29 Eylül 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • bence bir çalışan için şirketi namusu, bir şirket için de çalışanı namusudur. bunu atalarımızdan öğrendik. geçmişte celebide çalışanlar maaşlarını almayarak şirketin yere düşmesini önlemiş ve şirketin namusunu koruduklarını ispat etmişlerdir ve o zaman şirket bir aileydi, ancak şimdilerde şirketin başına bunu bilmeyen öyle duygu yoksunu yöneticiler getirildiki hiçbir çalışana sahip çıkmayıp 20 yıl mükemmel çalışan bir çalışanı bile bir kalemde işakdini feshedip kendilerini kurtarmanın peşine düşüyorlar.. yıllarca o kişinin katkılarını bir anda siliveriliyorlar..üç dört kişi oturup kendi aralarında karar vererek bunu yapıyor üst yönetim asla birinci derecede muhatap olan kişiyi iki kelime olsada dinlemiyor. Maaş konusundada Çelebi zaten hiçbir zaman sektöre göre maaş vermemiştir verdiği harçlıktır. insanların çaresizliği kullanılıyor. Bu şirkette asla doğru söylenemez bütün çalışanlar kralın çıplak olmadığına inandırılıyor. Nedeni ise doğrunun maliyetinin yüksek olmasıdır...:)))
  • şirketler karlarına kar katmak için binbir çakallık planlarken, işi asıl üreten, yok'u var eden emekçiler hiç bir zaman düşünülmez ve her zaman onların aleyhine olur işverenin karları. Sendikal örgütlenme olmadan emekçiler kurtulamaz bu kısır döngüden.
  • kimseyi incitmemeye çalışarak bu sitede yazı yazmak kolay değil.Yine de yazı güzel ve yaklaşım doğru. kutlarım.
  • pegasus ha stıldı ha satılacak belkide Qatarlı şirkete satıldı bile kimsenin haberi yok bilen varsa kaç kişi bilyor satıldı ise ne kadara satıldı önemli olan bunların cevabı ne yazıkki kimse şeffaf olmak istemiyor tabiki olan pegasustaki küçük yatırımcıya oluyor umarım her şey güzel olur.........
  • ne dır bu celebıden alıp veremedıgınız nıye bu kadar düşünüyosunuz bu kadar yazılar yazıyosunuz kım okuyo sankı celebının yönetıcılerının umrundamı zannediyorsunuz onların derdı celebıden n ekadar faydalansam yükselsem maaşım artsa ımkamlarım cogalsa derdınde saw mış atamış kımın umrunda boşuna yazmayın yok fazla çalıştırıyolar yok az maaş vs falsan fılan devletın yetkılı mercılerı var varsa sıkıntı gıder şikayet edersın buraya yazma ıle ne oluyo düzeliyomu
  • PGS'a yada başka bir havayoluna, iyi hizmet verilmiyor diye yönetici kellesi almak ne yazık ki CHS kültüründe var.Bu durumu havayoluna mal etmek (en azından PGS için böyle olmadığını biliyoruz) doğru değil.Sektörde 50 yıllık geçmişi olan bir şirket, ne yazık ki bu ortaklık kurulurken ikaz edilmesine rağmen bazı şeyleri çok hafife aldı ve hala bunun sıkıntıları yaşanıyor.Sizin de yazınızda belirttiğiniz, koltuğu koruma düşüncesi ile bazı önemli ayrıntıların üst yönetime doğru aktarılmadığını, personelin dinlenmediğini ve ihtiyacının yeterince karşılanmadığını biliyorsunuz. Sabah 8 de işe gelip gece 21 de çıkan personeli sayın CHS yöneticilerinin dikkatli bir şekilde dinlemesini rica ederim.Oysa tüm apron çalışanlarına sorarsanız PGS personellerinin hangi saatlerde ve günde / haftada kaç saat çalıştığını öğrenebilirsiniz.Utanmadan mevcut çalışma şartlarından memnun olmadığını söyleyen, gerçekten geçmişini unutup,ekmeğine ihanet edendir, yazık...Saygılarımla.
  • pgs ramp ekibini olusturmaya basladı. ayrıca bizzat chs patronları pgs ye hizmet vermek istemiyor.tekrar soyluyorum chs patronları hizmet vermek istemiyor. cetin bey chs-pgs-saw uclusunu mukemmel analız etmıssınız. su unutulmasınki o donemde chs den pgs ye gecen tum personel parası ve vardıyalar nedenıyle cok mutluydu. simdi kime sorsanız chs gunlerının ne kadar muhtesem oldugunu soyler. eskıden mıllet chs de 300-500 fazla veren yere kacardı. simdi aynı ınsanlar pgs den aldıklarının 100-200 altına baska sırketlere geciyorlar.
  • Murat Cabbar beye Facebook'da verdiğiniz cevabı okuduk.Bu ne saçmalıktır. Nakış, kalp vb..Akıl dağıtılırken neredeydiniz.
  • Dikkatlice okunması gereken bir çalışma olmuş. Çok kıymetli bence. Herkes farklı düşünebilir elbette ama ilk önce Emeğe Saygı olsun. Bu temeldir, bu temel zayıfsa bence bir arpa boyu mesafe katedemeyiz.
  • Mükemmel bir yazı olmuş sıkılmadan hepsini okudum ellerinize sağlık. Şahsen PGS nin bu işlere bulaşacağını sanmıyorum. Çetin bir pazarlık ile zaten istediğini alıyor, yer hizmetleri şirketlerininde son derece ezildiğinin farkında. Niye az bir fark için o kadar külfete girsin ki? Aba altından sopayı göster işi bitir.

