PEGASUS USLANIR MI?
Hırçın, ele avuca sığmaz Ali Sabancı'nın Pegasus'una ceza yağdı. Çekirge bir sıçrar iki sıçrar üçüncüde ele geçer hesabı baltayı taşa vurdu. Geçen hafta Pegasus Havayolları hem yüklü miktarda para cezasına çarptırıldı hem de bir yöneticisinin yetkisi elinden alındı. Pegasus Havayolları gerçeğini az sonra irdelemeye çalışacağız ama aklımıza şöyle sorular takılmaya başladı. Acaba Pegasus Havayolları teknik ve idari yönden iyi yönetilemiyor mu?
Pegasus Havayolları ile ilgili şöyle bir geçmişe dönüp bazı şeylerin hatırlanmasında fayda var diye düşünüyorum. 2009 yılında yapılan bir uçuş sırasında egzoz çıkış sıcaklığının limitler üzerinde olduğunu kaydeden pilot yüzünden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Şubat ayından astronomik para cezasına çarptırmıştı. Aynı nedenden dolayı şirketin Teknik Başkanı Ercihan Bayır'ın form 4 denilen yetki belgesi de iptal edilmişti.
Kayıtların yanlış tutulduğu gerçek verilerin uçağın dijital kayıt sisteminde olduğu Airport TV'de Sefa İnan'ın sunduğu Kara Kutu Programı'nda açıklığa kavuşmuş daha sonra da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Pegasus Havayolları tarafından gönderilen dijital verileri inceleyip Ercihan Bayır'ın form 4'ünü iade etmişti.
Ancak yaşanan bu talihsiz olay ne Pegasus Havayolları'nı ne de Ercihan Bayır'ı akıllandırmış.
Pegasus Havayolları yine aynı hatadan para cezasına çarptırıldı ve yine Ercihan Bayır'ın form 4'ü iptal edildi. Yani ceza nedeni yine egzoz çıkış sıcaklığı yüksek ve yine defalarca uçuş yapılmış.
Bu sefer Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bir önceki hataya düşmemek için dijital verileri de isteyip öyle karar aldığı anlaşılıyor. Hani bazılarının SHGM denetçileri yetersiz eleştirilerine inat dört dörtlük araştırma ve inceleme ile ceza yazdığı anlaşılıyor.
Pegasus Havayolları gibi bir şirketin hayati önem taşıyan böyle bir hatayı yapması açıkçası izahı mümkün olmayan bir durumdur. Bunun savunması da olamaz.
Zira Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün şirketten savunma istediği, gelen savunmanın tatmin edici olmadığı belli oluyor. Aksi taktirde SHGM bu cezayı yazmaz, form 4 iptali de vermezdi.
Burada düşünülmesi gereken çok soru var...
Ercihan Bayır gibi yıllarını havacılık sektöründe geçirmiş bir teknik adamın bu tür olayları neden takip etmediği merak konusu...
Sertaç Haybat, THY gibi bir okulda hamuru yoğrulmuş, Pegasus Havayolları'nda genel müdürlük makamı ile şereflendirilmiş bir kişi. Haybat'ın bu tür hataları nasıl göz ardı ettiği ise akıllara takılan ikinci soru.
Başka bir şirkette bu tür eksiklikler olsa Doğan Medya Grubu'nun manşetlerini süsleyeceğini hepimiz tahmin edebiliyoruz. Acaba bu tür hataları Pegasus Havayolları yaptığında bu grubun kalemleri neden yazmaz oluyor ve neden televizyonları görmez oluyor?
Bir başka düşünülecek soru ise şu Sivil Havacılık Akademisi denen oluşuma yönelik. Her defasında SHGM'yi eleştiren bu mantalite bu olayda çıkıp neden basın açıklaması yapma gereği duymadı? Amaç sadece SHGM'yi eleştirmek mi? Havacılık sektörü içinde yaşanan olumsuzluklar hakkında söz söyleme cesaretleri yok mudur? Bir başka deyişle akademinin içinde yer alan ve o şirkette çalışan bir uçucu personelin defansına mı maruz kaldılar?
Evet nerede tarafsızlık? Nerede özgür düşünce? Kalemler ve söylemler sadece SHGM'nin veya devletin kurumları için mi yönlenir?
Pegasus iyi idare edilmiyorsa, alt kademeler görevlerini yerine getirmiyorsa şirketin sahibi Ali Sabancı neşter vurmalı. Sorgulamalı...
Üç beş popüler açıklama ile havacılık yürümüyor. Bir yanınıza Doğan Medya Grubu’nu alıp diğer yanınıza servetinizi alıp havacılık yapacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz...
"Low-cost yapıyorum" istediğim her şeyi parayla satarım, “30 dakikada inip kalkarım” diyorsanız yine yanılıyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken uçuş emniyetini sağlamaktır.
Motoruna kuş çarpan bir uçakla yolcu taşıyıp, yolcuların hayatını tehlikeye atacak hareketlerde bulunmayacak, havacılık kültürünü pilotlarınıza ve yöneticilerinize öğreteceksiniz.
Aksi taktirde çekirgenin bir sonraki sıçrayışı vahim sonuçlara götürebilir.
Bizden söylemesi...
Yorumlar Tüm Yorumlar (44)