07 Mart 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Rasgele de olsa takip etmeye çalışıyorum yazılarınızı ama gerçekten AIM personeli ile ilgili hiçbir konuya değinmeyişiniz altındaki gerçeği merak etmeden de duramıyorum..Seyrüsefer içerisinde görmekten rahatsız olan kişilerden birisi de sizsiniz sanırım..Kusura bakmayın ama bizlerde bu zihniyetten rahatsızız..IFPS , ICAO,eurocontrol,CFMU ...gibi yerlerde bizlerle ilgili bahsedilirken kendi ülkemizde karşı zihniyeti görünce yazık demeden kendimi alamıyorum..Hepimiz kalifiye elemanlarız özellikle son zamanlarda dahil olan arkadaşlarla emin adımlarla size ve sizin gibilere inat ilerliyoruz.İngilizceyse ingilizce eğer bilgiyse bilgi kalite is kaliteyle dimdik sizlerin karşınızdayız!!!
  • sayın hocam dhmi bu zihniyetle yönetildiği ve seyrüsefer ile diğer birimler ayrılmadığı sürece hayatta yakalayamayız..ne günü nede medeniyeti..memur zihniyeti bu güzelim mesleği ne hallere getirdi
  • Servet Bey, beni zor durumda bırakıyorsunuz. Günlük haberelere editörlerce kabul edilen yorumları okuduktaqn sonra sizin yazılarınızı okumak her seferinde kendi kendime ben neredeyim diye soruyorum. Yazılarınızı yüzlerce sivil hava alanına, binlerce 2-8 kişilik uçaklara, deniz kıyısındaki kentlerimize tarifeli deniz uçağı seferleri başladığı zamanlara saklasanız iyi olur. Yaşayan şirketlerinin sayısı batan şirketlerinden çok daha az olan, sivil havacılığı 5-6 şirket sanan, sivil havacılıkla ilgili pek çok yönetmeliği Cumhuriyet'in 85 yılında çıkaramamış (deniz uçakları, Çok hafif jet, göllere, barajlara, ırmaklara iniş/kalkış gibi) bir sivil havacılık.
  • Servet hocam, şu an bir çok MRO da yabancı teknisyenler kiralanıp çalışıtırılıyor. Dünyanın parasını alıyorlar otel ve uçaklarıda ayrıca bu masraflara yediriliyor.Türkiyede CS sayısı yeterli değil lisanslı teknisyen sayısıda oyle. Okulu bitiren adamın 4 senesi okulda, 2,3 senesi okul sonrası modul, tip vs sınavlarında, 1 senede askerlikde geçse tam bir teknisyen 8-9 yıldan önce yetişemiyor. Bu durumda okuldaki 4 sene kayıp ve sistem okul mezunlarına enayi muamelesi yapıyor. Okumasam 5-6 sende CS olacağım.Bugün bu durumda olan eğitim sistemi nasıl 2026'yı görecek???
  • Avrupdaki okuldan mezun olan teknisyen yetkisiyle mezun oluyor, bizdeki tekrardan tip sınavına, lisans sınavına, modül sınavına giriyorda giriyor.Mezun olanlara lisans vermeyen eğitim kurumunu kim niye icat ediyorsa, yeni nesil profesyonelleri de o icatcılar şekillendirecek. Kaleminize sağlık.
  • Gönülden , yakalarız demek isterdim saygıdeğer hocam.Okadar isterdimki geleceğimin aydınlık olmasını , ne olacağımı değil de ne yapabileceğimi seçmek .Hayallerle yaşamak değil , gerçekler de başarılı olmak isterdim.Bu kadar yanlış uygulamaları görmemize rağmen genede bitip tükenmeyen umutlarımız var şükür.Mevcut yüksekokullar geliştirilmeye çalışılmadan , açıldıkça açılan yeni okulları görüyoruz sanki yazılmaya başlayıp olmadı denilip buruşturulup atılan kağıt gibiyiz.Bu kadar zor olmamalı bir şeyleri sisteme sokmak , bu kadar zaman almamalı bir şeylerin farkına varmak.Bir çok soruyu beraberinde getiriyor bu duyarsızlıklar , bu anlaşmazlıklar.Bizmi kafa yormalıyız bunlara , derslerimize mi bakalım bunlara mı ? Soyhan Önder KOU SHYO İşletm
  • shgm bu aise artik dur demeli cunku bicak kemige dayanmak uzere. Alin size atlas ve onur yine yabanci pilot pesinde. Avuclarini yalarlar diyenler nerede?Lisans elde daha ne kadar is arayacagiz ulkemizde? Bu atlasin http://www.flightglobal.com/jobs/job/airbus-320321-captains-and-first-officers-turkey-1401088343.htm buda onur http://www.flightglobal.com/jobs/browse/flight--onurair-200001960.htm
  • korede 18 gun ucus 12 gun ulkenize gonderirler vede ucretler cok iyidir,oyle bavul elde dolasmak bizlere mahsus dunyada kac airline kaldiki ayda 16 mesai gunu yapan,, biraz ciddiyet lutfen,,bu bilgileri brokerlarin pilot aramadaki sartlarindan bulabilirsiniz,ayrica alimlarda yazdiginiz sartlarda kim gider ?abartmadan yazin lutfen,dunyada en agir elemeyi cathay pasific yapiyor o bile yazdiklarinizin yaninda cok hafif kalir hoscakalin
  • ELİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEKLE DURUMU GAYET İYİ AÇIKLAMIŞSINIZ......SANIRIM BUNDAN BÖYLE BENİM YORUMLARIMIDA YAYINLAMAYA BAŞLARSINIZ...KÜSLÜK BİTTİ DEĞİLMİ?
  • Koreliler kendi insanına korkunç derecede bağlıdır ve asla birbirlerini ezdirmezler onlar tek vücutdur zira gelenekleri böyle ve aşırı milliyetciler devletim benzine fazla para vermesin diye herkes bisiklet,mobillet kullanır kendimizi korelilerle karşılaştırmayalım biz ve başımızdakiler onlar kadar olamayız,türkiyede yapılan bu muameleler korede yapılmış olsaydı iç savaş çıkardı :)

