Geçen hafta “GÜNAHI CANKUT BAGANA’NIN OLACAK” yazımın hemen ertesi gün hızlı bir değişim yaşandı Onur Air’de. Önce görevinin başında olmadığı halde “Görevimin başındayım” diyen Sami Alan’a yol verildi. Aynı gün Teoman Tosun genel müdür olarak atandı.
Öğrendim ki Nedim Gürbüz ile Hayrettin Hasançebi de geri dönenler arasında. Ve son olarak Cankut Bagana geri geldi. Cankut Bagana’nın yönetim kurulu başkanlığını geçici olarak üstlendiğine dair söylentiler var. Sonuç olarak 74 yaşındaki bir kişinin şirketi emin ellere teslim etmeden ayrılmayacağı görülüyor.
Bundan sonrası ne olur bilinmez ama dönen tüm çarklar geri geldi. Sadece Şahabettin Bolukçu elini eteğini kesmiş oldu. Şahabettin Bolukçu ile görüştüm. Söylediği şu; “Bu şirketin deneyimlileri sistemin nasıl işlediğini biliyor. Onur Air için her şeyin iyi gideceğini düşünüyorum.” Teoman Tosun için ise “Deneyimli biri yükü omzunda taşıyacaktır” ifadesini kullanıyor.
Açıkçası söylentiler çok umut verici değil idi. Şimdi bir nebze olsun yüreklere su serpildiğini düşünüyorum. Onur Air düştüğü durumdan çıkması en büyük temennimiz.
Tabii Cankut Bagana’nın aklında neler var o da bilinmez. Şirketi geri alacağı hatta Mahdi Shams’a teklif sunduğu da konuşulmuyor değil.
Türkiye’nin kaybedecek başka şirketi yok. Her defasında yazdık. Türkiye, havayolu yaşatma karnesinde çok başarısız. Bu başarısızlığa yeni bir başarısızlık eklememeli.
Sami Alan’a geldiğimizde ise tam bir fiyasko diyebiliriz.
Ali Babacan’ın kuzeni olması O’na THY kapılarını açtı. Lakin THY’de Anadolujet gibi bir markanın yükünü kaldıramadı. Başaramadı ki THY’deki Bölgesel Uçuşlar Başkanlığı görevinden alındı.
Öyle ki THY gibi alt yapısı olan bir şirkette başarı yakalayamayınca farklı oyunlar oynamak istedi. Bu oyunlardan birisi Sudan’da şirket kurmak gibi.
Bu hayali önce Borajet’e sonra Atlasjet’e satmak istedi. Atlasjet, bu projeyi incelemek için Sami Alan’a hatırı sayılır bir makam tahsis etti. Ancak Sudan’da kurulması planlanan şirket Sami Alan’ın allayıp pulladığı gibi çıkmadı. Uçakların en fazla 50-60 kişi doluluk oranlarla uçtuğu tespit edildi.
Bataklığa saplanmak istemeyen Atlasjet bu projeden vazgeçerek Sami Alan’ın Kırgızistan’da şirket kurma fikrini de kerhen de olsa inceledi. Bu projenin de bir balon olduğu ortaya çıktı.
Atlasjet Sami Alan’la içi boş projelerin yürüyemeyeceğini anlayıp yolları ayırdı. Daha fazla detaya girmek istemiyorum ama kendini nasıl pazarladı ise Sami Alan bir anda Onur Air’li oldu.
İlk icraat yılların deneyimi asistan sekreterleri işten atmak oldu. Bir şirketin genel müdürlüğünden çok personel başkanı gibi davrandı.
Daha fazlasını yazmak istemiyorum ama Onur Air’e yakışmayacak hareketler içerisine girdi. Sami Alan kendi sonunu kendisi hazırlamış oldu.
Bilmem bundan sonraki durağı neresi olur ama havacılığı bilmediği net olarak ortaya çıkmış oldu.
Neyse ki Onur Air tam bataklığa saplanmadan geri dönüş yolunda erken manevra yapmış oldu.
Ne diyelim hayırlısı olsun….
Yorumlar Tüm Yorumlar (48)