10 Mart 2025, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Mobing yetmedi şantaj yetmedi tehdit yetmedi şimdi de kayıp eşyaya kadar gittiler bu c ekibi postabaşıları c ekibi şefi uyuyor mu
  • TGS utem birimi rezil olmuş özelikle c ekibi postabaşıları ve bazı sorumlu işçiler arasındaki gruplaşma gıcıklık yapıp personelin devam primini bile kestiriyorlar ortalıkta dolaşan diğer bilgi ise bazı personeller uçakta bulunan bazı kayıp eşyaları postabaşı ve sorumlu işçiler götürüyor özelikle c ekibi bu konuda geçmiş örnekleri çok ve hâlen devam ediyor artık bir çözüm bulun bunu dile getiren bir kaç personeli mobinge maruz bırakıp işten çıkarmaya kadar gitti hakan poyraz uyuyor mu
  • Bende koordinasyondan kibarca kovuldum kimse ilgilenmedi dinlemediler bile koordinasyon şefi camda ceviz kurutuyordu personel getirmiş heralde çok zoruma gitti sonrada işi bıraktım aslında birakmiyacaktim soğudum işten işlerine gelen personele yardımcı oluyorlar HAKKİMİ HELAL ETMİYORUM
  • Uçak temizlik birimine ne oluyor ciddi bir Şekilde yönetim eksikligi var kordinasyon sefligi ne iş yapıyor herkes şikayetci bu birimden
  • Bu uçak temizlik birimine ne oluyor ?
  • Yazık bu kadar işçinin emeğini çalmak yeter artık sırf torpilli c ekibi postabaşılra karşı dürüstce cevap verdi diye arkadaşlarımız işinden oldu neymiş postabaşı torpilli bıktık şimdi aynı mobing bana yapılıyor çok büyük olaylar olacak bolat bey tatlı uykusundan uyansın artık
  • Çetin Bey Ne zamandan beridir ki Ahmet Bolat’ı köşenize misafir etmiyorsunuz yorumcu sayınız düşmeğe başladı. Okur sayınızın da bundan etkilenmemesi imkânsız. Köşe de yer verdiğiniz konular tabii ki kötü değil. Ancak çalışanların ilgisini çekmiyor. Bizleri yeterince tanımış olmanız lazım. Bunu size değişik kimseler, yazdı ve söyledi. Ya siteden sağladığınız geliri kaybetmemek (geçim kaygısı) veya sitenizin bir yazarının yaşadıklarının korkusundan bir türlü eski Çetin olamıyorsunuz. Bu durum size yakışmıyor. Bunu yapamayacaksanız size yakışacağını düşündüğümüz ikinci hareketi yapın ve Airporthaber ‘den ayrılıp bu işi bırakın. Kendinizi lekelemeyin. Pasif olmak, sessiz kalmak size yakışmıyor.24 Şubat 2025 tarihli yazınızda bizlere anlattığınız Çetin Özbey’e benzemiyorsunuz. Kusuruma bakmayın.
  • BU GÜNE KADAR GELEN YORUMLARI MAAZERETİM NEDENİ İLE CEVAPLAYAMADIĞIM İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM.
  • Bizlerde bıktık adam kayırma torpilcilik ego tavan yapmış vaziyette postabasları bile kendini şef sanıyor uçak temizlik birimi çekilmez hale geldi yönetim eksikliği fazlasıyla var koordinasyon şefini kimse istemiyor herkesi odadan kovup dalga geçiyormus tüm personel bıktı torpilcilik diyince utem akla gelir
  • İstasyon başmüdürümüzden kordinasyon Şefligine acil el atmasını istiyoruz Bir Kordinasyon şefi 2010 yılından beri o koltukta oturuyorsa 15 senedir şeflik yapmaya çalışıyor ise nasıl müdür olamadı burdan anlamaları gerek? demekki bu şahısta problem oldugu gösteriyor Çöp Aracı şoförü Süren müdür oldu bu kişi müdür olamadı allahın selamını bile çıkarı olan kişiye veriyor bizi iş bezdiremez ama bu bezderdi AİRPORT HABERE ÇETİN BEYE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ PERSONELİN SESİ OLUYOR İŞCİ DOSTU

İŞ YERLERİNDE TORPİL: ÇALIŞANLARIN BORÇLANDIRILMASI.





