Türk gençleri pilot olma hayallerini Türkiye'de gerçekleştiremeyince çareyi yurtdışındaki okullarda arıyorlar. Daha önce de Amerika'daki bir okula öğrenci götüren aracı kurum hakkında yazılar yazılar yazmıştık. İspanya'daki IberTour Pilot Okulu'ndan da kötü kokular gelmeye başladı.
IberTour Pilot Okulu'nu Türkiye'de düzenlenen havacılık eğitim fuarında tanımıştık. Oldukça güven veren bir duruş sergilediler. Genç patronları ve Türkiye temsilcileri İspanya'daki okulu öve öve bitirememişlerdi.
Açıkçası inandık. Halen de bu görüşümüzü muhafaza ediyoruz. Lakin, okulda okuyan Türk öğrencilerden şikayet üstüne şikayet geliyor.
Hatırlarsanız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bazı teknisyenlerin lisanslarını iptal etmişti. Nedenini de hatırlatayım; "EASA lisansı vereceğiz" diyerek gençlerin kanına giren ve Yunanlılarla ortak fason eğitim veren Yavuz Güver'in marifeti idi.
İşte IberTour Pilot Okulu'nun da süslü kelimelerle Türk gençlerinin aklına girip, onları perişan ettikleri yönündeki şikayetler acabaları artırıyor kafamda.
İspnaya'da şu anda 27 Türk öğrenci pilot bulunuyor. Bu öğrencilere verilen vaadlerin yerine getirilmediği, uçuşların yapılmadığı, "15 eğitim uçağı var, uçuşlarınız aksaksız sürdürülecek" denilmesine rağmen IberTour Uçuş Okulu'nda altı uçak bulunduğu gibi iddialar var.
Öğrenciler özellikle IberTour Türkiye Temsicisi Erol Özenç'in kendileri ile ilgilenmediği, sürekli baskı altında tuttuğu yönünde bilgiler geliyor. Tabi bu iddialar öğrencilerin iddiaları.
İddialar o kadar çok ki! Binlerce dolar para ödeyen öğrencilerin, en çok uçuş eğitimi alan pilot adayının uçuş saatinin 5 buçuk saati geçmediği, sadece Türk öğrencilerin değil yabancı öğrencilerin de aynı kaderi paylaştıkları ifade ediliyor.
Bu iddiların sahipleri öğrenci. Tabi bir de suçlanan taraf açısından bakmak lazım. IberTour Türkiye temsilcisi Erol Özenç ise öğrencileri suçluyor.
Kimini parasını ödememekle, kimini ise köpek beslemekle suçluyor. Öğrencilerin muhatap bulamadıkları yönündeki şikayetlerine ise "skype ve facebook üzerinden görüşüyoruz" diyerek yanıt veriyor. Kurumsal şirketlerde böyle mi olur? Biri bana anlatsın lütfen.
Türk öğrencilerin pilotluk hayallerini kötüye kullanılmasına biz AirportHaber olarak müsaade etmeyiz ve takipçisi oluruz.
Aslında öğrencilerin Türkiye'de eğitim almalarının önünü açacak çalışmalar yapılmalı.
Türk Hava Yolları pilot alım kriterlerini yeniden gözden geçirmeli. Yurtdışında veya yurtiçinde okuyan öğrenciler bir şekilde kokpitte görev alıyorlarsa ve bizlerin canları onlara emanet ediliyorsa, Türk Hava Yolları da çare üretmeli.
THY'nin bu yönde önemli bir düşüncesi var. Lakin süreç gerekiyor. Bunu zamanla açıklamış olacağım.
IberTour Pilot Okulu'nun da bu iddiaları açıklığa kavuşturacak belgeleri açıklamasını bekliyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (41)