30 Aralık 2019, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Eurocontrol Hava Trafik Yaz Kargaşası

Avrupa'da hava trafik kontrolü, bir keşmekeş içerisindedir. Uzun süreli gecikmeler, aşırı yüklü alanlardan kaçınmak için gülünç yönlendirme ve derin yerleşik kapasite krizi, yaz dönemi felaketlerinin yıldan yıla birikerek artmasına neden oldu. Ancak, 2019'da hiçbir şey yapısal olarak değişmese de, bu yaz hava trafiği sonuçları önemli ölçüde daha iyi idi. 737 MAX'ın uçurulmaması, durumu daha yönetilebilir hale getirmek için yeterli olabilir miydi?

Avrupa hava trafik koordinatörü Eurocontrol'e göre, Avrupa bir hava trafik yönetimi krizinde. Ortalama uçuş gecikmesi bu yıl 2017'ye göre% 76, beş veya altı yıl öncesine göre% 400 daha kötü.

2013 yılında Eurocontrol, rotadaki uçuş gecikmelerinin ağdaki uçuş başına ortalama 0,38 dakika olduğunu söylüyor. Geçen yıl, yaz dönemi uçuş gecikmeleri için tüm rekorları kırıldı ve uçuş başına ortalama rota gecikmesinin 1.68 dakikaya kadar artmasına neden oldu. Tüm hesaplara göre, 2019 hafif bir iyileşme gösterecek ve ortalama, şu anda uçuş başına yaklaşık 1,6 dakika civarlarında.

Eurocontrol Genel Müdürü Eamonn Brennan, son IATA Wings of Europe Avrupa konferansındaki mevcut durumdan bahsetti. Dedi ki;

“2018'deki durum tamamen kontrolden çıktı. Ağın kilit kısımlarında önemli bir kapasitemiz yoktu. İleride, 2019 yazında ağın önemli kısımlarına gerçekten yardımcı olan önlemler aldık. Gecikmeleri azalttık; öngörülebilirliği artırdık… Yine de hala bir kriz durumumuz var ve gerçek şu ki, her şeye karışarak, trafiği yönlendirerek, küçük şeyleri ayrı ayrı yaparak başa çıkmak çok zor. Bütünleşik bir çıkış yolu olmalı. ”

Yasak sırasında Avrupa'da sadece bir avuç Boeing 737 MAX vardı. Norveç, 18'i hizmette olan en büyük Avrupalı operatör idi. TUI Group 15 ile ikinci, Türk Hava Yolları 12 ile üçüncü, Icelandair ve Air Italy de 8 tane vardı. Yani başlangıçta toplam 41 uçak. Ama hikayenin tamamı bu değil. 737 MAX'ın en büyük müşterilerinden biri olan Ryanair, yaz boyunca filosuna önemli bir sayı eklemeyi bekliyordu ve yılsonuna gelindiğinde bu sayıyı daha da arttırmıştı. Norveç, hali hazırda aldığı 18 MAX ile birlikte, birçoğunun bu yıl içerisinde gelmesi beklenen 100’den daha fazla siparişi vardı.

Diğer operatörler, TUI, THY, LOT Polish, Icelandair ve diğerleri, dünya çapındaki uçuş yasağı açıklanana kadar yaz programlarına MAX eklemeyi umuyorlardı ve bu sayılar sadece Avrupa için geçerliydi.

Avrupa merkezli olmayan havayollarına ek olarak, bu uçağı kullanarak Avrupa göklerine uçabilecek çok sayıda havayolu vardır. Flydubai'nin yasak sonucu olarak Avrupa'daki genişlemesinin bir kısmını durdurması gerektiğini biliyoruz; yasaktan etkilenen neredeyse pek çok rota ve uçuş vardı.

737 MAX yasağının bir sonucu olarak bu yaz Avrupa'da gerçekleşmeyen uçakların ve uçuşların sayısını tahmin etmek neredeyse imkansız. Soru şu ki, ATC krizini çözecek kadar önemli bir sayı mıydı?

Boeing 737 MAX, 2019 yazında marjinal olarak daha iyi ATC performansı için kesinlikle küçük bir rol oynadı. Bununla birlikte, Bay Brennan'ın IATA konferansında işaret ettiği gibi, oyunda başka birçok faktör vardı.