Torpil, genellikle bir kişinin herhangi bir alanda veya sistemde avantaj sağlamak amacıyla, yetkili ya da etkili bir kişiden aldığı destek veya referans olarak tanımlanır. Türkiye'de torpil, kamu ve özel sektörde işe alım süreçlerinde sıkça gündeme gelen bir konu olup, çeşitli eleştirilerle karşılaşmaktadır. Başka bir deyişle Torpil, bir kişinin başka bir kişiye iş bulmasında, görevde yükselmesinde, tayin ve terfi konularında sağladığı avantajdır ve bu durum genellikle bir borçlanma ilişkisi yaratır. Yani, torpille işe giren kişi, bu desteği sağlayan kişiye karşı bir nevi yükümlülük hisseder. Tabii ki bu yükümlülüğü hissetmeyenler de vardır. Bu şekilde, sağlanan menfaat ve kazancın helal olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunsa da torpilin kamu oyunca etik ve sosyal açıdan benimsenmeyen, tartışmalı bir konu olduğu açık. Torpilin varlığı, adalet ve eşitlik arayışının önünde bir engel olarak görülmekte olduğu kabulü zorunlu olan bir gerçek.   

Bazı manevi borçlar var ki ödenmekle bitmiyor. Hadislerde söylenen İslam’a göre ödenmesi gereken türden borç değil bunlar. Zira başkalarının hakları çiğnenerek elde edilen imkanların hak etmeyen şahıslara sunulması sureti ile oluşan bir alacağa karşı aynı yöntemle yapılan bir ödemedir bu. Onlar birbirine bu borcu öderken, birileri daha ezilir arada.  Yapılan ve zincirleme uzayan bu ödemeler usulsüz çirkin bir iyiliğin karşılığıdır kısacası.

Ne tuhaf değil mi? Sanki bazı işyerlerinde yaşanan çirkinlikleri özetliyor bu paragraf. Hani bazı insanlar var iş yerlerinde. Yöneticisini her halükârda müdafaa eden, ona toz kondurmayan ve her türlü uygulamasının doğru olduğunu cansiperane savunan. Bakarsanız bu insanın gerekli şartlara haiz olmamasına rağmen söz sahibi yönetici tarafından işe alındığını, terfiinin sağlandığını vb. görebilmeniz olası. Ve yapacağı, yetkiliden gördüğü iyiliğin karşılığından kaynaklanan manevi borcun ödenmesinden öte değil. Tabii ki bu ödeme esnasındaki fedakâr davranışları da karşılıksız kalmayacaktır. Netice bitmez tükenmez bir borç, alacak ilişkisi ve de bu alacakların tesisi ve borçların ödenmesi esnasında ezilen, hakları yenen diğer insanlar.

Torpil Genel Bir Sorun: Malum, Torpil, tüm ülkelerde sıklıkla tartışılan bir kavramdır ve çoğu zaman liyakat eksikliği ile ilişkilendirilir. Yazılara yansıyan görüşlere göre torpil, toplumun hayat felsefesini etkileyen bir unsur haline gelmiştir. Bu konuda yazılar, torpilin kamu sektöründen özel sektöre uzanan etkilerini ve bunun getirdiği adaletsizlikleri ele almakta. Evet, zannetmeyin ki torpil yalnız devlet sektöründe yaşanan bir olgu. Özel sektörde de bunun yaşanmış birçok örneği var. Yaşayanlar bilir. Bu ara Amerika’daki örneklerinden bazıları bizim basınımızda yer alıyor. Benim bile bu konuda özel sektör cenahında tecrübelerim var..