NGAP - Havacılığın Gelecek Nesil Profesyonelleri

Öngörüler insanı korkutuyor.

Personel ihtiyacı YüzBin lerle ifade ediliyor gelecek 10-20 seneler için.

ICAO genel sekreteri Bay Raymond Benjamin’in 24-25 Jaziran 2010 senesinde İstanbul’da yapılan ECAC Havacılık Eğitim Konferansı’nda ortaya koyduğu birkaç önemli maddeyi hatırlayalım.

1- NGAP Task Force şu üçlüyü hedefledi;

a) Yetenek bazlı eğitimi tanıtmak ve geliştirmek,

b) Tüm dünyadaki eğitimleri uyumlu hale getirmek.

c) Endüstriye çekici gelecek yol ve yöntemleri bulmak.

2- Mart 2010 senesindeki NGAP Sempozyumunda tartışılan konulardan;

a) Modern eğitim teknolojilerinin kullanılmasına imkân sağlayacak hukuki düzenlemelerin altyapısını hazırlamak,

b) Artmakta olan çok gelişmiş teknolojilerin yeni yöntemler ile ihtiyaca cevap verecek şekilde eğitime uyarlanmasını sağlamak,

c) Üniversite eğitim programlarının güncellenmesi ve NGAP (Task Force) Görev Gücü tavsiyeleri doğrultusunda yapılanması.

3- Personel Yetkilendirme çerçevesinde

a) Eğitim önceliğinin Pilot ve Teknisyenlere ve devamında Hava Trafik Kontrolörleri ve Uçuş İşletme Uzmanlarının da eğitime dahil edilmesine,

b) Eğitimdeki uyumun küreselleşmesi için ICAO’nun bu seferberlikte öncülük etmesinin,

c) Bir sonraki neslin şu an içinde bulunduğumuz şart ve değerler manzumesi içerisinde olmayacaklarının vurgulanması.

4- Temel sosyal konuların iş dünyasını, değerlerimizi ve kişisel anlayışımızı değiştirmekte olduğunu artık görmeliyiz.

5- Zaman değişiyor, bizde uyum göstermeliyiz.

20100624 25 Istanbul ECAC Aviation Training Conf.

Görülüyor ki artık havacılıkta eğitim, “competency-based training” yetenek temelli eğitim sisteminde yapılacak.

Bizler şirkete personel seçer ve yetiştirirken, yetenekli olanlar arasından seçmeye özen gösterir, geri kalan açıkları de kapatmak için daha başka kıstas yaratır ve öylece kadroyu doldururduk. Yanlış olduğunu bile bile.

Çünkü ATCo seçiminin nasıl zorlu ve zorunlu olduğunu yaşayarak öğrenmiş bir nesiliz.

İlk defa 1990 senesinde LH-THY Joint Venture şirketi SunExpress için pilot seçiminde DLR sınavı yapıldığında kimse etkilenmemişti.