SEKTÖREL REKABET- OPERASYONEL GİDERLER, TAV- ÇELEBİ VE PEGASUS

Dünya Güzergâh Geliştirme Fuarı, bu yıl ABD’nin Chicago kentinde, 100’ün üzerinde ülkeden 300 havayolu, 800 havalimanı ve 200 uluslararası turizm otoritesini temsilen yaklaşık 3000 delegenin iştiraki ile açıldı. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener fuarın ilk gününde düzenlenen, “Airports Under Pressure" başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmanın yazımız konusu ile ilgili cümlesini tekrarlamak isterim. “Havayolları, kendi aralarında rekabet arttıkça operasyonel masraflarını havalimanlarına yansıtmaya bakıyorlar. Havalimanlarının havacılık gelirlerinin düşmeye devam edeceğini belirten Şener konuşmasında ancak operasyonlarını destekleyecek düzeyde hava trafiğine sahip ve titiz ve başarılı ticari faaliyetlerde bulunan havalimanlarının ayakta kalacağının altını çizdi.” Bu söz havalimanları için doğru olduğu kadar sektörün diğer kuruluşları için de geçerli

Son zamanlarda ülkemiz Sivil Havacılığındaki gelişmeler malum. Uçak, uçulan nokta, yolcu sayılarında küçümsenmesi mümkün olmayan artışlar var. Bu artıların sektördeki rekabeti de iyice körüklediği de ortada. Havayollarımızın bir bölümü ise haklı olarak Low Cost mantığına yöneldi. Uygulamanın üstesinden gelen de var, gelemeyende. Ancak hemen hemen tüm havayolları maliyetlerini düşürmek için yoğun bir uğraş içine girdiler. Tabii ki havayollarına hizmet veren tüm kuruluşlar bu uğraştan nasibini aldı. TAV’ da, Yer Hizmeti Kuruluşları da ve de diğerleri de.

Esasen, ülkemizdeki sivil havacılığın gelişmesi paralelinde havayolları arasındaki mevcut rekabet artışının sistemi bir noktada giderlerin azaltılmasına zorlayacağı ve bununda uçağa ve yolcuya hizmet sağlayan tüm kuruluşlara bir şekilde yansıtılacağı ortadaydı.

Evet, bu balansın kurulmasını sağlamak Havayollarına hizmet veren kuruluşların üst düzeylerinin işi.  Gelelim bu konunun çalışanı nasıl etkileyeceğine. Havayollarına hizmet veren kuruluşların hepsi büyük yatırımlarla bu işe girdiler. Havayollarının da küçümsenmeyecek yatırımlarla işe giriştikleri açık. Sonuçta; ticari faaliyetlerin genel kuralı gereği Sivil Havacılık sektörü kuruluşlarının da faaliyetlerinden daha fazla kazanç sağlamak istemeleri doğal. Her ne kadar Yer Hizmeti Kuruluşları açısından bu baskıdan ve sonuçlarından kurtulmak veya menfi etkisini asgariye indirmek bir ihtimal olası ise de, sistemde mevcut firmaların birbirlerine güvenmemeleri nedeni ile müşterek çözüm aranması ve buna ulaşılması zor. Belki de mümkün değil. Bu nedenle eskilere dönmemek için konunun bu tarafını yutkunarak geçiyorum.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın girişimleriyle Havayolları ile varılan sözlü mutabakat sonucunda 2013 Kasım ayında başlayan tavan fiyat uygulamasına Nisan 2014 ayıyla başlayan yaz sezonu nedeniyle, havayolu şirketleri tarafından son verildi. En pahalı bilet ücretlerinin İstanbul-Dalaman, İstanbul-Bodrum, İstanbul-Antalya ve İstanbul-İzmir arası uçuşlarında uygulandığı malum. Bu durumda Havayolları kış ayındaki düşük bilet ücretlerinin yükünü bir anlamda yaz sezonu ücretleri ile kompanse etme imkânı buluyorlardı. Bazı şirketler 2013’ün tavan fiyatlarını 2014 yılı yazında da yükseltmeyeceklerini açıkladıklarına göre fiyatların kendileri açısından tatminkâr olduğunu ifade etmiş olmuyorlar mı? Yer Hizmeti şirketleri de yaz sezonunda belirli istasyonlara inip / kalkacak olan uçaklara verecekleri hizmette tavan fiyat uygulamaya kalksalar Havayolları ne der acaba? Tabii ki bu bir şaka.

Hiçbir kuruluş müşteri kaçırmak istemez. Hele müşteri büyükse kaçırmamak için her türlü fedakârlık yapılır.  Dolayısı ile Yer Hizmetleri kuruluşlarının sundukları hizmetin bedelini havayollarının baskısı ile makul düzeyin de altına çekmeleri bu güne dek olduğu üzere son çare olarak varlığını halen sürdürmektedir. Gel gör ki bahis konusu bu uygulama, çalışanı bu gün olduğundan daha da zor duruma sokacak ve iyice ümitsiz yapacaktır. Zira şirketlerimizin bir alışkanlığı da yeni yatırımların veya bu tür durumların çalışanların beklentilerini cevaplamamanın mazereti olarak kullanılmalarıdır.