Evet bu başlık, basit bir eylem olan şeker erimesi üzerinden daha derin anlamlara gönderme yapıyor. Aslında, bir nesnenin (çay kaşığı) belirli bir işlevi yerine getirmesinin, o işlev için gerekli olan koşulların ortadan kalkmasıyla sona erip ermediği sorusunu, felsefe ve mantık alanında bile tartışılan bir konu.

Çaydaki şekerin erimesiyle çay kaşığının fonksiyonu sona erer mi? Bu soru, ilk bakışta basit gibi görünse de başka açılardan değişik anlamlar taşıyor. Bir nesnenin işlevi, sadece fiziksel özelliklerine mi bağlıdır, yoksa o nesnenin

Kullanıldığı bağlama göre mi değişir? Bu konuyu uzatmaya sizce gerek var mı? Yazı başlığı meramı anlatmak için yeterli mi? Değil mi? Olmaz ya, çay kaşığı da konuşabilse ve yazının başındaki görselde Pinokyo’nun ifade ettiği edildiği üzere “Bu adam amma da çok çay içiyor, çekip gitse de şu çay karıştırma işinden kurtulsam” der mi



ON GÜN İÇİN CEO SİZ OLUN: BU KONUDA (YZ) GEMİNİ’YE YÖNELTTİĞİM SUAL: Ekteki resimde yer alan anlatımı hiç duydunuz mu? Örnek alınabilecek güzel bir uygulama. 5-6 sene önceki notlarımda mevcuttu. Afrika'da böyle bir yöntem uygulanması bana çok enteresan gelmişti. Güzel değil mi?  Merkezin adını notlarıma hatalı yazmışım. Afrika’ nın hangi ülkesinin, hangi Havayolunun uygulaması? Bulabilir misiniz.?

GEMİNİNİN CEVABI: Resimde anlatılan uygulama oldukça ilginç ve dikkat çekici. Afrika'da bir havayolunun kuruluş aşamasında deneyimli personel istihdam etmek için uyguladığı bu yöntem hem yaratıcı hem de etkili bir yaklaşım gibi görünüyor.

Uygulamanın Özeti: Havayolu şirketi, deneyimli personel istihdam etmek için ilginç bir yöntem uygulamış. Adaylara, 10 gün boyunca şirketin CEO'su olma ve kalıcı kararlar alma fırsatı sunulmuş. Adaylardan, şirketi daha iyi bir noktaya taşımak için "yaratıcı çözümler" sunmaları istenmiş. Başarılı adaylar, şirkette yönetici veya eğitim sorumlusu olarak işe alınmış. Adayların önerileri, havayolunun yönetmeliklerinde yer bulmuş ve uygulanmaya başlanmış.

Değerlendirme: Bu uygulama, adayların hem deneyimlerini hem de yaratıcılıklarını ortaya koymalarını sağlamış. Şirket, gerçek potansiyeli olan ve yenilikçi fikirler üretebilen personeli seçme fırsatı bulmuş. Adayların önerilerinin yönetmeliklere dahil edilmesi, şirketin çalışanların fikirlerine değer verdiğini gösteriyor.

Afrika'daki Havayolu Şirketi: Resimde belirtildiği gibi, uygulama Afrika Botsvana merkezli bir havayoluna ait olmalı. Bu bilgiler doğrultusunda, araştırmalarım sonucunda, Botsvana'nın ulusal havayolu şirketi olan "Air Botswana" olduğu karinesine ulaşılmıştır.

Air Botswana: Botswana'nın ulusal havayolu şirketi. Merkezi, ülkenin başkenti Gaborone'de bulunmaktadır. Bu uygulamanın Air Botswana tarafından yapılıp yapılmadığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmasam da karine ile bulabildiğim sonuç bu.



Sivil Havacılık sektörümüzde kaç kuruluş mevcut.  İnternet de kesin bir bilgi bulamadım. Hayli fazla olduğu malum. Sektör çalışanları şimdi bir etraflarına bakın ltf.. Acaba kendi çalıştığınız şirkette veya yakınınızda olanların tepelerinde görev yapan egoist yöneticiler var mı? Cevabınız “Hayır bizde yok” olursa sizler adına sevineceğim.

