çakıl” adını koyarsın…

Gayret ve hayret…

Bir zamanlar hayretimiz; Güney Kore mucizesine dairdi. 50 yıl önce başlangıç çizgimiz fert başına 400 $ idi. Onlar 50 bin $’a ulaşırken biz 8 bin $’da patinaj edip durduk. Sormadık ki Güney Kore’yi mucizesine taşıyan neydi ve hangi tercihleri, hayretleri ve gayretleri vardı…

Şeref OĞUZ

“Cehl gibi “bilmemek, bilgi ve görgüden yoksun olmak” anlamında bir masdar olup isim olarak da kullanılır. Kur’ân-ı Kerîm’de dört âyette cehâlet şeklinde, yirmi âyette de aynı kökten gelen muhtelif isim ve fiiller şeklinde geçmektedir (bk. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “chl” md.). Bu âyetlerde genellikle cehâletin fenalığı, cahillerin yanılgıları, kötülük ve zararları üzerinde durulmuştur. Yine Kur’an’da ilim ve hikmetin Allah’ın sıfatları arasında yer alması, ayrıca Hz. Âdem’den itibaren bütün peygamberlere verilen en önemli meziyetler içinde ilim ve hikmetin zikredilmesi (meselâ bk. el-Bakara 2/31-33, 151, 251; en-Nisâ 4/113; Yûsuf 12/22), cehâlete karşı bir tavır olarak yorumlanmıştır. Kur’an’ın ilk inen âyetlerinde kalem kullanmanın ve Allah’ın insana bilmediği şeyleri öğretmesinin öneminin vurgulanması (bk. el-Alak 96/4-5), dolaylı olarak cehâletin insan için en başta gelen kusur ve tehlikelerden biri olduğunu göstermektedir. Nitekim Râgıb el-İsfahânî, insanı diğer canlılardan ayıran meziyetlerin başında akıl ve bilginin geldiği şeklindeki yaygın görüşü hatırlatarak hayatını bilgisizlik içinde geçiren bir kimsenin hayvanlık mertebesini aşamayacağını, hatta varlık alanına çıkmış dahi sayılamayacağını belirtmiştir. Çünkü hayvan kendi varlık imkânlarından yani duyumlarından tam olarak faydalanırken cehâlete razı olan insan bilgi edinme imkânını kullanmamıştır (eẕ-Ẕerîʿa ilâ mekârimi’ş-şerîʿa, s. 99). İsfahânî’ye göre hayatla bilgi arasındaki sıkı ilişkiden dolayı Kur’an’da ilim “ruh” kelimesiyle de ifade edilmiştir (bk. eş-Şûrâ 42/52).

Ahlakî muhtevasıyla kullanılan cehl ve cehalet kavramları Kur’an’da ve hadislerde öfke, şiddet, saldırganlık, serkeşlik gibi ahlakî kötülükleri tanımlamaktadır. Furkān sûresinde (25/63) Allah’ın iyi kullarının faziletli davranışları anlatılırken “câhilûn” (cahiller) kelimesi zikredilerek, “Onlar yeryüzünde ağırbaşlılıkla yürürler, cahiller kendilerine sözle sataşınca ‘selam’ derler” buyurulmuştur. Âyetin metninde müslümanın niteliği sadedindeki “hevn”, tefsirlerde ve diğer kaynaklarda genellikle “sekinet, vakar, leyn (yumuşaklık), rıfk” gibi kelimelerle ve hepsini kuşatan “hilm” ile açıklanmakta, bunların âyette müşriklere yüklenen cehalet sıfatının karşıtı davranışların özelliğini ifade ettiği belirtilmektedir.

Mustafa ÇAĞRICI  İslam Ansiklopedisi

Bu girişten sonra şu soruları sormaya başlayalım;

İlk uçak fabrikamızı ve sonra diğerlerini kapatan kim?

Türkiye’ye zamanında Devrim Arabasını, uçakları, Aselsan telefonunu ve nicelerini yaptırmayan kim? İçerdeki satılıklar aracılığı ile yine birileri. Konu sadece tercih değilmiş.

Son 20 yıldaki gelişmeleri baltalamak için kaç mühendisimiz şehit edildi?

Uçağı düşürülerek kaç bilim insanımız öldürüldü?

Bu ülkede satılık generaller ile kaç darbe yapıldı?

Her seferinde “Yeni” bir parti kurup o partiyi iktidar yapan güç, teker teker partileri (iktidar olsun, muhalefet olsun) ele geçirip ülkeyi perde arkası yöneten kim sanıyorsunuz?

