07 Ekim 2024, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Cehalete Övgü

Bir gün Sokrates yine öğrencileri ile sohbet ederken bir öğrenci Sokrates' e sorar:

- "Eğer demokrasi çoğunluğun kararını kabul etmekse, adil olan da bu değil midir? Örneğin yüz kişinin oy kullandığı bir yerde, elli bir kişinin kararına mı uymak daha adil ve doğru olur, yoksa kırk dokuz kişinin kararına uymak mı? Hem çok mümkündür ki, daha çok insanın daha az insandan yanılma ihtimali daha azdır. Şu halde sizin demokrasiye karşı çıkmanız doğru olmadığı gibi haklı da sayılmaz."

Bunun üzerine Sokrates her zaman olduğu gibi soru cevap yöntemini kullanarak o öğrenciye önce sorar:

- "Bize söyler misin bilge olmak mı daha zordur yoksa cahil olmak mı? "

Öğrenci:

- "Elbette ve hiç şüphesiz bilge olmak daha zordur. Bilge olmak için çok okumak araştırmak ve yorulmak gerekirken cahil olmak için bir şey yapmaya gerek yoktur."

Sokrates:

- "Peki o halde bize yine söyler misin toplumlarda cahil insanların sayısı mı çok olur, yoksa bilge insanların sayısı mı çok olur? "

Öğrenci:

- "Elbette ve hiç şüphesiz cahil insanların sayısı fazla olur."

Sokrates:

- "Peki bize yine söyler misin, bir gemide yüz yolcu bulunsa, geminin nerde nasıl hangi yönde yelken açması gerektiğini kaptan mı daha iyi bilir, yoksa o yüz yolcu mu?"

Öğrenci:

- "Eğer yolcular içinde Denizcilik bilgisi olan yoksa pek tabi en iyi bilen kaptandır."

Sokrates:

- "Peki o halde diyebilir miyiz ki herkes her konuda karar veremez. Herkes bildiği yerde konuşmalı, her iş ehline verilmeli...."

Öğrenci:

- "Pek tabi olması gereken budur."

Sokrates:

- "Peki o halde, bize yine söyler misin, kimin hangi konuda bilgili olup olmadığını bilmeden, sadece çoğunluk oldukları için kararlarını doğru bulmak adil ve doğru olabilir mi? Hem sen de kabul ettin ki, bir toplumda cahillerin sayısı bilgelerden hep daha çok olur.".!!!

İÖ. Şubat 399 (Ölümü bundan 2423 sene önce)

EĞİTİM SEVİYESİ ARTTIKÇA AK PARTİYE OY VERME EĞİLİMİ AZALIYOR

Taner Yıldız: "eğitim seviyesi yükseldikçe ak parti'nin oyları düşüyor:

Area Araştırma'nın "seçmen profili" araştırmasına göre seçmenlerin eğitim seviyesi yükseldikçe AK Parti'ye oy verme eğilimlerinin düştüğü ortaya çıktı. 61 yaş ve üzeri seçmenlerin AK Parti'ye oy verme eğilimleri daha yüksek saptanırken bu düzey 18-25 yaş arası seçmende en düşük seviyede. İlgili sonuçlar, seçmenlerin yaş gruplarına göre de ayrıştırıldı. Buna göre 15-18 yaş arası seçmenin yüzde 25'i AK Parti'ye oy vereceğini belirtirken bu oran 26-35 yaş arası seçmende 25.5, 36-45 yaş arası seçmende 30.6, 46-60 yaş arası seçmende 30.6 ve 61 yaş üzeri seçmende ise yüzde 34.4 olarak belirlendi.

Araştırmanın bir başka sonucu da oy verme davranışları ile eğitim düzeyi arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Buna göre ilkokul ve altı eğitime sahip seçmenlerin yüzde 38.4'ü AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken bu oran ortaöğretim düzeyinde eğitimi olan seçmende 32.9 ve üniversite ve üzeri eğitim düzeyinde sahip seçmende 20.5 olarak belirlendi.