Peki, şirketler ne yapar? Alışılageldiği üzere süratle tasarruf tedbirleri uygulamalarına yönlenirler. Oysaki bu tasarruf tedbirlerinin sıkıntılı dönemlerde değil de her zaman uygulanması belki de böyle sıkışık süreçlerin yaşanmasına nispeten de olsa engel teşkil edecektir.

Nedense bu çalışmaya her zaman cari bütçe kaleminde kayıtlı olan giderlerin gözden geçirilmesi ile başlanır. Oysaki bu kalemin toplam bütçenin yüzde kaçını oluşturduğu ve bundan yüzde kaç tasarruf edilebileceği ortadadır. Başka bir deyişle bu kalemden sağlanacak olan tasarruf devede kulak bile değildir. Geçmişte örnekleri görülmüş olduğu üzere Yer Hizmeti Kuruluşu istihdamdan kısıntı yaparak, insanları şu veya bu şekilde daha fazla çalıştırmak sureti ile maliyetlerini kontrol altında tutmaya çalışacaktır. Havayolları yaptıkları sözleşmelerde her uçak tipine ( yolcu adedi ile birlikte mütalaa edilme kaydı ile ) hizmet verecek personel miktarını ve niteliklerini belirlemediklerine ve hizmet denetimini bu esasa dayandırmadıklarına göre maliyetlerinin en büyük bölümünü istihdamdan oluşan Yer Hizmeti Şirketlerihali ile en büyük tasarrufu yine istihdamla oynayarak yapma yöntemine başvuracaklardır. Bu kaçınılmazdır. Her ne kadar bu havayolu ile hizmet kuruluşunun apronda veya terminalde hırsız polis oynaması sonucunu doğuracak ise de kabağın yine çalışanların başına patlayacağı ortadadır. Sonuç; personelin yetersiz ücretler ile daha fazla çalışarak mevcut istihdam eksikliğini kapatmaya çalışmasıdır.

Bu durumda personelin her sene heyecanla beklediği ücret artışı bu sene de ve takip eden dönemde de gerçekleşmeyecek veya beklenenin, olması gerekenin çok altında bir artım yüzdesi ile personelin sırtını sıvazlanmaya çalışılacaktır. Buna ilaveten alınacak olan tasarruf tedbirleri kapsamında  kimlere ve ne şekilde dokunacağını düşünebilmek zor olmasa gerekir.

TAV Yönetim Kurulu Başkanı konuşmasında “Tüm bu rekabetçi taleplerin dengelenmesi ancak, toplam gelirlerin kimi zaman yüzde 70’ine ulaşan havacılık dışı gelirlerin artırılması ile mümkün olabilir.” Diyor.  Evet; bu badirenin tasarruf tedbirleri uygulamaları ile atlatılması pek mümkün değil. Sorunun sezonsal veya dönemsel olmadığı açık.. Dolayısı ile görünen ve etkili olacak tek çözüm yeni proje uygulamaları ile şirket gelirlerinin artırılmasının sağlanmasından öte değil.

En son çalıştığım şirketin bayan patronu bu durumu önceden görmüş ve bilet ve bagaj işlemlerinin internet üzerinden yapılması ile havalimanlarına konulacak olan self check–in aparatlarının Yer Hizmeti Kuruluşunun trafik hizmetinin kontuar işlemlerinden kaynaklanan gelirini minimize edeceğini düşünmüş ve .bu gelir kaybının yerine ikame edilebilecek yeni uygulamaların belirlenmesi için üç çalışanı görevlendirmişti. Personelden biri bendim. Bir endüstri mühendisi çalışan ile tecrübeli ve istasyon hizmetlerini çok iyi bilen bir arkadaşımızda bu ekipte yer alıyordu. Maalesef bu çalışma sonlanamadı. Önce Endüstri Mühendisi olan kardeşimiz şirketten ayrıldı ve iki bacağı kalan tabure ayakta duramadı. Her ne kadar çalışmanın nüvesi zihnimizde yer almakta ise de zaman zaman aklıma gelince, iş yaşamımdaki başarısızlıklar hanesine kaydetmiş olduğum bu çalışmanın sonlandırılamamış olmasının üzüntüsünü halen yaşarım. Buda böyle bir anı işte. Hep başarılı sonuçları hatırlayacak değiliz ya.