Bir şirketin tepe yöneticisi, organizasyonun kaderini belirleyen en kritik figürlerden biri. Ancak, bu kritik konum, bazen ego tuzağına düşerek liderlik mefhumunu zehirleyebiliyor.

Bu Tür Yöneticiler, Başkalarının Görüşlerine Kapalıdırlar: Kendi doğrularının tartışılmaz olduğuna inanırlar ve eleştiriye tahammül edemezler. Kendilerini Öne Çıkarmaya Odaklıdırlar Başarıyı kendilerine mal etme alışkanlığındadır. Kendilerine Her Zaman “Evet Efendim” Denmesini İster ve Beklerler.: Kendilerine itaat eden bir ekip yaratmaya çalışırlar, böylece hiçbir karşıt görüşe maruz kalmazlar. Çalışanları Yıpratırlar: Aşırı baskıcı tutumları, yetenekli çalışanların motivasyonunu düşürür ve şirket içi kültürü olumsuz etkiler.

Şirketlere Verdiği Zararlar: Egoist tepe yöneticileri, organizasyon içinde güvenin zedelenmesine yol açar. Çalışanlar kendilerini değersiz hisseder Kuruluşta inovasyon ve yaratıcılık körelir. Şirketin vizyonu daralır, çünkü karar mekanizmaları sağlıklı işlemez. Zamanla, yetenekli personelin şirketten ayrılmasına ve rekabet gücünün azalmasına neden olurlar.

Ego tuzağına düşmüş bir tepe yönetici, zamanla şirketin en büyük engeli haline gelecektir. Zira gerçek liderlik ancak gücün ve yetkinin paylaşılmasıyla mümkündür. Organizasyonların sürdürülebilir başarısı, egodan arınmış liderlerin varlığına bağlı.

İŞ YERLERİNDE TORPİL: ÇALIŞANLARIN BORÇLANDIRILMASI.