Frankfurt’un güneyinde bulunan Seeheim sanki ayrı bir dünya. Havacılık soluduğunuz ve içinize havacılık doldurduğunuz bir yerleşke. Bu dünya, Almanların işe ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi.

Şimdi küresel uyum, bizleri tıpkı Hava Trafik Kontrolörü seçer gibi tüm bölümlere de aynı “yetenek” kıstası ile seçilmesini ve eğitilmesini şart koşacak.

Mart 2010 sempozyumuna, 71 ülke, 17 kuruluş, toplam 403 kişi, ki bunların 80 den fazlası yeni nesil öğrenci idiler, katıldı ve sempozyum 58 bildiri ile tamamlandı.

www.icao.int/ngap.

Bunu anlamak için 2010 NGAP Symposium 'a IATA tarafından hazırlanan sayılara bir göz atalım.

Aircraft demand
2018
2026
Total Aircraft
17,650
2,000
Additional Aircraft
12,355
21,000
Pilot and Training demand
2018
2026
Total pilots needed to fly new aircraft
193,100
350,200
New pilots for additional aircraft
135,000
227,500
New pilots needed to fill the fluctuation and retirement gap
72,600
125,400
Total new pilots (additional aircraft and fluctuation) needing ab-initio training
207,600
352,900
Total new pilots needing transition training on replacement aircraft
57,930
122,700
Maintenance demand
2018
2026
Total mechanics needed for additional aircraft
247,100
420,000
Total mechanics including fluctuation nd retirement
405,000
739,000

       http://www.icao.int/icao/en/jr/2009/6406_en.pdf

Mart 2010 sempozyumunu Ağustos 2010 APIRG/17 toplantısı takip etti.

AFI PLANNING AND IMPLEMENTATION REGIONAL GROUP SEVENTEENTH MEETING (APIRG/17)

(Burkina Faso, 2 to 6 August 2010)

Alınan kararlar, Annex-1 için ciddi değişikliğe gidileceğinin işareti. (ATC FPL dahil!)

ICAO APIRG/17-WP/21, okudukça ne kadar konunun özünden uzak olduğumuzu yüzümüze karşı çekinmeden söylemekte.

WP21 Next Gen Aviation Professionals

Mart 2010 sempozyumu’ndan çıkarılan dersleri ICAO sıralamış. Hepsini yazmaya gerek yok, aslı zaten yukarıdaki kısa yollarda.

Burada asıl takip edilmesi ve yapılması gereken konu, program. Yani PLAN yapmış.

NEXT GENERATION OF AVIATION PROFESSIONALS (NGAP)
TASK FORCE WORK PROGRAMME

a) Accreditation/endorsement

Support the development of a policy and criteria for institutions that are approved to deliver Annex 1 Personnel Licensing related training and Government Safety Inspector training by October 2010 which will allow voluntary ICAO endorsement of aviation training institutions by the end of 2010.
Ek-1’e göre eğitim veren kurumların ve Devletin Güvenlik Denetçileri eğitimlerinin Kasım 2010’a kadar kıstas ve politika üretmelerini ve geliştirmelerini destekle ki 2010 sonuna kadar havacılık eğitimi veren eğitim kurumlarının ICAO onayına gönüllü geçişleri sağlansın.

Şimdi 2011 deyiz ve bu konuda ne yapıldı bilmiyorum.

b) Flight crew licences

Develop competencies for flight crew in the left seat, check airmen and instructors for large aeroplanes (greater than 5 700 kg) powered by turbine engines by December 2011.
Uçuş ekibinin sol koltuk için, türbin motorlu büyük uçaklar (>5,700kg) için de kontrol ve eğitmen pilotları ile ilgili Aralık 2011’e kadar yetenek gereklerini geliştir.


Bu yılsonuna kadar ne yapılacak bilmiyorum.

c) Air traffic management professionals

Develop competencies for air traffic controllers and air traffic safety electronics personnel (ATSEP) by December 2011.
Aralık 2011’e kadar Hava Trafik Kontrolörleri ve Hava Trafik Elektronik Güvenliği (ATSEP) Personeli için yetenek gereklerini geliştir


Bu yılsonuna kadar ne yapılacak bilmiyorum.

d) Second NGAP symposium and outreach

Lead the Organization in planning the next global symposium and/or alternative event scheduled provisionally in late 2011.
Kurumunu 2011 sonlarına doğru düzenlene-cek olan küresel sempozyum ve/ya da başka oluşumlara katılmayı planla/yönelt.

Develop and implement a communication strategy to reach out to the next generation of aviation professionals.
Gelecekteki havacılık profesyoneli nesillere erişmek için iletişim stratejisi uygula ve geliştir.