Gelelim bu tespiti yapan Uluslararası Havalimanı işletmecisi kuruluşumuz olan TAV’ a. Tabii ki şirket bünyesinde uygulanması gereken belirli tasarruf önlemlerini almıştır ve almaktadır. İnanıyorum ki TAV’ İş Geliştirme uzmanları ve ARGE’ ünitesi, yeni projelerle geliri artırma konusunda yol almışlardır. Uluslararası ciddi bir firma olmanın gereğini yaptıklarından / yapacaklarına eminim. Bu hissiyatım THY’ de görevde iken TAV’la yürüttüğümüz çalışmalarda yakından şahit olduğum uygulamalardan kaynaklanıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek düşük maliyetli ( Low Cost ) hava yolu şirketi olduğunu dile getiren ve uyguladıkları modelle sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen düşük maliyetli havayolu şirketleri arasında yerini aldığını söyleyen Pegasus’ un sayıca da fazlalaşan uçaklarına Yer Hizmetlerini bizzat verme eğiliminde olduklarını duyduk. Vakıa iki sene önce yine aynı söylentiler yayılmış ve PGS Çelebi’ den oturaklı bir indirim aldıktan sonra hizmet alımını sürdürmüştü. Merak ettim, eski hesaplamalara baktım. PGS’ un ucuzun, daha ucuzunun peşinde olduğu ve indirimin indirimini istediği ortada. Bu Havayolu’nda hesabı ve kitabı kimin yaptığını bilmiyorum. Sektörde bunca yılı boş yere geçirmemişsem bildiğim o ki PGS kendi uçaklarına Yer Hizmetini bizzat verme isteği konusunda samimi olsa bile, şu anda kendi uçaklarının % 100’ ü için bu hizmeti üretecek güce sahip değil. Çelebi ise kısmi devri göze alacak kadar acemi değil. Tabii ki şu anda sektör dışı ortağın konu hakkında ne düşündüğünü bilemiyoruz. Bu gün bir kısmı, seneye diğer bölümün yarısı, sonra hepsi. Buna evet derler mi? Bilemem. Eminim ki sektör tarihine geçecek düzeyde büyük bir yardımlaşma olur bu. Beni bırakırken sen sıkıntıya girme demenin bir başka türlüsü. Bu varsayım doğru ise, bunda bir ayak oyunu olabileceğini de itibara almak ve ona göre de oluşumu baştan düşünmek gerekir.

Müşteri havayolları maliyetlerini düşürmek için hizmet bedellerinde indirim isterken,  alacakları hizmetin de talep ettikleri mantığa uygun formatta olmasını kabullenmezler. Aldıkları hizmetin şartlarını ve hizmet bedelini yeniden belirlemek yerine hizmet veren kuruluşlardan hizmetin aynı şartlarla devamını isteyerek ve bunun yanında mantıksız indirimler talep etmeyi de ihmal etmezler. Hemen hemen genel sayılabilecek bu tarz uygulamadan Pegasus Havayollarını da soyutlamak mümkün olmasa gerek. Bir adım öte, imzalanmasını takiben özellikle Yer Hizmeti Kuruluşlarının yerel istasyon yönetimlerini de baskı altına alarak, sözleşme dışı ( + ) hizmet taleplerini sistemli olarak sürdürdüler.  Müşteri Havayolunun İstasyondan şikâyetinin Yer Hizmeti Kuruluşu merkez yönetimince mutlak aleyhlerinde değerlendirileceğini çok iyi bilen İstasyon yönetimleri kâh merkezi bilgilendirerek, kâh olmayan yetkilerini merkezden habersiz kullanarak haklarında Genel Müdürlüğe şikâyet intikal etmemesini sağlama yolunu seçtiler. Özellikle uçak ve uçuş sayısı ile yolcu sayısı fazla olan ve hizmet sunan kuruluşun o istasyondaki cirosunun çok büyük bir kısmını sağlayan havayollarının bu konudaki tutumunu kim nasıl karşılar bilemem. Tabii ki gemisini yürüten kaptandır ama bu tarzı  ticari mantıkla bağdaştıramamamı dilerim ki hoş görürsünüz.  Bunun canlı örneğini belirli istasyonlarda teşkilatlanmış olan Yer Hizmeti Kuruluşları yakın geçmişte yaşamışlardır ve belki de halen yaşıyorlardır. Buna doğru değil diyenler tabii ki çıkacaktır. En azından SAW’ daki Çelebi çalışanları ifadelerimin doğruluğunu bilirler. Ve de içlerinden ( ? ) doğrulayacaklardır. Onlar tarafından doğrulanmasını bekleyeceğim bir husus daha var. İki sene kadar önce PGS’nin kendi uçaklarına Çelebi’ den aldığı yolcu trafik hizmetini bizzat vereceğini duyulmuştu. Karar süreci yine uzadı. Bu durumdan öncelikli olarak etkilenecek olan personele resmi bir bilgi verilmiyordu. Fısıltı gazetesi PGS’ nin Çelebinin bu işi yapmakta olan ve devri takiben ve açığa çıkacak olan personelinin PGS tarafından istihdam edileceğini söylüyordu. Çelebi bu beyanın görüşmelerde PGS’ ciler tarafından ifade edildiğini söylüyordu. Net bir bilgi olmasa da çalışanları nispeten de olsa rahatlatacak bir fısıltıydı bu. O sırada Çelebi’ de olduğum için yakından biliyordum. Bu haber işin kaybedilecek olmasına rağmen Çelebi Yöneticilerini de rahatlatmıştı. Ama bilgi doğrulanmadan uzun bir süre geçti. Ne olacağını beklemek çalışanlar açısından çok gergin bir süreçti. PGS hizmeti devraldı almasına da personelin içinden az bir miktarı şirkete kabul etti. Oysaki tüm trafik personeli PGS’ ye geçecek olmalarının etkisiyle o süreçte eskisinden de iyi çalışmış ve gayret sarf etmişlerdi. Dilerim ki bir benzeri yaşanmasın. Ve de insanlar havada bırakılmasın.

