Değerli okurlarım, geçen hafta THY-Sunexpress Havayolları ve THY Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Kılıç üçgenindeki THY İnsan Kaynakları Prosedürü’ne aykırı gerçekleşen işlemi kanıtları ile sizlerle paylaşmıştım. İşte bu köşe yazıma Sayın Coşkun Kılıç bir cevap yazısı gönderdi. Evlere şenlik bu açıklamayı aynen yayınlıyorum. Sonra bizim de sözümüz olacak elbette.
“Ali Bey,
Ortaklığımızın İnsan Kaynakları Başka İş ve Hizmet yasağı prosedürünün 6.15.1 maddesi; "Personel, Ortaklığın faaliyet konusuna giren hiçbir ticari şirkette herhangi bir sıfatla görev alamaz. Anonim Şirketler hariç Ortaklığın faaliyet konusuna giren hiçbir ticari şirkete ortak/hissedar olamaz. Personelin burada belirtilen görev ve ortaklılarda yer alan eşi ve çocuklarının bu durumlarını söz konusu görev ve hissedarlığın başlamasından itibaren bir hafta içinde yazılı olarak Ortaklığa bildirmesi zorunludur." hükmünü amirdir.
Diğer taraftan 6.15.2 maddesi; Personel, yukarıda yer alan kısıtlamalar dışında olmak kaydıyla, görevini aksatmamak, Ortaklığın ismini, üniformasını ve imkanlarını kullanmamak, Ortaklıkla mal ve hizmet alım satımını kapsamamak, ayrıca kanuna ve ahlaka aykırı olmamak ve Ortaklık itibarını zedelememek koşuluyla, ortaklıklara hissedar olabilir." hükmünü içermektedir.
Bu doğrultuda yazınızda ifade ettiğiniz şekilde Ortaklığımız kural ve uygulamalarına aykırı bir durum söz konusu olmayıp yazınız gerçeğe aykırı beyanlar içermektedir. Böyle bir iddia size ulaştığında bunu teyit edecek doküman veya bilgilere ulaşarak bunu yayınlamak, nezaketen de olsa böyle bir iddianın doğruluğuna ilişkin olarak tarafımdan teyit almaya çalışmak yerine doğrudan sansasyon yaratma, daha fazla tiraj sağlama gibi öznel amaçları güden yayın yapmanıza bir anlam veremediğimi belirtmek isterim.
Demokratik ve özgür bir hukuk devletinde kişilerin eleştirme özgürlüğünün öneminin bilincinde olmakla beraber; söz konusu isnat ve beyanlar eleştiri niteliğinde olmayıp kişilik haklarını ihlal edici niteliktedir. Yazınızda iki farklı olay birbiriyle bağlantılıymış gibi gösterilerek haksız ve hukuka aykırı olarak okuyucu gözünde düşünsel aynılık izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır. Yazınız da belirttiğiniz iddialara ilişkin olarak kamusal yararın varlığından da bahsetmek mümkün gözükmemektedir. Gerçeğe uygun olmayan uydurma haberlerin isnat ve beyanlarının kamu yararı altında hukuki korumadan mahrum olacağı aşikardır.
Sunekspres ile ilgili tasarruflar ise şahsi ve kişisel çıkardan uzak şirketin ihtiyacı doğrultusunda bu kişinin gerek kişisel liyakatı gerekse havacılık tecrübesi dikkate alınarak yapılan tasarruflardır. Kaldı ki yazınız sonrasında ilgili kişi maalesef Sunekspressten istifa ederek ayrılmıştır. Bu durumun kime ne kazandırdığını merak ediyorum.
Görevimi ifa ederken bu güne kadar gösterdiğim işimin gerektirdiği dikkat ve özeni, profesyonelliğimi ve şahsımı zan altında bırakan, kişilik haklarımı ihlal eden gerçeğe aykırı, temelsiz ve mesnetsiz açıklamalardan kaçınmanızı rica ederim. Cevap hakkına saygı gereği bu açıklamalarımı aynen köşenizde yayınlamanızı talep eder ve kişilik haklarımın ihlal edilmesi nedeniyle her türlü hakkımın saklı olduğunu bildiririm.
Coşkun Kılıç
Turkish Airlines”
Bir genel müdür yardımcısının, İnsan Kaynakları Prosedürü maddelerinden kendini ilgilendirmeyen bölümlerinin arkasına sığınmasını gülerek okudum. Türk Hava Yolları gibi bir kurumun genel müdür yardımcılığı gibi bir makama yükselmiş, sonra Sunexpress gibi bir havayolu şirketinin başına yönetim kurulu başkanı olmuşsunuz ama çalışanlarla ilgili prosedürleri kavrayamamışsınız.
Sayın Coşkun Kılıç, o bahsettiğiniz maddeler sizi kapsamıyor bilmenizi isterim. Keza o maddeler sizi kapsamış olsa idi “6.15.3 bendinde açıkça yazan müdür ve üzeri unvan ile görev yapan personel mesai saatleri dışında herhangi bir işte çalışamaz, kendi nam ve hesabına iş yapamaz” maddesinin bu kurallar arasında yer alması mümkün olmazdı.
Sayın Coşkun Kılıç, köşe yazımızda Sunexpress Havayolları’nda işe girmesine aracılık ettiğiniz kişinin liyakatının tam olduğunu açıklamanızda belirtmişsiniz.
Türkiye’de o kadar liyakatlı işsiz var iken ortağınız olan bir bayanın yönetim kurulu başkanlığını yaptığınız bir şirkete işe sokmanız sizin liyaktınızı da tartışmaya açacaktır.
Liyakatlı dediğiniz kişi THY gibi dünya markası bir şirketin kapısını çarpıp özel sektöre geçmiş, daha sonra bu şirketlerin hiçbirinde dikiş tutturamamıştır. Liyakatından şüphe etmediğiniz o kişi neden sürekli iş değiştirmektedir?
Ben öncelikle yönetim kurulu başkanlığını yaptığınız şirketin ismini doğru yazmayı öğrenmenizi daha sonra liyakat tartışmasına başlamanızda fayda görüyorum.
İyi haftalar dileğiyle… Yorumu değerli okurlara bırakıyorum.
Yorumlar Tüm Yorumlar (17)