Bu yılsonuna kadar nasıl bir hazırlık yapılacak bilmiyorum.

Görüleceği üzere, geçmişini bilenler, geleceklerini yaratmaya çaba gösteriyorlar.

Planlıyorlar ve her koldan gayretle araştırıyor ve geliştiriyorlar.

1 Kas 2001 de ICAO Konseyi, Language Proficiency Requirements ile ilgili ilk kararı aldı ve Annex-1, 6, 10, 11 ve Doc.4444 de ilgili değişiklikler yapılsın dedi.

Mart 2003’de bu değişiklik, yayınlandı.

2004 senesinde de Doc.9835 konuyu açıklayıcı hale getirmek üzere yayınlanır.

05 Mar 2008’de Annex-1 ile de uygulamaya geçilir.

18 Şub 2011’de de SHGM, SHT-1L yi devreye sokar.

2001 ile 2011 arasında nasıl bir politika izlendi onu da bilmiyorum.

Görülmekte ki NGAP, ICAO’da kural olarak çok yakında yayınlanacak.

Bu örnekten yola çıkarak varmak istediğim nokta şu.

1- Bu konuda Görev Gücü oluşturulsun ve bir PLAN yapılsın,

2- Okullara önce “yetenek” sınavı ile öğrenci seçimi yapılsın.

3- Havacılığın eğitimi YÖK kapsamında, SHGM programı ve denetiminde yapılsın, Ön Lisans, Lisans ve Lisans Üstü diplomalar SHGM lisansı ile birlikte verilsin. (DHMI Okulunu YÖK tanısın)

4- Annex-1 kapsamındaki personel için (Pilot, Teknisyen, ATCO, ATSEP, FOO) eğitimler sadece bu okullarda Lisans ve Lisans Üstü eğitim olarak, İngilizce ve en az dört senelik olsun ki Annex-1 Language Proficiency Requirements karşılansın.

5- MYO kapsamında Ön Lisans “Sertifika” eğitimleri, yine SHGM programı ve denetiminde yapılsın. Ön Lisans, sertifika ile birlikte verilsin.

Geleceğimizi yaratmak için geçmişimizi de bilmeliyiz.

Benim ATCo diplomamda “T.C Ulaştırma Bakanlığı DHMI Havacılık Okulu” yazar.

TSHK 2920, Md.99 ile YÖK’e ve Eğitim Bakanlığına devredilen yetkiler, ehil olmayan ellerde geleceğin havacılarını yetiştirmekten uzaktır.

Kurslar ile yetişeceğini sanmak ise saflık olur.

Eğitim para ile değil bilgiye yatırım olarak yapılandır.

ICAO işte bunu yaygınlaştırmaya çalışmaktadır.

Umarım bu sefer günü yakalarız.

Sahi yakalayabilir miyiz?