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

C utemli hocam ~ 8 gün önce
Mobing yetmedi şantaj yetmedi tehdit yetmedi şimdi de kayıp eşyaya kadar gittiler bu c ekibi postabaşıları c ekibi şefi uyuyor mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utemli ~ 8 gün önce
TGS utem birimi rezil olmuş özelikle c ekibi postabaşıları ve bazı sorumlu işçiler arasındaki gruplaşma gıcıklık yapıp personelin devam primini bile kestiriyorlar ortalıkta dolaşan diğer bilgi ise bazı personeller uçakta bulunan bazı kayıp eşyaları postabaşı ve sorumlu işçiler götürüyor özelikle c ekibi bu konuda geçmiş örnekleri çok ve hâlen devam ediyor artık bir çözüm bulun bunu dile getiren bir kaç personeli mobinge maruz bırakıp işten çıkarmaya kadar gitti hakan poyraz uyuyor mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçak temizlik ist ~ 8 gün önce
Bende koordinasyondan kibarca kovuldum kimse ilgilenmedi dinlemediler bile koordinasyon şefi camda ceviz kurutuyordu personel getirmiş heralde çok zoruma gitti sonrada işi bıraktım aslında birakmiyacaktim soğudum işten işlerine gelen personele yardımcı oluyorlar HAKKİMİ HELAL ETMİYORUM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utem ist ~ 8 gün önce
Ben de helal etmiyorum çok hakkımı yedi sırf egosu uğruna sorumlu isci ünvanı verdirmedi ben buradayken o birşey olamaz demiş Inşallah sen de bir şey olamazsın oturdugun koltuğun hakkını veremiyorsun bu kafayla birde müdür olmak istiyorsun bu yönetim sana müdürlük vermez kadı bey fuçu bey her şeyi biliyor
Uçak temizlik ~ 9 gün önce
Uçak temizlik birimine ne oluyor ciddi bir Şekilde yönetim eksikligi var kordinasyon sefligi ne iş yapıyor herkes şikayetci bu birimden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçak temizlik f güün ~ 9 gün önce
Bu uçak temizlik birimine ne oluyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utemli hoca ~ 9 gün önce
Yazık bu kadar işçinin emeğini çalmak yeter artık sırf torpilli c ekibi postabaşılra karşı dürüstce cevap verdi diye arkadaşlarımız işinden oldu neymiş postabaşı torpilli bıktık şimdi aynı mobing bana yapılıyor çok büyük olaylar olacak bolat bey tatlı uykusundan uyansın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yakışmıyor. ~ 10 gün önce
Çetin Bey Ne zamandan beridir ki Ahmet Bolat’ı köşenize misafir etmiyorsunuz yorumcu sayınız düşmeğe başladı. Okur sayınızın da bundan etkilenmemesi imkânsız. Köşe de yer verdiğiniz konular tabii ki kötü değil. Ancak çalışanların ilgisini çekmiyor. Bizleri yeterince tanımış olmanız lazım. Bunu size değişik kimseler, yazdı ve söyledi. Ya siteden sağladığınız geliri kaybetmemek (geçim kaygısı) veya sitenizin bir yazarının yaşadıklarının korkusundan bir türlü eski Çetin olamıyorsunuz. Bu durum size yakışmıyor. Bunu yapamayacaksanız size yakışacağını düşündüğümüz ikinci hareketi yapın ve Airporthaber ‘den ayrılıp bu işi bırakın. Kendinizi lekelemeyin. Pasif olmak, sessiz kalmak size yakışmıyor.24 Şubat 2025 tarihli yazınızda bizlere anlattığınız Çetin Özbey’e benzemiyorsunuz. Kusuruma bakmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YAKIŞMIYOR ~ 10 gün önce
(Çetin Özbey) bugün haftanın 5. Günü. Ve de saat 22.40 Kalan iki günde (hafta sonunda) siteye girecek okur sayısı yok denecek kadar az olacaktır. Bugün’ e kadar hep böyle oldu. Tabii ki şahsımla ilgili yorumunuzu cevaplayacağım. Bundan kaçmam ve yorumunuzu yok farz etmem mümkün değil. Kaldı ki, yorumunuzda hatalı ifadeler bulunması yanında tabii ki doğrular da var. Ancak, müsaadelerinizle bu yorumunuzu 17.Mart 2025 tarihli yazımı tıklayacak tüm takipçilerimce okunabilmesi amacı ile, yazışmalarımızın daha uzun bir süre ekranda kalabileceği bir süreç için cevaplamak isterim. Sizin için fark eder mi?
SN. OKURLARA... ~ 10 gün önce
BU GÜNE KADAR GELEN YORUMLARI MAAZERETİM NEDENİ İLE CEVAPLAYAMADIĞIM İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utem s.işci ~ 10 gün önce
Bizlerde bıktık adam kayırma torpilcilik ego tavan yapmış vaziyette postabasları bile kendini şef sanıyor uçak temizlik birimi çekilmez hale geldi yönetim eksikliği fazlasıyla var koordinasyon şefini kimse istemiyor herkesi odadan kovup dalga geçiyormus tüm personel bıktı torpilcilik diyince utem akla gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hoca ~ 9 gün önce
Kardeş c ekibi postabaşı sırf torpilli diye işten attılar işçileri çocuk intihara kadar gitti şantaj tehdit herşey var utemde
Tgs utem omis ~ 11 gün önce
İstasyon başmüdürümüzden kordinasyon Şefligine acil el atmasını istiyoruz Bir Kordinasyon şefi 2010 yılından beri o koltukta oturuyorsa 15 senedir şeflik yapmaya çalışıyor ise nasıl müdür olamadı burdan anlamaları gerek? demekki bu şahısta problem oldugu gösteriyor Çöp Aracı şoförü Süren müdür oldu bu kişi müdür olamadı allahın selamını bile çıkarı olan kişiye veriyor bizi iş bezdiremez ama bu bezderdi AİRPORT HABERE ÇETİN BEYE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ PERSONELİN SESİ OLUYOR İŞCİ DOSTU

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000