Yer hizmeti teçhizatı satan, üreten tüm firmalar dünyadaki ve ülkemizdeki yer hizmeti şirketlerinin sahip oldukları teçhizatının marka, model ve adet bilgisine sahipler. Kimin teçhizatı eski, kiminki yeni, hangi şirketinki ne durumda dünyanın bir ucunda ikinci el teçhizat satan Çinliler bile bu bilgiye sahipler. Fazla bilgim yok ama İspanyol 2 nci el satıcılarının da bu bilgiye vakıf olduklarını iki, üç sene önce birinci elden duymuştum. Dolayısı kendi uçaklarına hizmet üretmek için yapı hazırlığının Çelebi teçhizatlarının ne denli eski olduğunu göstermek için teçhizatların resimlerini sergilemekle yapılamayacağı ortada. Kaldı ki iki şirket arasında en son akdedilen sözleşme süresince (  bir öncekinde de olduğu gibi ) Çelebi PGS’ a bu gün sahip olduğu aynı teçhizatla hizmet vermişti?  Bu durumda elde bir albümle dolaşmanın konunun ve şirketin ciddiyetine gölge düşürdüğünü ifade etsem yanlış mı söylemiş olurum?

Sabiha Gökçen’ deki tüm gerçekler, gelişmeler Çelebi üst yönetimince başından beri bilinir. Bunların birçoğunu Çelebinin yöneticilerine ilaveten bizzat ben de anlatmış ve yazılı olarak raporlamış olduğum için bu hususu ısrarla ve güvenle ifade edebiliyorum. İstihdam teminin de yaşanan zorluk malumdur ve de bu sıkıntı yeni olmayıp dolayısı ile bu hususların Çelebi üst yönetiminden saklanması da tabii ki olası değildir. Tabii ki Çelebi’nin bazı uygulamaları nedeni ile SAW’ daki diğer firmalara nazaran istihdam temininde daha fazla sıkıntı çektiğini ifade edebilmek mümkündür.

Çelebi SAW ekibinin bu hizmeti güçleri yettiğince, olabildiğince yapma çabası içerisinde olduğu da en azından SAW’ da görev yapan PGS yöneticilerince bilinmektedir. Böyle olmasına rağmen bunun tersini konu etmenin, çalışanları nişangâhın 12’ sine, dairenin tam ortasına yerleştirip, patronları bu hedefe yönlendirmeye çalışmanın asgari iş etiğine uygun bir davranış olmadığı ve de firma değişikliğinin nedenindeki haklılığını vurgulamaktan uzak olduğu kabulü zorunlu olan bir gerçek.

Tüm bunlara ilaveten, yazdıklarımızın hepsi bir tarafa, şirketler mikro kazançlar için binlerce kişiyi bünyesine alarak kendilerine ilave istihdam sorumluluğu yaratmak istemezler.  Üstelik PGS’ nin Orta Doğu ülkelerinden birinin önde gelen şirketlerinden birine satılmasına ilişkin görüşmelerinin gündemde olduğu ve bu işlemin ülkemizde etkili ve yetkili destekleyicisinin / destekleyicilerinin de bulunduğu biliniyorken, kuruluşun kendi sağlığı açısından büyük önemi haiz böyle bir belkemiği ameliyatına girmeyi bile düşünebilmesi nedense pek akılcı gelmiyor bana.  Oysaki PGS’ nin başındakileri tanıdığım kadarı ile bu tür hesaplamaları çok iyi yapabilecek mantığa sahiptirler.

Hale bir bakın Sani Şener beyin yaptığı doğru bir konuşma bizi nerelere getirdi.

Evet; PGS Çelebi’ den ayrılmaya kalkar. ( x ) Havayolu Havaş’ dan  (+ ) indirim alır. Bunu gören ( y) şirketi de Çelebi’ den tekrar bir indirim isterken ( z ) havayolu hizmet aldığı kuruluştan bir şeyler kopartmıştır bu arada. Öyle veya böyle olur. Yukarıdakiler maliyeti kurtarmak veya kardan zarara daha fazla girmemek için kavgalaşırlar.

Yatırımı ve sorumluluğa oranla kazancı az olduğu için yılsonu bilançosundan hoşnut olmayan işverenler ile gelirinin az, çalışma şartlarının ağır olması nedeniyle işinden mutlu olmayan personelin bir arada bulunduğu, dışarıdan çok renkli görülmesine karşın her cins kabağın her zaman çalışanların başında patladığı bir sektör burası. Alışılageldiği gibi yukarıdakiler kavgalaşırken olan alttakilere olur. Ve de toplantılarda aynı söylev devam eder. Biz iyi bir aileyiz. Lütfen bu sözümü yalnız Çelebi için söylediğimi düşünmeyiniz Çocuklarını sevmeyen ve onları fazla düşünmeyen bir aileyiz.

