- On yıllardır başta ekolojilerini ve karşılaştıkları tehditleri anlamak için Küçük Orman Kartalı başta olmak üzere birçok göçmen kuşu uydu vericileri ile izleyen Dünya Yırtıcı Kuşlar Çalışma Grubu başkanı Prof. Bernd-U. Meyburg; “Bugüne kadar izlediğimiz Küçük orman kartalları arasından dört tanesinin Samandağ bölgesinde, dört tanesinin İç Anadolu bölgesinde, iki tanesinin ise Trakya bölgesinde büyük ihtimal ile yasa dışı olarak avlandıkları için veri iletimi kesildi ve kuşları kaybettik. 2012 ve 2013 yıllarında uydu vericisi ile izlediğimiz 5 küçük orman kartalından bir tanesi göçü sırasında Samandağ’da avcılar tarafından vuruldu ve Türkiye’deki meslektaşlarımız olay yerine giderek kuşun öldürüldüğünü tespit ettiler. Bir diğer kuş ise İç Anadolu bölgesinde sinyal göndermeyi kesti. Her ne kadar kuşa ve vericiye ulaşamasak da onun da yasa dışı avcılığın kurbanı olduğunu düşünüyoruz. Bu 2 sene içerisinde izlediğimiz kuşların %40’nın Türkiye’de göçü sırasında vurulduğu ve göç eden tüm popülasyon için de yasadışı avlanmaları tehlikesinin oldukça yüksek olduğu anlamına geliyor” dedi.
Herkese Bilim ve Teknoloji – Göçmen Kuşların Tehlikeli Yolculukları
Geçen hafta Eski SHGM Gn Md Yrd., Topkapı Üniv. MYO Hav. Böl.Bşk. Ümit Çendek, ICAO belgelerine dayanan bir araştırmadan bahsetmişti kısaca.
Onun peşi sıra, Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, bu sefer daha kapsamlı uyarılarda bulundu;
“Bu ülkede, devlette hiç mi liyakatli havacılık uzmanı kalmadı? Neden uyarı görevlerini yapmıyorlar? Kuş çarpması sonucu olabilecek emniyetsizliğin sorumlusu kim veya kimler olacak? Kazalara davetiye çıkarıyorsunuz” dedi.
Tüm ısrarlı uyarılara rağmen, dünyada örneği görülmemiş şekilde Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin kırılarak üzerine hastane yapıldığını hatırlatan Erdağı;
“Bu uygulama uluslararası kurallara açıkça aykırıydı. Şimdi de aynı havalimanına binlerce ağaç dikerek millet bahçesi yapıyorsunuz. Oysaki ülkemiz ve havalimanlarımız kuş göç yolları üzerinde. Türk hava sahasında sık sık kuş çarpma vakaları yaşanıyor.
Bu nedenle yapacağınız bu ağaçlandırma ve millet bahçesi projesi sonucunda başta AHL olmak üzere mevcut havalimanlarında ve İstanbul hava sahasında kuş çarpma vakaları daha da artacağı için emniyetsizlik yaratıyorsunuz” diye konuştu.
Erdağı, şöyle devam etti:
"Havacılık sektöründe çalışan yönetici ve uzman arkadaşlar, Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) DOC 9137- Part 3’teki kuşla mücadele bölümünü inceleyip hava limanlarında bağ bahçe hatta gereğinden fazla yeşillendirilmiş saha olmayacağını ilgili makamlara anlatınız.
AHL’deki emniyetsizlikten hepiniz sorumlusunuz.”
Kazalara Davetiye – Yusuf Demir
“ICAO DOC 9137- Part 3″ün Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan çevirisinde aynen şu ifadeler kullanılıyor:
“Havaalanlarında kuş sürüsü türlerinin konmak/tünemek için kullanabilecekleri yoğun saklanma alanları oluşturulmamalıdır.
