Daha geçen ekim ayında yazdığım Beceri Çeşitleri yazımın mürekkebi kurumadan eğitimdeki eksiklik vurgusunu yinelemek zorunda hissetmem, geçen gün bir yazışmada akademik dil yeterlilik puanının %50 olduğunu garipsediğimde asıl neden, birçok kişinin bu kararı kabullenmiş olması.
Görev Yetki ve Sorumluluk yazımın sonunda UNESCO’nun bir tespiti var. Hiç de ciddiye almış gibi görünmüyoruz. UNESCO önümüzdeki 30 sene içerisinde tüm dünyada, insanlık tarihinden bu yana gelmiş-geçmiş tüm nüfustan daha fazla üniversite mezunu insan yetiştirmiş olacağımızı hesaplamış. Şu anki durumumuza bakarsak, artık “üniversite mezunu” olmak işe yaramıyor. Yani akademik eğitim iflas etmiş durumda. Peki yetenek, zeka ve girişimcilik nerede kaldı?
Bu nedenle 2023 WEF (World Economic Forum) sonuçları, bizleri çok ama çok yakından ve derinden ilgilendiriyor. Bu bizim ve çocuklarımızın değil, torunlarımızın geleceği.
&
Mesleklerin Geleceği
Dünya Ekonomik Forumu'nun ‘Mesleklerin Geleceği Raporu’na göre, teknolojinin benimsenmesi arttıkça, tüm çalışanların %50'sinin 2025 yılına kadar yeni beceriler kazanması gerekecek. Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde ön plana çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor. Bu yıl yeni ortaya çıkan aktif öğrenme, dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik gibi kendi kendini yönetme becerileridir. Mesleklerin Geleceği Anketine yanıt verenler, çalışanların yaklaşık %40'ının altı ay veya daha kısa sürede yeniden beceri kazanmaya ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.
Temel yetkinlik türleri, grupları;
- Problem Çözme
- Kendini yönetme
- Birlikte çalışma
- Teknoloji kullanımı ve gelişim
Forum'un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Klaus Schwab, "Çeşitli araçlara sahibiz. İçinde bulunduğumuz çağı tanımlayan teknolojik yenilikler insanın iç gücünü (potansiyelini) ortaya çıkarmak için kullanılabilir" diyor.
"Daha önce görülmemiş sayıda kişiye yeniden nitelik ve beceri kazandırma, yerinden edilmiş işçileri yoksulluktan koruyan hassas güvenlik ağları yerleştirme ve yerinden edilmiş işçileri gelişebilecekleri yarının işlerine yönlendiren ısmarlama haritalar oluşturma araçlarına sahibiz."
Forum, 2025 yılına kadar, insanlar ve makineler arasındaki iş bölümündeki kayma nedeniyle 85 milyon işin yerinden edilebileceğini tahmin ediyor. Ancak insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki yeni iş bölümüne daha fazla uyum sağlayan daha da fazla iş (97 milyon) ortaya çıkabilir. Teknolojinin daha fazla benimsenmesi, önümüzdeki beş yıl içinde işlerde talep edilen becerilerin değişmesi anlamına gelecek ve beceri boşlukları yüksek olmaya devam edecek.
Görevlerinde kalan çalışanlar için, 2025 yılına kadar değişecek olan temel becerilerin payı %40'tır ve tüm çalışanların %50'sinin (%4 artışla) yeniden beceri kazanma gereği ortaya çıkacaktır. Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde ön plana çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor. Bunlar, 2016'daki ilk rapordan bu yana tutarlı olmuştur. Ancak bu yıl yeni ortaya çıkan aktif öğrenme, dirençlilik, üstesinden gelme esnekliği ve uyum gibi özyönetim becerileridir.
Yetenek tipleri;
-Sorun çözme
-Kişisel yönetim
-Birlikte çalışma
-Teknoloji kullanım ve gelişimi
Bu kümelerin alt açılımları:
1- Çözümsel (Analitik) düşünme ve yenileme (inovasyon) becerisi
2- Etkili (Aktif) öğrenebilme ve sürekli öğrenme yöntemi (stratejisi) geliştirebilme
3- Karmaşık sorun (problem) çözebilme
4- Eleştirel (Kritik) sorunları düşünebilme ve çözümleme (analiz)
5- Yaratıcı, özgün (orijinal), öncü olabilme
6- Önderlik (Liderlik), toplumsal (sosyal) etki yaratabilme
7- Teknoloji kullanımı, gözlem ve kontrolü
8- Teknoloji tasarlayabilme ve zamanlama
9- Dayanıklılık, üstesinden gelme esnekliği (stres toleransı) yüksek ve uyumlu olabilme
10- İrdeleme, sorun çözme ve düşün üretme becerileri.
https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020/in-full/infographics-e4e69e4de7
&
Yeniden beceri kazanma ne kadar sürer?
İş dünyasının öncülerinin büyük çoğunluğu (%94) artık çalışanların işte yeni beceriler kazanmasını bekliyor – 2018'de %65'ten keskin bir artış.