SEKTÖREL REKABET- OPERASYONEL GİDERLER, TAV- ÇELEBİ VE PEGASUS

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

emekçi ~ 10 yıl önce
bence bir çalışan için şirketi namusu, bir şirket için de çalışanı namusudur. bunu atalarımızdan öğrendik. geçmişte celebide çalışanlar maaşlarını almayarak şirketin yere düşmesini önlemiş ve şirketin namusunu koruduklarını ispat etmişlerdir ve o zaman şirket bir aileydi, ancak şimdilerde şirketin başına bunu bilmeyen öyle duygu yoksunu yöneticiler getirildiki hiçbir çalışana sahip çıkmayıp 20 yıl mükemmel çalışan bir çalışanı bile bir kalemde işakdini feshedip kendilerini kurtarmanın peşine düşüyorlar.. yıllarca o kişinin katkılarını bir anda siliveriliyorlar..üç dört kişi oturup kendi aralarında karar vererek bunu yapıyor üst yönetim asla birinci derecede muhatap olan kişiyi iki kelime olsada dinlemiyor. Maaş konusundada Çelebi zaten hiçbir zaman sektöre göre maaş vermemiştir verdiği harçlıktır. insanların çaresizliği kullanılıyor. Bu şirkette asla doğru söylenemez bütün çalışanlar kralın çıplak olmadığına inandırılıyor. Nedeni ise doğrunun maliyetinin yüksek olmasıdır...:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sendika ~ 10 yıl önce
şirketler karlarına kar katmak için binbir çakallık planlarken, işi asıl üreten, yok'u var eden emekçiler hiç bir zaman düşünülmez ve her zaman onların aleyhine olur işverenin karları. Sendikal örgütlenme olmadan emekçiler kurtulamaz bu kısır döngüden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ~ 10 yıl önce
kimseyi incitmemeye çalışarak bu sitede yazı yazmak kolay değil.Yine de yazı güzel ve yaklaşım doğru. kutlarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DİKKATLİ ~ 10 yıl önce
İNCİNMEK İSTEMEYEN KİŞİ VEYA KURUMLAR BAŞTA ÇALIŞANLARI OLMAK ÜZERE KİMSENİN İNCİNECEĞİ BİR ŞEY YAPMAMALIDIR.BUNU YAPIYORLARSA HER İŞE YÖNELİK HER TÜRLÜ YAZIŞMA VE SÖYLEŞİDE KENDİLERİ AÇISINDAN İNCİTİCİ OLABİLECEK BİR ŞEYLERE MUTLAK RASTLAYACAKLARDIR. TAKİBİNİZ VE BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
cemşit ~ 10 yıl önce
pegasus ha stıldı ha satılacak belkide Qatarlı şirkete satıldı bile kimsenin haberi yok bilen varsa kaç kişi bilyor satıldı ise ne kadara satıldı önemli olan bunların cevabı ne yazıkki kimse şeffaf olmak istemiyor tabiki olan pegasustaki küçük yatırımcıya oluyor umarım her şey güzel olur.........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CEMŞİT ~ 10 yıl önce
SATILDI BİLE DİYEBİLECEK BİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİM. HER ŞEYİN HERKES İÇİN (RPT ) HER ŞEYİN HERKES İÇİN GÜZEL OLMASI DİLEĞİ İLE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
pek yakında ~ 10 yıl önce
ne dır bu celebıden alıp veremedıgınız nıye bu kadar düşünüyosunuz bu kadar yazılar yazıyosunuz kım okuyo sankı celebının yönetıcılerının umrundamı zannediyorsunuz onların derdı celebıden n ekadar faydalansam yükselsem maaşım artsa ımkamlarım cogalsa derdınde saw mış atamış kımın umrunda boşuna yazmayın yok fazla çalıştırıyolar yok az maaş vs falsan fılan devletın yetkılı mercılerı var varsa sıkıntı gıder şikayet edersın buraya yazma ıle ne oluyo düzeliyomu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PEK YAKINDA. ~ 10 yıl önce
1. ÇELEBİDEN TABİİ Kİ ALIP VEREMEDİĞİM YOK TABİİ Kİ.2/ ÇELEBİLİ GİBİ GÖRÜNÜRKEN ONLARIN DERDİ İLE BAŞLAYAN CÜMLENİZDE BAYAĞI AŞAĞILIYORSUNUZ YÖNETİCİLERİ. KEŞKE SİZ BENİM KADAR ÇELEBİLİ OLABİLSENİZ. 3/ BU YAZIDA ÇELEBİ ALEYHİNDE NE BULDUĞUNUZU MERAK ETTİM. / 4. ÇELEBİ YÖNETİCİLERİNİN UMURUNDA OLMADIĞINI BİLİYORUM.5./ KİMİN OKUDUĞUNU BİLEMİYORUM. ÜÇ BEŞ KİŞİ OKUYOR.AMA SİZİN OKUDUĞUNUZ ORTADA.