Eğitimi köstekleyen, cehaleti yücelten, adaleti ayaklar altına alıp kuklaları ile vatanı sattıran, yiyip bitiren, işine gelmediklerini yok edip çoğunu öldüren kim?

Oy sağlamak için sadece para dağıtarak değil, dini siyasete alet ederek satılıklar ile her istediğini bu ülkede yaptıran kim?

Konu sadece yanıt aramak değil. Biliyoruz ki ABD'nin 50 yıllık planları var.

Biz en son ne zaman plan yaptık? Plan değil Pilav isteriz diye kitleleri bağırtan ABD’nin bu oyununu bir tek ben mi hatırlıyorum?

Fulbright anlaşması ile ABD'de ve de Exeter’de eğitilen zeki evlatlarımız nasıl güç sahibi oldular ülkemizde? Ya da eğitimsiz kesimden seçip güçlendirdikleri kimin sayesinde ve nasıl güçlendi bir tek ben mi fark ediyorum? Bu ülkede nerede muhalefet diye bağıranlar aslında nerede iktidar diye neden bağırmıyorlar? Sorsa bile bu gerçekler hiç değişmeyecek.

Nesilleri kaybetmiş bir durumdayız. Yanlış yapılan bir köprüyü yıkarak yenisini yapabilirsiniz. Planladığınız yolu başka bir yerden geçmesi için yerini değiştirebilirsiniz ama iyi yetiştirilmemiş bir ilk okul mezununu, yok olmadı, gel seni yeniden eğitelim deseniz de olmaz, olmayacaktır. Bir üniversiteden mezun ettiğiniz birine, bak bu olmadı, gel sen yeniden 1.ci sınıftan başla deseniz bile olmaz, olmayacaktır. Bu ayıbı kapamak yerine Tübitak’a Hayvanat Bahçesi Genel Müdürünü, bir Kamu Bankası Yönetin Kurulu’na da bir güreşçiyi atayarak cehaleti yüceltemezsiniz. Cehalet ya vardır ya yoktur. Tıpkı bir Alman atasözü gibi; “Bir kadın ya hamiledir ya da değildir.!” Yarım hamile, çeyrek hamile gibi sözler edemezsiniz. Hele konu cehalet olunca, cehaleti ancak çıkar ile eşleştirebilirsiniz ki o da ahlaksızlığa yol açar. “Küçüğün rızası vardı” diyen bakan bile oy kullanmak ve evlenmek için yaş sınırı olduğunu bildiği halde “küçük” derken 18 yaş altı olduğunu ifade ettiğini bilerek “rıza” dan bahsedebiliyor. Hele bir başka kadın milletvekilinin “bir kereden bir şey olmaz” veciz sözünü kendinden deneyimlemiş olma ihtimalini çağrıştıracağını bildiği halde yine de bu sözü söyleyebiliyor.

Yeni nesiller ise “dış güçler” yönetiminde yetişiyor ve ülke onlarla yönlendiriliyor. Üstelik “Cehalet Pahalıdır!” sözünü bilmemize rağmen. Bakınız kaç yıldır bölge saat uygulaması yapmıyoruz? Nedeni, elektrik dağıtan şirketler hep AKP’den beslenen şirketler ve karları azalsın istemiyorlar. Halk da “alnı secdeye değiyor” diye biliyor ama göremedikleri onların “Yeşil” üzerine secde ettikleri.!

Bilgisiz birini kanıtlarla yenmek olanaksızdır. Mc Ador

Bilim cesaret verir, cehalet ise küstahlık. Margaret Atvood

Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır. Karl Marx

Öğrenmek pahalıdır; ama cehalet çok daha pahalı. İskender Pala

Hiçbir şey eyleme geçen cahillik kadar korkutucu olamaz. Konfüçyus

En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. Mustafa Kemal Atatürk

Hiçbir şey bilmeyen cahildir, ama bilip de susan ahlaksızdır. Bertolt Brecht

Sadece bir iyi vardır; bilgi. Ve sadece bir kötü vardır; cehalet. Albert Camus

En koyu cehalet, hakkında hiçbir şey bilmediğin bir şeyi reddetmektir. Konfüçyus

Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, bir de cehaletin bedelini hesaplayın. Goethe

Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz?
Dehanın sınırları var, cehaletin ise hiçbir sınırı yoktur.    Sokrates

https://servetbasol.com

CEHALET

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000