ANSP'lerin 2019'un daha iyi çalışmasını sağlamak için uygulamaya koyduğu önlemlerin yanı sıra, yazları yönetmeyi daha kolay hale getiren bazı şanslı tesadüfler de vardı. 2018'de daha az grev yapıldı, bu da bazı hizmetlerin baskısını bastırdı. Hava durumu büyük ölçüde daha yumuşak geçti ve Avrupa hava sahasında genel olarak daha koordineli bir yaklaşıma olanak tanıdı. Ancak, Bay Brennan bir uyarı ile sözlerini sonlandırdı:

“Bu yıl 2018'den daha iyi olmasına rağmen 2017'den hala% 84 daha kötü.

Yani kriz ortadan kalkmadı.”

Joanna Bailey 23 December 2019

https://simpleflying.com/did-the-boeing-737-max-grounding-save-a-summer-air-traffic-disaster/amp/?fbclid=IwAR3i3_Qc6lhcfwusvqurqCux-hylkinJFcegLWAPW4k5llN3soMb1FcUVWM

Üyesi olduğumuz Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) üst düzey karar alma organı olan Geçici Konsey (PC) toplantısında EUROCONTROL ile Genel Müdürlüğümüz arasında bir işbirliği anlaşması imzalanmıştır.

Geçici Konsey Toplantısı'nın 28 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen 52.oturumu esnasında EUROCONTROL Genel Müdürü Eamonn BRENNAN ile ülkemizin PC Heyet Başkanı olan Genel Müdür Yardımcımız Haydar YALÇIN tarafından anlaşma imza altına alınmıştır.

İmzalanan anlaşma; 2020-2022 yılları için belirlenen çalışma programı üzerinden Avrupa ATM alanında kaydedilen gelişmelere paralel olarak EUROCONTROL uzmanlığının ülkemize aktarılmasını ve uyumunu içermektedir.

Yapılan anlaşma ile hava seyrüsefer emniyeti başta olmak üzere çevre, siber güvenlik ve insansız hava araçlarının sisteme emniyetli şekilde dâhil edilmesi gibi konularda Avrupa havacılığında kaydedilen gelişmelerin ülkemiz havacılık sistemine hızlı bir şekilde adapte edilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca, bu anlaşma ile ülkemizdeki ilgili havacılık personelinin ihtiyaç duyduğu eğitimler EUROCONTROL eğitim merkezi - IANS eğitmenleri tarafından verilecek ve personelimizin yetkinliğinin geliştirilmesi öngörülmektedir.

Bu sayede ülkemiz hava trafiğinin emniyetli ve sürdürülebilir büyümesi ile gecikme rakamlarında elde edilen olumlu istatistiklere katkı sağlanmasının yanında Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından önümüzdeki dönemde yapılması planlanan ATM alanındaki denetimlere de hazırlıklı olunması hedeflenmektedir.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur. 

http://web.shgm.gov.tr/tr/s/6214-eurocontrol-ile-atm-alaninda-isbirligini-ongoren-ozel-anlasma-imzalandi

2 Aralık 2019

Yukarıda adı geçen IANS eğitmenlerinin verecekleri ücretsiz kursların bazıları için listelenen açıklama şöyledir;

Hava Trafik Akışı ve Kapasite Yönetimine Giriş [ASM-ATFCM]

Hava trafik akışı ve kapasite yönetimi (ATFCM) hava trafik yönetiminin (ATM) hayati bir parçası haline gelmiştir. ATFCM, aşırı yük durumları nedeniyle güvenlik ihlali riskiyle karşılaşmadan hava taşıma sisteminin tam kapasitesinden yararlanılmasını sağlar. Ağ Yöneticisi Operasyon Merkezi (NMOC), Havayolu işleticileri (AO), tüm destek personeli ve sistemleri, bölge kontrol merkezlerindeki yerel akış yönetimi pozisyonları (FMP) ile birlikte, bu önemli fonksiyonların yönetiminde hayati unsurlar olmaya devam edecektir. Kurs, bu alan için geçerli olan fonksiyonlar ve yöntemlere genel bir bakış sağlar ve ana aktörlerin rollerini ve sorumluluklarını vurgular.