Cahil kesime güveniyorum’ diyen profesör YÖK Denetleme Kurulu üyeliğine atandı

Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürüttüğü sırada "Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben her zaman cahil halkın ferasetine güveniyorum" açıklamalarıyla gündeme gelen Prof. Dr. Bülent Arı, YÖK Denetleme Kurulu üyeliğine atandı.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı, okuma oranı arttıkça kendisine afakanlar bastığını söyledi ve cahil, okumamış halka daha çok güvendiğini belirtti. Prof. Arı, “Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayış-sezgi) güveniyorum bu ülkede” dedi.

Prof. Dr. Bülent Arı’nın açıklamaları şöyle:

EN TEHLİKELİ OLANLAR ÜNİVERSİTE MEZUNLARIDIR.

"Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayış-sezgi) güveniyorum bu ülkede. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halktır. Onlar bu yanlışların hiçbirini yapmazlar, o beyannamenin ben neresinden tutayım. Daha önce Jön Türklerin yaptığı gibi ateşe sürüklüyorlar Türkiye'yi. Türkiye'nin okumuş kesimi, profesörlerden başlayarak geriye doğru en tehlikeli olanlar üniversite mezunları. Olayları en rahat okuyanlar ilkokul mezunları. Çünkü zihinleri berrak. Üniversite ve sonrası durum çok vahim çünkü gidişatı okuyamıyorlar, zihinleri bulanık."

OKUMA ORANI ARTTIKÇA BENİ AFAKANLAR BASIYOR

"Sultan Hamid devrine geri dönelim, Sultan Hamid, mülkiye olmak üzere Sultanileri kurdu. Yani medreselerde az çok kıt kanaat sadece dini tedrisat olmak yerine, laik eğitimi bütün ülkeye yaydı. Yani Osmanlı aydınlanmasını sağlayan Sultan Hamid'dir. Bu okullarda okuyanlar Sultan Hamid'i devirdiler. Bizde de şimdi okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben açıkçası korkuyorum, ben her zaman cahil halkın ferasetine güveniyorum. Ben sürekli Refik Halit gibi gözlem yapıyorum, trafikte en tehlikeli tipler üniversite mezunlarıdır. Bakın normalde hiç okumamış kesimler trafikte bir şey verdiğiniz zaman ona uyarlar, bunlar sürekli tehdit oluşturmazlar. Dünyanın gidişatını göremeyenler okumuşlardır. Okuma oranı arttıkça Türkiye'de olayları tahlil kabiliyeti azalıyor."

Katıldığı bir televizyon programında “Bizde de şimdi okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine güveniyorum bu ülkede” diyen Sebahattin Zaim Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı, YÖK Denetleme Kurulu üyeliğine atandı.

https://www.evrensel.net/haber/299588/cahil-kesime-guveniyorum-diyen-ari-yoke-atandi

Gün geçmiyor ki bir din görevlisinin cep telefonundan çoklu seks partisi videoları çıkmasın. Gün geçmiyor ki bir imamın üstelik camide bir kadınla ‘hatim indirirken’ yaptıkları haber olmasın. Gün geçmiyor ki bir din adamının cinsiyet ayrımı yapmaksızın, kız oğlan demeden birilerini istismar ettiği haberi medyada yer almasın. Daha da kötüsü, gün geçmiyor ki gencecik canlar, hunharca, bilerek ve kasten dini bütün kişilerce öldürülmesin.

Öğrencilerime bir gün şunu söylemiştim;

Bilgi, sorumluluğu da beraberinde getirir.!

Ama cahillerin sistemi ile sorumsuz, çabasız, bilgisiz ama çok zengin bir gurup oluştu.

Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın.” Sokrates

Ne yazık ki cahiller bu bedeli hesaplayamazlar ama hepimiz ödemek zorundayız.!

https://servetbasol.com

Cehalete Övgü

Yorumlar

aynen ~ 18 saat önce
aynen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000