Kuşları çekici özelliklerini/unsurlarını azaltmak için havalimanlarının çevresindeki uygun olmayan arazi kullanımı oluşturulmasına izin verilmemesini sağlamak için ön planlama yapılması gerekmektedir.”
HAVAALANLARINDA YABANİ HAYVAN KONTROLÜ VE AZALTIMI
“Airport Services Manual (Doc 9137), Part 3 Wildlife Control and Reduction"
Bölüm-2
ULUSAL BİR KOMİTENİN OLUŞTURULMASI
2.1 Annex 14, Cilt I gereğince, herhangi bir havaalanında veya çevresinde, yabani hayvan çarpması tehlikesinin, yetkili bir personel tarafından, diğer unsurların arasında, ulusal prosedürler geliştirilmesi ve yaban hayatı tehlikelerinin sürekli olarak değerlendirilmesi yoluyla incelenmesi gerekmektedir.
Ulusal bir komitenin oluşturulması, söz konusu görevin yerine getirilmesi için idealdir.
Buraya kadar bilimsel veri ve bulgularla karar alıp tavsiyelerde bulunan ICAO ve şimdi de bizde yapılanlar ya da yapılmayanlar;
Bir gazete haberi;
“Yüksek hızlı tren kuşların göç yolları üzerinde ve toplu ölümlere neden oluyor."
TCDD, kuşların “zamanla yolunu değiştireceğini” iddia etse de Doğa Derneği,
“Kuşlar yollarını önlerine tren çıktı diye değiştiremezler” diyor.
TCDD olayla ilgili yaptığı resmi açıklamada, Ankara- Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan YHT'nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını belirtti:
“Bu artık azalmaya başladı. Çünkü kuşlar da YHT'ye alıştı ve göç yollarını değiştirmeye başladılar. Ancak zaman zaman göç eden kuş sürüleri YHT'ye çarpıyor.
Kuş sürüsü yüzünden YHT hızını düşürmeyecek, 250 kilometre hızla seferlerine devam edecek.
Zaman içerisinde kuşlar YHT'ye alışıp göç yollarını tamamen değiştirecektir."
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuslar-yollarini-onlerine-tren-cikti-diye-degistiremez_114095.html
Yeni Havalimanının inşaatının yapılacağı bölge ilk açıklandığında havacılık ve çevre uzmanları ciddi uyarılarda bulunmuşlardı.
Çevre uzmanları, havalimanı inşaatının kuşların göç güzergahında yer aldığını belirterek, “dünyanın en yoğun göç yollarından biri olan İstanbul üzerinden göç eden kuşlar için küresel kıyım anlamına geliyor” demişti.
Çevreciler özellikle havalimanının, küçük orman kartallarının dünyadaki nüfuslarının yüzde 90'ının geçiş yolu olduğunu ve projenin küçük orman kartalı neslini tehdit ettiğini belirtmişti.
Limak Holding ise sinyaller yoluyla kuşların göç rotalarını değiştirileceğini ve kuşları eğiterek farklı alanlara yönlendireceklerini açıkladı.
IST havalimanı açılış törenini naklen anlatan CNN Türk haber spikeri Hakan Çelik’in yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu. Çelik konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Kuşlara demeliyiz ki siz bin yıldır buradan uçuyorsunuz artık uçmayın arkadaşlar çünkü burada uçaklar uçacak ve kuşların da bunu kavramaları gerekir."
https://www.youtube.com/watch?v=toBfXwo4uPM
https://www.miyhav.com/haberler/kuslara-demeliyiz-ki-siz-artik-buradan-ucmayin
I realized that If I had to choose, I would rather have birds than airplanes.
Charles Lindbergh (1902 - 1974), Ölümünden önce yaptığı bir söyleşiden, 1974.
Fark ettim ki, seçmem gerekirse, uçaklar yerine kuşları tercih ederdim.
“Kuş beyinli” terimini her aklınıza gelişte ya da herkese karşı lütfen kullanmayın arkadaşlar, çünkü bu kuşlar hiç de beyinsiz değiller.!
Yorumlar