İşlerin Geleceği Anketine yanıt verenler, çalışanların yaklaşık %40'ının altı ay veya daha kısa sürede yeniden beceri kazanmaya ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor, ancak bu sayı tüketici sektörü ile sağlık ve sağlık hizmetleri sektöründe çalışanlar için daha da yüksek.
Mali hizmetler ve enerji sektörlerinde, daha fazla zaman alan programlara ihtiyaç duyacakları için altı ay içinde yeniden nitelik kazanacak işçilerin payı daha düşüktür. İşverenlerin %39'una göre eğitim şirket içinde verilecek. Ancak, Profesör Schwab'ın da belirttiği gibi, bu, çevrimiçi eğitim platformları (eğitimin %16'sı) ve harici danışmanlar (eğitimin %11'i) tarafından desteklenecektir. Salgın, çevrimiçi yeniden beceri kazanma eğilimini hızlandırdı.
Bu yılın Nisan ve Haziran ayları arasında Coursera (Stanford Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuş, çeşitli alanlarda ve konularda kitlesel çevrimiçi açık ders ya da herkes tarafından yararlanılabilecek, ücretsiz çevrimiçi eğitim veren bir sosyal girişimcilik kuruluşudur.) fırsatları kendileri arayan insanların sayısında dört kat artış gördü. Çalışanları için çevrimiçi öğrenme fırsatları sağlayan işverenlerin sayısı beş kat arttı ve devlet programları aracılığıyla çevrimiçi kaynaklara erişen öğrenicilerin kayıtlarında dokuz kat artış oldu.
Yarının işlerinde çevrimiçi olarak yeni beceriler geliştirmeye başlamak için gereken süreler ise;
1-2 ay İnsan ve Kültür, İçerik Yazma, Satış ve Pazarlama becerileri,
2-3 ay Ürün Geliştirme ve Veri ve Yapay Zeka becerileri,
4-5 ay Bulut Bilişim ve Mühendislik becerileri.
Platform, insan ve kültürler, içerik yazımı ve satış ve pazarlama arasında ortaya çıkan mesleklerde en iyi 10 ustalık becerisinden birini edinmenin yalnızca bir ila iki ay sürebileceğini söylüyor.
Öğrencilerin ürün geliştirme, veri ve yapay zeka (AI) konusundaki becerilerini geliştirmeleri iki ila üç ay sürebilir. Dört aylık bir öğrenim programı, insanların bulut ve mühendislik alanlarındaki rollere geçiş yapmasına yardımcı olabilir.
Rapora göre, bu tür rakamlar, yeni bir beceri seti öğrenmenin sayısal (dijital) teknolojiler aracılığıyla giderek daha fazla erişilebilir olmasına rağmen, bireylerin yeni fırsatları kovalayabilmek için zamana ve paraya da ihtiyaç duyacaklarını gösteriyor.
Teknolojik yenilik eğitimi temelden dönüştürmekte ve modern çalışma için gerekli beceriler güncellemektedir. Geleceğe hazır (ve salgına dayanıklı) eğitim sistemleri oluşturmak, 21. yüzyıla uygun eğitim düzeni yanı sıra, ömür boyu yeni yetenekler geliştirmek ve uyarlamak için sağlam bir temel oluşturan, geniş çapta erişilebilir eğitimin tutarlı bir şekilde sunulmasını da gerektirir. Uzmanlık eğitimi, özellikle gerçek dünyada talep gören becerilere odaklanmalı ve işveren ihtiyaçları ile mevcut yetenek havuzları arasındaki kopukluğu ele almalıdır.
- Bu sunum, Dünya Ekonomik Forumu Uzman Ağı'ndan çok çeşitli uzmanların görüşlerine dayanmaktadır ve Strateji ve Organizasyon Başkanı Prof. Dr. Isabell M. Welpe ve Araştırma Görevlisi Felix Rank ile ortaklaşa hazırlanmıştır. Münih Teknik Üniversitesi.
&
İki ayrı yazıdan yaptığım çeviri, henüz yukarıdaki sorunları önemsememiş akademisyen ama daha çok politikacılarımız için. Görüleceği üzere 2016’dan buyana bir gelişme için altyapı oluşturuyor bilime önem veren ülkeler. Onlar gelecek planlaması yaparken bizler politikacıların tavsiyeleri ile avutulmaktayız.
“Bulut sistemi dedikleri bir şey var, herkes oraya bir şey atıyor gelen oradan işine yarayanı alıyor kullanıyor ben böyle anlıyorum. Sistematik bir şey yok. Abur cubur dolduruyorsun, herkes ihtiyacını oradan alıyor ama hiç de karışmıyor. İstediğini buluyorsun.
Bu bilişime fazla kafa yorarsan sıyırırsın, nimetlerinden kullanıp yararlanıp işini göreceksin. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü. Çok fazla hikmetine fazla şey yapmamak lazım.”
Binali Yıldırım 19 May 2016
Ulaştırma Bakanı
Bazen diyorum ki; “Ne olacak söyle gitsin”,
Sonra diyorum ki; “Söyleyince ne olacak, sus bitsin”.
Mevlana
Münih Teknik Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ÖDTÜ, İTÜ…
Yan yana yazınca ne hissettiniz bilemiyorum ama bizi kıskananların olduğu kesin.
Yorumlar