pek yakında ~ 10 yıl önce
1.yanlış anlamayın lütfen sıtem sıze degıl devamlı bu tür yazılara yorum yapan kışılere çalıştığı işyerını kötüleyenlere 2.ne zaman gırıp bır haber yazı okusak ıster istemez yorumlarıda okuyoruz okuyuncada ınsan ıster ıstemez tepkı vermek ıstıyor.3.kımseyı aşagılama gıbı bır derdımız yok.4.hangı fırma olursa olsun ılgılı fırmanın bır basarısı yazsa hemen karalamak için ne kadar olumsuz yönlerı var ıse ortaya dökülüyor 5.sonuc lütfen bunları engelleyın en azından bu yorum yazmayı kaldırın
CVP PEK YAKINDA ~ 10 yıl önce
1- YORUMLAR HAKKINDA ( 4 MADDENİZ ) SİZDEN FARKLI DÜŞÜNMÜYORUM. DEFALARCA YORUM NEDİR, ANLATARAK VE YAPILANLARIN YORUM OLMADIĞINI İFADE EDEREK YAZDIM VE ÇİZDİM. ANCAK YORUMLARI KALDIRMAK BENİM ELİMDE DEĞİL. 2- BU TÜR YAZILAR SÖZÜNDEN KASTİNİZİ ANLAMADIM. ZİRA BU YAZI HAVAYOLLARININ BU TUTUMU YÜZÜNDEN YER HİZMETİ ÇALIŞANLARININ MAĞDUR OLACAĞINI BELİRTİYOR.(Kİ BU DOĞRUDUR- GÖRÜLMÜŞ VE YAŞANMIŞTIR ) 3. YORUMLARDA İFADE EDİLEN OLUMSUZLUKLARIN DOĞRU OLUP OLMADIĞI AYRI BİR KONU. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
bilgi notu ~ 10 yıl önce
PGS'a yada başka bir havayoluna, iyi hizmet verilmiyor diye yönetici kellesi almak ne yazık ki CHS kültüründe var.Bu durumu havayoluna mal etmek (en azından PGS için böyle olmadığını biliyoruz) doğru değil.Sektörde 50 yıllık geçmişi olan bir şirket, ne yazık ki bu ortaklık kurulurken ikaz edilmesine rağmen bazı şeyleri çok hafife aldı ve hala bunun sıkıntıları yaşanıyor.Sizin de yazınızda belirttiğiniz, koltuğu koruma düşüncesi ile bazı önemli ayrıntıların üst yönetime doğru aktarılmadığını, personelin dinlenmediğini ve ihtiyacının yeterince karşılanmadığını biliyorsunuz. Sabah 8 de işe gelip gece 21 de çıkan personeli sayın CHS yöneticilerinin dikkatli bir şekilde dinlemesini rica ederim.Oysa tüm apron çalışanlarına sorarsanız PGS personellerinin hangi saatlerde ve günde / haftada kaç saat çalıştığını öğrenebilirsiniz.Utanmadan mevcut çalışma şartlarından memnun olmadığını söyleyen, gerçekten geçmişini unutup,ekmeğine ihanet edendir, yazık...Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BİLGİ NOTU ~ 10 yıl önce
YAZIDA DA BELİRTMİŞTİM. SAW'DAKİ DURUMUN PATRONLARA VE GENEL MÜDÜRE BİRE BİR DOĞRU VE EKSİKSİZ OLARAK ANLATILDIĞINI BİLİYORUM. ZİRA ANLATANLARDAN BİRİYİM. PROFESYONEL İŞ YAŞAMINDA ÇALIŞTIĞIN İŞ YERİNE İHANETİN GÖREVİ İYİ YAPMAMAKLA BAŞLADIĞI MALUM. PSG' YE GEÇEN ÇELEBİ PERSONELİNİN ESKİ GÜNLERİ ANIMSAMASI BANA GÖRE GÜZEL. YAPILAN ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ANKETLERİNDE MADDI UNSURLARIN İKİNCİ PLANDA YER ALDIĞINI HEPİMİZ BİLİYORUZ. ÇALIŞIRKEN ARKADAŞLARIMA SÖYLEDİĞİM BİR SÖZ VARDI." DAHA İYİSİNİ BULUP EMİN OLANA KADAR EN İYİ İŞ SAHİP OLDUĞUNUZDUR" TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR SİZE MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM.
baksen ~ 10 yıl önce
pgs ramp ekibini olusturmaya basladı. ayrıca bizzat chs patronları pgs ye hizmet vermek istemiyor.tekrar soyluyorum chs patronları hizmet vermek istemiyor. cetin bey chs-pgs-saw uclusunu mukemmel analız etmıssınız. su unutulmasınki o donemde chs den pgs ye gecen tum personel parası ve vardıyalar nedenıyle cok mutluydu. simdi kime sorsanız chs gunlerının ne kadar muhtesem oldugunu soyler. eskıden mıllet chs de 300-500 fazla veren yere kacardı. simdi aynı ınsanlar pgs den aldıklarının 100-200 altına baska sırketlere geciyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BAKSEN ~ 10 yıl önce