Hedefler

Kursu tamamladıktan sonra, katılımcılar, Avrupa'daki hava trafik akışı ve kapasite yönetiminin sağlanması hakkında aşağıdaki konularda genel bir bakışa sahip olacaklar:

• NMOC ve mevcut operasyonları ve NMOC'un gelecekteki zorluklarla nasıl başa çıkmayı planladığı;

• FMP pozisyonları ve AO operasyonu için öncelikler ve çalışma prensipleri.

Lütfen dikkat: FMP operasyonları hakkında derinlemesine bir anlayış geliştirmek isteyen akış yönetimi pozisyonu (FMP) personelinin, EUROCONTROL NMOC tarafından akış yönetimi personeli için sunulan özel modüler kursu takip etmeleri önemle tavsiye edilir.

https://trainingzone.eurocontrol.int/ilp/pages/coursedescription.jsf?catalogId=6997580&courseId=7256814

Görüleceği üzere, havacılık yaşayan bir olgudur ve her an her şey başınıza gelebileceği için her çalışanın iyi eğitimli olması yetmez, her şeye hazır olunması da gereklidir.

DHMI için hala ülkenin tek aydınlık yüzü diyebilirim.

Onca değişim, güncelleme ve teknolojiye karşı gösterilen uyum, bir övünç nedeni benim için.

DHMI’den yetişip sonraları ilgili diğer bölümlerde de önemli görevlerde bulunmuş onlarca arkadaşımı hatırladıkça, ülkemizde hep taş üstüne taş koyarak zamanı ve uluslar arası başarıyı yakalayan vasıflı personel yetiştirmiş çok az kurumun mevcut olduğunu söyleyebilirim.

Çok yakında 87’inci kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan bu kurumun bu kargaşanın da üstesinden geleceğine inanıyorum.

TDK “havacılık” diye yazınca şu tanımları listeliyor;

1. isim Havacının yaptığı iş.

2. isim Hava seferlerini ve bu konu ile ilgili teknikleri inceleyen bilim dalı:

Tüm havacı ve bilim dalı üyelerine sağlık, mutluluk ve başarı dolu nice yeni seneler diliyorum.

www.servetbasol.com

Eurocontrol Hava Trafik Yaz Kargaşası

Yorumlar

deve kuşu vs sand ~ 5 yıl önce
niçin airporthaber yazarları kontrolörlerinin çalışma şartlarını gündeme getirmiyor? kasıtlı yapılıyor diye düşünmeye başladım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava ~ 5 yıl önce
Daha eksik maas almasina sebep olan personel tarafindan 7-24 kufurlere maruz kalan, bir fo nun 3 de biri kadar geliri olan atcolarin patlamamasi an meselesi. Bir meslek bu kadar ayaklar altina alinir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değinilmesi gereken... ~ 5 yıl önce
Daha önemli ve öncelikli konular var. Eurocontrol diyoruz, kapasite diyoruz, ama hava trafik kontrolörlerinin 2 lira ek mesai olarak gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını ve hava sahamızın başarılı istatistiklere ulaşmasındaki en büyük faktör olduğunu unutuyoruz Servet bey. Ne hakettikleri maaşı alabiliyorlar ne de şartları. Yoğun stres altında her an tetikte çalışan kontrolörlere ne yıpranma var ve ek mesai ne de hakettikleri kadar maaş. Yazık. Asıl olay bu iken başka şeylere odaklanılması çok üzücü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi!? ~ 5 yıl önce
Hangi DHMİ'den Hangi dönemden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama beyfendi durum hiç oyle zannettiğiniz gibi değil. Özellikle doğuda artan meydan sayısıyla personel yapısı ve görgüsü fecaat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hllsprdvm ~ 5 yıl önce
Teknolojinin bu denli geliştiği bir devirde uçakları hala insanların kullanıyor ve yönlendiriyor olması ve üstelik bunun telsizden konuşularak yapılıyor olması tüm havacılık sektörü için dev bir israf ve utanç. Bunca yılın sonunda anca ACARS gibi aşırı kısıtlı girişimlerle bir arpa boyu yol gidilebildi. Aslında her şey çok daha verimli olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000