www.servetbasol.com
NGAP - Havacılığın Gelecek Nesil Profesyonelleri

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
Rasgele de olsa takip etmeye çalışıyorum yazılarınızı ama gerçekten AIM personeli ile ilgili hiçbir konuya değinmeyişiniz altındaki gerçeği merak etmeden de duramıyorum..Seyrüsefer içerisinde görmekten rahatsız olan kişilerden birisi de sizsiniz sanırım..Kusura bakmayın ama bizlerde bu zihniyetten rahatsızız..IFPS , ICAO,eurocontrol,CFMU ...gibi yerlerde bizlerle ilgili bahsedilirken kendi ülkemizde karşı zihniyeti görünce yazık demeden kendimi alamıyorum..Hepimiz kalifiye elemanlarız özellikle son zamanlarda dahil olan arkadaşlarla emin adımlarla size ve sizin gibilere inat ilerliyoruz.İngilizceyse ingilizce eğer bilgiyse bilgi kalite is kaliteyle dimdik sizlerin karşınızdayız!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sayın hocam dhmi bu zihniyetle yönetildiği ve seyrüsefer ile diğer birimler ayrılmadığı sürece hayatta yakalayamayız..ne günü nede medeniyeti..memur zihniyeti bu güzelim mesleği ne hallere getirdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Servet Bey, beni zor durumda bırakıyorsunuz. Günlük haberelere editörlerce kabul edilen yorumları okuduktaqn sonra sizin yazılarınızı okumak her seferinde kendi kendime ben neredeyim diye soruyorum. Yazılarınızı yüzlerce sivil hava alanına, binlerce 2-8 kişilik uçaklara, deniz kıyısındaki kentlerimize tarifeli deniz uçağı seferleri başladığı zamanlara saklasanız iyi olur. Yaşayan şirketlerinin sayısı batan şirketlerinden çok daha az olan, sivil havacılığı 5-6 şirket sanan, sivil havacılıkla ilgili pek çok yönetmeliği Cumhuriyet'in 85 yılında çıkaramamış (deniz uçakları, Çok hafif jet, göllere, barajlara, ırmaklara iniş/kalkış gibi) bir sivil havacılık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Servet hocam, şu an bir çok MRO da yabancı teknisyenler kiralanıp çalışıtırılıyor. Dünyanın parasını alıyorlar otel ve uçaklarıda ayrıca bu masraflara yediriliyor.Türkiyede CS sayısı yeterli değil lisanslı teknisyen sayısıda oyle. Okulu bitiren adamın 4 senesi okulda, 2,3 senesi okul sonrası modul, tip vs sınavlarında, 1 senede askerlikde geçse tam bir teknisyen 8-9 yıldan önce yetişemiyor. Bu durumda okuldaki 4 sene kayıp ve sistem okul mezunlarına enayi muamelesi yapıyor. Okumasam 5-6 sende CS olacağım.Bugün bu durumda olan eğitim sistemi nasıl 2026'yı görecek???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Avrupdaki okuldan mezun olan teknisyen yetkisiyle mezun oluyor, bizdeki tekrardan tip sınavına, lisans sınavına, modül sınavına giriyorda giriyor.Mezun olanlara lisans vermeyen eğitim kurumunu kim niye icat ediyorsa, yeni nesil profesyonelleri de o icatcılar şekillendirecek. Kaleminize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gönülden , yakalarız demek isterdim saygıdeğer hocam.Okadar isterdimki geleceğimin aydınlık olmasını , ne olacağımı değil de ne yapabileceğimi seçmek .Hayallerle yaşamak değil , gerçekler de başarılı olmak isterdim.Bu kadar yanlış uygulamaları görmemize rağmen genede bitip tükenmeyen umutlarımız var şükür.Mevcut yüksekokullar geliştirilmeye çalışılmadan , açıldıkça açılan yeni okulları görüyoruz sanki yazılmaya başlayıp olmadı denilip buruşturulup atılan kağıt gibiyiz.Bu kadar zor olmamalı bir şeyleri sisteme sokmak , bu kadar zaman almamalı bir şeylerin farkına varmak.Bir çok soruyu beraberinde getiriyor bu duyarsızlıklar , bu anlaşmazlıklar.Bizmi kafa yormalıyız bunlara , derslerimize mi bakalım bunlara mı ? Soyhan Önder KOU SHYO İşletm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
shgm bu aise artik dur demeli cunku bicak kemige dayanmak uzere. Alin size atlas ve onur yine yabanci pilot pesinde. Avuclarini yalarlar diyenler nerede?Lisans elde daha ne kadar is arayacagiz ulkemizde? Bu atlasin http://www.flightglobal.com/jobs/job/airbus-320321-captains-and-first-officers-turkey-1401088343.htm buda onur http://www.flightglobal.com/jobs/browse/flight--onurair-200001960.htm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
korede 18 gun ucus 12 gun ulkenize gonderirler vede ucretler cok iyidir,oyle bavul elde dolasmak bizlere mahsus dunyada kac airline kaldiki ayda 16 mesai gunu yapan,, biraz ciddiyet lutfen,,bu bilgileri brokerlarin pilot aramadaki sartlarindan bulabilirsiniz,ayrica alimlarda yazdiginiz sartlarda kim gider ?abartmadan yazin lutfen,dunyada en agir elemeyi cathay pasific yapiyor o bile yazdiklarinizin yaninda cok hafif kalir hoscakalin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ELİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL BİR ÖRNEKLE DURUMU GAYET İYİ AÇIKLAMIŞSINIZ......SANIRIM BUNDAN BÖYLE BENİM YORUMLARIMIDA YAYINLAMAYA BAŞLARSINIZ...KÜSLÜK BİTTİ DEĞİLMİ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Koreliler kendi insanına korkunç derecede bağlıdır ve asla birbirlerini ezdirmezler onlar tek vücutdur zira gelenekleri böyle ve aşırı milliyetciler devletim benzine fazla para vermesin diye herkes bisiklet,mobillet kullanır kendimizi korelilerle karşılaştırmayalım biz ve başımızdakiler onlar kadar olamayız,türkiyede yapılan bu muameleler korede yapılmış olsaydı iç savaş çıkardı :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000