HER NE KADAR CHS BÜNYESİ BENİ SAMİMİ OLARAK KABUL ETMEDİ İSE DE BEN ONLARI İYİ TANIRIM. MÜŞTERİ REDDETMEZLER. SÖYLEDİĞİNİZ KONUYU BU SABAH DUYMUŞTUM. EĞER CHS, PGS’ YE HİİZMET VERMEK İSTEMEDİĞİNİ İFADE ETTİYSE MUTLAK PGS’NİN AĞIR BİR TEKLİFİNE HAYIR DEMİŞ OLDUKLARINDANDIR. BUNUNDA HİZMET ÜCRETİ İLE İLGİLİ OLMADIĞINA KENDİM GİBİ EMİNİM. BAŞKA BİR DEYİŞLE O TEKLİFE EVET DEMEKTENSE HİZMET VERMEMEYİ YEĞLEDİKLERİNDENDİR. BU TEKLİFİN NE OLABİLECEĞİNİ DE YAZIDA BİR ŞEKİLDE BELİRTMİŞTİM. KALDIKİ PGS ÇELEBİ İLE İLK ANLAŞTIĞI GÜNDEN BERİ DEMOKLESİN KILICINI HEP ÇELEBİNİN BAŞINDAN EKSİK ETMEDİ. EH. FAZLA NAZ’DA AŞIK UYANDIRIR DERLER YA. VEYA RAHAT BATTI. İŞTE O HESAP. ETRAFA BAKMAYI BİRAZ BİLİYORSAM PGS TÜM FİLOYA VE TÜM UÇUŞLARA YER HİZMETİ VEREBİLECEK GÜÇ VE YAPIDA DEĞİL. RAMP EKİBİ OLUŞTURMAK NİSPETEN KOLAY KISMI. İŞ TECHİZATI TAMAMLAMAKTA. BUNUN İÇİN DE ZAMAN YETERLİ Mİ BİLEMİYORUM? BUDA TAMAM OLSA BİLE EKSİK OLAN BAŞKA UNSURLARDA VAR. TÜM BU HUSUSLAR TAMAMLANINCA BAŞARILI OLUNABİLİR. CHS’ DEN AYRILAN VE PGS’ GEÇEN PERSONELİN ŞİMDİ ÇELEBİYİ ARAR OLMASI BENİ ŞAŞIRTMADI. İSTERİM Kİ YORUMUNUZU ÇELEBİ ÇALIŞANLARI OKUSUN. YOK ASLINDA BİRBİRİMİZDEN FARKIMIZ. BU DOĞRU AMA REKLAM SLOGANININ DEVAMINI SÖYLEYEBİLECEK “BİZ OSMANLI BANKASIYIZ” DİYEBİLECEK BİR KURULUŞTA YOK SEKTÖRDE. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR, SİZE MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM.
BU NE SAÇMALIK. ~ 10 yıl önce
Murat Cabbar beye Facebook'da verdiğiniz cevabı okuduk.Bu ne saçmalıktır. Nakış, kalp vb..Akıl dağıtılırken neredeydiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BU NE SAÇMA.. ~ 10 yıl önce
KEŞKE BIRAKAYDINIZ DA MURAT BEY BANA SAÇMALAMA DESEYDİ. CEHALETİNİZİ ORTAYA KOYMA KONUSUNDA BU GAYRETKEŞLİK NİYE ANLAYAMADIM. SİZE SN. MURAT CABBAR BEYE VERDİĞİM CEVABI BİR KEZ DAHA YAZIYORUM. LÜTFEN BİRİNE OKUTUN. SİZE ANLATSINLAR. Murat Kardeşim. B.Nakşibend Hz. lerinin temel usullerini belirlediği bir manevi terbiye sisteminden irfan aldığını belirten birinden daha yapıcı bir yorum almayı beklerdim. Herkes bir şeylerden şikayetçi. Şikayet edilen, istenmeyen bir yerden kurtulmak için oranın satılması gerekli değil. Nakış işlemek zor iş.. Hele hele kalbin üzerine. BU CEVABI YİNE DE ANLAMAZ İSENİZ BANA BAŞVURUN..AMA BİRAZ DAHA KİBAR BİR ŞEKİLDE.LÜTFEN. SİZİ ÜŞENMEDEN CEVAPLARIM.
Muhteşem ~ 10 yıl önce
Dikkatlice okunması gereken bir çalışma olmuş. Çok kıymetli bence. Herkes farklı düşünebilir elbette ama ilk önce Emeğe Saygı olsun. Bu temeldir, bu temel zayıfsa bence bir arpa boyu mesafe katedemeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MUHTEŞEM. ~ 10 yıl önce
TAKİP VE TAKDİRİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SİZİN AHLAKİ TEMELİNİZİN HERKESTE AYNEN OLMASINI BEKLEMEYİN. SAYGISIZLIK, NEZAKETSİZLİK GİBİ DUYGULARDAN YOKSUN KİMSELERİ FAZLA ÖNEMSEMEMEK GEREK. SİZE MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM
Çok Doğru ~ 10 yıl önce
Mükemmel bir yazı olmuş sıkılmadan hepsini okudum ellerinize sağlık. Şahsen PGS nin bu işlere bulaşacağını sanmıyorum. Çetin bir pazarlık ile zaten istediğini alıyor, yer hizmetleri şirketlerininde son derece ezildiğinin farkında. Niye az bir fark için o kadar külfete girsin ki? Aba altından sopayı göster işi bitir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇOK DOĞRU ~ 10 yıl önce
TAKİP VE TAKDİRİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. TAM OLMASA DA SİZE YAKIN DÜŞÜNDÜĞÜMÜ SÖYLEMELİYİM. PAZARLIK, FİYAT İNDİRİMİ HEPSİ TAMAM DA YAZIDA DA BELİRTTİĞİM ÜZERE KABAK HEP ÇALIŞANIN BAŞINDA PATLIYOR.ASLINDA VURGULAMAK İSTEDİĞİM ŞEY BUYDU AMA, NEDENSE BAŞKA YERLERE ÇEKTİLER.SİZE İYİ BAYRAMLAR DİLİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000